Onsdag, 7. januar 1998 23:40 (DNT)


Nyrup på Færøerne

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) holdt i dag møder med Færøernes landstyre og lagting. Dvs. 2 af landsstyrets medlemmer mødte ikke op - og ved det senere møde med lagtinget blev over halvdelen væk. Det var en protest mod, at statsministeren kom nu - og ikke efter den 16. januar, når den rapport udkommer, som mange på Færøerne venter vil gøre den danske regering ansvarlig for en stor del af øernes gæld til Danmark. De mange vrede udtalelser omkring "kolonialisme" og "imperialisme" fik i dag Jes Lunde (SF) og Gitte Seeberg (K) til at sige, hvis Færøerne virkelig ville være selvstændige, kunne de bare sige til. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde tilsvarende i et interview med DR-TVA direkte fra Thorshavn her til aften, at hvis der opstod et flertal for en egentlig løsrivelse, ville han ikke stå i vejen. Han anså det dog ikke for sansynlig i en overskuelig fremtid.Ny fordeling af tipspenge

Kulturminister Ebbe Lundgaard (R) indgik i dag forlig med de tre idrætsorganisationer, Dansk Idrætsforbund, Dansk Firmaidrætsforbund og Dansk Gymnastik og Idrætsforeninger (DGI) om fordelingen af tipsmidlerne. De tre forbund går ind på, at 45 mill. kr. af de 490 mill. kr., som de får fra Dansk Tipstjeneste hvert år, sættes til side til en udviklingfond, der skal skabe idrætsfasciliteter - klubber og anlæg - i områder, der er særlig socialt belastede eller blandt flygtninge og indvandrere. Tilgengæld får foreningerne ifølge direktør Kai Holm, DIF, "fred" fra Folketingets indblanding de næste par år. Tonen imellem de tre organisationer og Ebbe Lundgaard har tiltider været meget skarp, siden kulturministeren 11. november lancerede ideen om, at flere tipsmidler skulle bruges i idrætslig, socialt arbejde også uden for de etablerede klubbers regi. Sportsorganisationerne mente, at de allerede udførte dette arbejde godt nok.Tilstår havfruemord, men...?

Politiet har endnu ikke fået fat i to potentielt vigtige vidner, to unge mænd i 18-20 års alderen, i forbindelse med hærværket mod den lille havfrue på Langelinie. Tilgengæld har den første gruppe påtaget sig ansvaret for det. En gruppe, der kalder sig "Radikale Kvinders Fraktion" siger i en fax, at det var dem, der stod bag både afsavningen af den lille havfrues hoved, og hovedet på en gammel galionsfigur fra Holmen. Aktionerne er en protest mod mandssamfundets "kvindefjendske og sexfixerede billede af kvindekroppen". Ifølge TV2 Nyhedernes oplysninger, er gruppen udbrydere fra "Feministisk Aktion", som tidligere har demonstreret under lignende paroler. TV2 Nyhederne mener ikke, at politiet tager fax'en alvorligt, men det mener andre medier. Dog siger politiet, at der ikke i fax'en er detaljer, der ikke er offentlig kendt. Fax'en blev iøvrigt afsendt fra en Seven-Eleven butik, og politiet er nu i besiddelse af en overvågningsvideo, hvor to kvinder sender fax.

[Måske er der noget om det med mandssamfundet: En mandlig ekspedient fra butikken beskrev de to kvinder som "en københavner type - og en rigtig køn pige"....]Diskriminerende krav?

Sidste mandag trådte en ny taxilov i kraft i Danmark. En af de nye krav har vakt opmærksomhed. Nu er det ikke længere nok at kunne tale perfekt dansk og have et stort lokalkendskab, sådan som den forrige lov krævede. Nu skal man være statsborger i Danmark - i et nordisk land eller et EU-land. Det skønnes, at 25% af chaufførerne i Storkøbenhavn ikke opfylder betingelserne. Der er nu rejst tvivl om, hvorvidt loven er i strid med menneskerettighederne. Under alle omstændigheder er den i direkt modstrid med regeringens udspil om øget integration af flygtninge og indvandrere. Både Torben Lund (S) og trafikpolitisk ordfører Vibeke Peshcardt (R) siger, at lovkravet kommer bag på dem, og at loven bør ændres omgående. Birthe Rønn Hornbech (V) siger, at hun gjorde opmærksom på forholdet, og protesterede allerede under udvalgsarbejdet. Ændres loven ikke, har taxachauffører til år 2005 til at få dansk statsborgerskab.

