Tirsdag, 13. februar 1996 22:53 (DNT)


Århus-konflikten

Der blev i dag etableret fysisk blokade af Århus Renholdningsselskab udført af fritstillede skraldemænd. Politiet forsøgte at fjerne blokaden så direktion, funktionærer og nyansatte skraldemænd kunne komme ind på området. Det lykkedes ikke i første omgang, men da man fik omkring 60 betjente frem, fik man relativt nænsomt skubbet blokaden til side. Det skete dog første ud på eftermiddagen. De fritstillede skraldemænd gik derefter til et planlagt tillidsmandsmøde i Århus Kongrescenter, hvor de blev lovet støtte til at fortsætte blokaden i morgen.

Mens han ventede udenfor, udtrykte direktør Svend Erik Broch Nielsen, Århus Renholdningsselskab, til DR-TVA irritation over politiet: "Det er kun et spørgsmål om tid før politiet indser, at vi skal ind og komme igang med vores arbejde". Da nogen i baggrunden råbte et eller andet, fortsatte han: "Det er niveauet! Der er mange gode grunde til at vi har skaffet os af med de skraldemænd."

Århus Renholdningselskab fik opbakning fra Arne Melchior (CD). Han kræver i DR-TVA, at politiet sættes ind. "Århus befolkning bliver ladt i stikken". De oprindelige skraldemænd har ikke ville udføre arbejdet, derfor må der nye til, mener han, og "Bystyret og politiet skal beskytte de nyansatte. En [hel] by terroriseres på denne måde".

[Se også NetSurferNyt nedenfor]
Hjemmehjælp udlicitering?

En uformel arbejdsgruppe med bl.a. kulturminister Jytte Hilden, gruppeformand Pia Gjellerup og Folketingets formand, Erling Olsen, offentliggjorde lørdag et debatoplæg i Aktuelt. Oplægget fra "Hilden and the Hackers", som gruppen kaldte sig selv, lagde op til, at den offentlige velfærd skulle baseres på offentlig planlægning, kontrol og betaling, og at det var mindre vigtigt, om ydelserne blev udført af offentlig eller private ansatte. Det medførte en øjeblikkelig reaktion, både fra den borgerlige opposition, der læste "privatisering" i oplægget og fra traditionelle socialdemokrater. Hardy Hansen (S), formand for SiD kaldte oplæggets ophavsmænd og -kvinder for "klasseforrædere". I går aftes trådte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) frem og slog fast, at sygehuse og hjemmehjælp fortsat skulle være et offentlig anliggende.

[Navnet "Hilden and the Hackers" skyldtes, at projektet oprindeligt skulle offentliggøres på diskette, og nogle af de kvindelige medlemmer syntes, at mændene brugte for meget tid på computere i starten.]Fald i beskæftigelsen

Ifølge Danmarks Statistik faldt beskæftigelsen i sidste kvartal af 1995 overraskende med 8.000 arbejdspladser. Det er fortrinsvis inden for industrien, at der er tabt arbejdspladser, og Dansk Industri (DI) forklarer det med svigtende efterspørgsel og eksport. Konsulent Claus Rasmussen, DI, kalder udviklingen "meget skuffende". I forhold til sidste kvartal 1994 er der dog stadig tale om 22.000 flere beskæftigede.
Redningsplan for Danyard

Et flertal blandt medarbejderne på Danyards virksomheder i Frederikshavn og Ålborg har godkendt en ny aftale, der indebærer 10% større produktivitet. Produktiviteten øges gennem en dårligere akkord, der betyder at man enten skal lave det samme, til en lavere løn, eller noget mere, for den samme løn. Imod var SiD og svejserne. De øvrige grupper accepterede også oprettelse af såkaldte multisjak, hvor hver enkelt deltager ikke længere kun skal udføre en enkel specialitet. Aftalen er et forsøg på at få værftsvirksomheden uden af krisen og et ventet millionunderskud i år.Personstrid i HK

Der blev ikke som ventet skiftet formand for HTS-kartellet i dag. HTS står for Handels, Transport og Service, og det er et af de karteller, som LO har organiseret sig i. Den hidtige formand, der også er formand for HK, John Dahl, trådte ikke tilbage fra den indflydelsesrige post - den giver en plads i LOs repræsentantskab, men vil fortsætte indtil der er garanti for, at posten går videre til en anden HK'er. Det blev Jørgen Hoppe, der er leder af HKs sektion for handel, godt utilfreds med, idet han havde regnet med at skulle være HKs kandidat i dag.Vindmøller i medvind

