Onsdag, 25. September 1996 23:35 (DNT)


Politiovervågning

Der er her til aften kun en enkelt patruljevogn tilstede ved hver af de to Hells Angels (HA) tilholdssteder i København. Det drejer som adresser i Titangade og Polensgade. I går aftes sendte Københavns politi 6 betjente i patruljevogne ud efter et møde mellem justitsminister Bjørn Westh og repræsentanter for landets politikredse. Formålet var at gøre politiet mere synligt og berolige de lokale beboere, ikke så meget at beskytte rockerne. Det ville heller ikke være praktisk muligt.

Initiativet har mødt stærk skepsis - ikke mindst fra politimestre på landet. De mener ikke, at politiet kan vedligeholde 24-timers bevogtning og samtidig løse de øvrige opgaver. Ifølge Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, var det ikke et problem i København. Her brugte man mandskabet i beredskabsafdelingen. Imidlertid havde man ikke taget højde for arbejdstidsreglerne - derfor droslede man overvågningen ned til en enkelt patruljevogn.



"minister tør ikke"

Også den borgerlige oppostion kræver handling, men kritiserer justitsministeren. Kraftigst kommer kritikken fra Birthe Rønn Hornbech (V), der selv er vicepolitidirektør. Hun mener kun "klare politiske signaler" kan løse rockerproblemet, men regeringen lader det hele sejle. Om justitminster Bjørn Westh sagde hun i DR-TVA, at "han tør jo ikke melde ud". Venstre har sammen med de konservative tidligere på året stillet beslutningsforslag om bedre redskaber til bekæmpelse af rocker (og anden) kriminalitet. Det drejer sig om lettere adgang til ransagning, mulighed for konfiskation af midler, som rockere ikke kunne gøre rede for, bedre muligheder for overvågning [hun sagde det ikke, men der tænkes vist også her på brug af civile agenter, anonyme vidner og vidnebeskyttelsesprogrammer. Det har politiet længe ønsket]



Tilfældigt offer

Ifølge Kai Hermann, Glostrup politi, var det fuldstændigt tilfældigt, at en 12-årig dreng i går blev myrdet af en sindsforvirret, 49-årig mand Til politiet har han forklaret, at han efter at have drukket et par øl "hørte stemmer" og følte, at der skulle ske noget. Manden var indtil 1990 under opsyn, efter en brandstiftelse i 1987 og en efterfølgende behandlingsdom. Kai Hermann siger til DR-TVA, at det er et alvorligt problem at de psykisk syge har ikke noget sted at søge hjælp, når de har behov. "Danmark lukker kl. 16", siger han - og så står politiet med problemerne.

[Vi "rettede" igår fejlagtigt drabsmandens alder til 52 år på baggrund af et TV2 indslag send direkte fra gerningsstedet.]



Psykiatri-problemer

Siden 1980 er der sket en 3-gange forøgelse af kriminalitet begået af psykisk syge. Det skyldes simpelthen, at amter og kommuner misbruger ideen om distrikst-psykiatri til kassetænkning, siger Peter Duetoft (CD) til DR-TVA, i en kommentar til drabet på den 12-årige dreng fra Brøndby. Nogle amter har indskrænket den psykiatriske behandling til et almindeligt kontor, hvor psykisk syge kan henvende sig. Samtidig har kommunerne undladt at investere i den kommunale behandling. Istedet indskriver man klienterne på de få tilbageværende, og overfyldte psykiatriske sygehuse. Det var ikke meningen med ideen om distrikts-psykiatri, siger Peter Duetoft.



For mange klager

Efter den nye lov om klager over politiet trådte i kraft ved nytår, er antallet af klager vokset eksplosivt. Der er i år indgivet omkring 850 klager. I Århus politikreds er der 30 klager, og 1/3 af den "udfarende" del af styrken er eller vil blive afhørt i forbindelse med klagesager. Det er statsadvokaterne der nu behandler klagerne. Tidligere blev det behandlet i lokalnævn, hvor politiet havde en stærk repræsentation. De flere klager betyder ikke, at klagerne får ret - det antal er uændret (lavt), men klagerne er ved at blive en voldsom belastning for statsadvokaterne og domstolene, der også levere arbejdskraft. Det beløb, der er afsat til at dække omkostningerne i år er brugt op.