Det er kun taxi-chauffører, der kræves statsborgerskab for. Borgere fra ikke-EU lande kan fortsat blive f.eks. buschauffører. Taxi-organisationerne siger, at deres ønske lød på skærpede krav til dansk-kundskaber - ikke statsborgerskab.Rettelse og undren

[Togulykken, som vi skrev om igår, skete ved Regstrup Station - ikke Regsted (Det er der ikke nogen større by, der hedder i Danmark). Tak til Poul Vestervig, Calgary, for at have gjort opmærksom på fejlen.

Så var der den historie om de for få timer, danske elever får - kun 2700 timer om året, hed det. Flere på dansk-listen har gjort opmærksom på, at der må være noget galt med det tal. F.eks. har Peter Wendelboe beregnet, at det ville betyde et ugentlig timetal på 67 1/2 time. Desværre kan jeg ikke selv checke talene. De blev fremført af DR-TV og TV2, sekunderet af DR - men er ikke omtalt af de aviser, vi får. Rapporten kommer som nævnt fra ugebrevet Mandag Morgen, der ellers benytter de dygtigste eksperter. Jeg vil gerne høre fra nogen, som har læst originalrapporten (skulle være på de fleste store bibliotekers læsesale, men dem er jeg afskåret fra i disse uger.)

Jeg MÅ lære at checke de tal, jeg får hver gang. Ikke mindst fordi jeg blev advaret i går: En speaker i DR fik beskrev den togstamme, der lå i en vinkel på 45 grader over det andet i togulykken i går, som at "den stod vinkelret på"....:-) /Leif]Danske banker: Brug Microsoft!

Ifølge det ugentlige nyhedsbrev fra Politiken Computer (der udkommer i morgen torsdag), har en række banker i Danmark besluttet, at bankforretninger på private PC'er fremover kun skal ske med Microsoft-teknologier. Rent praktisk betyder det ActiveX og Internet Explorer. Ifølge Laan & Spar Bank er alternativet - Java-teknologien - ikke sikker nok. Fra den kommende sommer vil Den Danske Bank, Laan & Spar Bank, BG Bank, Spar Nord, m.fl. starte internetbaserede banskservices. Politiken Computer skønner, at halvdelen af danske internetbrugere skal til at skifte browser.

[I morgen skulle der være mere om denne sag på:

http://www.politiken.dk/computer
fortæller nyhedsbrevet.]

[De nuværende banksystemer til brug over internettet kan køre på adskillige platforme, herunder OS/2, men det er altså slut nu, hvis det skal være en dansk bank. Som vi skrev tidligere, så er browserkrigen forbi i Danmark, og Internet Explorer har vundet, takket være en systematisk, ensrettet indsats af danske internetudbydere. Og forleden måtte jeg opgive at købe en ny Linux-maskiner: Alle forretninger af en vis størrelse er kontraktlig forpligtet til at levere enten Windows 95 eller NT. /Leif]


DilleSport


HÅNDBOLD

Trænerskifte
Det er nu officielt. Landstræner Ulrik Wilbek fortsætter som træner i Viborg, når han går af som landstræner til juli i år.

Det betyder, at den nuværende træner i Viborg, Lars Friis-Hansen, må ud at se sig om efter et nyt job. Han havde ellers kontrakt frem til sommer 1999. Selv om han erkender, at Viborgs ledelse har "handlet professionelt", kan han ikke lade være med at betragte fyringen som en "lille mistillidserklæring". Flere klubber har allerede henvendt sig med tilbud.

M-1.division   TVIS KFUM - GOG   28-23Vejret

Gråvejr og regn det meste af tiden. 5 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD    6,9585 DKK,  1GBP   11,2929 DKK,  1DEM   3,8079 DKK
100JPY   5,2475 DKK,  100ITL  0,3875 DKK,  1AUD (1) 4,4154 DKK
1FRF    1,1375 DKK,  1CHF   4,7106 DKK,  1CAD   4,8512 DKK
1IEP    9,4803 DKK,  1NLG   3,3789 DKK,  1XEU   7,5340 DKK
100ESP   4,494 DKK,  1NZD (1) 3,9413 DKK,  1SEK   0,8608 DKK
10BEF   1,8462 DKK,  1NOK   0,9266 DKK,  100ISK  9,53  DKK 
100GRD   2,407 DKK,  1FIM   1,2577 DKK,  1ZAR (2) 1,4066 DKK
100PTE   3,722 DKK,  1SGD (2) 3,9877 DKK,  10THB (3) 1,346 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,39% -0,01 (6% - 2026),  5,48% +0,205 (7% - 2007)
Pr. 30/12:     6,44%           5,64%
Aktieindex: 708,09 -3,82  KFX (mest omsatte aktier): 219.61 +2,90
Pr. 30/12: 675,98                  210,55