tirsdag, 9. april 2002 24:25 (DNT)


FN-kritik af Danmark

Den danske regerings forslag til nye udlændingelove er "uforenelige med international ret på flygtninge- og menneskerettighedsområdet." Det skriver FNs flygtningeorganisation, UNHCR, i et brev til regeringen. Specifikt peger brevet på reglen om, at det nu kræver mindst 7 års ophold i Danmark, før man kan søge om permanent opholdstilladelse - samtidig med at EU forsøger at harmonisere på 5 år eller mindre. Danmark vil også regne de syv år fra tidspunkt, hvor asyl opnås, ikke fra det tidspunkt der søges. Afslag på ansøgning medfører også krav om øjeblikkelig udrejse - ikke 15 dages frist, som nu. En anden betænkelig ting er, at hvis man ikke har boet mindst 7 år i Danmark - det gælder uanset evt. dansk statsborgerskab - så har man ikke længere ret til de samme sociale ydelser som fastboende.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) har ikke planer om at ændre i lovforslaget, bortset fra enkelte præciseringer i lovgivningen. Det støttes han i af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der ved det ugentlige pressemøde i dag at Danmark "måske hidtil har optrådt som superduks." og været mere åben end nødvendigt i forholdt til konventionerne. Men hvis forslaget vedtages vil Danmark fortsat være duks og "til punkt og prikke leve op til konventionerne." Statsministeren slog fast, at VK-regeringen ikke har planer om flere stramninger.



DF ønsker kommision

Dansk Folkeparti er godt trætte af den udenlandske kritik af udenlandsk kritik af danske forhold på udlændingeområdet. "Det kan ikke være meningen, at vi hele tiden skal finde os i kritikken", siger partiets leder Pia Kjærsgaard til Ritzaus Bureau. "Kritikken er uberettiget!" Hun ønsker derfor nedsat en kommision, der skal gennemgå de øvrige 133 lande, der har underskrevet flygtninge- og menneskerettighedskonventionerne, for at se hvordan de løser deres flygtningeproblemer. I lyset af kritikken kunne hun også ønske sig, at få bragt de danske regler for en domstol.

[Juridiske eksperter gør opmærksom på, at flygtningekonventionen ikke har nogen sanktionsmuligheder. Det er altså ikke muligt at indbringe konventionsbrud for nogen domstole. Den eneste mulighed er menneskerettighedsdomstolen i Haag - og det eneste af delene i de nye, danske udlændingelove som kan indbringes er de skarpe restriktioner mod ægteskab, som unge under 25 år nu skal tage hensyn til, hvis en af parterne ikke har boet uafbrudt 7 år i Danmark forud for ægteskabet.]



FN-ros til Danmark

På andre områder har Danmark opført sig pænt, og fået ros af FN i dag. Det skete på et vandseminar i København, hvor direktør Klaus Töpfer, FNs Miljøprogram (UNEP), fremhævede Danmarks indsats for at skabe god udvikling i retning af bæredygtighed på vandområdet. Han så frem til at Danmark til efteråret får EUs formandsskab, samtidig med at der afholdes Miljøtopmøde i Johannesburg, Sydafrika.



Bidrag til terrorbekæmpelse

Danmark er blevet bedt om at stille med en kystubåd til NATO's antiterrormission i Middelhavet. Det oplyste forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn. Regeringen har beslutte at sende ubåde "Sælen." Den danske ubåd skal afløse en norsk ubåd, som deltager i overvågningen af skibstrafikken i det østlige Middelhav. I forvejen er korvetten "Olfert Fisher" indsat.

Svend Aage Jensby kunne også meddele, at Danmark til juli sender 2 F-16 jagerfly til Kirgisistan, for at deltage den amerikansk ledede operation mod international terrorisme i Afghanistan. Folketinget har tidligere vedtaget at sende 4 fly, men den endelige amerikanske anmodning lyder kun på 2 fly. De to fly skal stationeres på Manasluftbasen, hvor der i forvejen er stationeret et dansk Hercules transportfly. Ud over de 2 fly skal 70 - 75 med i støttegruppen.



Christania: Slut med tålmodigheden!

Folketinget er igen begyndt at interessere sig for den såkaldte fristad, Christania, på Christianshavn i København. Kort før Forsvarsministeriets ultimatum til beboerne om at overholde lokalplanen, blev stridens kærne - et ulovligt opført sommerhus - fjernet. Alligevel er et flertal i Folketinget klar til af følge forsvarsminister Svend Aage Jensby, der i går i Folketingets spørgetid sagde, at "det er slut med den langmodighed, som den tidligere regering har vist overfor Christania." Han er parat til - med opbakning fra Venstre, konservative, Dansk Folkepart og Socialdemokratiet - at sende endnu et ultimatum. Enten ophører hashhandelen i fristaden - eller også ophæver man Christanialoven fra 1989. Det var den lov, der gav området særstatus på visse områder, samt fastlagde betingelserne herfor. Flertallet vedtog en dagsorden, der strammer fortolkningen af loven. Virker det ikke efter hensigten, ophæves loven. Der er ingen tidsfrist i vedtagelsen, men Helge Adam Møller (K) mener ifølge Politiken, at et år være passende.

[Forsvarsministeriet ejer fortsat grunden og de ældste bygninger på Christania. Derfor er ministeriet også ansvarlige for området stadigvæk.]



