Tirsdag, 19. November 1996 23:22 (DNT)


SF og Enhedslisten tæt på

Inden forhandlingerne mellem regeringen, SF og Enhedslisten startede i eftermiddag, var Frank Aaen, Enhedslisten meget optimistisk. Han anså det for sansynligt, at der kunne opnås enighed om forhøjelse af bruttoskatten med 0,1 pct.point. Forudsætningen var, at hele provenuet - ca. 600 mill. kr. gik til at bedre forholdene for de svage i samfundet. Det mente han, at regeringen var på vej til at acceptere.

Efter forhandlerne meddelte både Frank Aaen og Jes Lunde (SF), at man nu var blevet enige med regeringen om den del af finansloven. Frank Aaen gjorde opmærksom på, at det ikke betød, at Enhedslisten ville stemme for andre dele af finansloven - der var afsnit, man absolut ville stemme imod.DI: Bedre udsigter, men ...

Industriens arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri (DI) offentliggjorde i dag sin øknomiske prognoser. Og de var mere positive end længe. Der meldes om optimisme i industrien, og der kunne noteres en fremgang i beskæftigelsen, selv om den alene skete i det offentlige og serviceerhvervene. Desværre var konkurrenceevnen ikke blevet bedret, og rapporten siger, at man har mistet 42.000 arbejdspladser i fra 1991 til 1995 på grund af forringet konkurrenceevne. Årsagerne hertil er nu primært den stærke krone, energiafgifter og CO2-afgifter. De to sidste årsager burderegeringe gøre noget ved straks, sagde økonomerne bag redegørelse. De noterede med glæde, at de lokale forhandlinger på virksomhederne har bevirket, at lønningerne for øjeblikket ikke stiger faretruende.Citra's historie

Den danske konsul på Sri Lanka, Palle Bjørn Rasmussen, har nu konstateret ifølge Udensrigsministeriet, at den 18-årige Citra Rajendrams forklaringer til de danske myndigheder var forkerte. Hendes to brødre er ikke medlemmer af de tamilske tigre - de bor i Frankrig. Begge hendes forældre er i live, og nu på vej til Columbo for at overtage ansvaret for hende. Ifølge de lokale myndigheder har Citra Rajendram boet i Frankrig siden hun var 12 og til hun søgte asyl i Danmark som 15-årig.

Indenrigsminister Birthe Weiss (S) var i DR-TVA ikke generelt glad for de nye oplysninger, selv om de bekræfter Indenrigsministeriets og Flygtningenævnets vurdering. Men hvis historien fik folk til generelt at tro, at alle asylansøgere "var gode historiedigtere - ja måske fupmagere", så havde sagen gjort stor skade. Ligeledes hvis den førte til mistænksomhed overfor alle tamiler.Storebælttunnel ikke farlig

Efter brandulykken i morges i kanal-tunnelen, finder beredskabschef Leif Sørensen, Korsør, ikke umiddelbar grund til at frygte, at noget tilsvarende kan ske i Storebæltstunnelen, der tages i normal brug næste sommer. Ifølge danske regler må farligt gods ikke overføres med sammen med passagerer, den danske tunnel er meget kortere (hjælpen når hurtigere frem) og der er kortere mellem tværtunnellerne. Beredskabschefen siger dog til DR, at han vil studere omstændighederne ved dagens ulykke grundigere. Bl.a. hvordan ilden kunne opstå, og hvordan redningsberedskabet fungerede.

Formanden for Folketingets trafikudvalg Arne Melchior (CD) finder heller ikke anleding, på det nuværende grundlag, at ændre på de danske regler. Det vil SF og Enhedslisten. Thomas Dinesen (SF) siger til DR, at det viser hvad han sagde under debatten omkring ulykkesstatistikken. At der gennemsnitlig er hundreder af år mellem brandulykker, son eksperterne dengang sagde, betyder ikke at ulykken kan ske den dag tunellen åbner. Han vil igen fremsætte forslag om, at farlig gods skal sejles over Storebælt istedet for at sendes via tunnellen.Motorveje med god plads

De første trafiktællinger på de nye motorvejsstrækninger i Nordjylland viser, at der er meget god plads på vejene. Laveste trafiktæthed har mortorvejen syd for Hjørring (mod Ålborg) - her er der målt 3300 biler i døgnet. Nord for Hjørring er der lidt flere - 4400. Højeste tal i Nordjylland er målet mellem Sæby og Frederikshavn med 6000 biler i døgnet. Til sammenligning opgives en trafiktæthed på Køgebugt-motorvejen syd for København til 74.000 biler i døgnet.Falske penge

