Fredag, 14. februar 1997 22:46 (DNT)


Alkoholproblem

Sidste år døde 1286 danskere af alkoholisme. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens årsrapport. Det viser, at der stadig er tale om et stor og voksende problem. I år vil amter og kommuner bruge godt 122 mill. kr. til kampagner og behandlinger.



Skepsis hos SAS'er

Personalet hos SAS er skeptisk overfor forhandlingerne om et tættere samarbejde mellem SAS og en række andre større luftfartselskaber landet over. Ifølge formanden for luftfartsfunktionærerne, Nicolas Fischer, skyldes skepsis'en at personalet slet ikke er blevet orienteret om formålet. Hvis formålet er at forbedre service overfor passagererne, støtter man helhjertet initiativet. Men man er stærke modstandere, hvis formålet er udflagning af ruter for at opnå omkosntningsreduktioner på bekostning af SAS-ansatte. Efter et fagligt møde i eftermiddags sendte kabinepersonalets forening en telefax med et krav til SAS-ledelsen i Stockholm. Den skal hurtigst muligt forklare sig - enten ved et møde eller med en skriftlig erklæring om hensigterne med alliancen.

At der skal ske reduktioner i SAS fremgår af DR-TVA her til aften. Her bragte man en analyse, der viste at SAS har en uforholdsmæssig stor administration. For hver flyvende medarbejder er der 3,4 administrative medarbejdere. Mærsk Air har til sammenligning 1,3 adminstrative medarbejdere. SAS er også det mest administrationstung selskab i den gruppe luftfartsselskaber, der har indledt forhandlinger om en alliance.



Direktørvrede

Formanden for Finansrådet, direktør Thorleif Krarup, UniBank, er vred over et nyt regelsesæt, som økonomiminister Marianne Jelved (R) har fremlagt. Forslaget kræver, at ledende ansatte i bank og finansverdene, der har investeringer for over 250.000 kr. privat, skal lade sin bestyrelse gennemgå disse investeringer. Formålet er at undgå, at store spekulationer får en uheldig virkning på ledernes beslutniniger i finansselskaberne. Thorleif Krarup synes, at forslaget er et mistillidsvotum fra finansverdenens nye minister. Han frygter, at forsalget vil give omfatten administrative byrder. For Unibanks Bedkommende skulle bestyrelsen gennemgå 2-300 sager om året, vurderer han i DR. [Finansverdenen blev i forbindelse med regeringsomdannelsen ved nytår ført over til Økonomiministeriet fra Erhvervsministeriet.]



Slagtepræmie op i EU

Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) vil på det næste landbrugsministermøde i EU lægge to forslag frem om slagtekalve. Dels vil han foreslå slagtevægten hævet fra 110 kg, dels vil han foreslå at der kun udbetales slagtepræmier til kalve født i det land, hvor præmien udbetales. Henrik Dam Kristensen har et flertal i Folketinget bag sin holdning, at det er uetisk at lade kalve blive født, for umiddelbart efter at blive slagtet og kødet destrueret. "Husdyr har det formål at indgå i fødekæden", som han udtrykte det i dag.



Zoo-advarsel

Danske Slagterier advarer nu gæster i danske zoologiske haver og dyreparker imod at fodre vildsvin. Dyrepassere opfordres også til at lade være at fordre med kødaffald, hvor slagteriet ikke er kendt. Det er endnu et udslag af frygten for svinepesten. Advarslen kommer efter rapporter om, at vildsvin i en zoologisk have ved Hamborg fik konstateret svinepest. De er formentlig blevet smittet af at blive fodret med kød fra svinepestramte tambesætninger.



Russiske uheld

Der har været så mange skibssammenstød og grundstødninger i forbindelse med Øresundsforbindelsens landanlæg, at man har ansat en russisk tolk i lodstjenesten. Det har nemlig vist sig, at langt de fleste uheld havde russiske besætninger involveret, og erfaringen er, at de kun meget vanskeligt forstår engelsk. 1/3 af alle skibe, der sejler igennem Øresund, sejler under østeuropæiske flag. [Der foretages opgravninger ved Amagers Kyst, og det betyder at sejlrender og sejlruter hele tiden omlægges. Derfor bliver søkort forældede meget hurtigt.]



Lademann-CD "brudt op"

I november måned udgav Lademann sit multimedie-leksikon på en CD-ROM med kopibeskyttelse - det første af sin art i Danmark. I dag sagde både Lademann og kopibeskyttelsens udvikler, Link Computer Security, at det var lykkedes hackere at bryde koden. Direktør Hans K. Petersen, Link Computer Security, siger til DR-TVA at "danske hackere ikke er verden dårligste", og at man godt vidste at der var en svaghed ved systemet. Det skyldtes at det var "pakket udenom" indholdet - ikke kodet ind fra starten. Marketingschef Carsen Håkan, Lademann, siger at forlaget er ganske tilfreds. De fik 4 måneder - herunder julesalget. CD-ROM'en koster i lovlig udgave 695,- kr., men pirat-kopier sælges for 1/3. [Eksperter - hvem det så end er - siger til DR-TVA, at der kopieres for mellem 1/2 og 1 mia. kr. software i Danmark. På verdensplan drejer det sig om omkring 75 mia. kr.]



Surt show!

500 elever i international markedsføring på landets handelsskoler er godt sure på undervisningsministeriet - og med god ret. I dag skulle de til eksamen i faget. Men 3 timer og 40 minutter inde i prøvet - 20 minutter før den skulle være færdig, fik skolerne en fax fra undervisningsministeriet om at prøverne var anulleret. Der var - efter ministeriets opfattelse - for mange fejl i opgaverne. Samtidig fastsatte ministeriet datoen for en ny prøve - den 16. april. Det har gjort mange elever endnu mere vrede - mange er på det tidspunkt på studierejse i udlandet. Undervisningsministeriet har også et svar på det - Eleverne kan bare aflægge prøven på "den nærmeste danske repræsentation".


DilleSport


ISHOCHEY

Superisligaen   Hvidovre-Esbjerg      4-12
Eliteserigen    Gladsaxe-Gentofte     2-6



Vejret

Overskyet med slud og snebyger - efterfulgt af sne! Temperaturer omkring frysepunktet.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,4275 DKK,   1GBP     10,4093 DKK,   1DEM      3,8123 DKK
100JPY     5,1743 DKK,   100ITL    0,3864 DKK,   1AUD*)    4,9449 DKK
1FRF       1,1297 DKK,   1CHF      4,4045 DKK,   1CAD      4,7555 DKK
1IEP      10,1575 DKK,   1NLG      3,3961 DKK,   1XEU      7,4058 DKK
100ESB     4,498  DKK,   1NZD*)    4,4457 DKK,   1SEK      0,8673 DKK
10BEF      1,8475 DKK,   1NOK      0,9605 DKK,   100ISK    9,07   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,33% -0,02 (6% - 2026),   6,19% uændr.(8% - 2006)
Aktieindex: 535,65 +3,54   KFX (mest omsatte aktier): 154,48 +1,62