Fredag, 24. April 1998 23:53 (DNT)


OK98: Storkonflikt!

Danmark vågnede op til noget af en overraskelse i morges, da DR kunne fortælle, at der tilsyneladende var et solidt nej fra LO's medlemmer til overenskomstforslaget for 1998. [Desværre - nyhederne i dag handler ikke om andet...]

Kl. 15 blev et kæmpeopdbud af presse- og TV-folk lukket ind på forligsmand Asbjørn Jensens kontor. Her meddelte han kort, at forligsforslaget var blevet forkastet. LO's medlemmer havde sagt net - med store bogstaver! 47% havde stemt, og af dem havde 56% sagt nej. Normalt stemmer kun 20 - 30% På arbejdsgiverside var der "100% opbakning" sagde Dansk Arbejdsgiverforenings ledelse lidt senere. Ifølge forligsmandsloven skal der gå mindst 3 dage inden strejken træder i kraft - og det sker natten mellem søndag og mandag i næste uge.

Det er første gang siden 1985, at der udbryder storkonflikt. Og det er første gang siden 1956, at det er arbejdstagerside, der siger nej til et forligsforslag.

Begge parter har flere informationer (og partsindlæg) på deres hjemmesider:

LO http://home.lo.dk/lo/ok98/
DI http://www.di.dk/
Bemærk, at det er DI - Dansk Industri's hjemmeside. Dansk Arbejdsgiverforenings hjemmeside er ikke vendt mod offentligheden. [DIs jerngreb og "diktat" overfor de øvrige overenskomstområder angives også som en årsag til, at så mange LO-medlemmer stemte nej.]



OK98: Danmark i stå

Ca. 1/2 mill. danskere bliver direkte involveret i storkonflikten, når den træder i kraft mandag morgen. De 400.000 er indenfor det område, som overenskomstforslaget dækker (LO og DA-området), mens 100.000 bliver berørt af sympatistrejker eller lock-outer. Det vil meget hurtigt kunne mærkes, at transportområdet er det område uden for industrien, som rammes hårdest. Togene vil køre - både hos DSB og privatbanerne. Nogle busser vil køre - andre ikke. I HT-området afhænger det af, hvem der kører på de enkelte ruter. (HT-information på text-tv s. 442 fortæller hvilke ruter der kører). SAS aflyser al inden- og udenrigstrafik til og fra København fra mandag morgen. Generelt gælder det, at større fly heller ikke vil kunne få service i lufthavnen, så de fleste øvrige selskaber forsøger at flyve til Norge og Sverige isteddet. For færgerne gælder det sammen som for busserne - det afhænger... Scandlines - det tidligere DSB rederi - vil sejle - men kiosker og cafeteria vil være lukket.

Nyhedsmæssigt vil der ske visse ændringer. En del aviser udkommer ikke (f.eks. Politiken), mens andre kommer (Jyllands-Posten og Børsen). De elektroniske medier berøres ikke [bortset fra, at Danske Nyheder - måske - ikke udkommer tirsdag til fredag, men det har HELT andre årsager] Ekstra-Bladet har bebudet, at de vil sende nyheder ud på deres webside, når de ikke udkommer. Adressen er:

http://www.ekstrabladet.dk/

Livsvigtige områder er undtaget, man vil forsøge at gøre alt for at hospitalerne kan køre videre (bortset fra, at privatiseret rengøring vil ophøre).



OK98: Regeringsindgreb uungåelig?

Repræsentanter for LO og DA blev her til aften kald til møde hos statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og arbejdsministe Ove Hygom (S). Bagefter sagde statsministeren, at konflikten var parternes eget ansvar helt og aldelse. Regeringen vil ikke "feje op" efter dem. Poul Nyrup Rasmussen håbede, at forhandlingerne straks ville forsætte. Han slog også fast, at afstemningen om Amsterdam-traktaten ville blive gennemført som planlagt 28. maj. Arbejdsministeren har nedsat en tværministeriel gruppe, som "time for time" skal overvåge situationen, og hindre at livsvigtige områder trues.

