Torsdag, 7. November 1996 21:25 (DNT)


Rushdie-sag

Formanden for Folketingets retsudvalg, Bjørn Elmquist (R) overtrådte loven om Folketingets kontroludvalg, da han i går bekræftede i TV2 Nyhederne, at der havde været en specifik trussel mod prisoverrækkelsen i næste uge. Derfor har en meget ved Helge Adam Møller (K) i dag bedt justitsminister Bjørn Westh (S) indlede en undersøgelse. Helge Adam Møller finder det især greelt, at det er formanden for retsudvalget, der således overtræder loven. Til DR siger Helge Adam Møller, at der er tale om et "særdeles alvorligt brud på fortrolighedspligten. Bjørn Elmquist afviser, at han har refereret noget - han gentog blot hvad statsministeren havde sagt dagen før.

Hans Engell (K) erkendte i dag, at det ikke er muligt at vælte regeringen på dette spørgsmål. Han siger til DR, at "Venstre og konservative finder, at der er god grund til have mistillid til regeringen". Men så længe SF og Enhedslisten ikke tør være med til at vælte en socialdemokratisk regering, kan det blive svært at samle flertallet. Istedet vil Hans Engell foretrække en dagsorden "der i så stærke vendinger som muligt" misbilliger regeringens "dybt kritisable" håndtering af Rushdie-sagen.



V og K mødes igen

Hans Engells erkendelse om det umulige i at vælte regeringen kom efter et møde mellem Venstre og konservative. Det var det første møde efter bruddet imellem dem ved sidste års forhandlinger om finansloven. Hans Engell understregede dog, at alt ikke var ved det gamle. Istedet vil samarbejdet fortsætte fra situationen i dag. De to partier har planer om at fremsætte fælles forslag til finanslovsforslaget.



Præventiv virkning?

Den omdiskuterede udvisning af den 18-årige Citra Rajendram, der var asylansøger fra Sri Lanka med tamilsk baggrund, har bremset antallet af asylansøgere fra Sri Lanka. Det siger kriminalkommisær Jens Ole Poulsen til Jyllands-Posten [som staver hendes fornavn Chithira]. Siden 26. oktober har man "praktisk taget" ikke registreret tamilske asylansøger i Sandholmlejren i Nordsjælland. Det var netop i Sandholm-lejren Citra Rajendram dukkede op meldte sig for 3 år siden, ligesom stort set alle de 234 andre tamiler, der alene i år (frem til 26. oktober), har søgt asyl i Danmark. Jens Ole Poulsen siger, at der formentlig er tale om organiserede menneskesmuglinger, for flygtningene dukke op uden papirer og kan aldrig huske, hvordan de er kommet til Sandholm-lejren.

Citra Rajendram sidder stadig på en politistation i en forstad til Columbo på Sri Lanka. DRs korrespondent i Columbo har i dag talt med både Citra Rajendram og det lokale politi. Ifølge politiet vil hun kunne regne med at blive løsladt i løbet af "få dage". Hun bliver behandlet godt - hun får lov til at sove i forhørslokalet i stedet for cellerne.

Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen , har i dag bedt indenrigsministeriet udelevere alle papirer omkring Citra's sagsbehandling. Myndighederne har 2 måneder til at opfylde kravet. Derefter vil ombudsmanden gennemgå papirerne i løbet at et par uger, for at afgøre om der er kritisable forhold i sagsbehandlingen. Det er Citra Rajendrams danske advokat, Christel Falk-Rønne, der har bedt ombudsmanden kigge på sagen.



Morddømt

3 mænd fra Grenå blev i dag dømt for mord og usømmelig omgang med lig. Den 19. februar myrdede den ene en 23-årig mand med 2 skud under et opgør om narko-penge. Den anden slog løs på liget med en jernstang. De 3 mænd gemte derefter den myrdede i et skab i 2 dage, hvorefter de flyttede det ud til stranden ved Grenå, hvor de forsøgte at brænde det. Det lykkedes ikke rigtigt. Liget blev fundet næste dag, og et par dage efter kunne politiet anholde de 3. De 2, der tog aktivt del i selve mordet, fik 14 år, mens den 3. fik 12 år. Dommeren lagde her vægt på, at den anklagede havde følt sig truet på livet af de to andre til at medvirke.



Minister orienterer

Sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) orienterede i dag Folketingets sundhedsudvalg om den nyeste udvikling i boneloc-sagen. Ministeren havde endnu ikke afgjort hvem, der skulle stå for den uvildige undersøgelse af Sundhedsstyrelsens rolle i sagen. Af de flere tusinde, der fik boneloc-cementen indopereret har 170 patienter fået foretaget nye hofteoperationer. Det har kostet amterne 14 mill. kr. ekstra. Yvonne Herløv Andersen oplyste, at flere amter - på linie med mange patienter - overvejede erstatsningssager mod det firma, der havde fremstillet boneloc.



