* Danske Nyhedsmedier pr. 95.07.17 *

* Set, hørt og læst af dille og leander @ blanet.dk *


BOSNIEN-MØDE I EU:

EUs udenrigsministre diskuterede i dag på et møde, med den russiske udenrigsminister og EUs nyudnævnte fredsmægler for ex-Jugoslavien som særlige gæster, Carl Bildt, situationen i Bosnien. Her sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), at der var blevet "brugt for meget retorik - man skulle aldrig have brugt det udtryk" [i.e. sikre zoner]. Til TV2 Nyhederne siger han uddybende, at man skulle have fulgt FNs generaldirektør, da denne sagde det ville kræve mindst 35.000 mand at sikre zonerne.


DIPLOMATISK PROTEST:

7 EU-lande, heriblandt Danmark, fastholdt overfor den franske udenrigsminister en stærk protest over genoptagelsen af de franske A-våbenforsøg i Stillehavet. Protesten blev afvist af udenrigsministeren, der også kunne fortælle at "pibekoncerten" i EU-parlamentet forleden heller ikke havde gjort indtryk på den franske præsident og regering.


FRANSK MAD USUNDT?:

Levnedsmiddelkontrollen i København har udvidet stikprøvekontrollen af kødprodukter til også at omfatte udenlandske varer. Og foreløbig fører fransk fjerkræ i statistikken: 50% er inficeret med salmonella. Danske produkter har til sammenligning "kun" 25% og svenske er helt fri. Levnedsmiddelkontrollen har ellers længe haft et "godt øje" til de danske produkter, p.g.a. deres dårlige resultater. Men nu siger kontrollen, at de sydeuropæiske varer er dårligere, og bl.a. indeholder farligere varianter af salmonella. Både levnedsmiddelkontrollen og FDB anbefaler at forbrugerne omgås produkterne med omtanke [i.e. steger dem ordentlig], men en repræsentant for kontrollen sagde også til DR-TVA, at "det er jo [endnu] en god grund til at boykotte" [franske varer].


GRØNLANDSK INDSIGT:

Det grønlandske Landstings udenrigsudvalg holdt i går aftes et hastindkaldt møde for at drøfte det nyeste afsløringer om amerikanernes oplagring af a-våben på Thule-basen. Efter mødet sagde landstyreformand Lars Emil Johansen til DR-TVA, at landstinget ville kræve indsigt i hvad der var foregået mellem USA og Danmark omkring grønlandske forhold fra 1951 op til i dag. Retten til en dybdegående redegørelse har "også det folk, der må lægge krop og sjæl til. [..] vi har jo ikke nogen garanti for det ikke sker i dag", sagde han.


ØRESUNDSFORBINDELSE I GANG:

De to første kontrakter om Øresundsforbindelsens egentlige anlæg blev underskrevet i dag ved et arrangement i Tycho Brahe Planetariet i København. Det ene koncortium, Øresund Marine Joint Venture har entreprenørfirmæt Per Årsleff, Århus som leder og skal foretage udgravningerne til tunnel og i Østrenden ("Flinterenden"). Det andet hedder Øresund Tunnel Consortium med entreprenørfirmæt E. Pihl og Søn som leder og skal bygge sænketunnelen fra Amager til en kunstig ø syd for Saltholm. Tilsammen vil de to koncortier oprette 900 arbejdspladser alene for danskere.


EU-SEJR:

Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen (S) kunne i aften notere sig for en lille sejr, idet EUs landbrugsministre forkastede et direktivforslag, der ville udvide tilladelsen til at bruge det vækstfremmende fodertilskud Avoparcin også til malkekvæg. Danmark forbød for 2 måneder siden al brug af Avoparcin og i sidste uge kunne Statens Veterinære Seruminstitut fremlægge en stor rapport, der påviste en forøgelse af resistente bakterier i besætninger, der var fodret Avoparcin og andre vækstfremmere baseret på antibiotika. Aftenens afvisning betyder, at EU-apparatet nu får mulighed for at læse den danske rapport, siger Henrik Dam Kristensn til DR-TVA. Hele spørgsmålet om vækstfremmende stoffer tages op på et europæisk forskerseminar til efteråret.


"VARME" VARER:

Øjeblikkets "varmeste" vare for tyve er mobiltelefoner. Ved årskiftet var der ifølge Tele Danmark omkring 1/2 million af slagsen i Danmark, og mange efterlader dem liggende frit fremme i bilerne, "en fristelse som ingen tyv med respekt for sig selv vil modstå", siger politiassistent Lene Sørensen, København til DR-TVA Søndag. Hun patruljerer i den indre bys gader og ser altfor ofte apparater liggende fremme foruden på parkerede biler. En stjålen mobiltelefon kan indbringe 400 - 1300 kr. hos en hæler. Og den er brugbar. Selv om den meldes stjålet er det kun i Skandinavien, Holland og Schweitz nummeret blokeres. Indsættes en (lovlig) kodechip i en stjålen telefon er den fuld funktionsdygtig. Tele Danmark Mobil skønner, at 12.000 mobiltelefoner vil blive stjålet i år.


