Mandag, 8. September 1997 23:48 (DNT)


Mariager Fjord er død!

Det værst tænkelige er sket, melder biologer fra Mariager Fjord. Den sidste måneds varme og vindstille vejr har gjort, at fjorden fra Hobro til Havdrup er helt død. Skulle nogen være i tvivl, kan man tage en dyb indånding i nærheden. Lugten er kraftig og tydelig, fortæller de lokale beboere, der på et stort beboermøde i Assens [byen mellem Mariager og Hadsund - ikke byen på Sydfyn] i aften krævede handling af politikerne. Det er alt for sent at forsøge at ilte fjorden - som en biolog fra Nordjyllands Amt sagde til DR-TVA søndag: "Hvor meget ilt skal man give til en mand, der har været død i 14 dage?". Det er kvælstofudvaskningen, primært fra landbruget, der er årsag til iltsvind og efterfølgende ødelæggelse.

Straks da nyheden kom frem i weekenden, startede diskussionen om den 10 år gamle vandmiljøplan og landbrugets rolle heri. Miljøminister Svend Auken (S) har igen luftet tanken om en forhøjelse af afgifterne på kunstgødning. Mens de øvrige forureningskilder - industrien og rensningsanlæggene - stort set har opfyldt deres del af handlingsplanen, er det ikke lykkedes landbruget at nedbringe forbruget af kunstgødning i samme grad. Men det er heller ikke nok, siger direktør Lone Johnsen, Dansk Naturfredningsforening. Det er også et stort problem med "naturlig" gødning. Der er simpelthen for mange dyr på for lille areal. EUs regel om 1,7 svin pr. hektar skal sættes ned.



SF: Nej til Amsterdam

SF vedtog på et ekstraordinært landsmøde i weekenden, at partiet skal anbefale et nej til Amsterdam-traktaten. 67,3% af de delegerede gik ind for et nej, mens 32,4% gik ind for ja [1 undlod at tage stilling]. Både Holger K. Nielsen, leder af SF og fremtræden nej-siger samt Steen Gade, fremtræden ja-siger, lagde i går vægt på, at partiet ikke måtte blive splittet på spørgsmålet.

I dag holdt SFs folketingsgruppe, hvor der var et flertal (7 mod 6) for Amsterdam-traktaten, så møde for at diskutere konsekvenserne af weekendens beslutning. Steen Gade trak sig som SFs repræsentant i Europaudvalget - til fordel for Holger K. Nielsen. På mødet trak Steen Gade sig også som gruppeformand. Det begrundede han med, at en gruppeformand ikke må udtale sig som han vil - og han ville stå frit til at argumentere for, hvad han mente var rigtigt. Problemet med at SF kunne komme til at stemme for ved afstemningen om Amsterdam-traktaten i Folketinget (en forudsætning for folkeafstemningen) blev løst ved, at ja-sigerne Gert Petersen og Keld Rabæk Møller vil undlade at stemme.



Overabejdspukkel fritid?

Medlemmerne i Folketingets retsudvalg er oprørt og chokerede over en opgørelse fra Københavns Politi. Den viser, at 1/4 af den opsparede overarbejdspukkel i København, skyldes betjente, der har deltaget i idrætsarrangementer. Det har ellers været indtrykket, at den voldsomt store mængde afspadseringstimer alene skyldes rocker-beredskabet, det sociale topmøde i marts 1995 og præsident Bill Clintons besøg denne sommer. Margrethe Auken (SF) undrer sig over, at politifolk tilsyneladende - som de eneste offentlige ansatte - kan få lov til at deltage i idrætsstævner i arbejdstiden.



Seerhit!

TV2 og Danmarks Radio oplyser, at transmissionen fra lady Diana's begravelse i lørdags blev set af omkring 1,4 mill. seere. Det fordelte sig med 939.000 til TV2, 448.000 på DR og 16.000 på TV3. TV2 sendte fra kl. 8.30 om morgenen til kl. 17, mens DR kun viste optoget til og bisættelsesceremonien i Westminster Abbey.



