Fredag, 4. juli 1997 22:24 (DNT)


Alle på en gang!

Danske politikere er oprørte over, at EU-kommisionens formand, Jacques Santer i dag sagde, at EU ville starte forhandlinger om optagelse med de rigeste østlande først. Det er en misforståelse, siger udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) Optagelsesforhandlingerne skal starte samtidig for alle ansøgere - så kan selve optagelsen finde sted efterhånden som de enkelte lande opfylder betingelserne. Der var fuld opbakning til ministerens holding i Folketingets markedsudvalg - blandt EU-partierne. Regeringen vil aktivt sørge for, at tage sagen op i EU. Allerede ved det næste møde i økonomiministrenes råd i næste uge, vil økonomiminister Marianne Jelved (R) bringe spørgsmålet op.



Fredelig 4. juli

En bebudet demonstration af unge, der er modstandere af Nato's udvidelse mod øst, blev ikke til noget så derfor blev den årlige 4.juli arrangement i Rebild Bakker særdeles fredelig. Natos udvidelse var temaet hos den danske hovedtaler, tidl. statsminister Poul Schlüter (K) Han fremhævede, at det ikke var Nato, der ønskede udvidelsen, men de pågældende lande selv, der ønskede at "forankre deres nye demokratier i det vestlige forsvarssamarbejde". Han sagde også, at selv om der var mange ting der skildte USA og Europa, var der endnu flere ting vi var fælles om.

Den amerikanske hovedtaler var guvenør Arne E. Carlsson, Minnesota, der er af svensk oprindelse. Han advarede mod den omsiggribende egoisme, og opfordrede til, at man indprentede de unge de traditionelle dyder - sandførdighed og værdien af hårdt arbejde - og så gav dem de samme muligheder "som vi selv fik". Han fremhævede de skandinaviske immigranter til USA, som kom - uden mange midler - men med en solid, social og kulturel skandinavisk arv som ballast.

Ca. 8.000 overværede talerne og underholdningen, sammen med dronning Margrethe, der besøgte Rebild-festen for første gang i 10 år.



Clinton-besøg

Planen for præsident Bill Clintons besøg i USA ligger nu mere fast. Den amerikanske leder ankommen med fly til Kastrup sendt fredag aften i næste uge. Han er på vej hjem efter Nato-mødet i Madrid, og skal forinden gøre ophold i Polen og Rumænien. Der bliver ikke officiel modtagelse i lufthavnen på grund af det sene tidspunkt - Bill Clinton skal flyve med helikopter til dronningens sommerresident på Fredensborg, hvor den officielle modtagelse finder sted med troppeparader o.l. Lørdag bliver der en særlig statsfrokost, hvor dronningen er vært - og om eftermiddagen vil Bill Clinton tale til befolkningen på Nytorv i København. Talen vil blive holdt kl. 16, pladsen vil blive åbnet kl. 13, og der vil blive sørget for underholdning mens man venter. Efter frokosten skal gæsten nemlig først lægge en krans i Mindelunden i Ryvang og på et kort visit hos statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Christiansborg.

Lørdag aften flyver præsidenten hjem.



Fænglset i narkosag

En 20-årig mand blev i dag fængslet for 27 dage, sigtet for handel med narkotika, hæleri og overtrædelse af våbenloven. Det skete efter den razzia på Christiania i går eftermiddags, hvor politiet fandt 48 kg. hash, 1,5 mill. kr. i kontanter, 2 kg stjålne guldsmykker og 3 pistoler. Politiet mener, at der for kort tid siden har været oplagret hele 200 kg. hash i den pågældende bygning, der ligger i udkandten af fristaden. Ifølge politikommisær Per Larsen, Københavns Politi, giver bl.a. våbnenes tunge kaliber indikeringer i retning af en forbindelse med rockermiljøet. Politiet bebuder nye aktioner på Christania. [Der var forkerte oplysninger i den liste over beslaglæggelser, som vi bragte i går.]



Nordatlantisk enighed

Det danske udenrigsministerium meddelte i dag, at forhandlere fra Grønland og Island er blevet enige om grænsedragningen for fiskerizonerne imellem de to lande. Grænsen vil følge midterlinien, således at Island får 30% og Grønland 70% af det område, "Loddekassen", der var uenighed om. Sidste år medførte uenigheden, at den islandske fiskeri-inspektion opbragte danske og andre europæiske fartøjer, der fiskede i området på grønlandsk licens. Parterne er også enige om, at aftalen træder i kraft nu, selv om den først kan underskrives til efteråret. [Det er fiskeri efter industrifisken lodde, der er områdets væsentlige aktiv, og sæsonen starter om et par uger. Derfor den tidlige ikrafttræden.]



