Mandag, 20. januar 1997 22:07 (DNT)


Nynazister anholdt

Lørdag anholdt politiet 7 personer med tilknytning til det nynazistiske miljø i Nivåe i Nordsjælland. Under anholdelsen af den ene, skød han mod politiet og sårede en betjent i lysken. Betjenten er uden for fare. Anholdelsen kom efter et tip fra Sverige, hvor svensk politi havde opsnappet 3 breve sendt, adresseret til engelske adresser. Brevene indholdt video-kasseter med tændsatser og noget der kunne ligne sprængstof (men som ikke var det). Pakkerne er alligevel farlige for hænder og øjne. BBC kædede i går de danske nynazister sammen med den britisk hooligan-organisation Combat-18, og påstod at initiativet til brevbomberne kom herfra.

Søndag blev 5 af de 7 fænglset i 27 dage, heraf 13 dage i isolation. 2 blev løsladt. De fængslede vil blive sigtet for forsøg på grov forstyrrelse af samfundsordenen gennem magtanvendelse. Straframmen går helt op til livstid. Anholdelserne lørdag fik i går chefen for Politiets Efteretningstjenste, Birgitte Stampe, til at overveje om en hidtil uopklaret bombeattentat, som i 1992 dræbte en 29-årig mand, Henrik Kristensen skal genoptages. Henrik Kristensen var medlem af en venstreorienteret organisation, Internationale Socialister, og det var formentlig en kraftig brevbombe, som dræbte ham og raserede organisationens kontor.

I dag blev det oplyst, at en af pakkerne var addreseret til en postbox ejet af Combat-18 sympatisører. Der er to teorier for det - enten er det et bevidst forsøg på at sløre efterforskningen, eller også er det et led i et internt opgør i Combat-18. Flere af lederne skal for retten, og kampen om de mange penge, som organisationen tjener på at kontrollere markedet for højre-ekstremistisk musik, er gået igang. Kriminalchef Per Larsen Københavns Politi, siger til TV2 Nyhederne, at det virker meget mystisk. De to andre pakker var adresseret til TV-stjernen Sharon Davis og "en anti-facistisk organisation".Forbud mod nynazister?

Justitsminister Frank Jensen (S) vil også lade rigsadvokaten undersøge, om der er mulighed for at forbyde nynazistiske organisationer i henhold til grundlovens paragraf 78. Det er den paragraf, der siger at "foreninger, der virker ved vold", kan og skal forbydes. Der er en tilsvarende undersøgelse sat i gang, rettet mod rockere, som følge af det sidste års rockerkrig.Værft konkurs

Svendborg værft indgav i dag konkursbegæring. Værftet, der blev rekonstrueret sidste år, kan ikke betale nogle terminer, og et forsøg på at få tilført ny kapital fejlede i weekenden. Ifølge Fyns Amts Avis undersøger man, om man ikke kan rekonstruere værftet endnu en gang, f.eks. ved at lade holdingselskabet overtage værftets aktiver. Godt 100 medarbejdere blev sendt hjem i dag, men skal møde i morgen. I aften og i nat skal kuratorerne beslutte, om der er baggrund for at lade værftet fortsætte de reparationsopgaver, man er i gang med. Bestyrelsen siger, at årsagen til konkursen er, at der stadig er en uafsluttet sag om overbelåning i det tidligere selskab. To personer er blevet dømt i sagen, men eventuellet krav om tilbagebetaling afgøres af EU-kommisionen. Det betragtede investorerne for risikabelt, selv om værftet har ordrer for 100 mill. kr.Teater bliver

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) meddelte i dag, at der ikke på nuværende tidspunkt kan blive tale om at placere Det kgl. Teaters nye skuespilhus andre steder end i forbindelse med en udvidelse på Kgs. Nytorv. En række medlemmer af borgerrepræsentationen havde bedt overborgmesteren forhandle med Folketinget og regeringen om en anden placering, men derfra har meldingen lydt, at man fastholder vedtagelsen om at udvide Det kgl. Teater. Jens Kramer Mikkelsen foreslår derfor, at borgerrepræsentationen færdigbehandler indsigelserne, godt 5.000, og derefter som planlagt tager stilling til lokalplanen.

Af de 5.000 protester er det kun 1/3 der kommer fra borgere i København, og flertallet af protesterne er rettet mod selve ideen om at udvide Det kgl. Teater. [Dvs. mod byggeplanerne generelt, og ikke så meget mod den norske arkitekt Sverre Fehns vinderprojekt.]Vildledning?