Flere skattemilliarder

En analyse fra Skatteministeriet viser, at der er op til 2 1/2 mia. ekstra at hente, hvis alle kommuner var ligeså effektive i deres skatteligning som de meste effektive kommuner. Analysen er baseret på tal fra 7 kommuner. Formanden for de kommunale skattechefer, Jørgen Schmidt, er stærkt utilfreds med rapporten, som han mener er baseret på rene skøn. Rapporten giver også det indtryk, at de kommunale skattemyndigheder er inkompetente, mener Jørgen Schmidt, og det er forkert. Der er stor forskel på kommunerne, der omfatter store kommuner med store internationale koncerner og landkommuner, hvor den største erhvervsvirksomhed er den lokale brugsforening. Skatteminister Carsten Koch (S) mener alligevel, at det er muligt at hente mange penge, "hvis vi strenger os an", som han siger til DR.



Totalt telefonudsalg

Regeringen besluttede i dag at sælge for 14 mia. kr. aktier i TeleDanmark. Køberen bliver - TeleDanmark selv. Det er regeringens rådgivere på området, Den Danske Bank og en engelsk bank, der har anbefalet løsningen. Det skyldes, at TeleDanmark har for mange penge for øjeblikket. Hos TeleDanmark hilser man beslutningen velkommen. Regeringen besluttede også, at søge de resterende aktier i selskabet, ca. 10 mia. kr., solgt. Ifølge forskningsminister Jytte Hilden er der efter liberaliseringen ingen grund til, at staten står som medejer af et af teleselskaberne på det danske marked. Der er flertal i Folketinget for salget, som for de 14 mia. vedkommende ventes gennemført i starten af 1998.



Endeligt monopolbrud?

Den svenskejede telefonudbyder Telia har efter eget udsagn brudt det sidste TeleDanmark monopol - nemlig lokal og regionssamtaler. Fra og med i dag kan man købe lokalsamtaler, regions og landssamtaler op til 20% billigere end hos TeleDanmark. Man skal blot have et abonnement hos Telia og dreje de ekstra 4 cifre (1010). Telia regner med, at det bliver en god forretning også for dem, selv om man kun tjener 3 øre/minut ved lokaltakst. TeleDanmark er forberedt, siger marketingsdirektør Steen Bindslev til DR-TVA Søndag. Modtrækket bliver en rabatstruktur, der allerede er på plads, i form af hyggesnak eller "vennenumre". Senere på året kommer der også et egentlig udspil, siger TeleDanmark i dag, i anledning af, at DR-TVA melder om veritabel telefonstorm mod Telias bestillingstelefoner.



Flere arbejdsskader

Arbejdsminister Jytte Andersen (S) vil ikke umiddelbart skride ind, selv om en rapport fra Arbejdsmiljøinstituttet, analysefirmaet AIM og Socialforskningsinstituttet viser, at antallet af arbejdsulykker steg i perioden 1990 til 1995 til ca. 110.000 om året - en stigning på 25%. Jytte Andersen vil lade den nye arbejdsmiljølov fra sidste år virke. Men hvis det ikke sker, vil hun overveje strengere straffe. Underdirektør Thomas Filbert, Dansk Arbejdsgiverforening, mener, at den nuværende metode er helt forfejlet. Stigningen i arbejdsulykkerne er hvad man måtte forvente, fordi så mange flere er kommet i arbejde. Erfarigen viser, siger han, at de mange nye unge eller tidligere langtidsledige ikke ved hvordan man begår sig, og derfor oftere kommer til skade. Istedet for bureaukratiske regler burde man "stimulere og understøtte" den store bevidsthed om et sundt arbejdsmiljø, der er vokset frem i de fleste virksomheder, siger Thomas Filbert.


