Fredag, 3. April 1998 23:56 (DNT)


Brand på Bakken

9 af Bakkens "telte" udbrændte efter en voldsom brand i morges. Kort før kl. 5 opdagede en vægter, at der var ild i restaurant Bakkens Perle. Da brandvæsenet kom blot 6 minutter senere var hele restauranten overtændt, og ilden begyndte at springe til de nærliggende steder. Igen mennesker kom noget til, men 8 beboere måtte evakueres i hast. På et tidspunkt truede ilden med at springe til Bakkens Rutchebane, der er Europas ældste træ-rutchebane. Medvirkende til den voldsomme udvikling af branden var, at det blæste kraftigt og at bygninger og inventar er lavet af træ og andet brændbart materiale. Ved 7-tiden i morges var ilden under kontrol og blev helt slukket efter få timer. De berørte teltholdere skønner, at der er sket skader for 20 mill. kr. De 146 øvrige restauranter og forlystelser åbnede til tiden - men stemningen var meget trykket, fordi det var nogle af de mest historiske steder, som brændte.

Årsagen til branden er endnu ukendt, men ifølge kriminalinspektør Jørn Moos er det formentlig fejl i det elektriske system, eller i en kombination mellem el og gas i restaurant Perlen. Det er ikke sansynlig, at branden er påsat. Bakken har holdt åbent siden sidste torsdag.



Snestorm

Netop som danskerne var begyndt at nyde forårstemperaturerne, blev det meste af landet i dag ramt af kraftig sne og regn. Værst var det i Jylland, hvor sneplovene måtte tages i brug, bl.a. omkring Århus. Alene i Århus-området fik Falck 200 opkald - og ifølge TV2 Nyhederne var omkring 400 biler og lastbiler forulykket som følge af vejret - en person blev dræbt. Nordjylland fik først her til aften snevejr - men måtte i mellemtiden "nøjes" med jordfygning.

I øst regnede det mere og der blæste en kraftig blæst. Et stort træ væltede ned på Kystbanen og ramte et tog. Ingen passagerer kom noget til - men træet rev køreledningen ned, så de fik en times ufrivilligt ophold indtil køreledningerne var fjernet og et diesellokomotiv kunne trække togstammen væk. Uheldet kom oveni en formiddag med store forsinkelser hos DSB, som skyldtes et strømsvigt på strækningen Taastrup - Hvidovre tidligt i morges.



Våbencheck på skole

Fra i dag bliver alle elever, der skal ind på Niels Brock's Handelsskole på Frederiksberg igennem et sikkerhedscheck inden de kan komme ind på skolens område. En række tilfælde af hærværk og trusler om vold - specielt mod lærere er årsagen til, at skolen med tilladelse fra Undervisningsministeriet har oprettet adgangskontrol, hvor 4 sikkerhedsvagter gennemsøger tasker og undersøgere elever med metaldetektorer, inden de slippes ind. Balladen startede, da skolen oprettede en særlig indkøringsklasse for unge i alderen 16-18 årige, der ellers ikke får mulighed for en videregående uddannelse. Det viste sig, at en stor del af eleverne også havde sociale problemer, som "de bragte med sig". Skolen har siden nytår bortvist 30 elever efter episoder med lærere og andre elever. Fund af knive - og et enkelt tilfælde af en pistol - hos de bortviste elever fik skolen til at tage det drastiske skridt. Medvirkende til at øge problemet er, at 95% af alle skolens elever er tosprogede, med 25 nationaliteter repræsenterede.



Pyramide-bagmænd sigtet

6 mænd i alderen 20 - 27 år bliver nu sigtet for overtrædelse af loven om offentlig indsamling. Det er ifølge statsadvokat Michael Clan den eneste måde, hvormed man kan retsforfølge bagmændene til de såkaldte pyramidespil. De 6 sigtes for "under dække af offentlig indsamling" at have fordelt pengene imellem sig. Det drejer sig om ialt 4,2 mill. kr., indbetalt af over 600 danskere. De sigtede arbejdede under navnene Noble House i perioden september 1996 til september 1997, hvor politiet lavede razzia mod et hvervemøde. De fortsatte dog deres aktiviteter - og her til aften sagde en repræsentant for Noble House, at man havde overholdt alle love - og så frem til at få det prøvet i retten.



