Torsdag, 12. oktober 2000 23:43 (DNT)


Flere ransagninger?

Justitsminister Frank Jensen (S) forslår øget brug af ransagninger hos virksomheder og private, når der foreligger "begrundet mistanke" om brug af piratkopieret programmel. Det skal nu være muligt for fogedretten alene at beslutte om der skal foretages ransagning - og som noget nyt kan denne ransagning foretages af en af fogedretten udpeget "uvildig, privat ekspert". Det sidste aspekt har fået en række retseksperter på banen, idet det vil bryde med den regel om, at alle former ransagninger skal foretages af politiet. Også politikere er betænkelige. Birthe Rønn Hornbech (V) er enig i, at det forringer retssikkerheden for nogle borgere væsentlig. Frank Jensen mener derimod, at retssikkerheden også skal gælde for de mennesker, der krænkes, nemlig rettighedshaverne til programmerne, der kopieres ulovligt i erhvervsøjemed.



Internetbutikker overtræder købelov

Det er ikke usikkerhed om brug af dankort eller andre betalingskort på internettet, der burde holde forbrugerne tilbage fra at bruge internetforretninger. Det er næsten det eneste aspekt, som forbrugerne ikke behøver at frygte for, hvis man skal tro en ny undersøgelse som forbrugerombudsmanden Hagen Jørgensen har fået. 18 virksomheders hjemmesider er gennemgået i detaljer - og alle overtræder købeloven på en eller anden måde. Mange af overtrædelserne virker som bevidste forsøg på at snyde kunderne. Det gælder f.eks. betingelser for køb, der er helt urimelige - reklamationsregler, der er ulovlige eller ugennemførlige. Nogle forretninger gør alt for at skjule deres postadresser eller ansvarlige personer. Det er alle kendte og etablerede virksomheder. Alle har fået påbud om at bringe forholdene i orden.

Forskningsminister Birthe Weiss (S) er vred, og kalder det "noget møg" når e-forretningerne ikke kan finde ud af de mest elementære lovregler. Formanden for Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH), Gert Birnbacher, erkender, at der er et problem - Foreningen, der har i hvert fald halvdelen af de undersøgte som medlemmer, har længe arbejdet med problemet, siger han til DR, men nu vil man igen indskærpe, at købeloven skal overholdes. Han mener, at det er pres på økonomien, der har fået virksomhederne til at ignorere de forbrugerbeskyttende regler, ikke "ond vilje."



Boxman konkurs

Endnu en af de største internet-baserede virksomheder med stor kundekreds i Danmark er gået ind. Det er Boxman, som startede i Sverige, men nu har base i England. I går meddelte man, at man ville gå i betalingsstandsning eller konkurs - og alle virksomhedens aktiviteter ophørte. Boxman manglede 240 mill. kr. for at videreføre virksomheden, der hævder at have 750.000 kunder fra hele Europa. Boxman solgte bøger og CD'er.



Øresundsformand træder tilbage

Direktør for Det kgl. Teater, Michael Christiansen, trak sig i dag fra samtlige bestyrelsesposter, han besad i Sund og Bælt koncernen. Det er de selskaber, der står bag byggeriet og driften af Øresundsforbindelserne og Storebæltsforbindelsen. Michael Christiansen var formand i Sund og Bælt Holding, A/S Storebæltsforbindelsen og A/S Øresundsforbindelsen. Den direkte årsag til til at han træder ud, angiver han den kritik, der har været af den ekstra rabat, som bilister over Øresund kan få resten af året. Skuffende tal for biltrafikken over Øresund fik A/S Øresundsforbindelsen til at sænke priserne. Politisk kom sænkningen dog på et uheldigt tidspunkt. Regeringen er netop i gang med a forhandle et salg af det dansk-tyske statsejede Scandlines, hvis hovedaktiv er ruten Helsingør-Helsingborg. Samtidig kom rabatten få uger efter stærke krav fra lokalpolitikere i Jylland og store vognmandsforretninger om at få sænket priserne på Storebæltsforbindelsen - netop med henvisning til de "relativt lave" priser på Øresundsforbindelsen. Det viste sig, at bestyrelsen for Øresundsforbindelsen ikke havde orienteret det politiske bagland om sin beslutning.