[Men statsministeren og regeringen er kommet i en alvorlig klemme. For det første er et indgreb utænkeligt den første uge. Det er nemlig 1. maj på fredag. Dernæst har arbejdsgiverne entydigt slået fast, at de ikke vil forhandle om noget som helst - det er ikke dem, der har afvist forliget. Derfor synes et regeringsindgreb for uungåeligt. Indgrebet kan kun ske med tilslutning far V og K - og de har sagt, at der KUN kan blive tale om at ophøje det afviste forlig til lov. Men - hvis regeringen gennemfører en overenskomst, som så mange lønmodtagere synes er for dårlig, risikerer regeringen, at vælgerne vil bruge EU-afstemningen som protest - og stemme nej til Amsterdam-traktaten.]



Kvinderne sagde nej

Ifølge DR-TVA var det især inde for to områder, specialarbejderforbundet (SiD) og Kvindeligt Arbejderforbund (KAD), at den største utilfredshed - og stemmeprocent var. Stemmeprocenter på 70%, hvoraf 70% nej-stemmer, forekom i flere lokalafdelinger - ikke mindst i Århus. De synligt skuffede forbundsrepræsentanter (som havde anbefalet et ja), mente at de havde undervurderet medlemmernes ønske om mere fritid og tid til børnefamilier. I den forbindelse var overenskomstens ene ekstra feriedag - som ovenikøbet var juleaftensdag, som i forvejen er lokal feriedag - istedet for forhåndskravet om en ekstra uge en "fornærmelse". Det var også karakteristisk, at de kvindelige industriarbejdere ikke mente, at de havde fået del i de gode tider, for dansk industri. Hos TV2 Nyhederne mente man, at en reetableret græsrodsbevægelse, bestående af gamle kommunister, VS'er og SF'ere, havde "vundet" valget ved at gå direkte ud til hver eneste arbejdsplads. [Underforstået, at det gjorde de officielle fagforeningsledere ikke.]



"Klipfisk og petroleum"!

Omsætning i supermarkeder og tankstationer var høj i formiddag, men i løbet af eftermiddagen gik Danmark amok. Især brød og benzin var efterspurgt. Det sidste medførte et regulært "run" på tankstationer - ikke mindst da Oliebranchens Fællesråd klagede over, at de ikke var forberedt på strejken. Derfor skønnede man, at der kun er til 2 - 3 dages forbrug ude på tanksstationerne. Derpå fulgte de obligatoriske - men forgæves - advarsler mod at bruge ikke godkendte beholdere til opbevaring af benzin. I nogen forretninger blev hylderne med brød "støvsuget" to gange inden lukketid. Generelt melder butikkerne om en omsætning, der er 2 gange en normal fredags.

[Overskriften? Da Danmark bliver besat af tyskerne i 1940, som illustreret igennem tv-serien "Matador's" øjne, kræver enkefru Møghe, at datteren Misse skal købe klipfisk og petroleum - det har man altid gjort "hver gang tysken kom". Misse betror Elisabeth Friis, at hun måtte smide klipfisken fra 1. verdenskrig ud "i smug". Da jeg så køen ved vores lokale tankstation (hvor der aldrig er mere end 3 biler) ud på sidegaden og alle de fyldte indkøbsvogne i Føtex dukkede ordene "Klipfisk og Petroleum" op i mit hoved hele tiden - jeg nøjedes dog med frosne fiskefileter og påskebryg... /Leif]



Tivoli åbner - og lukker

I dag åbnede Tivoli - og på mandag lukker den igen. Det er desværre nødvendig, siger havens adm. direktør Lars Liebst. Der er for mange af havens medarbejdere, der er dækket af hovedoverenskomsterne, at det vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at holde åbent. [Tivoli er et privat aktieselskab.]

Meget passende åbnede Tivoli i høj solskin og masser mange mennesker. Lars Libst siger til DR-TVA at det bliver en god sæson med meget nyt og megen traditionelt. Godt en time efter, at forligsmanden havde meddelt resultatet af afstemningen begyndte det at regne over København - og Tivoli.


DilleSport


BADMINTON

EM, Sofia, Bulgarien

Den første overraskelse i dag var, at arrangørerne lavede planerne for mixeddouble 1/4-finaler om i morges. Det blev ikke noget danskeropgør - Ændringen betød ikke noget, da 2 af de 3 danske mixeddoubler alligevel gik videre til 1/2-finalerne.