BYCYKEL EFTERSPURGT:

Den københavnske bycykel er efterspurgt. Så efterspurgt at mellem 20 og 40 hver dag må hentes uden for det område i den indre by hvor den må anvendes. En mand i en varevogn med en radiopejlemodtager tager ud og finder dem, ofte efter tip fra lokale borgere. På trods af omfattende tyveri og hærværk arbejder Fonden for Bycyklen ufortrødent videre mod målet - 3.000 cykler i kulturåret 1996.


ARBEJDSRET GRUNDLOVSTRIDIG?

To fagforbund, PROSA (Edb-folkenes fagforening) og Sammenslutningen af Firmafunktionærer, har indklaget Arbejdsretten for menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg. Baggrunden er, at de to fagforeninger når de stilles for retten risikere at blive dømt af dommere, udpeget af konkurrerende fagforbund. Ifølge loven er det kun medlemmer af de store organisationer, der kan udpege dommere. Lektor i EU-ret, Lars Adam Rehoff giver i DR de to fagforbund ret i deres klagepunkter, og han påpeger at Arbejdsretten måske også er i strid med den danske grundlovs ord om, dommere skal være uafhængige. Organisationerne har næsten udelukkende udpeget højesteretsdommere. Lars Adam Rehoff siger, at hvis Arbejdsretten ikke er en domstol, så er det betænkeligt at så mange højesteretsdommere er beskæftiget uden for højesteret. Er Arbejdsretten en domstol er den ikke uafhængig, fordi en eventuel anke til højesteret af dens afgørelse vil skulle behandles af kollegær til dem, der har afsagt den ankede dom.


OLIEFORURENING:

Hele 3 steder var der i dag olieforureninger, formentlig fra tankskibe, der rensede tanke i rum sø, selv om det er forbudt. Ved Hanstholm var der en 30 km lang olieplet, der truede med at drive ind på stranden ved Bulbjerg, men vind og strøm vente og førte den til havs igen. Nord for skagen var der en tynd oliefilm, som dog forventes at fordampe uden at gøre større skade. En større olieplet vest for Hammeren på Bornholm blev opdaget i går, og blev for en dels vedkommende suget op af Miljøstyrelsens skib "Mette Miljø" i formiddages, men det arbejde måtte indstilles i løbet af dagen på grund af høje bølger.

ERHVERV & MEDIER:

DR-TV og TV2 er gået sammen og parat til at tilbyde DBU og Divisionsforeningen 80 mill. kr. for de næste 4 års rettigheder til Superliga-fodbold og Danmarks Landskampe. TV2's 5-årskontrakt udløber 1. april næste år. Den kostede i sin tid TV2 75 mill. kr. Men ifølge Politiken finder DBUs medieudvalg tilbuddet for "behersket". Enkelte forretningsfolk i Divisionsforeningen har nemlig kig på en model, hvor Superliga sælges via dekoder på kabel- og satelit-TV. Beregninger viser, at overskuddet herfra med de nuværende 200.000 hustande ville bliver 42 mill. kr. Derfor har de kontaktet et tysk kabel-selskab, FilmNet og TV3. Satelit-stationen TV3 dækker nu lidt over 50% af landets TV-modtagere, men har ikke haft held til at slå igennem med sports-kanaler. Og netop dækning er vigtig. De fleste eksisterende sponsor-kontrakter forudsætter en landsdækkende dækning i medierne.


"DilleSport" (ved Bodil Andersen)


CYKLING:

Lørdag blev 13. etape af Tour de France kørt. Det var en strækning på 245 kilometer - fra Mende til Revel. En gruppe på 4 var i udbrud over 200 kilometer. Vinder blev Sergej Outschakov, Rusland, i tiden 5.50,45 minutter. Bo Hamburger blev nr. 8, 15,07 minutter efter. 19.14 minutter efter kommer hovedfeltet. Bjarne Riis blev nr. 20. Og Jesper Skibby nr. 80.

I den samlede stilling er intet forandret i toppen efter lørdagens etape.

Søndagens 14. etape, fra St. Orens de Gameville til Guzet Neige, var på 164 kilometer.

Marco Pantani, Italien, vinder sin anden etapesejr - i tiden 4.29.08 minutter. Bjarne Riis kom på 6, pladsen, 2,35 minutter efter. Bo Hamburger kom ind på en 11. plads, 3,28 minutter efter Pantani. Jesper Skibby blev mr. 30, 10,26 efter.

