Fredag, 6. August 1999 23:47 (DNT)


Kjærsgaard: Smid ham ud!

Trusler mod det danske konsulat i den afrikanske stat Namibia fik i dag fokus på en bestemt, politisk flygtning Mishake Muyongo. Han er såkaldt konventionsflygtning, dvs. han kommer fra en liste over flygtninge, som FN fordeler mellem de forskellige lande. Men han var også leder af en lille oprørsgruppe i provinsen Caprivi, der ønsker en folkeafstemning om provinsens fremtidige tilhørsforhold til Namibia. Oprørsgruppen forsøgte en væbnet opstand i mandags, hvorunder 13 mennesker omkom. Regeringstro namibiere har imidlertid fået den opfattelse, at Danmark aktivt støtter oprørsbevægelsen fordi Mishake Muyongo bor her. Der har nogle tirsdag og onsdag pr telefon truet konsulatet med at de 10 ansatte vil blive dræbt og konsulatet sprængt i luften.

Det er tilstrækkeligt bevis for Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti. Hun kræver manden udvist øjeblikkeligt: "Han er terrorist" og "han praler med at han står bag massedrab". Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) afviser kravet, men har sat en politiundersøgelse i gang af, om Mishake Muyongo har gjort noget ulovligt, der kan føre til inddragelsen af hans opholdstilladelse. Selv siger han til tv, at han "påtager sig det politiske ansvar", for han er stadig præsident for løsrivelsesbevægelsens parti. Han afviser at han er terrorist - han er frihedskæmper. De eneste, der i dag kunne hentes ind som eksperter, tilhøree ulandsorganisationen Ibis. Det er også dens kontorer, der fungere som dansk konsulat og som udsattes for trusler. Nogle mente, at Mishake Muyongo var en opportunist, der var blevet smit ud af regeringspartiet SWAPO og oppositionspartiet, og som havde kastet sig over løsrivelsen som en genvej til magt. Andre mente, at beboerne i Caprivi havde grund til at føle sig isoleret og forfordelt i Namibia. Den danske konsul og lederen af Ibis-kontoret i Namibia, Lisbeth Møller betegner uroen som "stammekrige", der formentlig ikke vil brede sig.

[Caprivi er det lange, smalle område i Namibia nordøsthjørne, som ligger mellem Angola og Zambia mod nord og Botswana mod syd. Der 150.000 indbyggere.]



Kæder: Nej til Tørklæder i kassen!

Mange danskere vil nægte at handle i butikker, hvis de møder en kassedame, der sidder med tørklæde om hovedet. Det mener både FDB og Dansk Supermarked (Netto), dog uden at kunne henvise til bestemte undersøgelser. Derfor nægter både de to største kæder og en række mindre kæder at give dispensation fra det generelle uniformsreglement til muslimske piger, der føler sig kaldet til altid at bære tørklæde. Både HK og professor i offentlig ret, Claus Haagen Jensen, mener at det er i strid med loven mod diskrimination. Nævner faktiske direkte, at man ikke må forbyde hovedbeklædning "som tørklæder og turbaner". FDBs formand Ebbe Lundgaard mener imidltertid, at det er pigernes egen interesse, at virksomhederne stiller krav: "Vi skal gå så langt som muligt for at give plads til, at mennesker kan signalere deres egen tro. Men i Danmark er der systemer eller virksomheder, som sætter grænser. Dem vil de nye danskere støde imod. Det er ikke nødvendigvis til gavn for de nye danskere, at vi strækker os." siger han til DR-TVA. Arbejdsminister Ove Hygum vil nu bede FDB og Dansk Supermarked komme med en redegørelse for deres uniformsreglement.

Den mistro, som nogle danskere har mod piger med tørklæder kan Naser Khader (R) nikke genkendende til. Men den beror på en udbredt misforståelse blandt mange danskere, at tørklæderne er udtryk for en kvindeundertrykkelse, påtvunget pigerne af deres fædre. Men det er det uhyre sjældent tilfældet. Han mener ifølge DR, at vi vil komme til at se piger bærer tørklæder overalt. Den erkendelse blev understreget af, at han fornylig fik sit pas checket i england af en kvindelig paskontrollør med tørklæde.



ISS: En del af uniformen!

En stor virksomhed er gået i modsat retning af holdningen hos detailkæderne, DSB og Post Danmark: Rengøringsgiganten ISS har simpelthen fået designet tørklæder, der kan bæres sammen med ISS-uniformen, skulle nogen af de kvindelige ansatte ønske det. Det findes både i en sort og en hvid udgave, begge med et lille, diskret ISS-logo. 50 ansatte har benyttet sig af tilbudet om at anvende ISS-tørklædet.



[LEDER: Ubehageligt, men...]

Undertegnede måtte også erkende, at tørklæder giver ubehagelige associationer - men en nærmere eftertanke ikke af de årsager, Naser Khader påpeger: Da jeg var meget ung bar stort set alle "gamle" koner på landet tørklæder. Og de var meget gnavne og kunne ikke lide børn. Det kunne deres mænd godt nok heller ikke - men de så dog forskellige ud. Konerne lignede hinanden - og heksene i eventyrbøgerne.

