Tirsdag, 3. juni 1997 22:21 (DNT)


[Bro-rettelse]

I går beskrev vi det første togs tur fra tunnellen over "10 km højbro", ved indvielsen af togforbindelsen over Storebælt. Det er forkert. Der er faktisk tale om en lavbro - frihøjden er ikke over 18 meter. Broen er 6,6 km. lang. De 10 km er afstanden fra tunnelåbningen på Sprogø til Nyborg Station. Tak til Jan Brandt for rettelsen.



100 mia. skattelettelse?

Den konservative gruppeformand, Per Stig Møller, vil i midten af juni præsentere en skattereform, der vil give en skattelettelse på 100 mia. kr. Finansieringen skal ske ved at skære ned på statens udgifter, indføre mere brugerbetaling og fjerne dagpengesystemet fra offentligt regi. Dagpenge skal betales direkte af arbejdsmarkedets parter, således at jo flere arbejdsløse, jo højere beløb skal lønmodtagerne indbetale. Det væsentligste (ifølge Børsen) er dog, at marginalskatten - dvs. skatten for de højeste indtægter skal sænkes - til max. 50%, ligesom virksomhedsskatterne skal ned på 28%.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) udtrykte stor forargelse over skattereformstankerne. Han sagde, at det virkede som om Per Stig Møller og de konservative mente, at få de velhavende til at arbejde mere ved at sænke skatte for dem, og de lavtlønnede til at arbejde mere ved at forringe deres realløn. Per Stig Møller svarede i DR-TVA, at "Statsministeren bare skulle tage det roligt", og vente at se hvad forslaget gik ud på når det engang er færdigt. Det var langtfra færdigt, men han så en fremtid for Danmark med "øget aktivitet", "øget eksport" og "øget viden" - så der ikke ville blive noget "fordelingsproblem".



100 mill. skattelettelse?

Statsministeren var imidlertid i gang med sin egen - noget mindre - skattelettelse. Det drejede sig om en lempelse af lejeværdiens såkaldte "knæk" - den grænse hvor lejeværdien bliver 6%. Den reguleres løbende i forholdt til lønniveauet. Ifølge skatteminister Carsten Koch vil man måske allerede fra 1998 regulere knækgrænsen efter niveauet for grundpriserne. For øjeblikket stiger huspriserne drastisk, langt mere en lønniveauet - derfor rammes flere og flere husejere - også med almindelige indtægter - af den høje lejeværdi. Den nye regulering vil "lette" skatten med 100 mill. kr.



Kamp mod økonomisk kriminalitet

Justitsminister Frank Jensen (S) fremlagde i dag en handlingsplan for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet. Planen har to hovedpunkter. Dels skal Bagmandspolitiet, Told- og Skattestyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen samt Finanstilsynet arbejdet tættere sammen. Det skal ske ved øget anvendelse af moderne teknologi. Dels skal der nedsættes et særligt udvalg, der løbende følger aktionerne, og kommer med forslag til ændringer af lovgivningen.



hjemmearbejde straffes

Arbejdsminister Jytte Andersen (S) siger, at hun allerede har sat et udvalg i gang med at kigge på reglerne for dagpenge i forbindelse med ansatte, der arbejder hjemmefra - "hjemmearbejde" eller "distancearbejde" som det hedder. Det er Finansbranchens Arbejdsgivere, der har påpeget at de nuværende regler rammer bankansatte meget hårdt. Hvis man har arbejdsplads i sit hjem, og dermed ikke nogen fast arbejdstid, beregnes arbejdstiden ud fra lønnen - til en fast takst af 139 kr./timen. For højtlønnede betyder det et stort antal timer - og timer ud over de normale 37 timer pr. uge er at betragte som overarbejde. Og det skal "afspadseres" inden man kan få udbetalt dagpenge.



ØK i søgelyset

Nuer også ØK (EAC) kommet i søgelyset i forbindelse med fremstilling og salg af farlige gifte i udlandet. ØK ejer sammen med det britiske selskab Zeneca en fabrik i Thailand, der fremstiller giften Paraquat, der er forbudt i Danmark, fordi den er for farlig. Den er ifølge DR-TVA også så giftig, at fabrikken tilsætter et kraftigt brækmiddel for at undgå at den bliver brugt til selvmord. For at gøre sagen værre, så har ØK besluttet at sælge giften i også i Burma, via sit eget datterselskab der. Ove Fich (S) kritiserede igår ØK for at både optræde uansvarligt - ved at medvirke til fremstillingen af giften - og ved at overtræde regeringens politik om ikke at samarbejde med magthaverne i Burma.