MD Foods er blevet indklaget til Levnedsmiddelsstyrelsen af Margerine Industri Foreningen (MIFU). Foreningen er utilfreds med, at MD Foods i en ny reklamekampagne hævder, at koncernens produkt Blå Gaio er sundere end andre, tilsvarende produkter. MIFU mener ikke, at 25% indhold af fiskeolier opvejer de 75% i produktet. Blå Gaio er endnu ikke kommet i handelen.Jernrist mod bil

Politiet står foreløbig uden spor af et usædvandlig groft og farligt hærværk. En jernrist på mellem 50 og 75 kg. blev revet løs fra en fodgængerbro over Hareskovvejen i Gladsaxe og smidt ned på en bil, der kørte på under broen. Risten ramte bilens forskærm, røg over forruden, ned gennem soltaget lige bag 2 kvinder, der sad på forsæderne. De to slap mirakuløst uden alvorlige skrammer. Politiet antager, at der har været flere om hærværket, for risten var skruet godt fast.DTU skærer ned

De sidste års fald i antallet af ingeniørstuderende medfører nu, at Danmersk Tekniske Universitet i år må nedlægge 75 forskerstillinger, svarende til 45 fuldtids-forskere. Antallet af studerende, der består eksamener bestemmer hvor store bevillinger, en institution får, og DTU vil mangle 30 mill. kr. på budgettet i år. Selv om Folketinget sidste år vedtog at give ekstra 310 mill. kr. til de naturvidenskabelige videruddannelser, så kan man ikke bruge de penge til at bevare forskerstillinger med, siger DTU's direktør Anne Grethe Holmsgaard til DR. Undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) gik i dag ind på at ville se nærmere på "taksamentersystemet", især i lyset af, at antallet af studerende er steget lidt i år.50 års dobbeltspil!

Forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) retter i sit elektroniske ugebrev et kraftigt angreb på alle socialdemokratiske ledere siden H.C. Hansen skrev sit hemmeligholdte brev til USA. Uffe Ellemann-Jensen siger, at han ville have skrevet det samme brev - det var det eneste rigtige i den farlige situation dengang. Han skriver imidlertid: Men værre er det i forholdet til den politiske debat i Danmark. Her sagde H.C.Hansen og hans efterfølgere som socialdemokratiske ledere nemlig noget helt andet, end det de gjorde. De førte kampagne om et nej til atomvåben på dansk område. De førte sig frem som garanter for en politik, de godt vidste var uansvarlig - i stedet for at fortælle deres egne vælgere, hvad der var nødvendigt. Uffe Ellemann-Jensen nægter at uddybe nyhedsbrevet, der kan læses på Venstre internetsider:
http://www.venstre.dk
Under "Uffe's ugebrev" - [Frames-browsere only!]Kommuner snyder ældre

Foreningen Ældresagen har undersøgt forholdene i 10 kommuner, og i 9 af disse har man fundet ud af, at kommunerne lokker eller presser ældre til at underskrive kontrakter, så de giver afkald på en del af den hjemmehjælp, de har krav på. Kommunerne forsvarer sig med, at det skyldes personaleproblemer i forbindelse med ferie og sygdom. Formanden for Kommunernes Landsforening, Evan Jensen (V), siger yderligere, at han "ikke giver noget" for undersøgelser, der kun dækker 10 kommuner. Han henviser til officielle undersøgelser fra bl.a. socialforskningsinstituttet, der viser, at ældre generelt er meget tilfredse med de kommunale ydelser for hjemmehjælp og hjemmepleje.


DilleSport


BADMINTON

Lørdag - Japan Open, 1/2 finaler:
Damesingle: Gong Zhichao, Kina-Camilla Martin, Danmark
       12-11, 6-11, 11-2

Herresingle: Peter Rasmussen, Danmark-Ardi Wiranata, Indonesien
       15-2, 15-5

       Park Sung-woo, SydKorea-Peter Gade, Danmark
       13-18, 15-10, 15-5
Så stoppede Peter Gades sejrsrække, men indsatsen i Japan Open kan han bestemt godt være bekendt. Den 20 årige dansker har, med 7 tommersøm, sat sit navn fast blandt den internationale top. En stor kompliment til Peter Gade.
Mixeddouble: Marlene Thomsen/Jens Eriksen, Danmark-
       Peng Xinggyong/Chen Xingdong, Kina
       15-6, 15-11

       Rikke Olsen/Michael Søgaard, Danmark-
       Ge Fei/Liu Yong, Kina
       15-12, 17-15 

Damedouble: Ge Fei/Gu Jun, Kina-
       Lisbet Stuer-Lauridsen/Marlene Thomsen, Danmark
       15-10, 15-4

Herredouble: Rexy Mainaky/Ricky Subagdia, Indonesien-
       Jon Holst-Christensen/Thomas Lund, Danmark
       15-4, 15-9

Søndag - finaler:

Herresingle: Peter Rasmussen-Park Sung-woo, SydKorea
       15-3, 15-1
Sejren i Grand Prix turneringen i Japan, er intet mindre end en enorm stor kraftpræstation af den 22 årige dansker! Han har fejet alle de store af pinden i denne turnering, og virkelig slået sig igennem til toppen af den internationale badminton. Uden på nogen måde at forklejne Peters spillemæssige præstation, men snarere sætte den i perspektiv, er sejren mere fantastisk end som så. Det er nemlig Peter Rasmussens første turnering efter en skadespause på mere end 7 måneder! Sikke et comeback! Og et comeback i en af verdens mest prestigefyldte turneringer. All England turneringen er vel stadig den mest prestigefyldte, men prengemæssigt er Japan Open overlegen!
Mixeddouble: Ge Fei/Liu Yong, Kina-Marlene Thomsen/Jens Eriksen, Danmark
       15-8, 15-10BASKETBALL