I den samlede stilling er: Miguel Indurain i gul førertrøje i tiden: 63.28,29 Alex Zulle nr. 2 + 2,46 Laurant Jalabert nr. 3 + 4,28 Bjarne Riis nr. 4 + 6,04


....

Bo Hamburger nr. 17 + 27,21 Jesper Skibby nr. 49 + 1.20,06

I dag, mandag, er hviledag i Tour de France.


GOLF:

K-landsholdet tabte først deres semifinale mod Skotland 3-4. Og i kampen om bronze, tabte holdet til England, 2 1/2-4 1/2. Trods skuffelsen, var der grund til glæde: Det er den bedste EM-placering nogensinde. [Flot, ikke!]


SOFTBALL:

Så er EM i Softball, i Hørsholm, slut.

Lørdag spillede Norge-Rusland 17-11. Det var en fantasktisk glæde for Norge - derved undgik de nemlig sidstepladsen i turneringen!

Søndag skulle Danmark så spille om guld mod Holland, og måske forbedre karat'en fra EM I 1993 (sølv). Der spilles bedst 2 ud af 3 kampe, og Danmark lagde godt ud med at vinde første kamp 4-2. Men så var det slut! Holland vandt de 2 næste kampe: 11-1 og 9-0. Danskerne lavede mange fejl, som kostede dyre point, og når hollænderne samtidig laver 3 homeruns, er det svært at vende slaget.

Holland var Danmark overlegen i såvel fielden som med battet. Men - trods skuffelsen i finalen, må det siges at være flot med EM-sølv på hjemmebane!

I kampen om 5./6. pladsen, slog Isræl Frankrig med 16-5.

Det endelige resultat for EM i Hørsholm 1995: Guld : Holland Sølv : Danmark Bronze : Tjekkiet Nr. 4 : Slovakiet Nr. 5 : Isræl Nr. 6 : Frankrig Nr. 7 : Norge Nr. 8 : Rusland Nr. 9 : Tyskland


SVØMNING:

Mette Jacobsen, stærkeste k-svømmer i Danmark, satte rekord i rekorder ved DM i Greve i weekenden. Hun fik sin DM-rekord nr. 45! Det gør hende til Danmarks bedste svømmer gennem tiderne! De 45 rekorder er opnået på langbane (50 meter!). Susanne Nielson havde den hidtige rekord med 44 rekorder.


TENNIS:

For første gang i sin karriere, rangerer Frederik Fetterlein over Kenneth Carlsen på verdensranglisten. Frederik Fetterlein er nu nr. 80, og Kenneth Carlsen nr. 84.


"Vejret og Finansmarkederne"

Weekenden fortsatte med høj luftfugtighed, tiltider svag vind, sol og dis, med enkelte tordenbyger. I dag var det tilsvarende, med torden fortrinsvis i de sydlige egne. Temperaturer 20 - 25 grader.


Nationalbankens middelkurser fra fredag

1USD 5,4135 DKK, 1GBP 8,6399 DKK, 1DEM 3,8974 DKK 100JPY 6,1869 DKK, 100ITL 0,3365 DKK, 1AUD 3,9567 DKK 1FRF 1,1179 DKK, 1CHF 4,6608 DKK, 1CAD 3,9832 DKK 1IEP 8,8836 DKK, 1NLG 3,4800 DKK, 1XEU 7,2135 DKK 100ESB 4,552 DKK, 1NZD 3,6617 DKK, 1SEK 0,7555 DKK


Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 8,98% (6% - 2026), 8,33% (7% - 2004) Aktieindex: 356,82 KFX (mest omsatte aktier): 98,66


Ovennævnte nyhedsresume er baseret på danske nyhedsmedier, primært DR-TVA, Radioavisen (DR), Politiken, Børsen, eller Søndagsavisen. TV2, TV2-Lorry og Kanal 2 (København), samt alle TV-kanalers tekst-tv (TTV, f.eks. DR-TTV), bruges af og til. Vi kan misforstå noget, så check med andre kilder, inden du forpligter dig eller din formue.

Copyright 1995, Bodil og Leif Andersen. Danske nyheder kan frit distribueres via e-post og placeres på ikke-kommercielle BBS'er. Alle rettigheder forbeholdes. Kommerciel og ikke-elektronisk distribution kun efter forudgående aftale.

God fornøjelse!


Bodil Andersen &   |     dille@blanet.dk &    |      e-post abonnement:
Leif E. Andersen   |    leander@blanet.dk     |         Skriv til:
BLA*net            |   Phone: +45 3180 0307   |       Freddy Jensen
Husumvej 118       | BLA*net online-services: | dansk-request@sysadmin.com
DK-2700 Brønshøj |   Modem: +45 3128 0225   |      eller direkte til
Denmark            | (alle hverdage 15 - 24)  |            os

HTML Converter by Rasmus Lerdorf (rasmus@io.org)