Tirsdag, 2. November 1999 22:43 (DNT)


Politi-kampagne

Formanden for Det kriminalpræventive Råd, juraprofessor Eva Smith, Københavns Universitet, er forundret over en stor annoncekampagne, som Dansk Politiforbund har sat i gang. Kampagnen sætter fokus på, at folk føler sig utrykke i hverdagen, fordi der ikke er politi nok på gaden. Eva Smith finder det underligt, for målgruppen for kampagnen - politikerne, der forhandler et nyt politiforlig - har allerede erklæret, at der skal bevilges flere penge til synligt politi. Hun frygter, at kampagnen istedet får den modsatte virkning - at endnu flere borgere føler sig utrygge i hverdagen.

Men måske skal politiets ledelse også stå til ekstra regnskab. Ihvertfald har en endnu ikke offentliggjort rapport fra DeLoitte Consulting lavet for Finansministeriet fået flere politikere til at krævere skrappere kontrol med anvendelsen af ekstraordinære bevillinger. Ifølge Elisabeth Arnold (R) er der noget der tyder på, at en bevilling på 180 mill. kr. til bekæmpelse af gade- og bandekriminalitet er blevet brugt til alt mulig andet. Også retsordførerne Helge Adam Møller (K) og Birthe Rønn Hornbech (V) siger til TV2 Nyhederne , at politiet må regne med en tættere kontrol med ekstrabevillinger. Rapporten offentliggøres i morgen, onsdag.



Miljøzoner

Regeringen er parat til at tillade kommuner at oprette særlige miljøzoner. Det et tanken, at kommunerne i disse zoner kan forbyde busser og lastbiler uden partikelfiltre at køre. Det er en af de reaktioner, som kom i dag efter at en rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser i går viste, at København på visse gadestrøg havde en partikelforurening, der var dobbelt så høj ellers "berygtede" byer som Athen og Bangkok.



Danske grænseværdier bevares

De lave danske grænseværdier for brug af tilsætningstoffer i fødevarer vil i praksis blive opretholdt. Det lovede fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) i dag efter et møde med detailhandelen og fødevarebranchen. Ifølge ministeren var både detailhandel og producenter enige om, at der ikke var nogen grund til at danskerne skulle have mere nitrat, nitrit eller sulfitter, selvom de hidtidige danske grænseværdier er kendt ulovlige af EU-kommisionen. De nye, fælles grænseværdier i EU er ca. dobbelt så høje som de gælende danske.



DSB Stykgods til salg

DSB har opgivet at få DSB Godsdivision til at give overskud inden år 2002, således som regeringen og Folketinget blev enige om sidste år. Da bevilgede man penge til en rekonstruktion af godsdivisionen, der på få måneder dengang have oparbejdet et kæmpunderskud. DSB vil nu sælge den ene af de to afdelinger i DSB Gods, Stykgods. Det er den del, der transportere småpakker. Interesserede købere har allerede meldt sig, på trods af at politikerne først blev orienteret om DSBs planer i dag. Bl.a. har selskabet Dansk Transport og Logistik meldt sig som køber. Dansk Transport og Logistik ejes af vognmænd i brancheforeningen Danske Vognmand. Ud over den eventuelle politiske godkendelse er der også et andet problem. De 300 medarbejdere i afdelingen er alle tjenestemandsansatte. De vil ikke uden økonomisk kompensation opgive denne status, og det kan ifølge DSBs direktør Henrik Hassenkam gøre salget til "en svær sag".



Kulturfestival i New York slutter

En 7 uger lang dansk kulturfestival sluttede i aften med en koncert og en stor reception. Dronning Margrethe var tilstede ved begge begivenheder. Koncerten markerede afslutningen af Den International Carl Nielsen Konkurrence for violinister. Den afholdes normalt i Odense, med i anledning af kulturfestivalen var konkurrencen - sammen med Odense Symfoniorkester - flyttet til New York. Koncerten præsenterede de 3 finalister i Lincoln Center. Vinder blev den 23-årige israeler, Leor Maltinski. Den efterfølgende reception var finansieret af det danske kulturministerium, og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) lovede i TV2 Nyhederne, at man ville fortsætte med at støtte danske kunstneres besøg i New York. Mellem 400 - 500.000 kr. var sat af til projektet, der har til formål at gøre dansk kultur mere internationalt orienteret, samtidig med at man kan præsentere dansk kultur i den amerikanske storby.



Straf for menneskesmugling

En somalisk statsborger blev ved retten i Haderslev idag idømt 3 1/2 års fængsel for indsmugling af illegale udlændinge, primært somalier. Han er sigtet for 42 tilfælde er menneskesmugling, og straffen er den hidtil højeste i Danmark. 12 personer er sigtet, og tidligere er en dansk chauffør dømt 1 1/2 års fængsel for medvirken til smuglingen. Somalieren, der er 36 år, ankede dommen til Landsretten på stedet.



Jyllands-Posten ransaget

Danmarks største avis, Jyllands-Posten, fik i dag sine kontorer ransaget af Konkurrencestyrelsen. Samtidig blev annonceavisen Ejendomsavisen, som Jyllands-Posten, er majoriteten i, også ransaget, fortæller TV Østjylland. Grunden til aktionen er, at Jyllands-Postens lokale konkurrent i Århus, Århus Stifttidende, var kommet i besiddelse af et dokument, som tydede på, at Ejendomsavisen påtvang ejendomshandlere i Østjylland eksklusivaftaler, der forbød dem at annoncere andre steder. Dokumentet blev leveret videre til Konkurrencestyrelsen. Århus Stifttidende betragter sagen med stor alvor, mens Jyllands-Posten ifølge TV Østjylland betragter sagen "som en lille sag".

[TV Østjylland er en af de regionale tv-stationer, der sender via TV2's sendenet. Danske Nyheders redaktion er i aften i Århus.]



Vejret

Vekslende skydække med sol især i de nordlige egne. Byger i syd og øst. Temperaturer 11 - 14 graders varme



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,0707 DKK,   1GBP     11,6303 DKK,   1DEM*     3,8010 DKK
100JPY     6,7436 DKK,   100ITL*   0,3839 DKK,   1AUD (1)  4,4864 DKK
1FRF*      1,1333 DKK,   1CHF      4,6367 DKK,   1CAD      4,8239 DKK
1IEP*      9,4394 DKK,   1NLG*     3,3734 DKK,   1EUR (4)  7,4341 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,5778 DKK,   1SEK      0,8577 DKK
10BEF*     1,8429 DKK,   1NOK      0,8987 DKK,   100ISK    9,95   DKK  
100GRD     2,260  DKK,   1FIM*     1,2503 DKK,   1ZAR (2)  1,1440 DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (2)  4,2449 DKK,   10THB (3) 1,834  DKK
1HKD (2)   0,9051 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Det var ikke muligt at finde en dagsaktuel udgave af Børsen i dag... [Et lokalt fænomen! Avisen udkom som sædvanlig.]