Det kan man ikke - og ingen i Folketingets trafikudvalg ville i dag beklage Michael Christiansens afgang, selv om nogle synes reaktionen var for overdrevet.



Strejke fortsatte i dag

Strejken i de københavnske fritidshjem fortsatte i dag, torsdag, selvom overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) igår trak et besparelsesforslag på 10 mill. kr. tilbage. Det var virkningen af dette forslag - kraftig indskrænkning af morgenåbningstiderne i fritidshjemmene - som pædagoger og forældre protesterede imod. I dag forhandlede Jens Kramer Mikkelsen med SF og Enhedslisten om en støtte til at videreføre fritidsordningen uændret fra i år. Pædagogerne mødes igen i morgen, for at diskutere situationen.

Ironisk nok kan Jens Kramer Mikkelsen med sindsro trække besparelsesforslaget tilbage. Strejken, der startede 19. september, har nemlig nu sparet kommunen for ca. 10 mill. kr. i lønudgifter til de strejkende pædagoger! I det beløb indgår den forhøjede bod, som arbejdsretten i dag idømte de strejkende. Den overenskomststridige strejke koster de ansatte ialt 5 mill. kr.



TB-frygt på sygehus

En række patienter, der har været til tuberkulose-undersøgelse på Sønderborg Sygehus, har fået besked på at komme igen. De 37 det drejer sig om, er nemlig muligvis blevet smittet med tuberkulose ved den første undersøgelse. På grund af misforståelser internt blev der til undersøgelsen brugt et rør, som en mand, der senere fik konstateret tuberkulose også havde åndet i. Selv om risikoen for smitte er ringe, har hospitalet indkaldt de 37 - og yderligere 115 har fået brev om, at de skal være ekstra opmærksom på en række symptomer.



Arkæologisk sølvskat

Nær Kalundborg - ved Tissø - har arkæologer fra Nationalmuseet og Kalundborg og Omegns Museum fundet nogle særdeles værdifulde sølvsmykker. Smykkerne er fremstillet omkring år 900 og har en samlet vægt på 700 g. Det drejer sig om 2 armringe og en ca. 1 meter lang flettet sølvtråd. Fundene stammer med stor sandsynlighed fra nogle værksteder fra vikingetiden. Udgravningerne er ikke færdige, men de fundne smykker kan allerede fra næste uge ses på Kalundborg Museum.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

(torsdag)             LSU Sæbu - FIF                   18-19
                      Virum/Sorgenfri - Frederikshavn  23-31



ISHOCKEY: Superisligaen

(torsdag)             Herlev - Vojens                   5-2
                      Odense - Frederikshavn            3-5
                      Herning - Esbjerg                 1-0



Vejret

Efter skyer i morges efterhånden opklaring og solskin over hele landet. Temperaturer op til mellem 13 - 16 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,5979 DKK,   1GBP     12,5478 DKK,   1DEM*     3,8083 DKK
100JPY     7,9799 DKK,   100ITL*   0,3847 DKK,   1AUD      4,5564 DKK
1FRF*      1,1355 DKK,   1CHF      4,9291 DKK,   1CAD      5,7133 DKK
1IEP*      9,4575 DKK,   1NLG*     3,3799 DKK,   1EUR (3)  7,4484 DKK
100ESP*    4,477  DKK,   1NZD      3,4195 DKK,   1SEK      0,8674 DKK
10BEF*     1,8464 DKK,   1NOK      0,9232 DKK,   100ISK   10,21   DKK  
100GRD     2,194  DKK,   1FIM*     1,2527 DKK,   1ZAR (1)  1,1598 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (1)  4,8711 DKK,   10THB (2) 1,992  DKK
1HKD (2)   1,0919 DKK,   1MYR (1)  2,2422 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,79% -0,01  (6% - 2029), 5,55% -0,04  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex:  997,52 -12,24  KFX (mest omsatte aktier): 337,10 -6,18
Pr. 30/12:   774,66                                    255,69
                            KVX (Vækstaktier i DK):    928,94 -67,07
Efterårspanik kalder Dagbladet Børsen kursfaldet - Det var primært IT-aktierne, der faldt kraftigt.