tirsdag, 27. marts 2001 23:50 (DNT)


Mistanke om mund- og klovsyge

For 2. gang på få uger opstod der i dag mistanke om mund- og klovsyge i en dansk besætning. 3 - 4 køer på en gård nær vejle udviste nogle af symptomerne på den frygtede sygdom, der har kastet britisk landbrug - og EU - ud i en alvorlig krise. Der blev ikke taget nogen chancer fra myndighedernes side. Gården er blevet isoleret, og der blev øjeblikketlig udtaget prøver. Resultatet af disse ventes i morgen. Samtidig indførte fødevareministiriet med virkning fra midnat et totalt forbud mod eksport af levende kreaturer fra Danmark. Danmark har en stor eksport af levende grise til slagtning i Tyskland og kalve til opdræt i Holland. Forbuddet indføres for at hindre, at lastbilerne tager smitte med tilbage til danske besætninger. Det skal samtidig vise, at de danske myndigheder tager sygdommen særdeles alvorlig.

Det fik man rig lejlighed til: Samtidig med nyheden om muligheden af et sygdomstilfælde, var en gruppe japanske kontrollører i Danmark for at checke de danske myndigheders sundhedskontrol. Japan indførte i sidste uge et forbud mod import af dansk kød.

Forbuddet mod import til Rusland, som vi omtalte i går, omfatter også fisk. Det undrer fødevareministeriet. De arbejder nu tæt sammen med ambassaden i Moskva om at få russerne til at lempe importforbuddet. Fisk kan ikke få mund- og klovsyge.



Rockere advares

Flere rockere er blevet advaret af politiet om, at deres liv er i fare. Det erkendte Københavns Politi i dag. Advarslerne er sendt til dem, der er kommet i såkaldt "bad standing". Det gælder f.eks. også den den tidligere Bandidos-præsident, der blev skudt ned og dræbt i sidste uge. Han havde brudt med rockergruppen. Efter advarslen afviste han kategorisk politibeskyttelse. Samtidig er det blevet oplyst, at en anden person, der har haft tilknytning til rockerkredse for nylig er blevet beskudt på en rasteplads nær Roskilde. Politiet vil ikke fortælle om hvem det er, hvornår det skete og om vedkommende kom til skade.

Der er stadig ikke spor efter de 4-5 mennesker, der deltog i nedskydningen af den tidligere rocker foran dennes hjem i Valby i København.



Minister i R-kampvalg

Udviklingsminister Anita Bay Bundgaard (R) har travlt for øjeblikket. I går måtte hun stå til ansvar for, at nogen på de radikales hjemmeside havde forsynet hende med titlen cand. ling. merc. Hun har studeret det, men er langtfra blevet færdig. Den fejlagtige titel havde også ifølge medierne figureret på Udenrigsministeriets hjemmeside, men var blevet fjernet igen for nogen tid siden. I dag måtte hun også stå model til, at hun i forbindelse med et forskningsprojekt, hun har deltaget i, og som er at finde på Københavns Universitets hjemmesider, er blevet betegnet som "cand. merk." Universitetet siger, at fejlen er opstået hos dem.

Og så må hun også se frem til at skulle i kampvalg om opstilling til Folketinget. Anita Bay Bundgaard er ikke medlem af Folketinget, men i går besluttede kredsbestyrelsen for de radikale i Holstebro, at hun skulle være deres folketingskandidat. De mener, at hun er bedre til at fremføre de radikale synspunkter, en den nuværende kandidat Christian Jessen. Den beslutning er Christian Jessen ikke enig i. Han har tænkt sig at udfordre til kampvalg om posten.



Chauffør sigtes

En 22-årig svensk chauffør, som førte en dobbeltdækkerbus ind under landdelen af Knippelsbro med høj fart i februar, vil blive sigtet for uagtsomt manddrab, uagtsomt legemsbeskadigelse, uforsvarlig kørsel og mangel på agtpågivenhed. Bussen var højere end de 3,10 meter der er mellem broens underkant og vejbanen, og øverste etage blev revet af. Herved omkom 2 passagerer og 29 blev skadet. Ifølge chefen for Københavns Politis drabsafdeling, Kurt Jensen, er det normalt at rejse sigtelser i sager, hvor der er omkomne og tilskadekommende, og hvor ulykken kunne være undgået. Det er nu op til anklagemyndigheden, om der er grundlag nok for at bringe sigtelsen i retten.

