Torsdag, 6. April 2000 23:51 (DNT)


Tavhedspligt krænket i PFA-sag

Advokatnævnet har fundet advokat Jørgen Grønborg skyldig i brud på tavshedspligten i forbindelse med PFA-sagen. Det var Jørgen Grønborg, der som advokat kendte til Kurt Thorsens brug af PFA-garantier, og da både PFA og Kurt Thorsen nægtede enhver sammenhæng, henvendte sig til formanden for fondsbørsen. Det blev den direkte anledning til, at PFAs ledelse blev klar over, at Kurt Thorsen havde nogle falske PFA-garantier, lavet af Rasmus Trads. Advokatnævnet mener, at Jørgen Grønborg ikke havde tilstrækkelig grund til at tro, at der foregik noget kriminelt hos Kurt Thorsen, på det tidspunkt hvor han brød tavshedspligten. Bøden er på 2.500 kr.

Jørgen Grønborg mener, at han handlede i samfundets interesse, og vil anke sagen. Sager fra Advokatnævnet, der er et kollegialt organ, kan ankes til Landsretten.



Lukker for det kolde vand!

Brugen af rusmidler som f.eks. extacy er steget voldsomt blandt unge. Det mener ihvertfald to diskoteksejere, der nu tager utraditionelle skridt imod det. Brugen af extacy betyder nemlig, at diskoteksgæsterne ikke køber øl og spiritus mere. De danser også hele tiden, istedet for at hænge i baren, som en af ejerne udtrykker det. han siger, at salget af vand er steget fra 10-20 flasker på en aften til 200 - 250. Og mange drikker vand fra håndvaskene på toilettet - derfor lukker diskotekerne for det kolde vand. Samtidig har man anskaffet elektronisk udstyr, der hævdes at kunne påvise, om en gæst er på extacy. De to diskoteker er Broen i Århus og Daisy i Rønde.

[En ekspert i unges brug af rusmidler maner til besindighed. Der er intet, der tyder på at brugen af rusmidler skulle være vokset så voldsomt - Man kan ikke afvise, at unge har hørt advarslerne om at drikke så meget - og forsøger at efterleve det.]



Færø-udvalg nedsættes

Folketinget havde i dag debat om Færøernes vej mod selvstændighed. De fleste partier beklagede, at færingerne ville forlade Danmark, men der var tilgengæld også enighed om, at hvis de gjorde det - og det var helt deres egen beslutning - så skulle støtteordninger aftrappes forholdsvis hurtigt. Men Venstre og Konservative mente, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) optrådte for "kynisk og kontant" overfor færingerne i forhandlingerne. Mest kritik kom fra Kirsten Jacobsen, Frihed 2000. Den korte overgangsordning til fuld selvstændighed ville skræmme mange færinger fra at stemme ja til en løsrivelse, mente hun, og det kunne ende med, at Færøerne måske ikke blev selvstændige. Folketinget har nu nedsat et særligt udvalg, der skal følge forhandlingene mellem den danske regering og det færøeske landstyre om en løsrivelse.



Fra SF til Venstre

Medlem af borgerrepræsentationen for SF, Wallait Khan, har efter moden overvejelse meldt sig ud af SF og ind i Venstre. Det sker, fordi han mener, at SF ikke gør nok for indvandrerne. Han sagde til DR, at det var den eneste grund til at han forlod den indvandrerliste, han oprindelig var opstillet på. Ellers havde han aldrig været socialist eller støttet SFs øvrige synspunkter. Han er ikke helt enig i Venstres indvandrerpolitik - men regner med at kunne komme i dialog om den.



Upopulær i R

En anden politiker med indvandrerbaggrund, Mazhar Hussein, er medlem af Venstre, og var på vej til at blive opstillet til Folketinget i Glostrup-kredsen. Men så fremstår han i Berlingske Tidende som islamisk fundamentalisti, tilhænger af dødstraf og modstander af fri abort. Det er ikke radikal politik, og adskillige radikale udtrykte i går forundring over, at han havde meldt sig ind i partiet. Ingen har dog tænkt på at ekskludere ham - det levner partiets love ikke mulighed for. En af kollega fra Københavns Amtsråd, Per Kleis Bønnelycke, ser ikke noget stor problem i, at Hussein Mazhar er islamisk fundamentalist. Til Politiken siger han, at "på globalt plan" er de nok ikke enige om hvordan man laver et samfundssystem - men det er heller ikke opgaven i Amtsrådet.



