Onsdag, 10. januar 1996 23:43 (DNT)


Nøddistribution

[For abonnenterne på e-postlisten er der nu etableret en nøddistribution, da postdistributionen på sysadmin.com er ude af drift. Nyhederne sendes indtil videre direkte fra BLA*net. Ændringer til listen skal fortsat sendes til nyheder-request@sysadmin.com, Freddy Jensen.]



Næse til Torben Lund

Statsrevisorerne gav i dag fhv. sundhedsminister Torben Lund (S) en næse for sit ansvar i to tilfælde af økonomisk rod i Sundhedsstyrelsens AIDS-sekretariat. Formanden for statsrevisorerne, Ivar Hansen (V), siger til DR-TVA, at ansvaret må ligge hos AIDS-sekretariatets ledelse eller medicinaldirektøren, men bag ved dem står sundhedsministeren. Hvordan de fordeler ansvaret er et internt problem, siger han. Torben Lund afviser næsen med henvisning til, at han i marts 1994 indskærpede, at EUs regler om offentlig udbud skulle overholdes. Det mener statsrevisorerne imidlertid var for sent, siger Ivar Hansen.




Ny struktur undervejs

Nuværende sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) slår efter kritikken fast, at der vil ske en omorganisering af Sundhedsstyrelsen. Dermed foregriber hun lidt konklusionerne fra de 4 arbejdsgrupper, der er i gang med at analysere sig frem til, hvordan sundhedsarbejdet inden for staten kan organiseres. Den nye struktur vil ligge klar til sommer.



Erstatningssag mod Uniroyal?

Foreningen af Private Vandværker undersøger muligheden af at sagsøge det hollandske selskab Uniroyal Chemicals, fordi de i 2 år har solgt 2 plantegifte uden at oplyse om, at stofferne nedbrydes til hurtignedsivende pesticider. Efter dansk miljølov er det brugeren, landmænd og haveejere, af farlige kemikalier, der er ansvarlige, men foreningens direktør, Niels Hörup, siger til DR-TVA, at brugerne ikke har haft mulighed for at vide at det var farligt for grundvandet, når producenten ikke oplyser om det. [Det har de faktisk pligt til efter dansk og international lov.] 2 af 40 drikkevandsboringer på Fyn er blevet lukket efter overskridelse af grænseværdierne for pesticider i vandet. Omlægning og nye boringer vil koste et 2 cifret millionbeløb for vandværkerne.



Vækstfremmere bruges igen

Halvdelen af de landmænd, der brugte vækstfremmere baseret på antibiotika, indtil man sidste år fik mistanke om skadevirkninger, er gået igang med at bruge stofferne igen. Brugen blev standset, fordi vækstfremmerne kom under mistanke for at skabe antibiotika-resistente infektioner hos mennesker. Infektioner kan ikke behandles, og udviklingen kendes allerede fra lande, hvor man bruger store mængder antibiotika til behandling af mennesker. Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen (S) opfordrer indtrængende landmændene til at vente indtil sommer, og afvente resultatet af den gennemgribende, videnskabelig undersøgelse af mistanken.




Korsør - Kiel lukket / Kattegat hurtigere

En af DSBs ældste ruter, fra Korsør til Kiel er blevet lukket i al stilhed. Ruten blev indstillet for vinteren den 22. december, men nu er det besluttet ikke at genåbne den. Samtidig oplyste DSB Rederi i dag, at man vil indsætte hurtigfærger på Kattegat-ruten, så overfartstiden bliver 80 minutter. Dermed kommer rederiet i skarp konkurrence med den kommende Storebæltsbro. Ifølge DR-TVA vil rejsende til Nordjylland med fordel kunne vælge færgerne - enten DSB's eller Catlink - frem for broen.



Hæder til danskere

24 danskere, der er de sidste overlevende af de 550 danskere, der deltog i den spanske borgerkrig på republikkens side, har fået tilbudt en særlig hæder af den spanske stat. Danskerne har nemlig fået tilbudt spansk statsborgerskab. Der er ialt 220 over hele verden, der får denne gave som tak for deres indsats for 60 år siden.



Randers: operationer undersøges

Efter en 79-årig kvinde døde på grund af en fejloperation på Randers Centralsygehus før jul sidste år, besluttede ledelsen i dag at alle dødsfald i forbindelse med operative indgreb på organkirugisk afdeling hele sidste år skal undersøges. Det skal ske af en uvildig instans, og formålet er at afgøre, om afdelingens procedurer i forbindelse med operationer er gode nok.



Århus Flydedok ikke med

Der har været sonderinger mellem Århus Flydedok og B&W skibsværft om et samarbejde, men ledelsen af Århusvirksomheden afviser i flere aviser i dag, at det blev til noget. Århus Flydedok er ikke med i B&Ws redningsplan, som DR-TVA i aftes mente at vide. Oplysningen medførte stor uro og frygt blandt de ansatte på flydedokken, der frygtede at den veldrevne virksomhed blev belastet af samarbejdet med det kriseramte B&W værft.




