torsdag, 23. august 2001 23:17 (DNT)


Patruljevogne under politibeskyttelse

Efter mødet imellem ledelsen for Københavns Politi og medarbejdernes organisationer, er der nu kommet nye, drastiske regler for patruljering og udrykninger på Nørrebro. Hver gang en patruljevogn med 2 betjente kører ind i området, bliver den fulgt at en gruppevogn med yderligere 6 betjente. De vil være i kampuniformer. Det er reaktionen på, at en patruljevogn søndag blev overfaldet af 10 - 15 unge kriminelle, der kastede brosten mod bilen, og kvæstede den ene af de to kvindelige betjente alvorligt. Det var blot det værste udtryk for en tendens, hvor voldelige unge mennesker har gjort livet besværligt for politifolkenes arbejde på Nørrebro. Foranstaltningerne vil være i kraft indtil situationen er normaliseret, siger Kai Vittrup, Københavns Politi.



Wilhjelm-udvalgets rapport færdig

Et udvalg under ledelse af tidligere industriminister, direktør Nils Wilhjelm og professor Katherine Richartson, med repræsentanter for landbruget, naturorganisationer, ministerier, kommuner og forskere har siden regeringen kom med sin natur- og miljøpolitiske redegørelse for 1999 arbejdet med at lave grundlaget for en ny, national handlingsplan. Formålet er at sikre "biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse." Rapporten "En rig natur i et rigt samfund" er resultatet af udvalgets arbejde. Blandt de vigtigste forslag, som udvalget kunne blive enige om var indførelse af bufferzone på 300m omkring sårbar natur, etablering af 6 nye nationale naturområder og genetablering af 100.000 ha med eng og overdrev. Rapporten indeholder intet om hvor meget det skal koste, og hvem der skal betale. Udvalgets medlemmer fra naturorganisationerne og landbruget er dog enige om, at det er staten, der skal betale. De er primært landmænd, der kommer til at lide tab - både i form af indskrænkninger og manglende ekspansionsmuligheder.

Rapporten kan (bl.a.) hentes på udvalgets egen hjemmeside, der ligger hos Skov- og Naturstyrelsen:

http://www.sns.dk/wilhjelm/
Der er video fra pressemødet, samt en række debatindlæg, der blev skrevet mens udvalget arbejdede.



Skibsværfter overbelånte ulovligt!

En tidligere topembedsmand og Jes Søderberg fra A.P.Møller fremkom i går med opsigtsvækkende vidneudsagn i retten i Svendborg. Her er den tidligere direktør for Svendborg Værft, Per Glente, sigtet for at have bedraget Skibskreditfonden ved at få udbetalt lån, der reelt overskred lånerammen for fondens lånemuligheder. Forsvareren for Per Glente, advokat Thomas Rørdam, vil have sin klient frikent med den begrundelse, at ulovlige overbelåninger var almindelige, og kendt både i Skibskreditfonden og Erhvervsministeriet, der er tilsynsmyndighed. Tidligere kontorchef i ministeriet (der dengang hed Industriministeriet), Kate Galle, der var formand for Skibslåneudvalget, fortalte, at embedsmændene blev beordret til at at se igennem fingre med, at nogle af lånene ikke var i overenstemmelse med reglerne. "Når værftsdirektørerne og fagbevægelsen i fællesskab gik til ministeren, så fik de det ofte som de ville have det!" Jes Søderberg fortalte, at han i sin egenskab af bestyrelsesmedlem i Skibskreditfonden protesterede over 10 tilfælde af overbelåning, givet til B & W i København. Lånene til B & W fik et omfang på 4,5 mia. DKK, hvor skibenes reelle værdi 2,5 mia. DKK, fremgår det af et hemmeligholdt notat fra fonden, som Thomas Rørdam har fået fat i via en dom i Højesteret.

Overbelåningerne fandt sted omkring 1989 og 1990. Siden har en intern undersøgelse i Erhvervsministeriet i 1996 konkluderet, at kun en sag - den som Per Glente er sigtet for - indebar ulovlig overbelåning.



Mystisk ulykke i Tivoli

Tirsdag kom en 11-årig pige svært tilskade, da hun blev slynget ud af den såkaldte drage-forlystelse i Tivoli i København. Ulykken var mystisk, for hverken politi eller arbejdstilsynet kunne finde noget galt med sikkerhedssystemerne på forlystelsen. Nu er pigen selv været i stand til at komme med en mulighed på forklaring. Hun havde medbragt en taske, som hun opbevarede under sin silkedragt. Det har kontrollørerne ikke kunnet se, da de har sat sikkerhedsbøjlen på. Tasken kan være smuttet, da forlystelsens blev sat igang, hvorefter hun ikke længere har været spændt fast. Dragen er ude af drift, indtil teknikere fra producenten i Tyskland i weekenden har fået lejlighed til at se på, om sikkerheden kan forbedres.



