torsdag, 26. juli 2001 23:44 (DNT)


5 danskere frikendt

Retten i Göteborg afsagde i dag dom i sagen mod 5 unge danskere, der blev anholdt før EU-topmødet, mistænkt for at forberede sabotage og voldelige optøjer. Dommerne frikendte danskerne. Man fandt det ikke bevist, at de slangebomber, smørsyre og signallys, som politiet fandt i den lejlighed de 5 havde lejet, tilhørte dem. Det var anklagerens hovedargument. Men da lejlighedens svenske ejer tilhører det svenske, autonome miljø, kunne effekterne være hendes, mener dommerne. Ingen af de 5 var tilstede i retten. Der er ikke tradition i svensk ret for, at sigtede overværer domsafsigelsen og de var blevet løsladt umiddelbart efter sidste normale retsmøde. Heller ikke anklageren var tilstedet - han var på ferie - og han vil først afgøre om sagen skal ankes i midten af august. En af de sigtede har via sin forsvarer sagt, at der kommer et erstatningskrav på grund af den månedlange varetægsfængsling.



Ingen spor i trusselssag

Politiet har talt med flere, som har ringet til institutionen Egmontgaarden på Østerbro i starten af Juli, men uden at komme opklaringen af en række anonyme trusler nærmere. Chikanen startede med anonyme telefonopkald, og politiet har fået adgang til teleselskabernes oversigt over opkald - men uden held. Sagen tilspidsede, da en uset person sneg sig ind på en stue, hvor børn sov til middag og skrev DØ i panden på 4 sovende børn med tusch. En række forældre kritiserede sikkerheden efter den episode, og nu har man en vagt, skal fungere som "levende lås" på døren.



Amerikansk turistboom

En målrettet indsats fra Danmarks Turistråd i New York, i samarbejde med SAS og Wonderful Copenhagen, har betydet en kraftig stigning i antallet af amerikanere, der tager på ferie i Danmark. Ifølge markedschef Dorthe Hansen, Danmarks Turistråd, New York, er Danmark for amerikanske storbybeboere et meget eksotisk sted - en slags oase, med dyb forankring i traditioner, samtidig med at det er moderne samfund hvor næsten alle kan tale engelsk!

I 2000 steg antallet af amerikanske overnatninger med 14% i forhold til 1999 - som i sig selv havde været et rekordår, med en stigning på 11% i forhold til 1998.



Chikaneres af medfanger

Forsvarsadvokat Ove Jessen mener, at danske fængsler domineres af "et pøbelvælde", hvor stærke fanger terroriserer eller chikanere svage fanger. Ove Jessen er forsvarer for en 39-årig mand fra Aalborg, der er sigtet for drab på en 15-årig pige mellem sidste jul og nytår. Den varetægtsfængslede mand har fået serveret fordærvet mad - eller mad tilsat vaskepulver. Det har bevirket, at den 39-årig er gået alvorlig ned i vægt. Ove Jessen siger, at "vi lever i et retssamfund" og det kan ikke være rigtigt, at man tolerer at nogle indsatte griber til selvtægt. Advokaten mener, at løsningen er flere specialafdelinger, så de svage fanger kan undgå at skulle omgås stærkere fanger. Den 39-årige har valgt frivillig isolation for at være i fred. Kriminalforsorgen arbejder netop med at oprette flere af den type specialafdelinger, siger kontorchef Lene Møller Nielsen til DR. Ligesom fagforeningen Dansk Fængselsforbund oplever Kriminalforsorgen at tonen imellem de indsatte bliver stadig hårdere og det får mange til at vælge frivillig isolation.



CD er imod tortur

Efter et partisommermøde i dag står det klart: CD er imod tortur - også det såkaldte "moderate fysiske pres," som blev autoriseret af den kommende ambassadør for Israel i Danmark, Carmi Gillon. Arne Melchior var blevet misfortolket af pressen og ikke mindst de øvrige politiske ordførere i Folketinget, når han blev udråbt til at støtte brugen af tortur i Israel. Han havde udtrykt forståelse for brugen af "knubs" i ekstreme tilfælde. Han var meget skuffet over, at de politiske kollegaer ikke havde opfanget "denne nuance", sagde han til DR-TVA efter mødet.

Mødet slutte med at opfordre til, at der blev lagt et yderligere pres på Yasser Arafat, for at få ham til at slå ned på terrorister, oplyste partileder Mimi Jakobsen.



