Onsdag, 8. januar 1997 22:25 (DNT)


Dårlige forhold

Forholdene på Kastanjehusene - en institution for voksne sindslidende - er under al kritik, siger den tidligere forstander gennem 8 måneder, Helen Jørgensen. Hun sagde op i protest 1. januar i år, og sendte samtidig en skriftlig klage til politikerne i Københavns Amt. Der er for lidt personale, det er for dårligt uddannet, og de fysiske forhold er for trange. F.eks. er alle toiletterne små, da bygningerne oprindeligt har været en børneinstitution. Flere pårørende til de sindslidende giver den tidligere forstander ret, bl.a. Ole John Møller, bestyrelsesmedlem i Landforeningen af Sindslidende. Han har en datter indlagt på institutionen. "Det er en sort plet" siger han til TV2 Nyhederne.

Formanden for social- og sundhedsudvalget for Københavns Amt, Preben Lassen, lover, at udvalget straks vil se på anklagerne. Han kritiserer dog i DR Helen Jørgensen for, at hun ikke i sin embedsperiode har indberettet problemerne - det havde hun nemlig pligt til. Han siger også, at der i løbet af 4 - 5 år bliver bygget 100 nye institutionspladser, men at man muligvis kan løse pladsproblemet ved at bruge en tidligere administrationsbygning.



Fyringer lovlig?

Direktør i Danmarks Rederiforening, Morten Pontoppidan, stiller sig meget tvivlende overfor, om Scandlines - det tidligere DSB Rederi - kan varsle fyringer til personalet på ruten Spodsbjerg-Tårs. Han siger til DR, at det er hans opfattelse, at Danmarks Rederiforening stadig - via medlemmet Sydfynske Dampsikbsselskab (SFDS) har overenskomst med de pågældende. ScandLines købte ruten af SFDS, og overtog skibe og besætning, men uden at forhandle ny overenskomst. Han mener, at der bør indkaldes til en faglig voldgift så hurtig som muligt, for at afklare de overenskomstmæssige forhold.

De matroser og andre, der har fået ScandLines "fyringsseddel", besluttede på et møde i dag, at de alle ville videresende ScandLines brev til Danmarks Rederiforening.



Storebælt spærres?

Ifølge TV2 Nyhederne er der stor sansynlighed for, at først bilfærgerne, senere jernbanefærgerne over Storebælt vil blive blokeret i morgen af utilfredse medarbejdere.



Kulturminister: Ny placering

Hvis Københavns Borgerrepræsentation afviser en ændring af lokalplanen for området ved Det kgl. Teater på Kgs. Nytorv, vil kulturminister Ebee Lundgaard (R) nu arbejde for, at bevillingen på 750 mill. kr. fastholdes, og at der bygges et skuespilhus et andet sted i København. Hidtil har hans holdning været, at det alene var op til Folketingtes flertal at beslutte det.



Dans Folkeparti: Skrinlæg projektet

Dansk Folketparti foreslår, at Sverre Fehns projekt "skrinlægges" indtil videre. Istedet skal man lave en analyse, der skal afdække det "virkelige behov" for et nyt skuespilhus.



V København: Ny forhandling

To medlemmer af Venstres gruppe i Københavns Borgerrepræsentation vil forsøge at få overborgmester Jens Kramer Mikkelsen til at forhandle med regeringen. Formålet skal være, at få placeret projektet med det nye skuspilhus et andet sted i Københavns Kommune - helst inden borgerrepræsentationen skal tage stilling til lokalplanen for det nyværende projekt. Det ventes at ske omkring 1. april i år. Som det ser ud nu, vil lokalplanen ikke kunne samle flertal, hvorved grundlaget for projektet er bortfaldet. Der er i Venstres gruppe 5 imod og 3 for lokalplanen.

Anders Fogh Rasmussen (V) siger til DR-TVA, at Venstre på Christiansborg fastholder støtten til forliget om skuespilhuset på Kgs. Nytorv. Han kan ikke se noget forkert i, at lokale Venstre-medlemmer har en anden opfattelse. Det sker af og til, og det er deres ret, siger han.



SOK: ingen istrussel

Der er ingen umiddelbar trussel for skibsfarten i danske sunde og bælter, vurderer Aksel Jensen, Søværnets Operative Kommando (SOK) i DR. Det kræver mindst 10 dage med -5 graders frost i gennemsnit, før der begyndes at danne is. De sidste to dage har yderligere varmere vand og luft fra Nordvest lettet betydeligt på situationen, siger Aksel Jensen. [Situationen er anderledes i fjorde og søer - her er der gå-fast is flere steder.]



Korrekt behandling

Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen har nu undersøgt Indenrigsministeriets og flygtningenævnets behandling af asylansøgningen fra den tamilske pige Citra Rajendram. Ombudsmanden finder ikke anledning til kritik, hverken af behandlingens grundighed eller forløb. Det var pigens danske advokat, der havde bedt ombudsmanden undersøge sagen, som en sidste udvej for at få en opholdstilladelse til hende.

Ifølge et interview i DR-TVA bor Citra Rajendram nu i Columbo, hos den advokat der fik hende [og et antal danske journalister, der fulgte hende] ud af politiets undersøgelsesarrest. Hun har ikke helt opgivet drømmen om at komme til Danmark. For øjeblikket håber hun at komme til Indien og studere et eller andet - helst dansk. Citra Rajendram blev udvist af Danmark og sendt til Sri Lanka i starten af november måned sidste år.