Donningeord

Dronning Margrethe havde i i anledning af den kommende 60 års fødselsdag inviteret til pressemøde. Hun brugte anledningen til at filosofere lidt over danskerne som folkeslag. Det er vist ikke gået helt op for danskerne - "os" - at Danmark ikke længere er et lukket landsbysamfund, men en del af en international verden, mente hun. "Landsbysamfundet" har en række positive sider - alle kender hinanden og der er kort vej til alle. Men den har også en bagside - skepsis overfor alt nyt og nye mennesker. Det skulle ikke gerne ende med, at "vi afviser dem, der ikke er magen til os". Der var også et par ord til indvandrerne: "De, som kommer til os, må indse, at der er ting, de må tilpasse sig her"



Fanget i Aktiefælde

En lang række medarbejdere i den danske afdeling af WorldOnline, en af Europas største internetudbydere, er kommet i en vanskelig situation på grund af faldet i IT-aktier. WorlOnline er netop selv gået på børsen i London, og efter en overgang med høje kurser er de nu faldet. Mange medarbejdere, herunder de danske, har købt sig aktier og optioner på aktier inden børsintroduktionen. Det problematiske er, at de har lånt pengene til køb af aktierne i firmaet. Og hvis de forlader firmaet, skal lånets indfries med det samme. Fagforeningen Prosa, er organiseret EDB-folk, advarer nu medlemmerne mod lignende ordninger. Ifølge Politikens oplysninger kunne medarbejderne låne op til en hel årsløn rentefrit.



IT-lussing til aktionærer

Også de danske IT-aktier har fulgt den internationale trend og er faldet i værdi. Ifølge Børsen så er aktionærerne i de 3 største IT-virksomheder - TeleDanmark, Navistion og GN Store Nord, blevet 27 mia. kr. fattigere i løbet af mandag til onsdag. Størst tab er 21 mia. hos TeleDanmark, mens kursen på Navision-aktier er faldtet mest - med 18% til 575.



Togaftale på plads

Efter længere tids forhandling er staten blevet enige med amterne om betingelserne for, at amterne overtager de såkaldte privatbaner. Det var en del af en trafikaftale fra november sidste år, at privatbanerne skulle overføres til amterne for at styrke deres integration med de øvrige kollektive transportmidler i amtet. Men planen løb ind i vanskeligheder, fordi mange amter åbent talte om, at det første de ville gøre var at nedlægge banerne og bruge pengene på flere busser. Efter den nye aftale skal banerne holdes i drift til og med år 2005. Samtidig hermed får banerne af staten et investeringstilskud på 1,5 mia. kr. - samtidig med en yderligere lånemulighed. Der bliver også et fortsat driftstilskud de 13 privatbaner fra staten. Aftalen er godkendt af partierne bag forliget, Socialdemokratiet, radikale, SF og Enhedslisten.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen mænd

(onsdag)           Roar - Viborg                27-30
                   GOG - Helsinge               30-12



Vejret

Mest sol over hele landet. Enkelte skyer især i eftermiddags. Temperaturer 7 - 12 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,7291 DKK,   1GBP     12,2569 DKK,   1DEM*     3,8084 DKK
100JPY     7,3821 DKK,   100ITL*   0,3847 DKK,   1AUD (1)  4,6714 DKK
1FRF*      1,1355 DKK,   1CHF      4,7292 DKK,   1CAD      5,3253 DKK
1IEP*      9,4576 DKK,   1NLG*     3,3800 DKK,   1EUR (4)  7,4485 DKK
100ESP*    4,477  DKK,   1NZD (1)  3,8724 DKK,   1SEK      0,8971 DKK
10BEF*     1,8464 DKK,   1NOK      0,9154 DKK,   100ISK   10,56   DKK  
100GRD     2,224  DKK,   1FIM*     1,2527 DKK,   1ZAR (2)  1,1767 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (2)  4,4942 DKK,   10THB (3) 2,052  DKK
1HKD (2)   0,9925 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

(4) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,620% -0,010 (6% - 2029), 5,500% -0,030 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,890%                     5,650%
Aktieindex: 850,63 -16,10  KFX (mest omsatte aktier): 279,62 -5,89
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69