Dårlig fisk

Levnedsmiddelkontrollen i København har kontrolleret kvaliteten af friske fisk i 2 supermarkeder og 24 fiskeforretninger. Resultatet var nedslående - Her 10. fisk i supermarkedet og hver 5 fisk i forretningerne var "utildfredstillende", enten på grund af bakterie-indhold, smag eller lugt. Især de to sidste var det værste, siger dyrlægt Birgith Rothe, levnedsmiddelkontrollen til DR. Bakterieindholdet var ikke sundhedsfarligt - men indikerede at fisken var blevet opbevaret ved for høje temperaturer. Hun opfordrer de handlende til at stramme sig an.

En ikke navn-givet fiskehandler kunne ikke genkende kontrollens beskrivelse. Han sagde, at de altid havde et godt forhold til levnedsmiddelkontrollen i det daglige. Kritikkken kom kun via pressen. Til kravet om, at fisk skulle opbevares mellem 0 og 2 graders varme sagde han, at det var urealistisk. Kunderne skulle jo have mulighed for at se på varene inden de køber.



Verdensuret snart klar

Jens Olsens Verdensur på Københavns Rådhus er snart klar, og man håber på at det kan blive genindviet inden jul. P.t. venter man på, at borgmester H. Thustrup Hansen (K) finder plads i sin kalender. Reparationern af uret har taget 1 1/2 år - noget længere end oprindeligt planlagt. Urmager Søren Andersens værksted måtte bruge ekstra tid, fordi uret var i dårligere stand end mand havde regnet med. Og der blev brugt 111 ekstra mandedage til at rette en designfejl i urets kalenderværk. [Det må vist være en rigtig "Hardware Bug". :-)]



Støtte til Zaire-operation

De tre største, danske hjælpeorganisationer - Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet - siger i dag at de - omend nødtvunget - støtter en militær indgriben i Zaire for at standse kampene og den truende hungersnød på grænsen mellem Zaire og Rwanda. Generalsekretaær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, så helst, at man kunne få garantier fra alle de stridende parter om, at nødhjælpen kunne få lov til at kommer frem. Men det var for øjeblikket ikke realistisk, og det var vigtigt at der blev handlet hurtigt. Han er netop vendt tilbage til Danmark efter et ophold i grænsebyen Goma.

De 3 hjælpeorganisationer er i dag startet på en indsamling, målrettet til ofrene i og omkring Goma.



Storm over Danmark

Antallet af stormskader landet over i går nåede ikke op på de højder, som november-stormen i 1991 og forsikringsselskaberne vurdere foreløbig, at stormen sammenlignet med 1991 i går var "en brise". Men i hver af de vestjyske amter blev der registreret over 50 stormskader, såsom væltede træer og nedfaldne elledninger. Stormen fik et dødsoffer. En ung bilist blev dræbt, da han bil blev ramt af et væltende træ på vejen mellem Randers og Hobro.


DilleSport


HÅNDBOLD

K-1. division: Ikast-DHG  30-24

M-1. division - onsdag: Ajax-GOG                       25-31
                        Team Esbjerg-Bjerringbro KFUM  25-22
               torsdag: Virum/Sorgenfri-Helsingør      30-22


NetSurferNyt


Internet undersøgelse

Greens Analyseinstitut har for dagbladet Børsen undersøgt danskernes kendskab til internettet. Resultatet kan ses på Børsens nye websider (som vi omtalte i går), og i modsætning til avisens fortolkning af disse tal - så kan man se alle resultaterne her:
http://194.239.128.2/diverse/greenint.html
Interviewene sammenlignes med en tilsvarende fra maj i år (denne er fra starten af oktober). Mellem 41 og 44% har ikke kendskab siger, at de ikke har kendskab til internettet. Det interessante er, at der er blevet flere siden sidste undersøgelser! Det er dog gruppen med "meget ringe kendskab" der er blevet mindre. Analysen er fuld af detaljerede nedbrydninger efter køn, alder og politisk tilhørsforhold. Det er dog efter min mening uinteressant. Det interessante er, at antallet af dem, der mener de har brugt nettet er steget - fra 15% til 26% i perioden.

Desværre har man ikke stillet det vigtigste spørgsmål: Bruger man internettet regelmæssigt? - vil man bruge det igen? En analyse fra et andet bureau (IDG?) viste, at kun omkring 3% svarer ja - hvilket bør vække betænkelighed hos de virksomheder, der p.t. markedsfører internettet aggressivt i Danmark.



Vejret

Stormen (se ovenfor) havde lagt sig i dag, men til gengæld blev det køligere. Udbredte byger blev afløst af perioder med næsten skyfrit. Temperatur 7 - 10 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,7965 DKK,   1GBP      9,5208 DKK,   1DEM      3,8433 DKK
100JPY     5,1852 DKK,   100ITL    0,3822 DKK,   1AUD*)    4,6283 DKK
1FRF       1,1366 DKK,   1CHF      4,5793 DKK,   1CAD      4,3475 DKK
1IEP       9,5468 DKK,   1NLG      3,4262 DKK,   1XEU      7,3558 DKK
100ESB     4,565  DKK,   1NZD*)    4,1586 DKK,   1SEK      0,8795 DKK
10BEF      1,8652 DKK,   1NOK      0,9146 DKK,   100ISK    8,78   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,92% -0,04 (6% - 2026),   6,82% -0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 446,37 +3,07   KFX (mest omsatte aktier): 127,16 +0,82