Ny færgeleje i Helsingør

Ifølge DR har trafikminister i al hast forberedt fremlæggelse af en anlægslov for et nyt færgeleje ved Helsingør havn. Ministeren er presset af EU-kommisionen, der gerne vil have åbnet for konkurrence på ruten Helsingør-Helsingborg. Ruten drives i dag af de dansk-svenske Scanlink. Men et flertal af Folketinget vil ikke tillade, at nye selskaber får adgang til Scanlinks færgeleje. Det nye færgeleje kan blive hurtigt færdigt, siger skibsreder Ole Lauritsen til DR. Hvis han får lov til at gå i gang, vil lejet være klar til sommer!


DilleSport


BADMINTON

En del af den danske badmintonelite er til Taiwan Open i Taipei, og her er de danske resultater fra førstedagen:

Damesingle - 1. runde:

Camilla Martin, Danmark-Song Yang, Australien             11-5, 11-8
Denyse Julien, Canada-Lotte Thomsen, Danmark              11-0, 11-6
Yazuki Mizui, Japan-Anne Søndergaard, Danmark             11-5, 12-10
Camilla Martin gik som ventet videre i Taiwan Open. Men samme positive udgang fik hverken Anne Søndergaard eller Lotte Thomsen. Begge tabte klart deres første kamp. Om de 2 sidstnævnte kan nå at kvalificere sig til OL er noget usikkert.

Herresingle - 1. runde:

Thomas Stuer-Lauridsen, Danmark-Tomas Johansson, Sverige  15-11, 15-12
Søren B. Nielsen, Danmark-Peter Janum, Danmark            15-18, 15-6, 15-10
Peter Rasmussen, Danmark-Liu En Hung, Taiwan              15-7, 13-15, 15-10
Herresingle - 2. runde:
Jens Olsson, Sverige-Søren B. Nielsen, Danmark            15-5, 17-18, 15-3
Peter Rasmussen, Danmark-Darren Hall, England             15-3, 15-7
Thomas Stuer-Lauridsen, Danmark-Yong Hock Kim, Malaysia   15-8, 18-15
Med sine sikre sejre i de første 2 runder af Taiwan Open, ser det ud til at Thomas Stuer-Lauridsen er ved at være på vej mod toppen af international badminton. I øjeblikket er han i gang med at samle verdensranglistepoint nok, for at komme med til OL i Atlanta, USA, til sommer. Og med mindre han bliver blandt verdens 16 bedste, er det `farvel OL'. Om han når forbi 3. runde i Taiwan Open........vi får se i morgen. Men det er en meget stærk modstander der venter: Allan Budi Kusuma, Indonesien.



HÅNDBOLD

K-1. division: FIF-Rødovre 37-16

M-Landspokalfinale:
I Fredericia spillede GOG-Vrold Skanderborg 33-20 (15-5)

GOG var suveræne i alle kampens facetter. Holdets forsvar ydede en flot indsats, og Vrold Skanderborg fandt aldrig ud af at komme i gennem til scoring. Rene Boeriths, GOGs anfører, blev kampens pokalfighter, iøvrigt for anden gang i sin karriere.

Det danske dommerpar, Per Elbrønd og Kjeld Løvqvist, skal dømme ved VM for mænd i Spanien - fra 24. maj. Danskerne, vel nok verdens bedste håndbolddommere, blev i dag udtaget af det Europæiske Håndbold forbund, EHF, sammen med dommerpar fra Østrig, Kroatien, Spanien, Tyskland, Holland, Norge, Rumænien og Rusland.



SVØMNING

I dag onsdag satte KVIK Kastrups kvindelige kvartet (Berit Puggaard, Sophia Skou, Eva Zachariassen, Tina Gretlund) ny dansk rekord i 4 gange 200 meter fri. Den gamle rekord lød på 8.12,55 minutter - men den er nu blevet slået med 4,2 sekunder. Den flotte tid er samtidig sæsonens bedste klubtid. Ganske flot klaret af kvartette!!!



VOLLEYBALL

Holtes herrehold tabte deres første kamp i Champions League mod græske Panathinaikos 1-3. Men bare det at vinde et sæt mod de fuldtidsprofessionelle grækere er en præstation. Spillemæssigt haltede Holte bagud. Det var især tempo og fysik der var forskellen på de 2 hold.

Holtes næste kamp er mod San Jose, Spanien.


Vejret

Gråvejer og diset, med lidt regn i Nordvestjylland. Temperatur 1 grads varme.


Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,5675 DKK,   1GBP      8,6101 DKK,   1DEM      3,8663 DKK
100JPY     5,3140 DKK,   100ITL    0,3539 DKK,   1AUD*)    4,1621 DKK
1FRF       1,1290 DKK,   1CHF      4,7868 DKK,   1CAD      4,0853 DKK
1IEP       8,8863 DKK,   1NLG      3,4516 DKK,   1XEU      7,1865 DKK
100ESB     4,597  DKK,   1NZD*)    3,6753 DKK,   1SEK      0,8466 DKK
10BEF      1,8808 DKK,   1NOK      0,8791 DKK,   100ISK    8,51   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,94% uændr.(6% - 2026),   7,10% -0,05 (7% - 2004)
Aktieindex: 374,64 +1,19   KFX (mest omsatte aktier): 108,57 +0,42