mandag, 17. juni 2002 23:56 (CEST)


3. Farumundersøgelse

Et politisk flertal bestående af Dansk Folkepart, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten blev i dag enige om at nedsætte en særlig dommerundersøgelse af Farum-sagen. Det sker på trods af protester fra regeringen og i dag senest indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han mener, at en undersøgelse er overflødig, når der både er en politimæssig undersøgelse, udført af bagmandspolitiet, og en embedsmandsundersøgelse under Indenrigsministeriet. Flere juridiske eksperter er enige med Lars Løkke Rasmussen, men argumentet afvises af Poul Nødgaard, Dansk Folkeparti. Han siger til DR-TVA, at kommisionen skal undersøge det, der ikke kulegraves i de to andre undersøgelser. Hvis man skulle vente på resultatet af de andre undersøgelser, viser erfaringen at sager i bagmandspolitiet tager år. Og så vil det være forsent at placere det politiske ansvar, siger han. Undersøgelsens endelige kommissorium vil blive udarbejdet i næste uge, efter forligsparterne har fået overblik over de to andre undersøgelsers kommissorium.

Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt - en af de indstanser, der kritiseres for ikke at have gjort deres arbejde godt nok i Farum - vil blive totalt lammet af en undersøgelseskommision. Rådets fem medlemmer vil ifølge formanden, Christian Trønning, erklære sig inhabile til at færdigbehandle de ca. 100 sager fra Farum, som netop nu er under behandling.



Tomme busser på landet

Ældre borgere på landet tager ikke bussen. Det viser klare tal fra Transportrådet. Knap 2% benytter en bus mindst en gang om ugen. Transportrådet har interviewet 2.500 i alle aldre i Viborg og Nordjyllands Amter om deres brug af offentlige transportmidler. Busser (eller rutebiler, som det hed i gamle dag) benyttes meget af børn og unge - men når man op i alderen bruger man egen bil. Så længe man selv kan køre, og derefter køres man af familie og venner. Det betyder, at mange busser kører helt tomme rundt midt på dagen i landdistrikter. Næstformand Connie Didriksen (S), Amtsrådsforeningens Miljø- og Trafikudvalg, siger til DR-Online, at "Man har opgivet yderområderne."

Undersøgelsens resultat kan bruges som grundlag for en nyvurdering af den kollektive trafik på landet. Ideer som telebusser [Taxikørsel til buspriser] diskuteres igen.



SONAR: Fuld opbakning bag restriktioner

Danskerne bakker fuldt ud op bag regeringens strammere og strammere holdning overfor udlændinge. Det viser tal fra en meningsmåling lavet af Sonar for Søndagsavisen. 1.014 personer er blevet spurgt om enkeltelementer i udlændinge pakken, og har kunnet erklæres sig enig eller uenig. Størst tilslutning - 90% enige - er der til reglen om, at en 6 måneders fængselsstraf medfører 10 års forsinkelse, før man kan søge om statsborgerskab. 82% er enige i de ny regler for transnationale ægteskaber (som rammer alle uden for EU) og 76% mener, at mindst 7 års midlertidigt ophold er forudsætning for at få permanent opholdstilladelse. Lavest tilslutning af dem, der er blevet offentliggjort i Søndagsavisen er aflæggelse af troskabsed og at højskoler skal deltage aktivt i integration af udlændinge - her er "blot" 62% enige. 65% er enige i, at det er i orden at flygtninge får halveret bistand de første år, de opholder sig i Danmark - 28% er uenige. I øvrigt den største andel af modstandere.

Opbakning til udlændingepolitikken rækker helt ind i SFs vælgeres rækker.



Tvangægteskaber undersøges

Kampen mod tvangsægteskaber er den centrale årsag til, at unge danskere bør afholde sig fra at gifte sig med udlændinge uden for EU, hvis de er under 24 og stadig vil have lov til at bo i Danmark. Men omfanget af problemet med tvangsægteskaber er ikke kendt. Derfor har integrationsminister Bertel Haarder (V) afsat 1,5 mill. DKK til en undersøgelse af, hvor stort problemet er. Han erkender at det er svært at skelne mellem arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber - og undersøgelsen vil nok heller ikke give et afgørende svar. Indvandrerorganisationen Insam mener, at det drejer sig om ca. 100 ægteskaber om året.

