Fredag, 13. oktober 2000 23:48 (DNT)


EU i to hastigheder

Den danske regering er ved at opgive sin modstand imod EU i flere hastigheder. Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til DR i eftermiddags, i forbindelse med EU-topmødet i Biarritz, Frankrig. Den danske regering har været stærkt modstander af, at de meste ivrige EU-lande går videre med integrationsprocessen ud over EU-traktaten, fordi den frygtede at Danmark blev efterladt på sidelinien. Men nu har statsministeren fået indikeringer af, at det ikke er de unions-ivrige landes ønske. Bl.a. er Frankrig i dag kommet med et forslag, der bløder op på de flertalsafgørelser, som unions-landene ønsker og som Danmark og enkelte andre lande frygter. Hvis det fortsætter, som det ser ud nu, så regner Poul Nyrup Rasmussen med, at Danmark uden vanskeligheder kan tiltræde Nice-aftalen - men han understreger, at det er med alt muligt forbehold. Det endelige forslag til traktatændring foreligger først til december ifølge planen.

[Oven på nej'et til ØMU'en, har den danske regering frygtet at blive hægtet af EU, hvis samarbejdet udvikler sig med forskellig hastigheder. Nej-venstrefløjen i Danmark har ønsket et EU i flere hastigheder, mens den borgerlige nej-fløj har ønsket helt at standse unionsprocessen i Europa. Specielt SF argumenterede for et dansk nej til EU som en fordel for de kommende, nye medlemmer fra Østeuropa. De kunne efter SF's mening "frit vælge" mellem flere alternative samarbejdsformer i EU.]



Lavere medicinpriser

Apotekerne nedsætter alle medicinpriser resten af året. Den gennemsnitlige sænkning bliver på 2,2% og det skyldes, at apotekerne har tjent flere penge, end de havde lov til ifølge en aftale med Sundhedsministeriet. Et større salg af medicin end budgetteret har medført, at bruttoavancen for landets apoteker i år ventes at overstige 2 mia. kr. Det er næsten 60 mill. kr. mere end aftalt.

Samtidig er apotekerne igen kilde til intern strid i regeringen. De radikale mener, at sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) er løbet fra et forlig, som regeringspartierne indgik med K og V ved sidste års finanslovsforhandlinger. Ifølge den aftale skulle apotekervæsenet i Danmark "liberaliseres" - og det er ifølge R også præcis hvad der står i aftalen. Men nu siger Sonja Mikkelsen - kraftigt støttet af Apotekerforningen, at salget af receptpligtig medicin istedet skal "moderniseres". Apoteker i Danmark har stadig monopol på salg af receptpligtig medicin, men flere store kæder - bl.a. Matas, Dansk Supermarked og FDB - står på spring for at komme ind på det indbringende marked. Apotekerne forsvarer monopolet med, at det kræver særlig fagkundskab at rådgive kunderne om køb og brug af medicin.



V: Garanti mod skattestigninger!

I store dagbladsannoncer i de landsdækkende aviser garanterer Venstre, at når de kommer til magten, vil skatten ikke stige. Samtidig angriber annoncerne finansminister Mogens Lykketoft (S) for at gennemføre skattestigninger. Mogens Lykketoft opfatter derfor annoncerne som Venstres indikering af, at man ikke længere vil forhandle finanslov. Den fortolkning afviser partiet dog. Annoncerne bliver heller ikke ligefrem positivt modtaget hos Venstres eventuelle samarbejdspartnere, de konservative og CD. Lene Espersen (K) gør opmærksom på, at befolkningen nok ikke længere tror på garantier. K vil selvfølgelig arbejde for, at skattetrykket samlet set falder - men der kan ske mange uforudsete ting. Derudover vil hverken Lene Espersen eller andre fra K-ledelsen udtale sig til medierne, "for ikke at skabe yderligere polemik", sig hun til Ritzaus Bureau.



Flere penge til togsikkerhed?

Trafikminister Jacob Buksti vil have yderligere 100 mill. kr. på næste års finanslov for at indføre elektronisk sikkerhedssystemer på de mindre danske togstrækninger. Banestyrelsen anbefaler, at man installerer et reduceret system - kaldet ATC-togstop - på disse strækninger. Bruger man dette system, kan stort set alle togstrækninger i Danmark sikres for ca. 280 mill. kr. De mest trafikerede strækninger i Danmark er allerede forsynet med et sikkerhedssystem, ATC, men det er meget dyrt, og hvis alle strækninger skulle have dette system, vil det koste nærmere 800 mill. kr. Uanset hvilken løsning der vælges, vil det være dyrt i forhold til de skader det forhindrer, erkender Banestyrelsen, så investeringerne i det ene eller andet system er alene en politisk beslutning.



