Mandag, 3. februar 1997 22:18 (DNT)


Rockerattentat

Et medlem af rockergruppen Bandidos, der var indsat i Køge Arrest, blev søndag morgen lettere såret. En panserværnsraket blev affyret fra en nærlæggende omfartsvej. Den ramte plet, men den eksploderede ikke som i f.eks. en panservogn. Der var tale om østeuropæisk engangs-raket, og afskydningshylsteret blev fundet i vejkanten. Senere fandt politiet den formodede flugtbil, der var stjålet i Herlev. 3 medlemmer af Hells Angels er blevet arresteret i sagen. De blev løsladt sent søndag aften. Den sårede Bandidos-rocker var selv sigtet for håndgranat-attentatet i Brønshøj 7. maj sidste år.

Dansk Fængselforbund har nu mistet tålmodigheden. Hverken fængselsbetjente eller indsatte kan føle sig sikre mere, siger man. I dag henvendte forbundet sig til Direktoratet for Kriminalforsorgen for at kræve rockere overført til særligt sikrede fængsler. Efter mødet sagde formanden for forbundet, Frits Christensen, til DR-TVA, at det var en uholdbar situation, og at direktoratet lovede handling allerede i næste uge. Direktør Christian Trønning, Direktoratet for Kriminalforsorgen, siger, at han godt forstår fængselsforbundet, men at de forskellig forslag om at samle rockerne i særligt sikre fængsler har både "fordele og ulemper".Hos forligsmanden

LO og DA var i dag kaldt til møde hos forligsmand Asbjørn Jensen. Baggrunden var at forhandlingerne om flertallet af de 600 overenskomster var brudt sammen. Efter mødet i dag skal forligsmanden fremlægge en tidsplan, der meddeles parterne i midten af næste uge. Inden mødet i dag sagde LO's Hans Jensen, at DA har lagt en fælde for sig selv, ved at lade nogle overenskomster [f.eks. på HK-området] gå "igennem" med 3 års aftale [DA's hovedkrav] og pæne lønforbedringer, i håb om at trække de øvrige overenskomster med uden større indrømmelser. DA havde "ingen kommentarer" før mødet.Barsebæk lukker?

Natten til i dag indgik den svenske regering en aftale med to oppositionspartier om at starte afviklen af atomkraftværkerne. Aftalen skulle betyde, at den ene reaktor på Barsebæk-værket lukker allerede næste år og den anden og sidste reaktor inden for 5 år. Dermed opfyldes også et stort dansk ønske - både fra officielt og uofficielt hold. Barsebæks to reaktorer ligger blot 20 km fra København. Derfor blev det svenske forlig modtaget med begejstring i Danmark. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sagde til DR-TVA, at "jeg er så glad!", selv om lukningen ville betyde "en midlertidig stigning" i CO2-udslippet. Han tilbød svenskerne hjælp til at begrænse energiforbruget og finde alternative energikilder. De danske elværker sagde også, at Danmark kunne levere op til halvdelen af den kapacitet, som svenskerne mister. Hvis det kun var af midlertidig karakter kunne det ske uden ekstra udbygning af danske elværker.Færgerapport

Hurtigfærgeudvalget - bestående af repræsentanter fra færgeselskaber, naturbeskyttelsesorganisationer og miljømyndigheder - har lavet en rapport om hurtigfærgerne. Rapporten anbefaler, at færgernes sejlruter skal godkendes, ligesom der skal sættes grænser for støj og højden af bovbølger. Desuden skal der laves yderligere undersøgelser af færgernes indvirken på dyrelivet.

Rapportens konklusion modtages positivt hos alle involverede. Driftschef Ole Rønnow, Catlink, siger at ruten endelig får noget at rette sig efter, og at der er nogle bløde overgangsordninger. Miljøminister Svend Auken (S) ser perspektivet i, at aktiviteter til søs skal miljøvurderes nøjagtig som på landjorden. Dansk Naturfredningsforening bemærker, at det ifølge rapporten er bevist, at fuglelivet tager skade af forstyrrelsen fra hurtigfærgerne, og Catlink derfor må lægge deres rute om. Catlink, der driver sejlads med katameranfærger mellem Århus og Kalundborg, sejler igennem et EU-beskyttet fuglereservat ved Samsø.PET-skandale eller...?