K: Glistrup tilbage - tak!(?)

De konservative håber, at Fremskridtspartiet vil klare spærregrænsen. Det sagde Helge Adam Møller (K) i går til Politiken. Det er risikoen for borgerligt stemmespild, der bekymrer de konservative. Hvis Fremskridtspartiet kun får 1,9% af stemmerne er de spildt, mens de med 2,1 kan styrke den borgerlige regering. Men kommer Fremskridtspartiet i Folketinget igen, er det med stor sandsynlighed også et comeback for partiets stifter, Mogens Glistrup - og her erindrer Ulla Tørnæs (V), at Glistrup før har hindret dannelsen af borgerlige regeringer.

Fremskridtspartiet er på vej til at blive godkendt som opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg. Den vigtigste sag for Mogens Glistrup er kampen for "et muhammedanerfrit Danmark". I meningsmålingerne ligger Fremskridtspartiet omkring 1,4%



Biografkrig er slut

Den "store" krig om det danske biografpublikum er ovre, og Nordisk Film har vundet. Det lyder vurderingen, efter at den tyske udfordrer til Nordisk Film, CinemaxX, har begyndt at skære ned. I næste uge lukker et 7-sals center i Odense og 10-sals centeret i Fisketorvet i København, der reklamerer med nordens største lærred er sat til salg. Ifølge Politiken Kultur & Debat har CinemaxX tabt 19,1 mill. DKK alene på sidstnævnte biografcenter de sidste 4 måneder. Vinderen - Nordisk Film - med over halvdelen af markedet har heller ikke overskud. Regnskabet for de 13 biografer viser et underskud på 5 mill. DKK i sidste årsregnskab. Men det er prisen for ekspansion. To nye biografkomplekser - et i Hillerød og et i Aalborg - og en indtrængen på det norske marked med bygningen af et nyt, stort center i Oslo, Norge står på biografkædens program. Dansk films succes har bevirket at antallet af solgte biografbilletter stiger stødt - nu sælges 11,3 mill. om året.


DilleSport


BADMINTON: Indonesian Open

5 stjernet turnering, med 5 x 7 systemet.

2. runde

Herresingle - 2. runde

  Niels Kristian Kaldau
    - Bjoern Joppien, GER                       7-3, 7-2, 7-0
Joppien havde skabt sensation ved i 1. runde at besejre verdensmesteren Hendrawan, der var seeded nr. 3.

Herresingle - 3. runde

  Coling Haughton, ENG
    - Niels Kristian Kaldau                     5-7, 3-7, 7-1, 7-3, 2-7

Herredouble - 2. runde

  Michael Lamp/Jonas Rasmussen
    - Hadyanto Luluk/Endra Mulyanana Mulyajaya, INA
                                                2-7, 7-1, 7-2, 70

Herredouble - 3. runde

  Ade Lukas/Andreas Setiawan, INA
  - Michael Lamp/Jonas Rasmussen                5-7, 7-4, 7-4, 6-8, 8-6
Ifølge rapporter en særdeles spændende kamp - især sidste sæt.

Damedouble (1. runde - manglede i går)

  Ann-Lou Jørgensen/Jane Bramsen
    - Mundiasti Rani/Marlina Lina, INA          7-1, 7-5, 7-1
  Majken Vange/Pernille Harder
    - Cindana Harono Kusuma/Dian Novita, INA    7-2, 8-7, 7-0

Damedouble 2. runde

  Ann-Lou Jørgensen/Jane Bramsen
    - Katrin Piotrowski/Juliane Schenk, GER     7-5, 5-7, 7-3, 7-1
  Majken Vange/Pernille Harder
    - Lidya Djaelawijaya/Yuli Marfuah, INA      7-1, 7-1, 7-1

Mixeddouble 2. runde

  Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen
    - Alven Yuianto/O Tety Yunita, INA          6-8, 7-4, 7-1, 7-8, 7-1
  Jonas Rasmussen/Jane Bramsen
    - Kwun Yuan Yau/Wan Ting Ling, HKG          7-5, 7-4, 7-1