Lørdag - K-elitedivision: Horsens-Hørsholm  58-63
             BMS-SISU      63-58
             Amager BK-Roskilde 84-49
             Glostrup-Åbyhøj   47-58
Søndag          Stevnsgade-Falcon  58-74

Lørdag - M-elitedivision: Værløse-Horsens   71-79
             BMS-SISU       82-87
             Amager BK-Roskilde  75-71
Søndag          Skovbakken-Hørsholm 77-81
             Stevnsgade-Gladsaxe 108-76FODBOLD

Det danske ligalandshold i fodbold er på en tur til Californien, USA, hvor de spiller med i en 4 nationersturnering - US Cup. Øvrige deltagere er USA, Mexico og Peru.

I Danmarks første kamp mod Mexico, natten til lørdag, blev det til et dansk nederlag på 1-3. Brian Steen Nielsen scorede. Det danske spil var absolut ikke overbevisende på nogen måde, hvor i mod mexicanerne stillede i noget nær stærkeste opstilling.

Nederlaget er landstræner Bo Johanssons første, siden han tiltrådte jobbet i juli 1996.

Søndag spillede holdet den anden kamp. Modstanderen var Peru, og Danmark vandt 2-1 på mål af Søren Andersen og Søren Colding.HÅNDBOLD

Den afgående landstræner for det danske A-landshold, Ulf Schefvert, skal være assistenttræner for det danske ungdomslandshold, hvos træner er Kurt Nielsen. Det er blandt andre u-landsholdsspillerne selv, der har bedt om at få Ulf Schefvert tilknyttet holdet, som han var med til at gøre til Europamestre i 1996.
Lørdag - K-1. division: Vorup-Ikast      19-23

     M-Mesterhold: Celje, Slovenien-GOG  29-18


Søndag - K-1. division: Virum/Sorgenfri-FIF  19-25
            LSU Sæby-Skovbakken  26-26
            Horsens-Frederikshavn 26-29

     K-Mesterhold: Viborg-Buducnost Podgorica, Jugoslavien 36-21 (18-11)
Med en sejr i dagens kamp, kunne Viborg sikre sig en plads i 1/4 finalen. Og det lykkes med den knusende sejr! Der var kolosal stor jubel blandt spillerne, da 1/4 finalen blev en kendsgerning, og det er forståeligt! Viborgs hidtil største internationale præstation var i 1994, da holdet vandt EHF Cup'en.

Kampen, der blev vist direkte på DR1, viste et Viborg hold på fulde omdrejninger. I de første 15-20 minutter fulgtes de 2 hold nogenlunde ad - Viborg var dog hele tiden et par mål foran. Men så tog Viborg klart afstand. Ikke mindst på grund af kontraløbene, sat i gang af en fremragende godt spillende Susanne Munk Lauritsen! Viborg gik til pausen med en komfortabel 7 målsføring, 18-11. Anden halvleg udviklede sig til en håndboldmæssig magtdemonstration. Viborgs spillere kunne alt det frække; lækre tekniske detaljer, såsom finurlige indspil til stregen, kontraløb, 1-2 kombinationer... De 2 klubbers første møde i Jugoslavien endte 23-23.

Modstanderen i 1/4 finalen bliver enten kroatiske Podravka, eller spanske Valencia.

     M-1. division: Kolding-Ribe       33-27
            Helsingør-Holte     24-23
            Bjerringbro-Vadum    33-25
            Ajax-TVIS KFUM      22-22
            Esbjerg-Virum/Sorgenfri 31-24ISHOCKEY

Superisligaen: Rødovre-Hvidovre  6-2
        Herning-Vojens   8-1
        Rungsted-Esbjerg  4-6

Eliteserien: KSF-Århus IK      4-4
       Frederikshavn-Gentofte 5-7
       AAB-Herlev       7-5
       Gladsaxe-Odense     1-7Vejret

Tåget og overskyet med korte perioder med opklaring. I dag var det i de nordlige egne. Temperaturer fra 0 til +3 grader i hele weekenden.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    6,1855 DKK,  1GBP   10,2704 DKK,  1DEM   3,8100 DKK
100JPY   5,2508 DKK,  100ITL  0,3938 DKK,  1AUD*)  4,7536 DKK
1FRF    1,1300 DKK,  1CHF   4,3822 DKK,  1CAD   4,6126 DKK
1IEP   10,0434 DKK,  1NLG   3,3914 DKK,  1XEU   7,4288 DKK
100ESB   4,572 DKK,  1NZD*)  4,3267 DKK,  1SEK   0,8794 DKK
10BEF   1,8482 DKK,  1NOK   0,9739 DKK,  100ISK  9,03  DKK 
*) AUD og NZD er fra fredag.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 7,56% +0,04 (6% - 2026),  6,39% +0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 506,94 -1,05  KFX (mest omsatte aktier): 144,78 -0,74