TV2 Nyhederne fortalte i går aftes, at de havde beviser for at Politiets Efterretningsvæsen sidste år i marts måned aflyttede et møde, som det kurdiske eksilparlament holdt i København. Udfra båndoptagelser skulle være skrevet en omfattende rapport med oversættelser af taler og debatter. Den rapport skulle så være videresendt til de tyrkiske myndigheder i henhold til en bilateral aftale mellem rigspolitichefen i Danmark og hans modpart i Tyrkiet. Som bevis viste TV2 Nyhederne denne aftale. Det officielle Danmark opretholder ellers en afstandtagen til den tyrkiske regering, ikke mindst på grund af det stadig større problemer med menneskerrettighederne. Tyrkiet betragter det kurdiske eksilparlament som en dækorganisation for PKK.

Justitsminister Frank Jensen (S) fik i formiddags en redegørelse fra chefen for PET, Birgitte Stampe. Derefter erklærede han, at der (1) ikke havde været fortaget aflytning, (2) der var ikke skrevet nogen rapport om mødet og (3) der var ikke udleveret materiale til den tyrkiske regering. Den påståede bilaterale aftale var blot en hensigtserklæring fra 1994 om at de to lande skulle udvekste telefon og telex-numre i en flykapringssituation. Aftalen have aldrig været i brug. Justitsministeren opfordrede kraftigt TV2 Nyhederne til af offentliggøre deres bevismateriale - hvis det fandtes.

TV2 Nyhederne valgte her til aften IKKE at offentliggøre materialet a.h.t. til sine kilder. Der blev dog oplyst, at rapporten "havde en forside", der klart viste at højtstående politimænd i PET stod bag, og at rapporten "var kommet i besiddelse" hos de myndigheder, kurderne frygter mest. [Men TV2 Nyhederne lavede noget betænkeligt: Mens de fortalte om "timevis af aflytninger" så man nærbilleder af båndoptagere og mens man fortalte om "en kopi af rapporten", så man en kopimaskine igang med at kopiere. Vi (seerne) "så" aflytningen blive foretaget og rapporten "blive kopieret" - så den må eksistere - eller hvad?]. Allerede i går ville flere politikere på Christiansborg have sagen bragt op i både Folketingets kontroludvalg (der fører opsyn med PET og Forsvarets Efterretningstjeneste) og i retsudvalget. Det vil politikerne stadig - ifølge TV2 Nyhederne.Ikke identificeret

Det er stadig ikke lykkedes politiet i København at finde identiteten af den 30 - 40 årige kvinde, som blev fundet i en oliefyldt slambrønd ved Halmtorvet i København. I dag udsendte politiet billeder af kvindens tøj og smykker i håb om at komme nærmere til en opklaring.Danske Grammy

Ved et efter sigende halvkedeligt show sent lørdag aften blev den pladeindustris priser uddelt. Årets "topscorer" mht. priser blev rap-bandet "Østkyst Hustlers" (Årets danske band, - rapudgivelse, P3-prisen, bedste sangskriver og bedste cover), efterfulgt af Lars H.U.G. (Årets danske album, - sanger og - popalbum). Årets sangerinde blev Nina Forsberg. Årets countrynavn - Allan Olsen - var ikke tilstede da han skulle modtage sin Grammy. Årsagen var helt enkelt, at han var løbet vild i gangene i Cirkusbygningen, hvor arrangementet blev afviklet.


DilleSport


BADMINTON

DM i Badminton, Højbjerg - 31. januar-2. februar 1997 Vejlby-Riiskov hallen

Søndag - 2. februar:

Damesingle

* Finale - Camilla Martin-Mette Sørensen
      11-5, 11-6
Herresingle
* Finale - Peter Rasmussen-Thomas Stuer-Lauridsen
      12-15, 15-5, 15-11
Mixeddouble
* Finale - Rikke Olsen/Michael Søgaard-Ann Jørgensen/Thomas Stavngaard
      17-15, 10-15, 8-15

      Ann Jørgensen/Thomas Stavngaard genvandt hermed deres DM-titel fra 
      i fjor.
Damedouble
* Finale - Lisbet Stuer-Lauridsen/Marlene Thomsen-
      Helene Kirkegaard/Rikke Olsen
      15-10, 15-9
Herredouble
* Finale - Jon Holst-Christensen/Michael Søgaard-
      Jim Laugesen/Thomas Stavngaard
      15-7, 15-10
Mere om finalerne findes på:
http://www.forum.dk/nyheder/sportspc/diverse/bad97-1.htmlBASKETBALL

