krav til Legetøj

EU-kommisionen har opgivet at få gennemført et fælleseuropæisk forbud mod brug af stoffer til legetøj, der er under mistanke om at være kræftfremkaldende. Danmark og Spanien havde presset på for at få fælles regler. Kommisionen kunne dog ikke gå med til, at et forbud blev indført på formodet mistanke. Der skulle egentlige videnskabelige beviser til, mente man. Ifølge miljøminister Svend Auken (S) har man istedet opfordret medlemslandene til at inføre nationale forbud. Østrig skulle allerede have indført et forbud mod phtalater (blødgøringsmiddel til plastik), og han regner med at Danmark og Spanien hurtigt udnytter muligheden.

Dåsetrussel?

Miljøminister Svend Auken orienterede i dag Folketingets europaudvalg om en såkaldt åbningsskrivelse fra miljøkommisær Ritt Bjerregaard. Den betyder, at Danmark har en måned til at komme med nye og bedre argumenter for opretholdelse af et påbud om at bruge glasflasker til læskedrikke. Ellers bliver "dåseforbuddet" som det også kaldes inklaget for EU-domstolen. Miljøministeriet færdiggjorde for et par dage siden en ny redegørelse, som viser at der er en klar miljøfordel ved at anvende glas, når der er så høj en returprocent som nu, men den har ikke gjort indtryk på kommisionen. Selv om Svend Auken slog fast, at det var et spørgsmål om genbrugs- eller engangsemballage - ikke for og imod dåseøl, så ville han ikke sige om regeringen vil tage et sagsanlæg eller ophæve det årtier-gamle returflaskesystem.

Enhedslisten opfordrede kraftigt til, at Danmark tog en retsag. Derimod mente de borgerlige politikere ikke, at der var nogen chance for at vinde en sådan retsag. Tværtimod så rettede Kirsten Jacobsen (Frp) et voldsomt angreb mod miljøministeren. Han udviste en "utrolig arrogance", og udsatte Danmark for en risiko for en kæmpe-erstatning ved ikke at rette sig efter EUs direktiver her og nu, mente hun

Dømt for kønsdiskriminering

Randers Kommune blev i dag dømt til at betale en kvindelig landskabsarkitekt en erstatning på 40.000 kr. på grund af kønsdiskriminering. Efter 4 år ansættelse var hun blevet indstillet til en lederstilling i kommunens tekniske forvaltning. Men ansættelsesudvalget afviste indstillingen med den begrundelse, at kvinden var ustabil. Retten fulgte påstanden fra kvindens fagforening, som mente, at beskyldningen om "ustabilitet" kom fordi hun 2 gange på de 4 år havde haft barselsorlov. Det er en overtrædelse af loven om ligebehandling for mænd og kvinder.

Par sigtet for børnemishandling

En 25-årig kvinde og hendes 26-årig samlever er ved retten i Horsens blevet sigtet for vold med døden til følge over for kvindens 3-årige dreng. Han døde i går af sine kvæstelser. Parret nægter, at de har mishandlet drengen, men erkender at han blev slået "i mindre omfang". Sagen har allerede fået følger på rådhuset i Horsens. Den vuggestue, hvor drengen blev passet indberettede for et par dage siden til kommunen, at der var noget galt - men ingen reagerede. Horsens er ellers en af de kommuner i Danmark, der ifølge statistikken hurtigst griber til tvangsfjernelse.

Kosova-støtte

Oplysningerne i går om, at Kosova-albanere i Danmark aktivt støtter den militante befrielsesbevægelse UCK, fik i dag Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, til at kræve indenrigsminister Thorkild Simonsen i samråd. Langt de fleste af albanerne er flygtninge, og Pia Kjærsgaard vil have kontrol med, om nogen flygtningenes bistandspenge bruges til UCK. Om nødvendigt kan staten blive nød til at udbetale støtten i naturalier, siger hun til DR-TVA.

[Et par korrektioner til denne historie i går: Det var USAs særlige udsending, Richard Holbrooke, som i et tysk blad havde kritiseret, at UCK fik finansiel støtte fra Danmark, Tyskland og Schweiz (ikke Storbritannien, som vi skrev). Ifølge Politiken er det nok snarere 50 mand, der er taget ned for at kæmpe - ikke 200 som det blev sagt i går. Der er omkring 2.000 albanske mænd i Danmark, mener cand. mag. Tue Magnussen, Roskilde Universitetscenter, som er ekspert i albanske forhold.]

Fest i Danmark

Også den kommende weekend bliver festlig i Danmark. Uanset resultatet af fodboldkampen (se DilleSport), så kommer der gang i den, når storskærmene er slukket. Og udover Politikens storskærm på Rådhuspladsen (som kan efterfølges af et gratis Tivoli-besøg, hvis man har avisen under armen), standsede Midtfynsfestivalen koncerterne på hovedscenen et par timer, mens 40.000 festivaldeltagere så tv i fælleskab. Industriferien - det der er tilbage af den - startede også i dag, men de ventede køer ved Storebæltsanlægget udeblev, selv om man havde arbejdet hele natten for at udvide kapacitet ved betalingsanlægget. Det er nok ikke forkert at gætte, at den store udrejsetrafik først finder sted i morgen.