Det går meget bedre med dansk vindmølleindustri, fortæller DR-TVA. Omsætningen i branchen er steget til 3,6 mia. kr., en fremgang på 1,6 mia. kr. på et år. Der er nu opstillet 3.850 vindmøller i Danmark, og de dækker 4% af landets elforbrug.Ny Høeg-roman

1. april udkommer en ny roman af Peter Høeg, "Kvinden og Aben". Det er den internationalt kendte, danske forfatters 5. bog. Mest kendt er "Frøken Smillas fornemmelse for sne", der i øjeblikket er under filmatisering med international rollebesætning.Konfliktråd stadfæstet

Vestre Landsret stadfæstede i dag en strafnedsættelse, baseret på at den anklagede havde indvilget i at møde sit offer i et såkaldt konfliktråd. "Belønningen" var, at vedkommende fik stadfæstet den milde voldsdom, som byretten havde idømt. Sagen drejede sig om en 18-årig mand, der tilfældig overfaldt en jævnaldrene under en tur i byen. Straffen er nu 20 dages hæfte.
Første officielle besøg

I sidste uge optrådte prinsesse Alexandra og prins Joachim for første gang sammen ved et officielt besøg i udlandet. Oprindeligt havde prinsen aftalt med CARE Danmark, hvor han er protektor, at han skulle på et halvprivat besøg på CARE's projekter i Uganda. Men så blev han forlovet og gift, og så besluttede Udenrigsministeriet at det skulle være et officielt besøg, der udover CARE's projekter også også omfatter projekter fra bl.a. Danida og Børnenes Ulandskalender. Turen gik perfekt, og de godt 30 fotografer og journalister kunne bl.a. se at prinsesse Alexandra ikke er bange for at udtrykke sig på dansk.

[CARE Danmark er den danske afdeling af den internationale hjælpeorganisation, CARE, hvis speciale er at yde hjælp til selvhjælp, med projekter der styrker bæredygtig udvikling i fattige områder.]Danmarks kedeligste by er...

Jyllands-Postens bagsideredaktion har, sekunderet af TV2 Nyhederne, kåret Danmarks kedeligste by. Og taberen er... Hørdum i Thy. Ligeved og næsten var Gellerup og .. TV-byen. TV2 Nyhederne kunne ikke finde nogle borgere i Hørdum, der kunne nævne 3 festlige ting ved byen - og man var meget fascineret af at filme et stationsur, der var anbragt bag et gitter. Men en mand fra Hurup, der ligger syd for Hørdum kunne nævne indtil flere festlige ting - bl.a. har Hørdum et stadion med overdækket tribune! [Hmm - sådan er dansk presse også....]


DilleSport


FODBOLD

I Orlando, USA, spillede K-landsholdet tirsdag mod USAs reserver, og tabte 1-0. Landstræner Keld Gantzhorn mener, at holdet nok skal have noget at vise til OL i Atlanta, trods de 2 nederlag til USA (i lørdags tabte Danmark med 2-1 til USAs landshold).

-----

Ved Kings Cup i Thailand lykkedes det tirsdag M-ligalandsholdet at vinde 3-1 over værtsnationen Thailand.

Målscorere: Peter Rasmussen, Erik Bo Andersen, Christian Lønstrup.

Danmark spillede en helt anderledes kamp end tilfældet var mod Finland i søndags. Selv landstræneren var tilfreds (som altid), og roste hele holdet for en fornem indsats - en indsats som han mener tegner god for finalen.

Modstanderen i finalen bliver Rumænien, der i deres kamp i dag spillede 1-1 mod Finland.

-----

Superligaklubben Ikast udruster sig til forårssæsonen, der starter 17. marts. Klubben har købt nigerianeren Chema (udtales TIMA). Kontrakten gælder for 2 år og 3 måneder. Det eneste man mangler at få på plads i Ikast, er en lejlighed til Chema, og en arbejdstilladelse.

DRTV havde mandag et indslag om afrikanske fodboldspillere, der tog rundt til forskellige europæiske klubber - som daglejere - for på et par dage, at sælge sig selv som fuldtidsfodboldspillere. `Eksemplet' var netop Chema, så man kan sige, at hans mission blev opfyldt! Chema, Velkommen til det kølige Danmark!HÅNDBOLD

I morgen spiller M-GOG i Champions League mod FC Barcelona i Gudme-hallerne - kl. 19.30, hvis I skulle komme på de kanter!