K-Elitedivision, lørdag   Glostrup-Hørsholm       59-49
              Åbyhøj-SISU          83-59
              Horsens-Stevnsgade      68-65
         søndag   Falcon-Roskilde        75-51
M-Elitedivision, lørdag   Gladsaxe-Roskilde       91-87
              Værløse-Hørsholm       71-68
         søndag   Horsens-SISU         110-99
              Skovbakken-Stevnsgade     98-86


CYCKLING

6-dagesløbet i Forum startede fredag med at standse! Kort efter start, under åbningsjagten, måtte løbet afbrydes, da der blev fundet et lille hul i banen. Efter 10 minutter kunne løbet genoptages.

Stillingen søndag kl. 18.30 ifølge DR-Texttv:

1. par. nr. 7. Jens Veggerby/Jimmi Madsen       165 point
2. par. nr. 2. Silvio Martinello/Marco Villa, Italien 152 point 
3. par. nr. 6. Bruno Risi/Kurt Betchart, Schweiz    98 point -1 omgang
4. par. nr. 3. Danny Clark/Matthew Gilmore, Australien 89 point -1 omgang
5. par. nr. 12. Jakob Piil/Tayeb Braikia        116 point -2 omgange

VM i Cross

1. Daniele Pontoni, Italine
2. Thomas Frischknecht, Schweiz
3. Luca Brunati, Italien
--
11. Henrik Djernis, Danmark
Efter en dårlig start fik Henrik Djernis arbejdet sig op gennem feltet.HÅNDBOLD

K-1. division - lørdag   Vorup-Frederikshavn     21-32
        søndag   LSU Sæby-Virum        22-21
              GOG-Horsen          31-19
              DHG-FIF           32-28

M-1. division - søndag   Virum-Bjerringbro      34-25
              Ribe-Ajax          33-26
              Holte-Vadum         23-26 ISHOCKEY

Superisligaen - torsdag   Hvidovre-Esbjerg       8-2
        søndag   Rødovre-Herning        2-12
              Esbjerg-Vojens        7-3
              Rungsted-Hvidovre       6-7
Eliteserien  - søndag   Frederikshavn-Herlev     8-0
              AAB-KSF            udsat!
              Århus-Odense         5-6
              Gentofte-Gladsaxe       5-0
(Desværre kan vi ikke skaffe fredagens resultater.)VOLLEYBALL

K-elitedivision
kvalifikation, 2. kamp   TV55-Skovbakken        1-3
(lørdag)          ASV Århus-HIK Ålborg     2-3
kvartfinale, 2. kamp søndag Fortuna-Holte         1-3
Holte vandt også 1. kamp.
Lørdag:
M-kvartfinaler, 2. kamp   HIK-Gentofte         0-3
Gentofte har dermed vundet begge kampe, og går videre til semifinalerne der spilles således:
Holte-Gentofte
HIK Ålborg-DHG
Vinderen af de 2 kampe mellem Holte-Gentofte får den ene finaleplads. Taberen spiller mod vinderen af HIK Ålborg-DHG om den 2. finaleplads.Vejret

Både lørdag og søndag var flot solskinsvejr. Et skyområde passerede landet i løbet af natten til mandag, og i dag var der også en del sol, men også overskyet og tåget. Temperaturer +2 til +5.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    6,2700 DKK,  1GBP   10,0333 DKK,  1DEM   3,8153 DKK
100JPY   5,1372 DKK,  100ITL  0,3866 DKK,  1AUD*)  4,7463 DKK
1FRF    1,1290 DKK,  1CHF   4,3981 DKK,  1CAD   4,6586 DKK
1IEP    9,9586 DKK,  1NLG   3,3965 DKK,  1XEU   7,3760 DKK
100ESB   4,496 DKK,  1NZD*)  4,2890 DKK,  1SEK   0,8588 DKK
10BEF   1,8494 DKK,  1NOK   0,9647 DKK,  100ISK  8,98  DKK 
*) AUD og NZD er fra fredag.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 7,66% -0,01 (6% - 2026),  6,48% uændr.(8% - 2006)
Aktieindex: 511,61 +6,31  KFX (mest omsatte aktier): 147,88 +2,45