Fredag, 2. August 1996 24:01 (DNT)


Ikke sigtet

Politiet løslod i dag en 35-årig mand, som man efterlyste i går. Han var eftersøgt, fordi han havde optrådt voldelig ved et diskotek i nærheden af de sted, hvor en 24-årig mand et par timer senere, tirsdag morgen, blev tævet ihjel. Efter afhøringerne i dag fik den 35-årige lov til at gå. Politiet sagde, at man ikke havde haft grundlag for at tro, at han var indblandet i mordet.



Politivold?

En grim sag om politivold er ifølge DR-TVA under udvikling i København. En afrikansk-født kvinde blev under en Afrika-fest på et københavnsk diskotek anholdt på en sådan måde, at hendes ene ben fik flere, komplicerede benbrud. Det medførte 10 dages hospitalsophold og nu flere måneders sygeleje. Statsadvokaten er blevet bedt om at undersøge sagen af kvindens advokat, ikke mindst hvorfor politiet nægtede hende lægehjælp i flere timer, samtidig med, at de overfor hendes venner benægtede at hun var arresteret. Ifølge kvindens selv havde den ene af 2 uniformerede betjente holdt hende på jorden, mens den anden hoppede på hendes ben. Der var flere vidner, men mange har direkte afvist at vidne ifølge kvindens advokat, fordi de er flygtninge eller indvandrere, og er bange for konsekvenserne af at vidne. De to betjente er afhørt, men ikke sigtet. Derudover ønsker Københavns politi ikke at udtale sig. Det vides f.eks. ikke, hvorfor hun blev anholdt.



Efterlønsdebat

Arbejdsgiverorganisationerne og borgerlige oppositionspartier har råbt vagt i gevær over, at flere og flere vælger at gå på efterløn. Det udgår en "bombe" under velfærdssamfundet, har Anders Fogh Rasmussen (V) udtalt ved en tidligere lejlighed. Problemet er blot, at mange mennesker lige siden ordningen blev indført af SV-regeringen i sin tid, har planlagt pensionsopsparing ud fra, at de kunne gå på efterløn som 60-årige. Derfor foreslår de konservative, at aldersgrænsen hæves til 63 år, med en frist på 10 år, og at ordningen helt afskaffes om 20 år.

Finansminister Mogens Lykketoft (S) opfordrede i dag istedet arbejdsgiverne til at gøre noget seriøst for at holde på de ældre medarbejdere, i form af skåne-job, reduceret arbejdstid eller lignende. Han slog fast, at man ikke skulle løse problemet ved at skære i folks rettigheder. Ikke uden at spørge vælgerne. Han forlangte, at de partier, der nu talte om at beskære ordningen, at de gik til valg på det. S går på valg på at beholde efterlønsordningen, sagde han. Regeringen skønner, at 141.000 vil være på efterløn ved år 2000, og at udgifterne hertil vil være 17 mia. kr.



Flugtbilist anholdt

Politiet anholdt i dag en 30-årig mand, der havde forsøgt at flygte fra en dødsulykke. Han var fører af lastbil, der i et vejkryds i Odense først knuste 4 biler og derefter påkørte en 5. bil. To personer i denne bil blev dræbt. Efter påkørslen forsøgte manden at flygte ved at springe i Odense Å, men politiet tog ham, da han vadede i land. Politiet har ikke oplyst noget om årsagen til, at manden flygtede.



Bedre Læreruddannelse.

Udviklingen i samfundet truer med at løbe fra undervisningen i folkeskolen, og det skal der gøres noget ved. Det var konklusionen på undervisningsminister Ole Vig Jensens (R) 3 dages Sorø-seminar. Eleverne i dag er dygtig til selv at skaffe sig viden, har ingen autoritetstro og er individualister. Derfor skal læreruddannelsen lægges om, siger Ole Vig Jensen til DR, så der lægges mere vægt på samarbejde og indragelse af læreren i dette. Tilgengæld skal der ikke være nær så meget fagligt stof på seminarierne. Der skal også tilbydes efteruddannelse til de lærere, der er ansat i folkeskolen i dag. Ministeren regner ikke med, at det kræver de store udgifter, da der fortrinsvis bliver tale om omlægninger.



Aviskrig slut

I dag sluttede aviskrigen mellem BT og Ekstra Bladet (EB). Med Fodbold-EM, Tour de France og (delvist) OL som tema, udsendte begge bladhuse ekstra eftermiddagsudgaver. BTs Extra var gratis (og BT selv var nedsat til 5 kr.), mens EBs Express kostede 5 kroner. Begge chefredaktører var tilfreds. EB havde fået 6.000 flere læsere, og Bent Falbert, EB, var glad for, at det var opnået uden at sænke prisen. Han var overbevist om, at de 60.000, som BT havde fået ekstra, havde kostet det berlingske hus 10 - 12 mill. kr. Arne Notkin fra BT henviste til al den positive tilbagemelding man havde fået - dels direkte, dels via en "kvalitativ" markedsanalyse.



TV-program fortsætter

Historien stod i en notits i dagens Politiken, men den skal med her: 16. juli fortalte vi, at DR-TV fik overrakt 16.331 underskrifter, der protesterede mod nedlæggelsen af et 10-minutters kirkeprogram, "Før Søndagen", der sendes hver lørdag. Selv om TV-direktør Bjørn Erichsen dengang sagde, at beslutningen om at nedlægge programmet var taget - så lå tidspunktet måske ikke så fast. Programmet fortsætter nu frem til februar, hvor en "samlet vurdering" af DR-TVs kirkestof skal finde sted. Oprindeligt skulle programmet ophøre 1. september i år.



Vejret

Enkelt regnbyger, men store områder med solskin. Temperaturer omkring 20 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,7175 DKK,   1GBP      8,8215 DKK,   1DEM      3,8640 DKK
100JPY     5,3450 DKK,   100ITL    0,3755 DKK,   1AUD*)    4,4148 DKK
1FRF       1,1377 DKK,   1CHF      4,7397 DKK,   1CAD      4,1618 DKK
1IEP       9,1915 DKK,   1NLG      3,4453 DKK,   1XEU      7,2624 DKK
100ESB     4,531  DKK,   1NZD*)    3,9050 DKK,   1SEK      0,8663 DKK
10BEF      1,8752 DKK,   1NOK      0,8955 DKK,   100ISK    8,63   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,39% -0,01 (6% - 2026),   7,31% -0,03 (8% - 2006)
Aktieindex: 407,10 +0,98   KFX (mest omsatte aktier): 115,36 -0,82