[Den strammere regel om ægteskaber blev vurderet til at berøre ca. 2.000 danskere hvert år.]



SONAR: Nej til fælles asylpolitik

Sonar har også for Søndagsavisen undersøgt danskernes holdning til de 4 EU-forbehold. Den viser, at mens der nu er flertal (58% og 51%) for at ophæve forbeholdene mode Euroen og det militære samarbejde, så er der stadig stor modstand mod fælles rets- og udlændingepolitik (47% imod, 35% for) og unionsborgerskab (52% imod, 28% for). Det betyder altså, at selv om regeringen og integrationsminister Bertel Haarder gentagne gange understreger, at Danmark bliver et europæisk forbillede mht. til udlændingepolitik, så vil danskerne ikke være med.



Danmark officielt vinland i dag

1. august sidste år anerkendte EU Danmark som et vinproducerende land, med hvad det indbærer af offentlig kontrol. I dag kom så den første årgang, som blev sat til salg på almindelige, kommercielle vilkår. 2 producenter var klar til at præsentere vinen, selv om produktionen ikke er så stor. Den ene producent havde fremstillet 1.000 flasker. Men til gengæld ligger prisen mellem 150 - 400 DKK, og den begrænsede produktion gør, at der ikke foreløbig kommer dansk vin i supermarkederne. Vinen kan fås i enkelte restauranter og hos nogle specialforretninger for vin. Men flere vinproducenter er på vej. Foreningen Danske Vinavlere har 700 medlemmer.



Millionkrav mod studerende

Studerende ved 7 kollegier - de fleste ingeniørstuderende ved DTU - er i dag blevet stillet over for regninger på i alt ca. 1 mill. DKK for ulovlig kopiering af musik, film og spil. Foreningen Antipiratgruppen fik adgang til en intern ftp-server, som kollegianerne havde adgang. 3470 musiknumre, 143 film og 114 computerspil er ulovligt hentet, og på basis af serverens log har Antipiratgruppens advokater skrevet regninger ud på op til 140.000 DKK. Der er tale om et forlig, og hvis ikke de enkelte kollegianere accepteret regningen, vil man udtage stævning. Pladeselskaber og andre rettighedshavere står bag Antipiratgruppen.

[Salget af CD-er i Danmark er faldet med 1/5 - større end i noget andet land i Europa, og det mener pladeselskaberne skyldes den omsiggribende ulovlige kopiering. Nogle selskaber - bl.a. EMI - er dog ved at komme til en mere nuanceret erkendelse. Bl.a. bruges der enorme midler på TV- og radioreklamer for CD-er - måske for meget, sagde en repræsentant her til aften i TV2 Nyhederne.]


DilleSport


FODBOLD: VM-exit

Danmarks 0-3 nederlag til England betød jo farvel til VM-slutrunden for dennegang. Det betød også farvel til en række danske navne i landsholdssammenhæng. Det var på forhånd kendt, at Jan Heintze og assistenstræner Michael Laudrup sluttede med denne turnering. Også reservemålmand Peter Kjær og Brian Steen Nielsen stopper karrieren. Men mest overraskende var, at Stig Tøfting søndag meddelte, at kampen i Japan havde været hans sidste kamp for landsholdet. Han afslørede dog, at det var over 1 1/2 siden han havde besluttet sig - men at Morten Olsen havde overtalt ham til at tage VM-kvalifikationen - og en eventuel slutrunde med. Det havde han sagt ja til - og ikke fortrudt det et sekund.

1/8-finaler:

(søndag)      Sverige - Senegal      1-2 (golden goal)
              Spanien - Irland       3-2 (straffespark)
Også Sverige nåede ikke længere end til 1/8-finalerne - men kampen var mere lige - og Sverige havde chancen for at vinde på "golden goal" i overtiden. Desværre ramte man stolpen på ydersiden. Få minutter senere ramte Senegal også målstolpen - på indersiden!



