Fredag, 15. December 2000 23:55 (DNT)


Midlertidig stald-stop!

Miljøminister Svend Auken (S) greb i dag ind med et midlertidigt stop for udvidelser af svinebesætninger i Danmark. Fra 1. januar og indtil videre kan der ikke gives tilladelser til nye stalde inden fra en afstand af 300 meter fra byer og landsbyer. For at være en "bymæssig bebyggelse" i denne forbindelse er 4 huse sammen tilstrækkeligt. Indgrebet kommer, fordi visse svineavlere i frygt for politiske indgreb, inspireret af naboklager, har fremskyndet ansøgninger om byggetilladelser. I flere små bysamfund har beboerne reageret på opførelse af store svinefarme på gårde, men har så opdaget at tilladelserne er givet og ikke kan ændres. Det er alene amternes miljøudvalg, der bestemmer om der kan gives tilladelse til at holde flere husdyr. Svinefarmene med flere tusinde svin generer ikke blot med lugt, men også med støj og støv. Direktør Orla Grøn Pedersen, Landsudvalget for Svineavl, mener godt nok at indgrebet havde været "for hårdt", hvis det var permanent - men ellers er han positiv overfor ministerens holdning - at indgrebet gælder indtil der er forhandlet en permanent ordning på plads. Landbrugsrådets præsident, Peter Gæmelke, havde i DR-TVA 3 forslag: Planloven blev gjort mere fleksibel, så det bliver lettere at flytte landbrug ud af landsbyerne, (2) Tekniske foranstaltninger, såsom overdækning af gylletanke, samt (3) en kortere afstand - 200 - 250 meter istedet for de 300 meters afstand til naboer.

Mens landbruget således tager positivt imod indgrebet, reagerer Venstre og konservative mere skarpt. I en pressemeddelelse, udsendt af miljøordførerne Henriette Kjær (K) og Hans Chr. Schmidt (V), beskyldes miljøministeren for "et klart løftebrud". I et møde i Miljø- og Planlægnings-udvalget 6. december skulle Svend Auken havde lovet, at udvalget blive taget med på råd, hvis der skulle ske indgreb. Alligevel greb ministeren ind, samme dag som Folketing gik på juleferie. De to partier tager afstand - både fra indgrebet, der er for drastisk, og fra fremgangsmåden.



Torskekvoter beskæres kraftigt

I går vedtog EUs landbrugs- og fiskeriministre næste års fiskekvoter. Og igen i år var det dårligt nyt for især danske torskefiskere. Kvoterne for 2000 blev beskåret med 40% og kvoterne for næste år bliver skåret ned med 45%, til 8.000 tons. Det er en voksende frygt for, at torskene i Nordsøen er ved at blive overfisket, og at man pludselig kommer i en situation, hvor torskebestanden er helt væk. Selv om bestanden af torsk er faldet de sidste 30 år, er fiskeriet de sidste 10 år stort set uændret - selv om færre skibe og besætninger deltager i fiskeriet. Og selv om fiskernes organisationer kræver kompensation fra staten eller EU, så er man også klar over, at der skal ændringer til. Fiskeskipper Karl Karlsen, Esbjerg, sagde f.eks. til DR-TVA, at han godt kunne forstå at det var gået sådan, da man havde fanget små og unge torsk sammen med de voksne, man fiskede efter.



DSB Gods solgt

Det underskudsplagede DSB Gods blev i dag solgt til det tysk-dominerede Railion selskab. Salget er gjort betinget af, at hovedparten af de 600 medarbejdere i DSB Gods følger med over i selskabet, enten som ansatte eller udlånt af DSB. Medarbejderne er tjenestemandsansatte, og tidligere brød forhandlingerne med Railion sammen, fordi DSB ikke kunne få en aftale med medarbejdergrupperne i stand. Det lykkedes efter marathon-forhandlinger i nat dog DSBs ledelse at få en aftale istand, så medarbejderorganisationerne anbefaler deres medarbejdere at sige ja til at blive udlånt. DSB får 2 % af aktierne i Railion, mens Deutche Bahn (DB) ejer 94%. Udover medarbejdere, overtager Railion 13 nye, avancerede el-lokomotiver, som DSB-gods havde anskaffet. Tilbage i DSB bliver kun en lille afdeling, Vognladning, som sørger for at organisere samlede storforsendelser.



A-kraftværk lukker - i 2003

Den svensk rigsdag besluttede i dag, at den 2. og sidste reaktor på Barsebäck a-kraftværket, der ligger på den svenske side af Øresund, tæt på København, skal lukke i 2003. Forudsætningen er dog, at det lykkes at skaffe tilstrækkelig erstatsningkapacitet - enten ved udvidelse af traditionelle værker eller besparelser. Oprindelig var meningen, at Barsebäck skulle lukke den sidste reaktor næste år, men den svenske erhvervsminister frygtede el- og varme-mangel i Sydsverige, hvis man fik en streng vinter. Beslutningen kom samme dag, som det berygtede a-kraftværk i Tjernobyl lukkede den sidste reaktor ned.