DilleSport


FODBOLD

K-Elitedivision - søndag: Vorup - Kolding                     0-1
                          Brøndby - Hillerød                  1-3
                          HEI - OB                            4-1
                          Rødovre - Fortuna Hjørring          1-2
Elitedivision stilling
                   Kampe  V   U    T    Målscore  Point
1. Rødovre           5    4   0    1     29-8      12
2. HEI               4    5   0    0     22-6      12
3. Fortuna Hjørring  4    3   1    0     12-5      10
4. OB                5    3   0    2     13-10      9
5. Hillerød          5    2   1    2     11-17      7
6. Kolding           4    1   0    3      5-14      3
7. Vorup             4    0   0    4      2-13      0
8. Brøndby           5    0   0    5      8-29      0

M-superliga - 7. runde:  Herfølge-Lyngby           2-4
Superligaens stilling:
                  Kampe   V    U    T  Målscore   Point
 1. FCK             7     5    2    0    18-9     17
 2. Silkeborg       7     5    2    0    12-5     17
 3. Lyngby          7     4    1    2    18-20    13
 4. Brøndby         7     4    0    3    19-13    12
 5. AB              7     3    3    1    14-9     12
 6. Vejle           7     4    0    3    11-10    12
 7. AaB             7     3    2    2    14-9     11
 8. Ikast           7     3    0    4    13-17     9
 9. AGF             7     2    0    5    11-13     6
10. Aarhus Fremad   7     1    1    5    12-18     4
11. Herfølge        7     1    1    5     8-20     4
12. OB              7     0    2    5     5-12     2
=p



FORMEL 1

Heller ikke dennegang fuldførte Jan Magnussen i sin Stewart-Ford racer, ved søndagen italienske Grand Prix på Monza. Han udgik på 31. omgang med motorproblemer. Det lykkedes hans team-kammerat, Ruben Barrichello, at komme i mål - som nr. 13. og næstsidst af de biler, der fuldførte. Vinder blev David Coulthard i McLaren.



RONING

Danske roere leverede en overraskende god præstation ved VM i roning på Lac d'Aiguebelette, Frankrig. Danmark blev den 3. bedste nation, efter Tyskland og USA. Se blot:

K-Letvægtssinglesculler (lørdag):

        1. Rusland
        2. DANMARK (Trine Hansen)
        3. Sverige
K-Letvægtsdobbeltsculler:
        1. Tyskland
        2. DANMARK (Anna Helleberg, Lene Andersson)
        3. Rumænien
K-Dobbelfirer:
        1. Tyskland
        2. DANMARK (Ulla Werner Hansen, Stinne Alg Petersen, Dorthe
                    Petersen, Sarah Lauritzen)
        3. Ukraine
M-Letvægtsinglesculler (lørdag):
        1. DANMARK (Karsten Nielsen)
        2. Schweiz
        3. Tjekkiet
M-Letvægtstoer u. styrmand:
	1. Schweiz
        2. Irland
        3. DANMARK (Jeppe Kollat Jensen, Jacob Øjvind Nielsen)
M-Letvægtsfirer u. styrmand:
	1. DANMARK (Thomas Ebert, Thomas Poulsen, Eskild Ebbesen,
                    Victor Feddersen)
	2. Frankrig
        3. Tyskland
Medaljefordeling ialt:
             guld  sølv  bronze
1. Tyskland    5     3     3
2. USA         4     1     1
3. Danmark     2     3     1



Vejret

Regnbyger eller regn, med opklaring indimellem og faldende temperaturer over weekenden til dagens 13 - 18 grader. I dag desuden en kraftig blæst, grænsende til orkan, som medførte aflysninger af enkelte færgeafgange.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8595 DKK,   1GBP     10,8552 DKK,   1DEM      3,8072 DKK
100JPY     5,6765 DKK,   100ITL    0,3903 DKK,   1AUD*)    5,0419 DKK
1FRF       1,1318 DKK,   1CHF      4,6436 DKK,   1CAD      4,9609 DKK
1IEP      10,2714 DKK,   1NLG      3,3801 DKK,   1XEU      7,4659 DKK
100ESP     4,510  DKK,   1NZD*)    4,3868 DKK,   1SEK      0,8847 DKK
10BEF      1,8438 DKK,   1NOK      0,9268 DKK,   100ISK    9,54   DKK  
100GRD     2,422  DKK,   1FIM      1,2714 DKK,   1ZAR**)   1,4724 DKK
100PTE     3,751  DKK,   1SGD**)   4,5620 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,10% -0,02 (6% - 2026),   6,23% -0,014 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         7,70%
Aktieindex: 608,64 -1,08   KFX (mest omsatte aktier): 177,41 +1,01
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13