Nye oplysninger om Tinitus

En undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Vejle stiller spørgsmålstegn ved den hidtidige opfattelse af, hvornår man er mest udsat for at få den såkaldte Tinitus. Det er en lidelse, hvor den ramte hører en konstant, høj hyletone for ørerne. Den er mest omtalt i musikbranchen, hvor enkelte, kendte, danske musikere har måttet opgive karrieren. Man har hidtil ment, at det skyldes for høje lydstyrker fra forstærkere. Men klinikken har fundet ud af, at ansatte i de såkaldte Call Centrer har ligeså høj hyppighed af tinitus. Ifølge arbejdsmediciner Kaj Hinke betyder det, at man må til at omdefinere arbejdsmiljøvurderingerne. Nu kommer call center telefonister, lægesekretærer (og andre sekretærer, der bruger diktafonanlæg med hovedsæt), Falck-folk og politifolk i farezonen.



Lavere renter

Nationalbanken nedsatte i dag den såkaldte repro-rente - fra 5,6 % til 5,50%. Efter nej'et den 28. september blev repro-renten hævet fra 5,1 til 5,60% for at imødegå evt. spekulation og pres mod kronen. Men der har været ro om kronekursen siden afstemningen, så nedsættelsen var ventet.



Familietragedie med 5 ofre

Under slukningen af en brand i et hus i Gladsaxe i morges, fandt brandfolkene 4 døde og en døende. Undervejs til hospitalet tilstod den døende, at han havde dræbt sine 3 børn og sin hustru, inden han havde sat ild på huset og forsøgt selvmord. Han var død ved ankomsten til hospitalet. Ifølge hans tilståelse og et afskedsbrev, han havde efterladt, var det økonomiske problemer og en truende tvangsauktion, der havde fået fået familiefaderet til at gøre et ende på det - ifølge ham selv efter aftale med sin hustru.



Strejke ophører

Efter et stormøde i dag besluttede københavnske fritidspædagoger at genoptage arbejdet, efter at de har aktioneret overenskomststridigt siden 19. september. Strejken var en protest mod et spareforslag, som ville lukke stort set alle fritidshjem i København, og koncentrere børn med behov for pasning inden skoletid på 15 centrer. Det ville samtidig betyde, at et stort antal af pædagogerne ikke længere havde fuldtidsjob. Besparelsesforslaget blev taget af bordet onsdag aften, og pædagogerne vil nu give det nye forslag, der tilfører flere midler til fritidsordningerne og de integrerede institutioner (fritidshjem og børnehaver i et).

[København er en af de få kommuner i Danmark, der fortsat har separate fritidshjem. I langt de fleste andre kommuner i Danmark har man nedlagt fritidshjem over de sidste 10 å r til fordel for så kaldt skolefritidsordninger.Skolefridtidsordninger er billigere for kommunerne, fordi man kan klare sig med mindre personale og genbruge folkeskolens lokaler. Ordningen kritiseres dog for, at det udvisker forskellen mellem skoletid og fritid, ligesom mulighederne for aktiviteter i skolefritidsordningen er mere begrænset p.g.a.lokalernes dobbelte formål (klasselokale og fritidshjem).]



Vejret

Efterhånden opklaring over hele landet, efter lidt regn i morges. Temperaturer op til mellem 13 - 16 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,6043 DKK,   1GBP     12,7212 DKK,   1DEM*     3,8076 DKK
100JPY     7,9784 DKK,   100ITL*   0,3846 DKK,   1AUD      4,5735 DKK
1FRF*      1,1353 DKK,   1CHF      4,9390 DKK,   1CAD      5,6761 DKK
1IEP*      9,4557 DKK,   1NLG*     3,3793 DKK,   1EUR (3)  7,4470 DKK
100ESP*    4,476  DKK,   1NZD      3,4485 DKK,   1SEK      0,8724 DKK
10BEF*     1,8461 DKK,   1NOK      0,9257 DKK,   100ISK   10,24   DKK  
100GRD     2,194  DKK,   1FIM*     1,2525 DKK,   1ZAR (1)  1,1580 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (1)  4,9103 DKK,   10THB (2) 1,997  DKK
1HKD (2)   1,1027 DKK,   1MYR (1)  2,2641 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,80% +0,01  (6% - 2029), 5,54% -0,01  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex:  998,24 +0,72   KFX (mest omsatte aktier): 335,34 -1,76
Pr. 30/12:   774,66                                    255,69
                            KVX (Vækstaktier i DK):    940,58 +11,64