Dansk FN-protest

Lederen af FNs vagtkorps i Irak, Poul Dahl, truer nu med at gå af, hvis ikke han og hans folk snart får ordentlige arbejdsforhold. Problemet er FNs bureaukrati. Ustandselig oplever man, at tilladelser fra New York forsinkes, at der hele tiden skal argumenteres for, at de 108 mand skal have biler, der kan køre, og radioudstyr, der virker sikkert. Det er som at "slå i en dyne, som man siger på dansk", siger han til DR-TVA. Alt sker med sneglefart. 32 af de 108 vagter er danskere, og Poul Dahl rejser nu hjem for at give udenrigsministeriet en orientering om problemerne.



El-varehuse

I dag åbnede den sidste af en række store specialvarehus for elektriske artikler i Københavnsområdet. Det var den norsk-ejede "El-giganten", der åbnede. I starten af september åbnede "Electronic City" og "Electronic World", og det eksisterende "SuperRadio" ved Ikea i Høje Taastrup blev ombygget. Udvalget er koncentreret om TV, video, computere og - i nogle forretninger, hårde hvidevarer og fotoudstyr, til lave priser.

[Men desværre er udvalget efter min mening ikke særlig stort. Det kniber f.eks. i den dyrere ende. Man kan finde B & O, men ikke ret mange andre. Udvalget af reservadele (stik og ledninger) i de to forretninger, jeg har besøgt er f.eks. ikke større en en alm. Fona, Selandia eller ikke-kæde butik. /Leif.]



Varemærke-krig

Royal Copenhagen har store planer med at bruge navnet "Georg Jensen" internationalt til markedsføring af parfume, slips, o.s.v. Det er ellers fortrinsvis kendt som sølvtøj. Derfor har man ingivet ansøgning om varemærkebeskyttelse herom til patent-direktoratet. Men ansøgningen blev afvist, fordi det kræver arvingernes samtykke. Den ville de to nulevende børn af Georg Jensen [1866-1935] ikke give, fordi de mener, at det ligger for langt fra faderens arbejder, der udelukkende var sølvarbejder. [Under 2. verdenskrig fik firmaet Georg Jensen af enken tilladelse til også at bruge navnet til bestik m.m. i rustfrit stål] Begge arvinger mener, at de har dokumentation for, at de ejer rettighederne til Georg Jensen-navnet til alle andre udnyttelser, og de siger til Politiken Erhverv, at Royal Copenhagen ikke har kunnet dokumentere noget tilsvarende, på trods af gentagen opfordringer de sidste 3 år. Arvingerne er pens. keramiker, Ib Georg Jensen, der er 69 år og pens. balletdanser, Mette Georg Jensen, 76-år.

Arvingers hævd til et navn ophører efter dansk praksis først 100 år efter personens død. Georg Jensen-navnet regnes for det bedst kendte og bedst sælgende danske varemærke i udlandet i dag.


DilleSport


FODBOLD

Der danske herrelandshold er nummer 9 på FIFAs nye verdensrangliste.



HÅNDBOLD

K-1. division: Viborg-FIF                  19-21
               Frederikshavn-GOG           19-22
               Vorup-Roar                  28-24
               Horsens-Ikast               18-35
               Skovbakken-Virum/Sorgenfri  28-25
               Lyngså-DHG                  23-31

M-1. division: Holte-Virum/Sorgenfri       29-35
               TVIS KFUM-GOG               17-29
               Kolding-Roar                33-22
               Helsingør-Bjerringbro       23-15
               Ajax-Ribe                   32-29
               Vadum-Esbjerg               30-21



ISHOCKEY

Eliteserien: Vojens-Frederikshavn   7-3



Vejret

Det var overskyet og et område med støvregn bevægede sig over landet fra sydøst i løbet af dagen. Det gav kun op til 2 mm regn. Temperatur 12-15 grader. Det klarede op fra sydøst her til aften.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,7885 DKK,   1GBP      9,0509 DKK,   1DEM      3,8416 DKK
100JPY     5,2656 DKK,   100ITL    0,3825 DKK,   1AUD*)    4,6866 DKK
1FRF       1,1353 DKK,   1CHF      4,7061 DKK,   1CAD      4,2351 DKK
1IEP       9,3085 DKK,   1NLG      3,4260 DKK,   1XEU      7,3167 DKK
100ESB     4,567  DKK,   1NZD*)    4,0579 DKK,   1SEK      0,8832 DKK
10BEF      1,8655 DKK,   1NOK      0,8993 DKK,   100ISK    8,68   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,09% -0,01 (6% - 2026),   7,10% -0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 428,55 -1,28   KFX (mest omsatte aktier): 121,37 -0,68