Fynboerne skal forsøge at hente et 12 måls nederlag fra kampen i Spanien den 24. januar. Ved den lejlighed tabte GOG med 35-23.

Mere om det i morgen!SKILØB

Ved VM i Sierre Nevada, Spanien, afholdt man tirsdag mændenes Super-G (kombination mellem storslalom og styrtløb).

Det blev til en flot Nordisk triumf med guld, sølv, bronze, en fjerdeplads og en sjetteplads. Dog er der ingen danskere på disse fornemme pladser.

Guld	Atle Skaardal, Norge, 1.21,80
Sølv	Patrick Jarbyn, Sverige, 1.22,09
Bronze	Kjetil Andre Aamodt, Norge, 1.22,11
Nr. 4	Janne Leskinen, Finland, 1.22,37
Nr. 6	Lasse Kjus, Norge, 1.22,57
De 4 deltagende danskere måtte tage til takke med placeringerne som:
49. Tejs Broberg	1.26,00
58. Johnny Albertsen	1.27,72
64. Arne Hardenberg	1.29,16
71. Bo Lidblad		1.32,35VOLLEYBALL

Også i Volleyball er der onsdag aften kamp i Champions League. M-Holte spiller mod Modena, Italien, på hjemmebane i Holte-hallen.


NetSurferNyt


TeleDanmark køber DKnet

TeleDanmark har i dag købt DKnet, den erhvervsrettede del af det danske internet [og BLA*nets internetadgang], af Danish Unix User Group (DKUUG). DKUUG oprettede DKnet i 1984, men ifølge formand Kim Biel-Nielsen har væksten for DKnet været så stor i 1995, at det er vokset ud over, hvad en forening kan klare. I forvejen ejer TeleDanmark Danadata, der også er internetudbyder, samt resterne af Diatel-systemet, der også skal konverteres til internet-teknologi. Dermed er TeleDanmark godt på vej til at blive Danmarks største internet-udbyder, hvilket er selskabets officielle mål for 1996. DKnet videreføres ifølge TeleDanmarks pressemeddelelse uændret. Pressemeddelelsen findes på TeleDanmarks www-side:
http://www.teledanmark.dk
Følg henvisning "Nyt fra TeleDanmark".Konsulentrapport on line

En konsulentrapport fra 1992, udført af konsulentfirmaet Mercuri Urval for Århus kommune, er blevet lagt online. Rapporten analyserer forholdene i Århus Renholdningsselskab. Den nuværende ledelse har gentagne gange henvist til denne rapport, når den har skullet begrundet konfrontationer med medarbejderne. Ifølge rapporten skulle "skraldemændene have taget magten" i selskabet. 3 studerende fra Århus Universitet står ifølge Børsen for at lægge rapporten ind på URL:
http://www.cybercity.dk/action/home.html
Der er tale om en ren indskanning, der kun kan læses grafisk. Det fremgår ikke af den ledsagende tekst, hvem der har ophavsretten til rapporten, og om de juridiske forhold herom er afklaret. Men det må vi antage, eftersom det er Klaus Riskær's Cybercity, der står som vært for siderne.

Et point for at sætte rapporten on line, minuspoint for manglende følgeoplysninger og grafisk indskanning af tekst. Jeg kunne ikke læse rapporten, fordi min www-læser mistede tålmodigheden med dataoverførselen.Vejret

Gråvejr, men stedvis opklarende. Temperaturer -3 til frysepunktet, men enkelte steder (bl.a. heromkring) op til et par plusgrader (dvs. tøvejr).Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    5,7080 DKK,  1GBP   8,7321 DKK,  1DEM   3,8685 DKK
100JPY   5,3386 DKK,  100ITL  0,3634 DKK,  1AUD*)  4,3069 DKK
1FRF    1,1243 DKK,  1CHF   4,7400 DKK,  1CAD   4,1564 DKK
1IEP    8,9764 DKK,  1NLG   3,4556 DKK,  1XEU   7,1110 DKK
100ESB   4,598 DKK,  1NZD*)  3,8407 DKK,  1SEK   0,8238 DKK
10BEF   1,8812 DKK,  1NOK   0,8856 DKK,  100ISK  8,57  DKK 
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,32% +0,04 (6% - 2026),  7,30% -0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 389,21 -0,48  KFX (mest omsatte aktier): 112,78 +0,01