Tirsdag, 1. oktober 1996 20:12 (DNT)


Folketinget åbner

Præcis kl. 12 i dag indtog Jens Risgaard Knudsen (S) Folketingets talerstol for at foretage den formelle åbning efter sommerferien. Jens Risgaard Knudsen er den, der har været længst i Folketinget. Han forestod valget af Folketingets præcidium. Genvalgt til formand uden modkandidat blev Erling Olsen (S). Følgende blev næstformænd: 1. næstformand Ivar Hansen (V), 2. næstformand Henning Grove (K), 3. næstformand Margrethe Auken (SF) og 4. næstformand Elisabeth Arnold (R). Næstformændene udpeges traditionelt blandt de største partier, bortset fra formandens. Til Ting-sekretær blev følgende valgt: Grethe Schmidt (S), Ove Fich (S), Helge Sander (V) og Niels Ahlmann-Olsen (K). Herfter gav Jens Risgaard Knudsen ordet til den nyvalgte formand.

Erling Olsen indledte med at byde velkommen til kongehuset. De var repræsenteret af dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, prins Joachim og prinsesse Alexandra. Der var også hilsner til de fremmødte fra Højesteret, Færøernes lagmand - der var en hilsen til de Grønlands landsting og Færøernes lagting, som p.g.a. parlamentarisk arbejde var forhindret i at deltage. Derudover var der kun et punkt på dagsordenen - statsministerens beretning over rigets tilstand og regeringens intentioner om den nærmeste fremtid.



Åbningstalen

[Det var meningen, at vi ville sætte talens ordlyd på WWW i dag, men en glemt diskette betød, at det ikke kan lade sig gøre. Istedet vil vi forsøge at få den færdig til i morgen aften. Nærmere herom senere - her kommer et par nøgleord]

Med ordene "Barometeret står på forandring - for Danmark, for Europa, for hele verden", slog statsminister Poul Nyrup Rasmussen temaet an. Udfordringen fra informationsteknologien og en friere international økonomi skulle imødegås ved at ruste danske firmaer og borgere til bedre at klare sig.

"Bedre offentlig behandling" - Danske borgere og virksomheder skulle have en "fair og ordentlig" behandling, når de henvendte til myndighederne.

"Sygehuse og psykiatri" - Danmark havde et godt sundhedsvæsen, med gode medarbejdere, der ydede god pleje og behandling, sagde Poul Nyrup Rasmussen, men der var problemer [Han gentog sidste sætning for at understrege det!] Der var uacceptabelt lange ventetider og mangel på personale. Amter og kommuner har gjort en stor indsats, og mere var på vej, men penge var ikke alt. Regeringen vil arbejde med at indrage flere parter - familier og frivillige organisationer - ikke mindst inden for psykiatrien. Statsministeren brugte en del på de psykisk syges håbløse position - ikke mindst dem, der blev udskrevet til ensomhed. Da mange unge med vanskeligheder havde henvendt til de lokale præster, vil regeringen også foreslå flere præstestillinger i de store byer. Det har vist sig en fordel, at de unge kan tale med mennesker, der ikke er behandlere eller autoriter, sagde ministeren.

"Uddannelse" - Folkeskoleloven var ved at virke. Nu skulle der laves en ændring af læreruddannelsen, så der blev lagt mere vægt på kvalitet i form af faglige og pædagogiske kvalifikationer. Erhvervsuddannelserne skulle også reformeres - og Københavns Universitets udflytning til Amager skulle forberedes.

"Forskning" - Forskningsministeriet var ved at lægge sidste hånd på en strategiplan for den danske, offentligt støttede forskning frem mod årtusindskiftet. Et tættere samarbejde mellem den offentlige grundforskning og den private, strategiske forskning efter modellen fra center for informationsteknologi.

"Et grønt Danmark" - Statsministeren sagde, at DSB skulle opdeles i 2 selskaber, et for infrastruktur og et for banedrift. Samtidig skulle der laves en langsigtet investeringsstrategi for jernbanedrift a.h.t. miljøet.