Her var to uventede ting: Peter Rasmussen trak sig på grund af en ankelskade, så Peter Gade gik videre på walkover. I den anden danske herresinglefinale vandt Kenneth Jonassen overraskende over Poul Erik Høyer 15-6, 15-6. Kenneth Jonassen kom med til EM på et afbud fra Thomas Stuer-Lauritsen.

Følgende danskere tabte i dag 1/2-finalerne:

Damesingle:   Mette Sørensen
Herresingle:  Poul Erik Høyer, Peter Rasmussen
Herredouble:  Jon Holst-Christensen/Michael Søgaard
Mixeddouble:  Ann Jørgensen/Jon Holst-Christensen
Det regnes for bronze-placeringer (man spiller ikke om 3/4-plads).

Her er alle finalerne, der spilles i morgen:

Mixeddouble   Rikke Olsen/Michael Søgaard, DEN
              - Erica van den Heuvel, NED/Michael Keck, GER
Herresingle   Peter Gade, DEN - Kenneth Jonassen, DEN
Damesingle    Camilla Martin, DEN - Kelly Morgan, WAL
Damedouble    Marlene Thomsen/Rikke Olsen, DEN
              - Ann Jørgensen/Majken Vange, DEN
Herredouble   Simon Archer/Chris Hunt, ENG
              - Pär Gunnar Jönsson/Peter Axelsson, SWE
Herredoublen er den eneste uden dansk deltagelse. Kampene starter kl 11 dansk tid og kan følges løbende på nedenstående URL.

Alle detaljerne kan findes på adressen:

http://login.dknet.dk/~leander/sportspc/em98badm/index.html

Alle daglige opdateringer på websiderne kan også fås (i let redigeret form) i et dagligt nyhedsbrev via et gratis abonnement. Send e-post til:

dillesport-request@blanet.dk
med ordet "subscribe" (uden anførdselstegn) som eneste indhold - enten i overskrift eller i selve brevet. Tilmelding er automatisk, og skal ske fra den e-postadresse, hvor man ønsker at modtage brevet. En kvittering for tilmelding returneres automatisk. Framelding sker ved at sende e-post til samme adresse, men med ordet "unsubscribe".

Sidste nyhedsbrev kommer i morgen lørdag. Derefter holder listen pause til Thomas/Ueber Cup i HongKong.



FODBOLD

M-Superliga        AB - Brøndby       3-1



HÅNDBOLD

K-1.division, slutspil
1/2-finale, 2. kamp    Frederikshavn - Ikast   28-28
                       Viborg - FIF            30-17
Dermed skal Ikast og Viborg afgøre hvem der er danske mestre 1998.



ISHOCKEY

B-VM, Slovenien
        Danmark - Slovenien 4-4 (torsdag)
        Danmark - Ukraine   2-4
På trods af nederlaget til Ukraine - der iøvrigt gik ubesejret igennem turneringen - slutter Danmark på en positiv overraskende 4. plads. På forhånd var Danmark ellers ikke levnet store chancer. Nu overvejer Dansk Ishockey Forbund, om man skal søge om værtsskabet for næste B-VM i 1999.



Vejret

Sol i begyndelsen - mest over det østlige egne. Derefter kom et regnområder ind fra sydvest, efterfulgt af en opklaring her til aften. Temperaturer fra 10 grader i regnområdet til næsten 20 grader på Bornholm.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8512 DKK,   1GBP     11,4162 DKK,   1DEM      3,8149 DKK
100JPY     5,2795 DKK,   100ITL    0,3860 DKK,   1AUD (1)  4,4589 DKK
1FRF       1,1378 DKK,   1CHF      4,5994 DKK,   1CAD      4,7705 DKK
1IEP       9,6256 DKK,   1NLG      3,3905 DKK,   1XEU      7,5473 DKK
100ESP     4,492  DKK,   1NZD (1)  3,8236 DKK,   1SEK      0,8891 DKK
10BEF      1,8480 DKK,   1NOK      0,9178 DKK,   100ISK    9,59   DKK  
100GRD     2,191  DKK,   1FIM      1,2574 DKK,   1ZAR (2)  1,3505 DKK
100PTE     3,724  DKK,   1SGD (2)  4,3074 DKK,   10THB (3) 1,766  DKK
1HKD (2)   0,8815 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,24% +0,005 (6% - 2026),  5,14% uændr.(7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 755,50 -8,55   KFX (mest omsatte aktier): 239,73 -1,86
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55