Torsdag, 18. marts 1999 23:53 (DNT)


Gymnasiestrejke

Gymnasieelever fik i dag enten en hel fridag eller slap for undervisning i et par timer, mens gymnasielærerne holdt faglige møder. De er stærkt utilfredse med det nye forligsudskast, som deres faglige organisation, Akademikernes Centralorganisation (AC) har forhandlet på plads med Amtsrådsforeningen. Gymnasielærerne mener, at forslaget betyder mindre tid til forberedelse, flere elever i klasserne, større usikkerhed i ansættelsen og en ubetydelig lønstigning. Møderne i dag var også en protest mod deres forhandlere fra AC. Gymnasielærerne vil stemme imod forliget - men der er flertal for det blandt de øvrige AC-organisationer.



Møde med minister

Repræsentanter for Danske Studerendes Råd, DSR, var i dag til møde hos undervisningsminister Margrethe Vestager (R), for at fremlægge deres synspunkter og kravene fra den landsomfattende protestdag i går. De studerende og gymnasieeleverne protesterede imod nedskæringerne på undervisningsområdet. Margrethe Vestager kunne ikke love, at der fortsat ville blive skåret ned på bevillingerne - beslutningen om det lå i Folketinget. Men hun fortalte, at der ihvertfald ikke lå yderligere nedskæringsplaner på hendes bord.



Opera meget skuffet

Reaktionen på kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens (R) udkast til planer for udvidelse af Det kgl. Teater får en blandet modtagelse. Operasanger Stig Fog Andersen kalder forslaget "dødstødet" til den danske opera-tradition. Forslaget om et nyt skuespilhus er "hul i hovedet", mener han. Både Venstre og konservative er positive over, at der sker noget - men Ester Larsen (V) mener, at planerne "mangler visioner". Brian Mikkelsen (K) er mere positiv - bare han kan få garanti for, at der også vil blive gjort noget for opera og balet, som i kulturministerens planer skal blive i de nuværende bygninger. Elsebeth Gerner Nielsens planer taler om et nyt skuespilhus til 7-800 mill. kr. enten i den såkaldte "Hirsprungskarre" - en række privatlejligheder - ved siden af teateret, eller "Turbinehallerne" et par blokke fra Kgs. Nytorv.

Den organisation, der med held fik standset det forrige projekt - Sverre Fehn's "teaterfugl", nemlig Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse - er også dennegang ude af starthullerne. De kræver planerne om "Hirsprungskarréen" droppet straks - derimod er de parate til at diskutere "en fornuftig brug" af den nedlagte B & W fabrik, der i dag kendes som kulturcenteret "Turbinehallerne". Derimod er der andre organisationer, der arbejder på at frede disse bygninger med henvisning til, at de er et vigtigt minde fra dansk industri's histori.



Flertal imod Ritt

Der er ikke flertal for at Ritt Bjerregaard (S) fortsætter som ny EU-kommisær, selv om hun er i Danmark og til flere medier har udtrykt, at hun gerne vil fortsætte. Her til aften sagde en af hendes traditionelle støtter og venner, Helle Degn, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, siger at de fremtidige EU-kommisærer bør være embedsmænd "med politisk tæft" - og Ritt Bjerregaard er langt mere en politiker. Alle 4 S-medlemmer af Europa-parlamentet lægger også vægt på, at ingen af de tidligere EU-kommisærer genvælges. Anders Fogh Rasmussen (V) vil dog ikke tage stilling for eller mod Ritt Bjerregaard - den øvrige del af oppositionen har sagt nej tak - men han kræver, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) hurtigst muligt melder ud, hvad det danske bud på en ny EU-kommisær er.



Rygter om regeringsændring

DR viderebragte i dag rygter om, at der er en ministerrokade på vej. Det kan bl.a. blive fremskyndet, hvis Ritt Bjerregaard skal erstattes af en anden socialdemokrat. Samtidig er udviklingsminister Poul Nielson på vej til en international toppost. Der er desuden rygter om, at landbrugsminister Henrik Dam Kristensen skal "prøves" af som ny leder af partiet - på posten som politisk ordfører.