Nationalbanken udsendte i går advarsel om, at der er falske 20 kr. mønter i omløb. Der er foreløbig fundet over 100 i det indre København. De falske mønter ret godt lavet, men er lidt tungere end de rigtige mønter, dog ikke tungere, end at nogle automater har accepteret dem. Desuden angives præget at være mindre skarp og den gule farve går let af, når man gnider på dem. Ifølge politiet er mønterne lavet af en bly/tin legering.Ny Blixen-film

Forfatteren Karen Blixen's eneste roman, "Gengældelsens Veje" fra 1944, skal snart filmatiseres. Rettighederne er købt af det danske selskab, M & M Productions, men det bliver ellers en Hollywood-produktion. Producenten bliver Lobell/Bergman Production - et datterselskab til Universal. Studieoptagelserne skal også foregå i Universal Studios, mens Englend og Finland skal være "on-location". Optagelserne sker næste sommer og efterår, men først skal der findes en instruktør og skuespillere. Et budget i nærheden af 200 mill. kr. blev nævnt.Elkjær TV-direktør

Her i eftermiddag meddelte den tidligere fodboldspiller Preben Elkjær, at han træder tilbage som træner for Silkeborg 1. december. Han havde ellers kontrakt frem til 1. juli 1997. Men han har fået tilbudt og accepteret stillingen som direktør for TVS, den nye sportskanal som DR-TV, TV2, DBU og TeleDanmark starter 1. marts 1997. Ved et pressemøde i Silkeborg sagde den 37-årige Preben Elkjær, at han var meget ked at forlade Silkeborg, men udfordringen var for stor. Vicedirektør Bo Christensen, TeleDanmark, sagde til DR-TVA, at man naturligvis var klar over, at der var områder, hvor Preben Elkjær ikke havde den store direktør-erfaring, men så ville de sørge for, at han fik de nødvendige, dygtige medarbejdere.

Silkeborg Boldklub kunne ved samme pressemøde præsentere den nye træner. Det blev Preben Elkjærs gamle landsholdstræner: Sepp Piontek, der starter som klubtræner i Silkeborg 1. januar.


DilleSport


FODBOLD

3. runde i UEFA Cup, 1. kamp: Brøndby-Karlsruhe
Trods den store Brøndby-dominans gennen hele første halvleg, med masser af rigtig gode og nærgående forsøg, blev det alligevel tyskerne der scorede kampens første mål. Thomas Hässler scorede med venstrebenet langt udefra - en rigtig flot firsttimer, uden chance for Mogens Krogh i Brøndbymålet. Altså 0-1 i det 42. minut. Blot 1 1/2 minut senere øgede samme Thomas Hässler til 0-2 på en forsvarsfadæse. Marc Keller løb uden besvær forbi Kim Vilfort, lagde bolden smukt på tværs til Hässler. Brøndbys store fejl i første halvleg var, at de forsøgte at komme igennem på midten. Det er temmelig svært overfor et af Tysklands mest offensive hold.

Ikke uventet mødte tyskerne op til anden halvleg fyldte med selvtillid! De flyttede sig for hinanden, så op inden afleveringerne faldt. Det samme kan absolut ikke siges om Brøndby. Trods en overvægt i spillet i anden halvlegs første 10 minutter, fik Brøndby ikke udbytte af 3 store chancer - 2 af den ramte stolperne! I stedet var Karlsruhe meget tæt på at øge deres føring til 0-3 i den anden ende. Flere gange i løbet af halvlegen brændte det alvorligt på hos Mogens Krogh.

Og efter 76 minutter var Brøndbys forsvar i bogstaveligste forstand på halen - helt udspillet - og Sean Dundee kunne let gøre det til 0-3.

I sidste minut fik Brøndby et trøstmål, sat ind af Ruben Bagger.

I overtid fik Brøndby straffespark, efter et hjørnespark. Peter Møller blev fældet inde i feltet! Samme Peter Møller blev sat til at sparke, men næsten symptomatisk ramte han overlæggeren, og så fløjtede dommeren af!

24.414 tilskuere havde trodset kulden, og så kampen ende 1-3. Brøndby får det mere end svært i returkampen i Karlsruhe om 14 dage!