"Tryghed og kriminalitet" - Dette afsnit var længe ventet. Poul Nyrup Rasmussen slog også fast, at der i løbet af kort tid udarbejdes lovforslag, således at politiet kan forbyde personer at opholde sig på særlige adresser, hvis deres tilstedeværelse kan udgøre en fare for omgivelserne. Der sker også skærpelse af straf ved gentagne domme for narkohandel, ligesom udlændinge, der har begået narkokriminalitet, lettere kan udvises.

"Økonomi" - Regeringen konstaterede med tilfredshed, at den danske økonomi gik godt over hele linien. Men man satsede stadig på balance på budgettet i 1997. Udgifterne til overførselsindkomster skal yderligere nedbringes - ved at reducere antallet af modtagere. Det vil sige job og uddannelse til dem, der kan arbejde.

"Europa og Nato" - Den danske regering vil arbejde for, at Europa bliver helt - i praksis ved at arbejde for østlandene og de baltiske landes optagelse i Europa og Nato. Det var vigtigt, at de lande, der ikke kunne komme ind nu af forskellige årsager ikke fik et "Nej" men "Ikke Endnu". Statsministeren slog fast, at de 4 danske forbehold til Maastricht ikke var til forhandling på regeringskonferencen.



Reaktioner på talen

Hans Engell (K) kaldte talen "god borgerlig snusfornuft" - men også fuld af modsigelse - både flere reformer og reformpause. Uffe Ellemann-Jensen (V) mente, at talen savnede totalt politisk lederskab. Holger K. Nielsen (SF) mener ikke, der er var afskrækkende ting i talen, og han så gode muligheder i et finanslovsforlig med regeringen. Omkring de skrappere regler for rockerborge var der tilslutning fra V og K, omend Birthe Rønn Hornbech (V) var stærk skeptisk, om reglerne var skrappe nok. Der stod ikke noget om, at politiet fik lov til at anvende civile agenter og anonyme vidner.



Lovforslag om rockerborge

Umiddelbart efter statsministerens åbningstale gik regeringspartierne i gang med at forhandle detaljerne i det lovforslag, som justitsminister Bjørn Westh (S) vil fremsætte allerede på torsdag. Hovedlinierne er, at politiet skal kunne give tilhold til bestemte personer om, at de ikke må opholde sig på nærmere opgivne adresser. Der var inden mødet gik igang stor uenighed, og forhandlingerne er her til aften stadig i gang i justitsministeriet.



Mere om rockerborge

I Ålborg overfaldt et medlem af rockergruppen MC Danmark et kamerahold fra DR-TVA med en baseball-kølle og smadrede et (slukket) kamera. Politiet rykkede umiddelbart derefter ind og ransagede rockerborgen, men overfaldsmanden var forsvundet. DR-TVA var kommet for at få en reaktion på statsministerens tale. Ingen - heller ikke ikke beboerne i området ville udtale sig. Beboerne sagde, at det var fordi de var bange for rockernes hævn.

Derimod var der ikke megen frygt i Polensgade i København, hvor Hells Angells er ved at etablere en fæstning midt i et højhusbyggeri. Over 1000 beboere afholdt her til aften en demonstration med fakkeltog foran fæstningen, og der var taler af lokale beboere, ministre og Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen.



Chefskifte

Ledelsen på Danmarks største fødevarekoncern, Danisco, skifter. Den nuværende adm. direktør Palle Martens forlader sin stilling til januar for at lade sig pensionere. Til hans efterfølger er udpeget den 50-årige adm. direktør for Tryg-Baltica koncernen (Forsikring) Alf Duch-Petersen.