Den svenske chauffør nægter manddrab og legemsbeskadigelse, men erkender uforsvarlig kørsel. Det er endnu ikke afgjort om sagen i givet fald skal for en dansk eller en svensk domstol.



Systemforum mister ledere

Efter betalingsstandsningen i sidste uge har nu to medlemmer af selskabets bestyrelse nedlagt deres hverv. Årsagen til, at Jørgen Trist og i går Asger F. Knudsen forlod bestyrelsen er ikke oplyst. Derimod står det klart, at bestyrelsen valgte betalingsstandsning, da man ikke kunne aflægge regnskab som "going concern". Virksomheden har en gæld på knap 60 mill. DKK. Det har godt nok aktiver i form af aktier o.l. i andre selskaber for 80 - 110 mill. DKK, men disse er bundne. Bestyrelsen håber på at kunne sælge det store softwarehus til en eller flere købere.

Danske Bank og Unibank afvist fredag på det skarpeste, at indbyrdes uenighed mellem de to store banker om bankernes nye, fælles eFaktura-system, skulle være grunden til SystemForums vanskeligheder. SystemForum havde ansvaret for udviklingen af systemet, der er ved at komme i produktion. I de første meddelelser om betalingsstandsningen forlød det, at en væsentlig årsag til virksomhedens økonomiske vanskeligheder var en forsinkelse, forårsaget af uenighed mellem de to hovedkunder om systemkravene. Bankerne siger, at de har leveret den nødvendige ekspertise og betalt de regninger, der skulle betales.



Kolonihaver beskyttes?

Alle kolonihaver, der eksisterer 1. november i år - og alle der oprettes herefter - vil ikke kunne nedlægges igen. Det sikres i en række nye lovforslag, der er på vej. Det oplyste Miljøministeriet i dag. Det er en række ændringer i planloven og jordloven, der vil sikre, at kolonihaver fromover kun kan nedlægges, hvis "væsentlige samfundsmæssige hensyn" kræver det. Og i et sådant tilfælde, skal kommunerne finde passende erstatningsjord til nye kolonihaver.


DilleSport


ISHOCKEY: Superisligaen - Slutspil

Finalen - 3. kamp
(tirsdag)       Herning - Rødovre       7-5
Herning fører nu 2-1 i finelen, der spilles bedst af 5.

Bronze-kamp. - 3. kamp

(tirsdag)       Esbjerg - Rungsted      3-0
Esbjerg vandt dermed 2-1 over Rungsted i kampen om 3. plads. Der blev spillet bedst af 3.



Vejret

Solrig dag, men en overgang enkelte, lette snebyger over det østlige Danmark. Temperaturer op til mellem 2 og 5 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,3324 DKK,   1GBP     11,9427 DKK,   1DEM*     3,8164 DKK
100JPY     6,7937 DKK,   100ITL*   0,3855 DKK,   1AUD      4,1493 DKK
1FRF*      1,1379 DKK,   1CHF      4,8595 DKK,   1CAD      5,3449 DKK
1IEP*      9,4776 DKK,   1NLG*     3,3871 DKK,   1EUR (3)  7,4642 DKK
100ESP*    4,486  DKK,   1NZD      3,4174 DKK,   1SEK      0,8170 DKK
10BEF*     1,8503 DKK,   1NOK      0,9222 DKK,   100ISK    9,35   DKK  
100GRD*    2,191  DKK,   1FIM*     1,2554 DKK,   1ZAR (1)  1,0511 DKK
100PTE*    3,723  DKK,   1SGD (1)  4,6817 DKK,   10THB (2) 1,899  DKK
1HKD (2)   1,0729 DKK,   1MYR (1)  2,2037 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,42% uændr.(30 år real), 4,96% uændr.(10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
Aktieindex:  878,50 +22,77  KFX (mest omsatte aktier): 298,17 +9,51
Pr. 30/12:   906,82                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    634,37 +8,93
                            Pr. 29/12                  620,79