Berlingske Tidende strejkeramt - igen

Heller ikke i dag udkom Berlingske Tidende. Bladets journalistiske medarbejdere valgte i går at gå hjem. I sidste uge ramte en arbejdsnedlæggelse avisen lørdag, søndag og mandag. Der er stadig uenighed om betingelserne for reduktion af antallet af stillinger, som ledelsen i sidste uge lagde frem. Hver 6 medarbejder skal spares væk. Journalisterne mødt på arbejde i dag, så avisen udkommer formentlig i morgen igen.



Nordisk detailalliance

Forleden faldt de sidste formaliteter på plads omkring de nordiske brugsforeninger samarbejde, Coop Norden, som startede sidste år. I dag kom en slags svar på den udfordring til detailhandelen, skriver Børsen. Danmarks største, private detailhandelskæde, det A.P.Møller-ejede Dansk Supermarked har indgået en joint-venture aftale med Ica Ahold (ICA) i Sverige. ICA er Sveriges største kæde, med en markedsandel på 46%. ICA ejer også Hakon Gruppen i Norge, med en markedsandel der på 25%. Dansk Supermarked sidder på 24% af markedet i Danmark. Ser man samlet på markederne i de 3 nordiske lande, vil den nye joint-venture have en markedsandel på 33%. Coop har tilsvarende 31%! Det er lavpriskæderne Netto og Bilka, som nu skal indføres i Norge og Sverige, foreløbig med et mål om 100 forretninger på kort tid.



OB køber festival!

Den professionelle fodboldklub i Odense, OB, har i dag købt Midtfynsfestivalen i Ringe. Ifølge klubbens direktør, Kim Brink, vil man på linie med FCK i København brede sig over forskellige underholdningsformer. FCK ejer Parken, der også arrangerer koncerter. I forvejen ejer OB en håndboldklub. Sælgeren af festivalen er Nina Færgemand, der har været med i alle festivalens 26 år. Hendes problem var, at ingen af hendes børn ønskede at overtage arrangementet. Det viste sig også, at der var god kemi mellem hende og OBs ledelse, sagde hun, så hun var glad for at kunne overlade festivalen i gode hænder.


DilleSport


FODBOLD: Ingen støtte til Lyngbyklub

Lyngby Byråd måtte i dag opgive af støtte den professionelle fodboldklub Lyngby FC. Klubbens ledelse havde aftalt en fusion med Farum, men det blev forhindret af Lyngby fans protester. Lyngby er immidlertid i økonomiske vanskeligheder, og ejeren Jørn Terkelsen fik et tilsagn om støtte fra flertallet af Venstre og konservative byrådsmedlemmer. Venstre var parat til at skyde 15 mill. DKK i klubben, hvis private sponsorer gav en tilsvarende del. Men nu har byrådet konsulteret sine juridiske rådgivere og erkender, at der ville være ulovligt. Lyngby FC er et aktieselskab, og dermed en privat erhvervsvirksomhed.

Jørn Terkelsens umiddelbare reaktion var, at nu var det slut med professionel fodbold i Lyngby. Alternativerne er et samarbejde med en anden dansk klub, en engelsk klub eller en afvikling.



RONING: VM

Siden sidste søndag har verdens bedste roere arbejdet sig igennem de indledende heats ved VM i Luzerne. I dag nåede man semifinalerne.

Herom skriver Dansk Forening for Rosport, på adressen http://www.roning.dk/:

"Single sculler, mænd (M1x)

Bertil Samuelson fra Lyngby Roklub, der er reserve til den tunge herre dobbeltfirer var i dag som eneste dansker i aktion i semifinale om placering i C eller D finalerne på lørdag.

For Bertil blev det til en fjerdepladsen og dermed en placering i lørdagens D-finale kl. 09:00."

Alle resultater fra hele ugen findes tilgængelig på adressen:

http://www.worldrowing.com/live/daily_summaries.sps



Vejret

Mest overskyet, men tørt. Bornholm havde dog sol det meste af dagen. Temperaturer op til mellem 20 - 25 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,1700 DKK,   1GBP     11,8085 DKK,   1DEM*     3,8079 DKK
100JPY     6,7940 DKK,   100ITL*   0,3846 DKK,   1AUD      4,3546 DKK
1FRF*      1,1354 DKK,   1CHF      4,9010 DKK,   1CAD      5,3000 DKK
1IEP*      9,4565 DKK,   1NLG*     3,3796 DKK,   1EUR (3)  7,4476 DKK
100ESP*    4,476  DKK,   1NZD      3,5958 DKK,   1SEK      0,7904 DKK
10BEF*     1,8462 DKK,   1NOK      0,9196 DKK,   100ISK    8,29   DKK  
100GRD*    2,186  DKK,   1FIM*     1,2526 DKK,   1ZAR (1)  0,9540 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (1)  4,6066 DKK,   10THB (2) 1,837  DKK
1HKD (2)   1,0339 DKK,   1MYR (1)  2,1221 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,45% +0,05 (30 år real), 5,11% +0,03 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   233,32 -1,59   KFX (mest omsatte aktier): 297,50 -1,64
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    517,75 -8,48
                            Pr. 29/12                  620,79