Senere var der en periode, hvor både mænd og kvinder bar tørklæder - og i en armslængde en Kalashnikov-riffel. Hver gang jeg ser tørklæder i en lufthavn, tænker jeg flybortførelser, tilfældige mennesker, der skydes ned, og fly, der sprænges i luften. Der skal nok mere end et par minutters indslag i et TV-program med en ung, smilende og tillidsvækkende dansk pige med tørklæde til at hviske det ud.

Vil det få mig til at gå uden om en Kvickly eller Netto? Nej - For jeg har det endnu værre med hvid-skjorte-med-slips uniformen, som er på vej tilbage i den dominerende del at dansk detailhandel! Personer med magt og for stram slipseknude har skabt langt mere nærværende traumer! :-) /Leif]



Opfordring til Voldtægtsmand

Jagten på en voldtægtsmand er blevet intensiveret, efter at politiet nu har fået en nærmere beskrivelse af den mand, der onsdag voldtog en 11-årig pige i en plantage ved Marienlyst strand. Pigen var tæt på at blive kvalt, og derfor opfordrede man i dag direkte manden til at melde sig selv på nærmeste politistation - for sin egen, for pigen og for samfundets skyld. Pigen på trods af den voldsomme oplevelse givet et så præcist signalement af voldsmanden, at andre vidner kan huske at have set ham på stranden i dagene op til voldtægten.



Dumpede miljøaffald bevidst?

Den nuværende ledelse af færgeselskabet Scandlines erkender overfor DR-TVA, at den tidligere ledelse måske ikke handlede "korrekt", da den solgte de gamle Storebæltsfærger, Asa Thor og Knudshoved. Siden et tv-program sidste år afslørede, at "Knudshoved" var endt på en af de berygtede ophuggerstrande i indien, hvor tusindvis arbejder på åben strand med ophugning af skibe under farlige forhold. Dengang benægtede Scandlines, at man havde vist at færgen skulle hugges op - den var blevet solgt med videre sejlads for øje. Hvis den skulle hugges op, skulle de danske miljømyndigheder ifølge Basel-konventionen give en tilladelse - men den ville aldrig blive givet på grund af færgens høje indhold af asbestholdigt materiale. Basel-konventionen forbyder eksport af miljøfarligt affald til ulande. I dag kunne DR-TVA så fremlægge kopien af et brev, hvori Scandlines påtager sig udgifterne til ombygning og omklassifikation af færgen, så den kunne sejles til ophugning. Nuværende direktør Ole Rendbeck beklager den gamle ledelses dispositioner, som han kalder "forkert". Politiet er i øjeblikket i gang med en efterforskning af forløbet, igangsat af Miljøministeriet. De breve, som DR-TVA har fået kopier af, vil indgå i efterforskningen.

[Scandlines, der ejes i fælleskab af DSB og de tyske statsbaner, er det oprindelige DSB Rederi, der stod for bl.a. færgedriften på Storebælt før broforbindelsen.]


DilleSport


FODBOLD: M-superliga

      FCK - AaB              0-2



ISHOCKEY

Der er 1 1/2 måned til sæsonstart, men den er helt galt med Isligaen, den bedste række. I går meddelte Hvidovre, at man måtte trække sig 1. hold, da der ikke var mulighed for at få det til at hænge sammen økonomisk. Dansk Ishockey Union tilbød så KSF og Herlev at starte som ligaens 10. klub - men begge sagde nej tak. Årsagen er også her økonomien. Derfor bliver der kun 9 klubber i Isligaen til efteråret.



Vejret

Varmen fortsatte, men vinden vente. Derfor lå temperaturer stadig på 25 - 29, mens det nu var de vestvende kyster, der fik di laveste temperaturer - ned til 21 - 22 grader ved Hvide Sande. En enkelt tordenbyge opstod i midten af landet.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,9272 DKK,   1GBP     11,1990 DKK,   1DEM*     3,8061 DKK
100JPY     6,0442 DKK,   100ITL*   0,3845 DKK,   1AUD (1)  4,5224 DKK
1FRF*      1,1348 DKK,   1CHF      4,6479 DKK,   1CAD      4,6250 DKK
1IEP*      9,4519 DKK,   1NLG*     3,3779 DKK,   1EUR (4)  7,4440 DKK
100ESP*    4,474  DKK,   1NZD (1)  3,6796 DKK,   1SEK      0,8470 DKK
10BEF*     1,8453 DKK,   1NOK      0,8994 DKK,   100ISK    9,55   DKK  
100GRD     2,284  DKK,   1FIM*     1,2520 DKK,   1ZAR (2)  1,1185 DKK
100PTE*    3,713  DKK,   1SGD (2)  4,1187 DKK,   10THB (3) 1,859  DKK
1HKD (2)   0,8885 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,190% +0,140 (6% - 2029), 5,450% +0,080 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 646,18 -10,49  KFX (mest omsatte aktier): 202,13 -5,98
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34

Nøgletalene er udtryk for et kraftigt fald i kurser på aktier og obligationer i går. Faldet skyldes nøgletal fra USA, som fik især udenlandske ivestorer til at trække sig ud af det danske obligationsmarked, mener Børsen.