Brøndbys flotte statistik med at holde buret rent i dette års UEFA CUP blev altså ødelagt - men det var flotte, flotte mål!

Fodboldstop
Den tidligere landsholdsspiller Jacob Kjeldberg, Chelsea, stopper sin fodboldkarriere. Efter 1 1/2 års problemer med sit ene knæ, og 3 operationer, har han valgt at sige stop. Den 27 årige Jacob Kjeldberg opnåede 7 landskampe for Danmark.

Solgt til udlandet
Peter Lassen, topscorer hos superligaklubben AB, er solgt til den belgiske klub Aalst. Han har skrevet under på en 3 1/2 årig kontrakt.HÅNDBOLD

Der blev tirsdag trukket lod til Europa Cupen:
K-City Cup: Ikast-Rapid Bukarest, Rumænien

M-City Cup: Kolding IF-IFK Skövde, Sverige

M-EHF Cup: H.C. Prato, Italien-Virum/Sorgenfri
Kampene spilles i februar 1997.ISHOCKEY

Eliteserien: Rungsted-Gentofte  7-3


NetSurferNyt


Mindship happening i aften?

Her til aften fortalte TV2 Lorry om at hemmeligholdte regnskaber fra Mindship Fonden, især Mindship Canteena. Det er Søren Poulsen fra Cad Consult, der fra i aften kl. 24 og resten af natten vil offentliggøre indholdet fra en af de stjålne harddiske med regnskaber. Han siger dog til TV2 Lorry at det ikke fra selve de stjålne PC'er, men "tidligere" kopier.
http://www.cadconsult.dk/
Han er meget kryptisk med hvorfor han offentliggør regnskaberne [hvis han altså gør det], men det er noget i retning af at afsløre bestemte journalisters dobbeltrolle. I sommer spiste og drak de gratis i Canteenaen, og nu gør de det hele til en sag om Henrik Boserups person. På ovennævnte hjemmeside kan man finde en tilmeldingsblanket til en støttegruppe for Mindship-projektet.

Her til aften fortalte initiativtageren til Mindship-projektet, Tor Nørretranders i DR-TVA's profilen om sit syn på sagen. Han mente ikke, at nogen i denne sag "har beriget sig" på projektet, men at succes'en kom bag på dem på alle fronter. Han bekræftede en af de "pikante" detaljer. De fik en masse kunder, der ville betale med kreditkort. Da de ikke kunne få leveret en prægemaskine ("fluesmækker") lånte man en hos en bekendt, der var direktør for et kendt, københavnsk museum. En masse forretningsfolk opdagede pludselig, at de skulle betale flere tusinde kroner til Det Erotiske Museum, da kontoudtogene kom!

Tor Nørretranders betegnede i DR-TVA ovennævnte initiativ (fra CadConsult) sig som en "and - en syg and", men han havde hørt, at det var noget helt andet, der skal offentliggøres. Tor Nørretranders tog afstand fra initiativet, som han mente kunne skabe "signalforvirring" omkring projektet. Iøvrigt manglede der ikke noget af regnskabet, efter hvad han havde hørt fra boets kurator.

[Og min vurdering er, at der nok bliver overbelastet på internettet i København - de har offentliggjort URL i DR-TVA (det gjorde de ikke i TV2 Lorry). CadConsult's server virkede lidt langsom på et tidspunkt tidligere på aftenen.]Vejret

En del regn, dis og tåge - men enkelte steder også sol. Temperaturer 3 til 6 grader.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    5,7695 DKK,  1GBP   9,6703 DKK,  1DEM   3,8404 DKK
100JPY   5,1758 DKK,  100ITL  0,3814 DKK,  1AUD*)  4,5720 DKK
1FRF    1,1353 DKK,  1CHF   4,5483 DKK,  1CAD   4,2937 DKK
1IEP    9,6818 DKK,  1NLG   3,4242 DKK,  1XEU   7,3775 DKK
100ESB   4,563 DKK,  1NZD*)  4,0951 DKK,  1SEK   0,8732 DKK
10BEF   1,8631 DKK,  1NOK   0,9123 DKK,  100ISK  8,73  DKK 
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,88% -0,02 (6% - 2026),  6,76% -0,02 (8% - 2006)
Aktieindex: 449,72 -1,76  KFX (mest omsatte aktier): 128,77 -0,04