Forbrugerombudsmand bøjer sig

Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen har i et nyt brev til økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) genindført de etiske regler, som han havde fastlagt for forholdet mellem banker og privatkunder. Allerede i sidste uge - få dag efter at havde frasagt sig ansvaret for området - genoptog ombudsmanden en række retsager, han havde anlagt på vegne af bankkunder. Bendt Bendtsen er tilfreds med at Hagen Jørgensens beslutning, og arbejder så videre med at arbejde med lovforslaget, der skal overføre ansvaret for forbrugerbeskyttelsen i den finansielle sektor til ministeriet. Branchen derimod ser ikke nogen ændring i situationen. Ombudsmanden må dag godt fortsætte med de etiske regler "som husflid", siger direktør Sten Leth, Forsikring & Pension, til Ritzaus Bureau. Ombudsmanden kan ikke indføre regler uden forhandling med branchen og "vi vil ikke forhandle med ham!" slår Steen Leth fast.



Mærsk indstiller flyruter

Stor nedgang i passagertallet får Maersk Air til at lukke sine ruter København - Billund og København - Rønne. Sidste afgang finder sted 12. maj. Ruten til Billund er primært ramt af voldsom stigende konkurrence fra bil, tog og SAS. Sidstnævnte har åbnet en ny rute mellem København og Billund, samtidig med at Storebæltsforbindelsen og DSBs tog har bragt rejsetiden under 3 timer til det centrale Jylland. Hurtigfærger og dansk-svensk togsamarbejde har også bragt rejsetiden København - Rønne drastisk ned. Alligevel betød meddelelsen om nedlæggelsen i går mandag en kraftig reaktion fra bornholmske politikere. Øens erhvervsliv er i krise, med deraf følgende stor arbejdsløshed. Politkerne mener, at en flyrute af afgørende for erhvervslivet og håber på få ruten fritaget for miljø- og transportafgifter. Men måske er det ikke nødvendigt, for i dag meddelte Cimber Air, at de ønsker at flyve på begge ruter, når Maersk Air indstiller trafikken.


DilleSport


BADMINTON: DM for Hold

[Lørdag] På grund af TV-transmissionsmuligheder for Danmarksmesterskabet for klubhold i år flyttet til Vejlby-Riskov Hallen i Århus. Det var også praktisk for den ene af finalisterne, Team Århus, der ellers skulle være rejst til København og KB-hallen. Den anden finalist, Kastrup Magleby (KMB) var på forhånd favorit, fordi man mente at de ville vinde alle doublerne. Århus kunne vinde alle singlerne. Doublerne blev afgørende - men på en lidt anden måde end ventet. Da rækkefølge og spillere blev fastlagt fredag, stillede KMB med 2 doublespecialister i singlerne. Pernille Harder spillede damesingle og veteranen Michael Søgaard spillede 4. herresingle.

1. mixeddouble
  Jesper Thomsen/Britta Andersen, Århus
  - Jonas Rasmussen/Jane Bramsen, KMB       12-15, 15-12, 10-15

2. mixeddouble
  Tommy Sørensen/Lene Mørk, Århus
  - Janek Roos/Ann-Lou Jørgensen, KMB       12-15, 7-15

1. damesingle
  Kelly Morgan, Århus
  - Mette K. Petersen, KMB                  11-1, 11-5

2. damesingle
  Tine Høy, Århus
  - Pernille Harder, KMB                    8-11, 10-13

1. herresingle
  Niels Chr. Kaldau, Århus
  - Kasper Ødum, KMB                        15-7, 15-7

2. herresingle
  Søren B. Nielsen, Århus
  - Joachim Fisher, KMB                     6-15, 15-13, 10-15

3. herresingle
  Jürgen Koch, Århus
  - Jim Ronny Andersen, KMB                 15-12, 14-17, 7-15

4. herresingle
  Søren Hansen, Århus
  - Michael Søgaard, KMB                    5-15, 4-15

1. damedouble
  Britta Andersen/Kelly Morgan, Århus
  - Ann-Lou Jørgensen/Pernille Harder, KMB  8-15, 7-15

Der blev spillet samtidig på 3 baner, og det afgørende point til KMBs 7-2 sejr blev netop vundet i 4. herresingle, da Michael Søgaard overraskende let vandt over Søren Hansen.



HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

Semifinaler, 3. kamp
(tirsdag)     Ikast/Bording - GOG               29-19
Ikast møder Viborg i finalen.



HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

(lørdag)      Bjerringbro - Ajax-Farum          27-20
              FIF - Ikast/Bording               29-31
              Kolding IF - Viborg               35-27
              Helsinge - Tvis/Holstebro         24-18
              Århus - GOG                       26-28
              Aalborg - Virum/Sorgenfri         28-29
(mandag)      Skjern - Kolding HK               37-20
(tirsdag)     FIF - Bjerringbro                 32-28
              Ikast/Bording - Kolding IF        22-33



FODBOLD: K-Elitedivisionen

(lørdag)      Brøndby - Vejle                    3-0



FODBOLD: M-Superligaen

(søndag)      AGF - FC Midtjylland               2-3
              Vejle - Brøndby                    1-1
              Lyngby - Viborg                    1-5
              Esbjerg - AaB                      0-1
              Silkeborg - AB                     1-1
              FCK - OB                           4-0



Vejret

Solrig dag med temperaturer op til mellem 7 - 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4841 DKK,   1GBP     12,1421 DKK,   1EUR      7,4346 DKK
100JPY     6,4486 DKK,   1AUD      4,4922 DKK,   1CHF      5,0696 DKK   
1CAD       5,3161 DKK,   1NZD      3,6990 DKK,   1SEK      0,8187 DKK
1NOK       0,9739 DKK,   100ISK    8,59   DKK,   1ZAR (1)  0,7603 DKK
1SGD       4,6181 DKK,   10THB (2) 1,959  DKK,   1HKD      1,0877 DKK   
1MYR (1)   2,2289 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,50% uændr.(30 år real), 5,38% +0,02 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   219,24 -0,93   KFX (mest omsatte aktier): 276,15 -0,79
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    417,52 -6,96
                            Pr. 31/12                  380,87