Øko-anmeldelser

Foreningen for Økologisk Landbrug, der samler producenter af Ø-mærkede, økologiske varer i Danmark, hilser det velkommen, at Plantedirektoratet har indgivet politianmeldelse mod 6 økologiske landmænd. De sigtes for at have overtrådt de regler, der er forudsætningen for opnåelse af Ø-mærket. Det drejer sig om salg af dyr under falsk betegnelse, for lidt fordring med økologisk foder - og ulovlig næbtrimning af høns. Formanden for foreningen, Peder Pedersen, siger til DR-TVA, at han håber bøderne får en tilpas afskrækkende virkning. Ø-mærkede varer giver lidt højere priser, fordi forbrugerne har tiltro til, at varerne produceres økologisk, og den tillid er vigtig at bevare. Landsforeningen lavede i 1995 dobbeltkontrol af Plantedirektoratets kontrol, og fandt dengang fejl som direktoratet havde overset. I 1996 viste den samme kontrol, at direktoratets kontrol nu var effektiv, sagde Peder Pedersen. 20 ud af de knap 1100 økologiske landmænd i Danmark, har overtrådt reglerne.



Arbejdstid på spansk?

Omkring 70 spaniere arbejder på Øresundsforbindelsen for entreprenøren Øresund Marine Joint Venture, og de har nogen specielle arbejdstider og lønforhold. De mener selv, at der er noget galt, og har henvendt sig til fagorganisationen Dansk Metal. Dansk Metal har omgående meldt entreprenøren til Arbejdstilsynet. Af arbejdssedler fremgik, at arbejdstiden ugens 4 første dag var 16 timer - de 3 sidste (fredag, lørdag og søndag!) var den "kun" 12 timer. Og timelønen var - med alle tillæg ca. 50 kr i timen. Både 11-timers reglen og reglen om mindst en ugentlig fridag er overtrådt. Entreprenøren siger, at man vil afvente Arbejdstilsynets besøg på fredag, og naturligvis overholder danske love.



Drab i Nordjylland

En ca. 50-årig mand blev i dag fundet døed på stranden ved Rødhus Strand, syd for Blokhus ved Vestkysten. Et vidne så ham blive smidt ud af en personbil, der kørte bort i stor fart. Opduktionen har vist, at han er død efter stik i hovedet. Politiet i Hjørring har endnu ikke identificeret manden.



Ny ungdomsinstitution

Mens de to regeringspartier, Socialdemokratiet og Det radikale Venstre, i disse dage forhandler om straframmen for særlig grov voldskriminalitet skal skærpes, fremlagde socialminister Karen Jespersen i dag den del af af voldspakken, som der kan blive enighed om. Det drejer sig om oprettelse af en ny, lukket institution for voldelige unge i alderen 15 - 18 år. De nuværende institutioner kan ikke klare den gruppe, der bare går deres vej eller flygter. Det skal ikke være mulig med den nye institutionstype. Det skal heller ikke være et fængsel, for der skal være ansat specielle pædagoger, som kan lede de unge på rette vej "med en kærlig, men fast hånd", som Karen Jespersen udtrykker det i DR-TVA.



Slut med ØK-sejlads

ØK (EAC) trækker sig nu helt ud af alle former for sejlads. Den sidste rest af skibsdrift blev i går solgt til Tschudi & Eitzen Holden, et norsk ejet selskab. Tidligere blev hovedparten af ØKs ruter solgt til A. P. Møller - det skete for et par år siden. Salget i går skete blot 2 måneder før ØK kan fejre 100 års jubilæum. Det er den hårde konkurrence på skibsfarten, der er grunden til, at ØK nu koncentrerer sig om grafisk udstyr, konsum- og fødevarer.


DilleSport


BADMINTON

Resultater fra Taiwan:
Damesingle:  Camilla Martin, Danmark-Lee Su-Lin, Taiwan
-anden       11-3, 11-4
 runde

             Lotte Thomsen, Danmark-Chien Yu-Chin, Taiwan
             11-1, 11-2


Herresingle: Jan Jørgensen, Danmark-Ng Kam Fook, Malaysia
- første     15-8, 17-18, 15-9
  runde

             Marleve Mainaky, Indonesien-Kenneth Jonassen, Danmark
             15-12, 15-9

             Henrik Sørensen, Danmark-Joaquin Lobo, Macao
             15-0, 15-7

-anden       Poul Erik Høyer, DanmarkFumihiko Machida, Japan
 runde       15-8, 15-6

             Peter Gade, Danmark-Chang Feng Chin, Taiwan
             15-3, 15-0

             Dong Sung Han, SydKorea-Henrik Sørensen, Danmark
             18-13, 7-15, 15-6

             Marleve Mainaky, Indonesien-Jan Jørgensen, Danmark
             15-2, 15-4



FODBOLD

[Endnu en rettelse, dennegang til rettelsen i går: Det er altså Lyngbys spillere, der er på træningsophold på Gran Canarie. Redaktionssekretæren indrømmer, at han her sjuskede!]



Vejret

Det sneede lidt i den sydlige del, der også havde frostgrader. I den nordlige del var det over frysepunktet og tørt. Altså temperaturer fra -4 grader til +4 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,9865 DKK,   1GBP     10,1166 DKK,   1DEM      3,8133 DKK
100JPY     5,1746 DKK,   100ITL    0,3887 DKK,   1AUD*)    4,7098 DKK
1FRF       1,1287 DKK,   1CHF      4,4090 DKK,   1CAD      4,4181 DKK
1IEP       9,9603 DKK,   1NLG      3,3976 DKK,   1XEU      7,3981 DKK
100ESB     4,534  DKK,   1NZD*)    4,2272 DKK,   1SEK      0,8579 DKK
10BEF      1,8507 DKK,   1NOK      0,9232 DKK,   100ISK    8,90   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,75% -0,02 (6% - 2026),   6,63% uændr.(8% - 2006)
Aktieindex: 483,08 +2,36   KFX (mest omsatte aktier): 138,72 +1,06