Resultaterne er lidt forsinkede, men dukker efterhånden op på adressen:

http://www.worldbadminton.net/Indonesia01.asp

Danske rapporter findes på DBF nyhedsside:

http://www.infosport.dk/badminton/dbadmin.nsf/nyheder



CYKLING: Tour de France

Torsdag: 17. etape - 194 km fra Brive-la-Gaillarde til Montlucon.
  1. Serge Baguet (BEL), Lotto                  4t 13m 36s
  2. Jakob Piil (DEN), CSC Tiscali                   s.t. 
  3. Massimilliano Lelli (ITA), Cofedis               +05s
  4. Jan Svorada (SLO), Lampre                        +13s
  5. Damien Nazon (FRA), Bonjour                     s.t. 
  ...
 31. Michaël Blaudzun (DEN), CSC Tiscali             s.t. 
 64. Nicolas Jalabert (FRA), CSC Tiscali             s.t. 
 65. Laurent Jalabert (FRA), CSC Tiscali             s.t. 
 69. Francisco Cerezo (ESP), CSC Tiscali             s.t. 
 86. Rolf Sørensen (DEN), CSC Tiscali                s.t. 
122. Marcelino Garcia (ESP), CSC Tiscali             s.t. 
145 fuldførte

Jakob Piil kom af sted med et udbrud på 14 allerede efter 5 km. kørsel. Gruppen fik yderliger 7 deltagere, og havde flere minutters forspring, men hovedfeltet halede langsomt ind på udbryderne. Da de var ved at blive indhentet, stak Piil, Baguet og Lelli af mens resten blev opslugt af feltet. Baguet og Piil spurtede om kap, med Baguet som en sikker vinder.

Rettelser: I gårsdagens stilling stod Rolf Sørensen som nr. 4 på etapen - men det var naturligvis Nicki Sørensen, som det også fremgik at teksten. Antallet af ryttere, der fuldførte var også forkert. Det skulle have været 146.

Den samlede stilling efter 15. etape.

  1. Lance Armstrong (USA), US Postal          77t 53m 17s
  2. Jan Ullrich (GER), Telecom                    +5m 05s
  3. Andrei Kivilev (KAZ), Cofedis                 +5m 13s
  4. Jeseba Beloki (ESP), Once                     +6m 33s
  5. Francois Simon (FRA), Bonjour                +10m 54s
  ...
 18. Laurent Jalabert (FRA), CSC Tiscali          +42m 17s
 49. Nicki Sørensen (DEN), CSC Tiscali         +1t 23m 05s
 88. Michaël Blaudzun (DEN), CSC Tiscali       +2t 15m 39s
116. Nicolas Jalabert (FRA), CSC Tiscali       +2t 43m 05s
118. Francisco Cerezo (ESP), CSC Tiscali       +2t 47m 35s
119. Jakob Piil (DEN), CSC Tiscali             +2t 48m 30s
120. Marcelino Garcia (ESP), CSC Tiscali       +2t 48m 59s
142. Rolf Sørensen (DEN), CSC Tiscali          +3t 30m 42s



SVØMNING: VM i Japan

K-50m butterfly
  7. Karen Egdal                27,03s



Vejret

Sol - meget få skyer. Temperaturer op til 20 til 27 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4686 DKK,   1GBP     12,1106 DKK,   1DEM*     3,8069 DKK
100JPY     6,8478 DKK,   100ITL*   0,3845 DKK,   1AUD      4,3163 DKK
1FRF*      1,1351 DKK,   1CHF      4,9269 DKK,   1CAD      5,5038 DKK
1IEP*      9,4540 DKK,   1NLG*     3,3787 DKK,   1EUR (3)  7,4456 DKK
100ESP*    4,475  DKK,   1NZD      3,4990 DKK,   1SEK      0,7995 DKK
10BEF*     1,8457 DKK,   1NOK      0,9293 DKK,   100ISK    8,41   DKK  
100GRD*    2,185  DKK,   1FIM*     1,2523 DKK,   1ZAR (1)  1,0354 DKK
100PTE*    3,714  DKK,   1SGD (1)  4,6784 DKK,   10THB (2) 1,878  DKK
1HKD (2)   1,0899 DKK,   1MYR (1)  2,2370 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,56% +0,01 (30 år real), 5,27% +0,03 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
Aktieindex:  237,59 -2,31   KFX (mest omsatte aktier): 299,75 -3,34
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
(ny beregning fra juni)     KVX (Vækstaktier i DK):    594,47 -10,11
                            Pr. 29/12                  620,79