Mandag, 3. juni 1996 23:57 (DNT)


ex. ISS-chef svarer igen

I dag havde den tidligere direktør for ISS USA Inc., Henrik Slipsager, havde i dag indkaldt til pressemøde, for at give sin version af uregelmæssigheder i regnskaberne. Henrik Slipsager var direktør for ISS USA Inc. fra 1988 til 1994. Han er tidligere blevet krediteret for at have bygget virksomheden op i USA, og var derfor kandidat til at blive Poul Andreassens efterfølger som direktør for hele ISS-koncernen. Posten gik istedet til Valdemar Schmidt. Henrik Slipsager er vred over, at ISS-koncernen i sin udmelding sidste torsdag antydede, at flere ledende medarbejdere i USA-selskabet var involveret.

Henrik Slipsagers kommentar var "Jeg erkender intet"! Selv om han ikke var gået i detaljer med regnskabet, mente han ikke, at uregelmæssigheder, at det omfang (næsten 600 mill. DKK) kunne være foregået uden han havde opdaget det. Han mente, at ISS-ledelsen måske havde overdrevet tabet for at stå stærkere overfor fremtidige tab på driften. Henrik Slipsager gik til pressen i eftermiddags, efter et brev fra koncernledelsen ikke gav ham en tilfredsstillende redegørelse. Han havde krævet, at ledelsen dementerede hans rolle i sagen inden i dag kl. 12, istedet for at vente til næste ordinære halvårsmeddelelse 15. august.



Insiderhandel?

Den Københavnske Bank undersøgte hele weekenden en handel, som en udenlandsk, dansk kunde havde foretaget torsdag formiddag. Det var nemlig en såkaldt put-option på ISS-aktier, til kurs 150. Køberen fik dermed retten til at sælge 26.000 ISS-aktier til denne kurs på et senere tidspunkt. Kort efter kom ISS-ledelsens meddelelse om ureglemæssigheder i regnskabet, og nu - 3 dage efter - er kursen faldet til omkring 100. Handelens størrelse har gjort, at der er stærk mistanke om insider-handel, at vedkommen køber handler som stråmand for en person der har interne oplysninger fra ISS. Både Fondsbørsen og Finanstilsynet ser med stor alvor på sagen. Insider-handel er forbudt i Danmark.



Uændret forbehold

Selv om Nato på udenrigsministermødet i dag vedtog, at lade Vestunionen få mulighed for at indsætte europæiske Nato-styrker i udrykningsaktioner uden amerikansk deltagelse, vil det ikke betyde, at Danmark opgiver sit forbehold om deltagelse i EUs militære samarbejde. Det sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) dag efter mødet til DR-TVA. "Regeringen har ingen planer om at ændre forbeholdet", sagde han. "Vi skal respektere Edinburg-afgørelsen". Hvis det betød, at Danmark ikke kunne deltage i operationer, som man ellers gik indfor, ja så var der ikke noget at gøre ved det, mente udenrigsministeren.



Færøsk valg?

Det færøeske socialdemokrati afbrød i dag samarbejdet med Sambandspartiet, og dermed blev Lagmand Edvin Johnsons regering en mindretalsregering. Sambandspartiet råder kun over 11 af Lagtingets 32 pladser. Lagmanden overvejer nu, om der skal udskrives Lagtingsvalg til sommer.



Ny Biskop

Men over 2/3 af stemmerne blev domprovst Karsten Nissen ved Viborg Domkirke i dag valgt til ny biskop over Viborg Stift. Han bliver den 43nde biskop i rækken, og han overtager embedet efter biskop Georg S. Geil, der døde i februar.



Opgradering

På trods af modstand fra den tyske Bundesbank, fjernede EU-kommisionen på sit møde i dag Danmark fra EUs sorte liste over lande med uorden i finanserne, i form af "uforholdsmæssigt stort underskud". Det drejer sig om Maastricht-aftalens forudsætninger for deltagelse i ØMU - den fælles mønt. Samtidig vedtog kommisionen at placere Tyskland selv på listen over lande "under observation", så der er stadig kun 3 lande, der opfylder ØMU-kriterierne: Irland, Luxemburg og Danmark. Bundesbanks begrundelse for modstanden var, at man ønskede en "hård" fortolkning af kriterierne, hvor loftet for statsgælden er på 60% af BNP. Danmarks gæld er 71% af BNP.