Adm. direktør Michael Fiorini, ØK, mener ikke, at ØK gør noget fokert - tværtimod. "Vi er overbevist om at vi gør mere gavn - klart mere gavn" siger han til DR - "så lad os fortsætte med det". Det gør selvfølgelig indtryk, at en af de store aktionærer - Kommunernes Pensionskasse - har forlangt et møde. Det får de, når de beder om det, siger Michael Fiorini - mere vil ØK ikke gøre nu. Ove Fich "udtaler sig meget hurtigt", og formentlig uden at have sat sig ind i sagen, mener ØKs direktør.

Jørgen Estrup (R) mener ikke, at Folketinget er det rigtige sted at standse giftproduktionen. Han håber på, at forbrugerne og aktionærerne i ØK kan gøre mere. Danske forbrugere skal dog ikke regne med indflydelse. Michael Fiorini siger til DR-TVA, at "Vores kunder er i Asien - I Asien er det godt at gøre forretninger" - også med Burma. "Vi er ikke afhængige af hvad den vestlige, politiske forbruger mener."



Gift-producenter til møde

Miljøstyrelsen har indkaldt både Cheminova og ØK til møde, således at selskaberne kan få lejlighed til at uddybe de rapporter, som selskaberne selv har udarbejdet. Rapporterne retfærdiggør overfor kritiske aktionærer hvorfor selskaberne fortsat mener, at det er nødvendigt at producere og sælge gifte, der anses for farlige til at bruge i Danmark. Miljøminister Svend Auken (S) vil ikke afvise, at der kan blive tale om et dansk forbud mod de farlige gifte, men han ser helst et generelt internationalt forbud.

Ingen piratkort-stramning endnu

I et svar til Ester Larsen (V) afviser kulturminister Ebbe Lundgaard (R) en række tv-selskabers krav om, at den danske lovgivning ændres, så det bliver ulovligt at fremstille og sælge piratkort til satelit og kabeltv i Danmark. Ebbe Lundgaard svarer, at han vil vente til EUs særlige direktiv på området kommer om kort tid, og så lade det være loven. Selv om selskaber som ViaSat, der administrerer dekoderkort til TV3, TV1000 o.s.v. har forsøgt at standse storsælgere af piratkort ad rettens vej, er det ikke muligt at håndhæve et generelt forbud mod at afkode signaler uden autoriserede dekoderkort i den nuværende danske lovgivning.



MD-Foods opgiver sagsanlæg

I dag meddelte MD-Foods, at deres jurister ikke mener, at koncernen vil have noget ud af at rejse erstatningssag mod Den Danske Bank. MD-Foods var en af de mange investorer, der mistede penge da Hafnia-koncernen blev forsøgt rekonstrueret på danske hænder i sommeren 1992. MD-Foods tabte 29 mill. kr. på Hafnias betalingsstandsning.



Vejret

Mest sol, men også en del skyer. Temperaturer 17 - 22 graders varme - køligere ved kyster med pålandsvind eller havgus.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,5745 DKK,   1GBP     10,7447 DKK,   1DEM      3,8078 DKK
100JPY     5,6780 DKK,   100ITL    0,3867 DKK,   1AUD*)    4,9643 DKK
1FRF       1,1294 DKK,   1CHF      4,5963 DKK,   1CAD      4,7846 DKK
1IEP       9,8006 DKK,   1NLG      3,3842 DKK,   1XEU      7,4285 DKK
100ESP     4,506  DKK,   1NZD*)    4,4979 DKK,   1SEK      0,8442 DKK
10BEF      1,8447 DKK,   1NOK      0,9234 DKK,   100ISK    9,30   DKK  
100GRD     2,388  DKK,   1FIM      1,2686 DKK,   1ZAR**)   1,4629 DKK
100PTE     3,769  DKK,   1SGD**)   4,5684 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,46% +0,01 (6% - 2026),   6,40% -0,01 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 575,17 +1,02   KFX (mest omsatte aktier): 164,84 +1,07
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13