Flygtningelov efter påske

Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) vil fremlægge regeringens forslag til ny udlændingelov og ny asyllov efter påske. Det sker, selv om han ikke fik nogen bindene aftale med konservative og Venstre efter lange forhandlinger, der sluttede i går aftes. Han regner dog med, at de ændringer som han vil indføre i det endelige forslag kan få V og K til at stemme for - eller i værste fald undlade at stemme. Der er et punkt, der skiller regeringen og V og K. Det er spørgsmålet om flygtninge skal tvangsfordeles ligeligt til alle kommuner. Her har de konservative åbnet for et kompromis. Hvis staten betaler for anskaffelsen af de ekstra boliger, vil K ikke sætte sig imod en tvangsfordeling.



Sexsag udvikler sig

Ålborg har også haft sin sexskandale. Den kulminerede forløbig i forgårs, da byens 53-årige kommunaldirektør indgav sin afskedsbegæring. Han havde i 4 år haft et fast forhold til sin 51-årig chefsekretær. Forholdet gik imidlertid i stykker - og for kort tid siden afskedigede direktøren sekretæren med begrundelsen "samarbejdsvanskeligheder". Det ville hun ikke acceptere, men beskyldte tværtimod direktøren for "magtmisbrug". Efter længere tids forhandling lykkedes det tirsdag at få et forlig i stand mellem kommunen og sekretæren, som accepterede en fratrædelsesgodtgørelse. Onsdag blev hun så af Dansk Kvindesamfunds lokalafdeling i Ålborg udnævnt til Årets Kvinde. Midt under festlighederne fik hun meddelelse om, at kommunaldirektøren havde sagt op.

Men dermed var sagen ikke afgjort. Den tidligere chefsekretær mener nemlig nu, at hun ikke længere er bundet af forliget. Det var nemlig en forudsætning, at der blev indledt en tjenstlig undersøgelse af direktørens handlemåde. Hun forventer nemlig æresoprejsning af en sådan undersøgelse. Problemet ligger nu hos Ålborgs borgmester, Henning G. Jensen (S). Tilsyneladende har han lovet den tidligere kommunaldirektør, at undersøgelsen blev standset. Kun Ålborg Byråd kan gennemtvinge den tjenestelige undersøgelse - og der har Socialdemokraterne flertal.



Fødevaresjusk udstilles?

Der er et flertal i Folketinget for, at den københavnske model for at udstille overtrædelser af sjusk med fødevarerhygiejne udvides til at dække hele landet. Levnedsmiddelkontrollen i København har offentliggjort lister over de restauranter, som gentagne gange har fået anmærkninger af kontrollen. Blandt andet på baggrund af artiklen i Jyllands-Posten i går, hvor mere end hver anden pakke hakket oksekød havde et for højt bakterieindhold, vil et flertal gøre det muligt at offentliggøre navnene på restauranter, butikker og fødevarefabrikker, som sjusker. Fødevareminister Henrik Dam Kristensen håber på, at loven kan blive vedtaget inden sommerferien.


DilleSport


FODBOLD

M-superliga   AaB - FCK     aflyst



HÅNDBOLD

M-1.division
1/2-finale, 2. kamp    Esbjerg - Virum/Sorgenfri     24-23
Team Esbjerg går videre til finalen på samlet score 47-46. Den 2. 1/2-finale spilles i morgen mellem Kolding og GOG.



KUNSTSKØJTELØB

Michael Tyllesen opnåede en 13. plads ved VM, der blev afholdt i Minneapolis, USA. Det var lidt dårligere end ved OL i Nagano for nylig, hvor han fik en 10. plads. Men i forhold til sidste VM var det en forbedring på 5 pladser.



Vejret

Sne, slud og regn. Temperaturer lige omkring frysepunktet, men efterhånden varmere op til 6 graders varme, der bredte sig fra syd og øst.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,0670 DKK,   1GBP     11,7503 DKK,   1DEM      3,8124 DKK
100JPY     5,2455 DKK,   100ITL    0,3866 DKK,   1AUD (1)  4,6182 DKK
1FRF       1,1375 DKK,   1CHF      4,6090 DKK,   1CAD      4,9723 DKK
1IEP       9,5956 DKK,   1NLG      3,3834 DKK,   1XEU      7,5765 DKK
100ESP     4,492  DKK,   1NZD (1)  3,8824 DKK,   1SEK      0,8810 DKK
10BEF      1,8480 DKK,   1NOK      0,9213 DKK,   100ISK    9,68   DKK  
100GRD     2,199  DKK,   1FIM      1,2557 DKK,   1ZAR (2)  1,3995 DKK
100PTE     3,721  DKK,   1SGD (2)  4,3362 DKK,   10THB (3) 1,749  DKK
1HKD       0,9104 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,24% -0,03 (6% - 2026),   5,12% -0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 774,21 +4,42   KFX (mest omsatte aktier): 246,52 +0,47
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55