Efterskole skal redegøre

Oure Efterskole på Fyn skal give undervisningsministeriet en redegørelse for det undervisningsmæssige indhold i efterskolens sommerprogram. På programmet for de korte kurser står vindsurfing, golf og svømning. Sidste sommer blev der rejst en debat i højskolekredse, efterfulgt af en debat på Christiansborg, om den type aktiviteter ikke var ferieaktiviteter, der naturligvis ikke skulle have statstøtte. Oure Efterskole venter omkring 2.000 kursister til sommer, og flere millioner kroner i tilskud er i fare, hvis ikke ministeriet er tilfreds med efterskolens redegørelse.



Everestbesejrer hjemme igen

Lene Gammelgaard, den første danske kvinde på toppen af Mount Everest, og den eneste dansker i år, kom i dag tilbage til Danmark. Ved ankomsten i Københavns Lufthavn blev hun modtaget af en stor gruppe familie, venner og presse. Til DR-TVA sagde hun, at den bedste oplevelse var naturen. Den have en "utrolig skønhed - Det kan man ikke finde andre steder i vor civiliserede verden". Hun mente, at grunden til, at hun overlevede ekspeditionen, hvor flere omkom, var, at hun var relativ uerfaren på 8000m-bjerge. Derfor holdt hun en større sikkerhedsmargen - gik ikke "til kanten". 4 andre danskere måtte opgive at nå toppen på grund af det dårlige vejr, der har været dette forår i Himalaya.


DilleSport


FODBOLD

K-Elitedivision: Kolding-Rødovre                   1-3
                 Fortuna Hjørring-Brøndby          4-0
                 OB-Vejle                          1-1
                 AC Ballerup-HEI                   0-6
------

Det danske herrelandshold spillede søndag venskabskamp mod Ghana i Parken.

* Første landskamp nogensinde mod Ghana.
* Dansk sejr: 1-0
* Mål: Thomas Helveg; hans første landskampmål nogensinde.
* Landstræner Richard Møller Nielsen: sidste hjemmekamp i Parken.
* Kim Vilfort: landskamp nummer 75.
* Tilskuere: 20.653
Kampen:
Overordentlig kedelig! Intet skete før målet i det 41. minut. Søndags-hygge-gå-fodbold fra begge hold i første halvleg. Danmark havde klart favoritværdigheden, men misbrugte på det skammeligste. Flere af spillerne klagede over en dårlig bane, hvor bolden `hang fast'. Og det faktum skulle have forhindret driblerne, Brian og Michael Laudrup især, i at kunne udrette noget som helst. Så vil DilleSport vove påstanden, at banen var elendig! For d'herrer Laudrup så man faktisk ikke noget til, og hvad jubilaren Kim Vilfort angår, skulle han p.t. omdøbes til vildfaren. For efter sin første skade i foråret har han ikke spillet særligt godt - manden, som ellers har været sikkerheden selv i afleveringer, afleverer nu oftest til forkert adresse.

I anden halvleg styrede Ghana kampen, og det var kun uheld der forhindrede ghanesiske scoringer! Ghana havde 7 pæne chancer i halvlegen mod Danmarks 1 1/2.

Bedste danske spillere: Brian Steen Nielsen, Marc Rieper, Jes Høgh, Thomas Helveg, Mikkel Beck.



HÅNDBOLD

Søndag blev der spillet om guld, sølv og bronze ved herrernes EM i Spanien.

Bronzekampen: Jugoslavien-Sverige: 26-25

De forsvarende europamestre fra Sverige ("pensionister", med en gennemsnitalder på 32 år! suk!) er således turneringsmedaljeløse i en turnering for første gang i 1990'erne. Men det kan de måske rette op på i Atlanta (hvis de i modsætning til for-OL kan slippe afsted fra baren mere end een time før kampstart :-)).

Guldkampen: Rusland-Spanien 23-22

Meget fortjent sejr, selvom afgørelsen var meget snært. 6 sekunder før tid kunne Spanien have udlignet, hvis skytten havde haft lidt is i blodet! I stedet for blev det til den første spanske internationale medalje nogensinde, og det er vel heller ikke så dårligt - og så på hjemmebane. Trods alt kan det spanske hold glæde sig over, at man udover sølvmedaljerne fik den sidste plads til OL i Atlanta.



SPEEDWAY

Lørdag blev det andet af sæsonens 6 Grand Prix'er afviklet i Lonigo i Italien.

Hver kører skal køre fem indledende heats, hvor pointene er 3,2,1 og 0 point.