TB tilbage?

Den frygtede tuberkulose var næsten helt udryddet i Danmark, efter en omfattende, målrettet indsats efter 2. verdenskrig med vaccinationer og folkeundersøgelser. Men ny tyder alt på, at sygdommen er på vej tilbage. Antallet af tuberkulose-tilfælde er på de sidste ti år steget - fra 299 i 1986 til 484 i 1996. Netop nu er 120 børn og voksne med tilknytningt til en børneinstitution i Silkeborg under observation. En medhjælper har fået konstateret sygdommen. Overlæge Ronald Dahl, Århus Kommunehospital, som foretager observationerne, siger til DR-TVA at årsagen til sygdommens genopblussen er, at danskerne tager mere til udlandet "og udlandet tager mere til Danmark."



Mord i Næstved

Politet står endnu på bar bund i en mordsag fra Næstved. I morges fandt en rengøringskone på Cafe City i Næstved en 59-årig kvinde kvalt. Den dræbte arbejde på cafeen, der betegnes som "et stille sted" med stamkunder blandt byens pensionister. Hun er sidste set kort tid efter lukketid kl. 20 i går aftes. Foreløbig tyder alt på, at der var tale om rovmord, selv om man ikke har overblik over, hvad er egentlig mangler, siger politiet i Næstved.



Danske foreninger i udlandet?

Et internet-initiativ, der som Danske Nyheder, fortrinsvis er lavet af og for danskere i udlandet, er Dansk-OSS, Oftest Stillede Spørgsmål. Steen K. Larsen, der tog initiativet og har redigeret OSS'en de sidste par år, har for nogen tid siden oprettet en hjemmeside til OSS'en - blandt andet i håbet om at gøre den mere dynamisk og levende (og up-to-date). Adressen er:
http://www.dansk-oss.com
Det sidste nye er, at Hannes [Drengenavn - som Johannes uden Jo] Hofer nu har lavet en liste over danske foreninger uden for Danmark. Men der må være mange flere, mener han. Derfor opfordrer han (og vi) danskere, der er med i, eller kender til, sådanne foreninger, at melde sig. Det kan også ske på ovennævnte adresse.



Festival weekend II

Midtfynsfestivalen kører for fulde omdrejninger i disse timer. Den startede allerede onsdag og fortsætter til søndag.

I aften startede Copenhagen Jazz Festival ved et stort friluftsarrangement netop på Nytorv. Festivalen varer de næste 10 dage. Festivalarrangørerne håber på, at præsident Bill Clinton har taget sin saxofon med, om måske hopper ind i en jam-session. Det kunne Bill Clintons chef for københavnerbesøget dog hverken be eller afkræfte. Festivalens officielle hjemmeside (med programmet) er på:

http://www.cjf.dk/



Vejret

Lidt sol, flere skyer og lidt byger - flest i midten af landet. Temperaturer 18 - 23 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,6645 DKK,   1GBP     11,2337 DKK,   1DEM      3,8081 DKK
100JPY     5,8889 DKK,   100ITL    0,3911 DKK,   1AUD*)    5,0430 DKK
1FRF       1,1301 DKK,   1CHF      4,5485 DKK,   1CAD      4,8494 DKK
1IEP      10,1667 DKK,   1NLG      3,3835 DKK,   1XEU      7,4936 DKK
100ESP     4,511  DKK,   1NZD*)    4,5157 DKK,   1SEK      0,8658 DKK
10BEF      1,8456 DKK,   1NOK      0,9143 DKK,   100ISK    9,47   DKK  
100GRD     2,418  DKK,   1FIM      1,2792 DKK,   1ZAR**)   1,4761 DKK
100PTE     3,776  DKK,   1SGD**)   4,6620 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,60% +0,44 (6% - 2026),   6,20% -0,05 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 597,66 -0,95   KFX (mest omsatte aktier): 175,65 +0,07
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13
Som det ses tog fondsbørsen sig i går en "slapper", men rekordstigningerne fortsatte i dag.