Konkurs

I dag indgav bobestyreren for AAB Ishockey, advokat Jesper Møller, konkursbegæring på klubbens vegne. Det er ikke lykkedes at forhandle en akkord-ordning på gælden, der er ca. 3 mill. kr. Den største post er 2,2 mill. kr. til Told- og Skattevæsen. Der er imidlertid kun for 400.000 kr. aktiver i boet. Sportsaktiviteterne er fortsat i et nyt selskab, AAB Ishockey af 1996, og det er dem, der i dag spiller i ishockeyens elite-serie.



Tørrere vejr

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har de sidste 12 måneder været den tørreste nogensind. Der er ialt faldet 400 mm regn i gennemsnit over hele landet. Den hidtidige bundrekord var 406 mm i samme periode 1946-1947 og 407 mm i 1974-1975. Et normalt gennemsnit er på - 712 mm.


DilleSport


BOKSNING

Mandag blev den danske weltervægter Hasan Al, Holbæk, professionel. Han har skrevet en 5 årtig kontrakt med den amerikanske promotor Metch Bridges, der bor i Fort Lauderdale, Florida, USA Danskeren garanteres 6-8 kampe om året.Indtil videre bliver Hasan Al boende i Holbæk, men vil tage til USA i god tid før kampe.



CYKLING

På det internationale cykelforbunds verdensrangliste er Bjarne Riis nummer 5. Foran ham er: Laurant Jalabert, Alex Zülle, Abraham Olano og Miquel Indurain.



FODBOLD

Den 9. oktober spiller m-landsholdet M-kvalifikationskamp mod Grækenland. Tirsdag udtog Landstræner Bo Johansson holdet:
Peter Schmeichel
Mogens Krogh
Jes Høgh
Jacob Friis Hansen
Thomas Helveg
Jacob Laursen
Marc Rieper
Thomas Rytter
Ole Bjur
Bjarne Goldbæk
Michael Schjønberg
Allan Nielsen
Claus Thomsen
Peter Nielsen
Søren Andersen
Peter Møller
Brian Laudrup
Michael Laudrup
Om kampen på hjemmebane, Parken, sagde landstrææneren i dag: Danmark skal skabe kampen og vinde på hjemmebane. Holdet kan skabe chancer og det _skal_ skabe chancer.



HÅNDBOLD

K-1.division:  Ikast-Vorup     24-23



ISHOCKEY

Eliteserien: Rungsted-Esbjerg    4-7
             Frederikshavn-AaB   4-1



SPEEDWAY

Tommy Knudsen, der ikke kvalificerede sig direkte til næste års grand prix-serie, prøver på lørdag at kvalificere sig ved et stævne i Prag. 16 kørere skal køre om 2 pladser. Tommy Knudsen var ellers stærkt i tvivl om han ville stille op i kvalifikationsstævnet i Prag. Dels på grund af sin ledbåndsskade i venstre knæ, dels på grund af at der skal køres på en ny dæktype*.

Ang. dæktyperne, og den strid der har været om det: læs DilleSport Weekend i den kommende weekend! [Eller e-postversionen mandag]

Men Tommy Knudsen følte, at han skulle give sig selv en chance. Han ville nødig fortryde at han ikke forsøgte.



Vejret

Et regnområde dækkede de sydøstlige egne i morges, men det trak østover, med opklaring i nord og vest. Temperaturer 11 - 15 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8520 DKK,   1GBP      9,1613 DKK,   1DEM      3,8391 DKK
100JPY     5,2650 DKK,   100ITL    0,3843 DKK,   1AUD*)    4,6447 DKK
1FRF       1,1342 DKK,   1CHF      4,6674 DKK,   1CAD      4,2935 DKK
1IEP       9,3854 DKK,   1NLG      3,4228 DKK,   1XEU      7,3168 DKK
100ESB     4,561  DKK,   1NZD*)    4,1041 DKK,   1SEK      0,8831 DKK
10BEF      1,8648 DKK,   1NOK      0,9006 DKK,   100ISK    8,72   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,88% -0,05 (6% - 2026),   6,92% -0,02 (8% - 2006)
Aktieindex: 433,55 +2,01   KFX (mest omsatte aktier): 123,47 +0,74