Hans Nielsen opnåede 11 point i sine indledende heats, og Tommy Knudsen fik 13 point i sine heats.

Følgende kørere blev klar til A-finalen efter de indledende runder:

Tommy Knudsen, Danmark
Hans Nielsen, Danmark
Tony Rikardsson, Sverige
Billy Hamill, USA
Præcis samme kørere, der kørte A finalen i Wroclaw i Polen for fjorten dage siden. I A-finalen køres om 25, 20, 18 og 16 point

Hans Nielsen vandt foran Billy Hamill og Tony Rikardsson. Tommy Knudsen styrtede kørt før mål, og brækkede kravebenet.

Et meget sort uheld for Tommy Knudsen, der i de to første Grand Prix'er har været bedste kører af alle. Han har i år sat næsen op efter at blive verdensmester, men må måske se den drøm ryge sig en tur med det brækkede kraveben!

Men mandag blev han undersøgt, og med `de moderne metoder' kan han blive klar på 3 uger! Han skal opereres på onsdag, og regner med at blive klar til tredje Grand Prix løb den 8. juli.

Tommy Knudsen selv er meget fortrøstningsfuld, og er "indstillet på at køre videre i år".


NetSurferNyt


Dansk Røde Kors

For et par uger siden vedtog regeringen, sammen med Enhedslisten og SF, at der skulle indføres totalforbud mod brug af antipersonel-miner i det danske forsvar. Venstre og konservative var imod, fordi man ikke mente, at Danmark burde indføre et ensidigt forbud, men afvente et internationalt forbud.

Men mens politikerne verden over stadig snakker, lemlæstes tæt ved 26.000 mennesker verden over af de miner, der allerede er lagt ud. Derfor startede Dansk Røde Kors den 21. maj en landsdækkende kampagne, på linie med Røde Kors organisationer i andre land, for at få de nationale regeringer til at gå ind for et verdensomspændende total-forbud. Et andet, og mindst lige så vigtigt formål, er at samle ind til ofrene for disse miner. Dansk Røde Kors har i den forbindelse forsøgt sig med at lave en WWW-side på:

http://www.redcrossdk.dk
Der er ikke så meget om den danske kampagne endnu (men det er på vej, lover de), men der er henvisninger til de internationale og andre nationale kampagner. Dansk Røde Kors tager gerne mod tilbud på det særlige gironummer 9 30 30 30 eller via et særligt 90-nummer (svarer til 900-numre i USA), nemlig 90 23 90 00 (50 kr. trækkes automatisk)



Hvad hedder det?

Har du undret dig over, hvilke betegnelser du skal bruge på engelsk (fransk eller tysk), når du skal oversætte f.eks. navnet "SU Styrelsen"? Slut med det - Forskningsministeriet har udgivet - også online - en autoriseret oversættelse af danske ministerier, styrelser og andre offentlige institutioner til hovedsprogene.
http://www.fsk.dk/dab/ordbog
(Det er en introduktion - oversættelserne fås under henvisning "Alfabetisk oversigt"). Forresten - SU Styrelsen er (den autoriserede) forkortelse. Navnet er "Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte", og det skal oversættes til "Danish State Education Grant and Loan Scheme Authority" (eng.), Direction Nationale de Bourses et Prêts d'études" (fra.) og "Die Staatliche Ausbildungsförderung" (tys.).



Vejret

Lørdag regnede det - noget uventet - i den østlige del af landet. Ellers har det været nogenlunde tørt, med perioder med overskyet og perioder med sol søndag og mandag. Temperaturer 15 til 18 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8820 DKK,   1GBP      9,1159 DKK,   1DEM      3,8614 DKK
100JPY     5,4610 DKK,   100ITL    0,3810 DKK,   1AUD*)    4,7307 DKK
1FRF       1,1396 DKK,   1CHF      4,7181 DKK,   1CAD      4,2972 DKK
1IEP       9,3353 DKK,   1NLG      3,4492 DKK,   1XEU      7,2925 DKK
100ESB     4,591  DKK,   1NZD*)    4,0318 DKK,   1SEK      0,8751 DKK
10BEF      1,8785 DKK,   1NOK      0,9029 DKK,   100ISK    8,78   DKK  
*) AUD og NZD er fra fredag.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 8,45% +0,02 (6% - 2026),   7,48% +0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 402,95 -0,48   KFX (mest omsatte aktier): 113,97 -0,37