Kadet-kortege

I dag blev København invaderet af L. Ron Harald. Det skete, da han ankom fra Sønderjylland i en "konvoj" af en lille snes Opel Kadet'er, fulgt af radio og TV. L. Ron Harald kalder sig selv "pornogangster", men han må nok betegnes som den mest populære rapper i Sønderjylland. Men hans sønderjyske rap har givet ham et landsdækkende hit - ikke mindst med "Mig og min Kadet". Hans sprogbrug er ikke for sarte ører - og han har derfor fået flest tilhængere hos børn og unge. Han regner ifølge DR-TVA ikke med, at nogen vil kunne tæve ham i København - "Jeg er den største bondetamp i verden!".



Nyt kirkespir

I går placerede en stor byggekran et nye Margrethespir på Roskilde Domkirke. Det nye spir er bygget til at holde i hundreder af år. Det var det hidtidige ikke - det holdt kun 31 år. Efter en brand byggede man i slutningen af 60'erne et nyt spir med "moderne" teknik - kraftigt brandimprenerede træspær og betonfundament i taget. Desværre vidste man ikke, at kemikalierne og beton reagerede hinanden og udviklede syrer, der har ætset kobberet væk. Det nyeste spir er ikke blot fri for kemikalier - det er også håndlavet. Det har taget et år at konstruere spiret på pladsen ved siden af kirken, men det tog kun 10 minutter for kranen af få den 14 tons tunge konstruktion monteret på domkirken.



Blødgørere forbudt

Danmark har som det 2. land i EU nu forbudt brugen af phthalater i legetøj. Phthalater bruges som blødgøringsmidler i pvc. I første omgang gælder forbuddet legetøj beregnet til børn op til 3 års alderen. Det må sælges fra lager indtil næste år, men import og produktion skal ophøre 1. april ifølge en ny bekendtgørelse fra miljøministeriet. EU-kommisionen måtte opgive at få indført et forbud i hele EU, på grund af kraftig modstand fra internationale producenter af legetøj. Men mistanke om, at phthalaterne kan ødelægge forplantningsevnen, lever og nyre, fik kommisionen til at tage det usædvanlige skridt at anbefalde nationale forbud. Østrig blev det første land, der indførte forbuddet.


DilleSport


HÅNBOLD

FRR Cup i Ribe, M-landshold
          Danmark - Portugal     30-20
          Tunesien - Litauen     22-20
          Polen - Slovenien  



Vejret

Lidt sol - mest i øst - og en del skyer - efterhånden et udbredt regnområde fra vest. Temperaturer op til 4 - 8 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7503 DKK,   1GBP     10,9910 DKK,   1DEM*     3,8000 DKK
100JPY     5,7126 DKK,   100ITL*   0,3838 DKK,   1AUD (1)  4,2472 DKK
1FRF*      1,1330 DKK,   1CHF      4,6552 DKK,   1CAD      4,4418 DKK
1IEP*      9,4368 DKK,   1NLG*     3,3725 DKK,   1EUR (4)  7,4321 DKK
100ESP*    4,467  DKK,   1NZD (1)  3,5660 DKK,   1SEK      0,8309 DKK
10BEF*     1,8424 DKK,   1NOK      0,8736 DKK,   100ISK    9,43   DKK  
100GRD     2,313  DKK,   1FIM*     1,2500 DKK,   1ZAR (2)  1,0841 DKK
100PTE*    3,707  DKK,   1SGD (2)  3,9214 DKK,   10THB (3) 1,829  DKK
1HKD (2)   0,8736 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,350% -0,040 (6% - 2029), 4,350% -0,070 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,240%
Aktieindex: 575,19 +9,68   KFX (mest omsatte aktier): 193,14 +3,82
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34