Nyt navn til TeleDanmark

I går meddelte den amerikansk ejede TeleDanmark koncern, at man vil skifte navn. Fremover vil man hedde TDC - en forkortelse for TeleDanmark Communication. Navneskiftet skal signalere, at man ikke længere kun er et telefonselskab. Samtidig med navneskiftet skal virksomhedens logo "friskes op." Navnet TeleDanmark bibeholdes for den del af koncernen, der (stadig) leverer telefonydelser. Ifølge ComputerWorld havde telekoncernen glemt en ting, da man besluttede sig for det nye navn. TDC.dk domænet er taget [af Thy Data Center], så nu leder TDC efter et passende domænenavn.



Møller elefant-ridder

Skibsreder Mærsk McKinney Møller blev ved en privat audiens hos dronning Margrethe i dag udnævnt til ridder af elefant-ordenen. Det er en meget sjælden ære, som den berømte erhvervsmand får. Det er første gang i 53 år, at ordenen går til en borgerlig dansker. Sidste modtager var fysikeren Niels Bohr. Normalt gives ordenen til kongelige og udenlandske statsoverhoveder.



Kommuner: Uetisk fartkampagne

Halvdelen af kommunerne i Ringkøbing Amt siger fra overfor en ny kampagne fra Rådet for Større Færdselssikkerhed - "Tag toppen af farten". I kampagnen vises billeder af kendte personer i lokalområdet, samtidig med en tekst i "Er 6 km/t mere værd end Sofie's liv". "Det er Uetisk og lidt makabert", siger formanden for Struer Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Leif Rønne (V) til DR-TVA. Projektleder Knud Flensted-Jensen, Rådet for Større Færdselssikkerhed afviser, at der er tale om en eskalering, men siger at rådet forsøger at minde fartglade bilister om, at dem, der kan blive ofre for høj hastighed er rigtige mennesker.



Formodede bortførere løsladt

6 unge, der var varetægtsfængslet i en udløber af den store røverisag, hvor 39 mill. DKK forsvandt, er blevet løsladt af Københavns Politi. De 6 var med i en gruppe på 7 - 8 personer, som ifølge politiet bortførte venner til de formodede røvere, for at få fingre i pengene. Men en stor del af politiet bevismateriale mod de 6 er forsvundet, fordi den ene af de to bortførte har ændret forklaring.



Rettelse

[I oplægget til gårsdagens historie om medicinalvirksomheden H. Lundbeck skrev vi, at der var tale om det anti-depressive middel Cibramil. Det er imidlertid ikke et nyt middel, som Marie-Louise Tenback i Amsterdam gør opmærksom på. Nærlæsning af Børsens artikel (der formentlig inspirerede til indslaget i TV2-Lorry) viser, at der stod "efterfølger til Cibramil". Det nye lægemiddel kommer på markedet næste efterår - og i en artikel i Børsen i dag kaldes det "citalopram".]


DilleSport


HÅNDBOLD: K-EM i Rumænien

9./10. plads        Tyskland - Danmark        22-21

Ifølge landstræner Jan Pytlick gik de danske kvinder til kampen i aften med gejsten i behold, men tabte alligevel. Han tror på, at de mange nederlag ved dette EM vil styrke det nye hold på længere sigt.



SVØMNING: Kortbane-EM i Valencia

Udvalgte danske resultater
Kvinder, 50m butterfly    2. Karen Egdal, 26,72 sekund (Dansk rekord)
Den 2. sølvmedalje ved dette EM.

Det danske K-hold i 4x50 meter crawl blev nr. 5. Holdet bestod af Mette Jacobsen, Karen Egdal, Mia Muusfeldt og Louise Ørnstedt). Sverige vandt foran Storbritannien og Tyskland.



Vejret

En del sol midt på dagen, men ellers byger både morgen og aften. Temperaturer op til mellem 6 - 9 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,2902 DKK,   1GBP     12,2360 DKK,   1DEM*     3,8119 DKK
100JPY     7,3590 DKK,   100ITL*   0,3850 DKK,   1AUD      4,5267 DKK
1FRF*      1,1366 DKK,   1CHF      4,9472 DKK,   1CAD      5,4618 DKK
1IEP*      9,4664 DKK,   1NLG*     3,3831 DKK,   1EUR (3)  7,4554 DKK
100ESP*    4,481  DKK,   1NZD      3,5468 DKK,   1SEK      0,8685 DKK
10BEF*     1,8481 DKK,   1NOK      0,9151 DKK,   100ISK    9,61   DKK  
100GRD     2,188  DKK,   1FIM*     1,2539 DKK,   1ZAR (1)  1,0973 DKK
100PTE*    3,719  DKK,   1SGD (1)  4,8581 DKK,   10THB (2) 1,953  DKK
1HKD (2)   1,0819 DKK,   1MYR (1)  2,2221 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,61% -0,01  (6% - 2029), 5,17% -0,08  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex:  942,11 +9,31   KFX (mest omsatte aktier): 326,34 +3,59
Pr. 30/12:   774,66                                    255,69
                            KVX (Vækstaktier i DK):    766,85 -25,28