Her i huset er der også feststemning. Dille har fået et nyt job, efter godt et års arbejdsløshed.

Midtfynsfestivalen har i år "live"-koncerter på programmet. De findes på adressen:

=p
Den mere traditionelle hjemmeside findes - som sædvanlig - på:
=p

DilleSport

CYCKLING

DM - enkeltstart.

Der blev ikke revanche til Bjarne Riis for sidste års overraskende 2. plads efter Michael Sandstød. Tværtimod: Michael Sandstød overhalede Bjarne Riis midtvejs, selv om han var startet 2 minutter efter. Kort efter betød en punktering, at Bjarne Riis sluttede på en 5. plads. Michael Sandstød fortsatte, og genvandt mesterskabet:

tid
       1. Michael Sandstød         1.00,51
       2. Peter Meinert            1.01.16
       3. Michael Steen Nielsen    1.02.53
       4. Bo Hamburger             1.02.53
       5. Bjarne Riis              1.03.06
Enkeltstarten blev kørt på en 43,5 km strækning ved Lemvig. Kvinder kørte 24,3 km, og her blev resultatet:

1/4-finale    Danmark - Brasilien      2-3
Danmark lagde stærkt ud. Efter blot 1 1/2 minut scorede Martin Jørgensen til dansk føring 1-0. Det skete så hurtigt, at redaktionen endnu ikke var på plads. Det var vi tilgengæld blot 10 minutter inde i kampen, hvor Bebeto udlignede efter en kæmpeåbning i det danske forsvar. Bebeto var kort tid alene med Peter Schmeichel på kanten af straffesparksfeltet - og det var nok for brasilianeren. To minutter senere lavede Carlos et grimt frispark mod Brian Laudrup - det blev takseret til et gult kort. Samme kort fik Thomas Helveg i det 20. minut, da han forsøgte at stoppe Roberto Carlos helt ude på fløjen. Det gik stærkt frem og tilbage, med organiseret opspil fra begge hold (ikke noget med høje bolde). I det 27. minut slap Renaldo fri - også efter lidt forvirring i det danske forsvar - og øgede til 2-1 til Brasilien. Danskerne forsøgte at sænke tempoet, da Allan Nielsen begyndte at humpe rundt. Mens han humpede rundt og en reservespiller blev sendt til opvarmning, kom der alligevel 2 gode danske angreb, som målmanden dog reddede. På de 3. angreb blev Thomas Helveg fældet på kanten af straffesparksfeltet. Det gav Aldair et gult kort - og danskerne et frispark og endnu en lige-ved på mål! Søren Kolding lavede kort efter et "bodycheck", som også gav ham et gult kort. Der blev ikke givet ved dørene - der var fuld tryk på resten af halvlegen, hvor også Allan Nielsen kom igang igen.

Han blev dog erstattet af Stig Tøfting, da 2. halvleg gik i gang. De første par minutter gav 3 gode forsøg samt et brasiliansk kontra. Det 4. danske angreb gav bonus. Roberto Carlos tabte bolden - Brian Laudrup var på pletten helt fri - og 2-2 efter 5 minutter. Brasilianernes efterfølgende modangreb løb flere gange ind i et massivt dansk forsvar, selv om det sled på tilskuernes nerver. Pludselig fik Rivaldo en åbning 3-4 meter uden for det danske straffesparkfelt - et kanonskud og 3-2 til Brasilien. Der var gået 16 minutter af 2. halvleg. I det 21. minut blev Peter Møller skiftet ud med Ebbe Sand. Stig Tøfting fik et gult kort efter en grim takling - helt retfærdigt i det tilfælde. Der var spillet 24 minutter. Efter en halv time af halvlegen begynder det at knibe med biddet i det danske angreb. Pludselig er der en dansk chance foran tæt på det brasilianske mål - men en brasiliansk fod kommer på og det bliver hjørnespark. De næste minutter er der konstant brasiliansk pres - men de har ikke travlt. Cafu får en advarsel for at trække tiden ud under et frispark. Thomas Helveg blev udskiftet med 5 minutter tilbage til fordel for Michael Schønberg. Marc Rieber fik hovedet på bolden - men rammer overkandten af målet, med ganske få minutter tilbage. Peter Schmeichel gik med op i angrebet - men var lige ved at blive løbet over ende af et brasiliansk kontra. Danskerne kaster alt frem i overtiden - mens brasilianerne tager det med ro - og så er det pludselig slut.

Det var en fremragende kamp uden ret mange pauser. Begge hold spillede sig helt ud - og især danskerne viste takter, man ikke vandt til. Det var ikke kedeligt.

Et stor skilt kommer op lige efter fløjtet: "Michael Laudrup tak for 17 gode år". Det var den danske anførers sidste kamp.

Vejret

Skyet med lidt sol - efterhånden også lidt regnbyger. Temperaturer 15 - 20 graders varme.