FODBOLD: K-Elitedivision

(søndag)      Brøndby - Skovbakken   2-2
              FV København - Vejle   5-2
              Hillerød - Fortuna     0-8
              OB - Horsens           5-1
Stillingen
                 Kampe   V  U  T Score    Point
  1. Fortuna       27   21  3  3 126-35     66
  2. Brøndby       27   19  5  2  93-25     62
  3. Skovbakken    27   18  5  4 111-34     59
  4. OB            27   16  3  8  84-48     51
  5. FV København  27   12  3 12  57-69     39
  6. Vejle         27    7  4 16  32-52     25
  7. Horsens       27    2  1 24  17-124     7
  8. Hillerød      27    1  0 26  10-143     3



HÅNDBOLD: K-EM2002 lodtrækning

Tirsdag aften blev der holdt lodtrækning til EM for kvinder, der holdes i Danmark til december. Danmark kom i gruppe B, sammen med Frankrig, Holland og Ukraine. Landstræner Jan Pytlick er meget tilfreds med lodtrækningen. Det var dog sådan, at da Danmark blev nr. 10 ved sidste EM, at man som arrangør selv kunne vælge hvilken gruppe af de 4 topseede hold, man ville møde i indledende. Topseedede er Rusland, Ungarn, Rumænien - og Ukraine. Gruppe B spiller i Århus Arena. Øvrige spillesteder er: Gruppe A i Helsinge-hallen (Rumænien, Jugoslavien, Østrig og Sverige), Gruppe C i Farum Arena (Rusland, Norge, Tyskland og Spanien) samt Gruppe D også i Århus Arena (Ungarn, Tjekkiet, Hviderusland og Slovenien).

EM 2002 har allerede sin egen opdaterede hjemmeside:

http://www.em-2002.dk/indhold/dansk/forside.htm



MOTORSPORT: Le Mans

Selv ikke en defekt starter og et par punkteringer kunne røre Audi's 1. hold med Tom Kristensen, Frank Biela og Emanuelle Pierro. De lagde sig i spidsen efter 4 timers løb og lå der de resterende 20 timer af Le Mans 2002. Dermed blev trioen det første hold, der har vundet Le Mans 3 gange i træk. Med sine nu 4 sejre er danskeren Tom Kristensen en af de mest vindende i Le Mans historie. Den anden dansker til start, Jan Magnussen, Panoz Motor Sports, i vogn nr. 11 måtte se sit team udgå søndag formiddag lidt i 11 - efter 19 timers løb. Da lå bilen på en 31. plads. Der havde været forskellige problemer med motoren.

Omkring 200.000 overværede løbet, heraf mange danske. Dannebrog var meget fremtrædende blandt publikum ved sejrceremonien.

[Rettelse: Vi skrev lørdag, at Tom Kristensens kollegaer begge var italienere. Det er de ikke. Frank Biela er tysker.]

[Folk der fulgte transmissionerne - TV2 sendte stort set alle timer - kunne se et rigtigt tegneseriehold deltage. Team Dams kom med en Vaillante 3997A i fabrikken Vaillantes farver. Vaillantes i Frankrigs meget kendte førstekører Michel Vaillantes deltog ikke direkte - han er nemlig ligesom fabriksnavnet fra en tegneserie. Dams havde også en anden vogn, Leader 5997A med - det var tegneserieskurkens bil. Den kendte franske filminstruktør Luc Bressons ("Det 5. element") havde fået tilladelse til at lave "location" i løbet til en filmatisering af tegneserien - Betingelsen var at det var professionelle kørere, som kørte for at vinde. Leader udgik forholdsvis tidligt, mens Vaillante klarede 23 af de 24 timer. Den danske vinkel? En stor del af de midaldrende danske tilskuere - og denne redaktør i København - kender superkøreren, der har været evig ung i nøsten 40 år, under navnet Mark Breton og familiefabrikken under navnet Valiant - kendt fra den danske udgave i tegneseriemagasinet Fart og Tempo i de tidlige 70'ere.]

De officielle Le Mans resultater findes på:

http://www.lemans.org/



Vejret

Lørdag gik et kraftigt regnvejr, med torden, over landet efterfulgt af opklaring. Søndag var det overvejende tørt, men med en del skyer. Temperaturerne steg fra omkring 15 graders varme lørdag til søndagens ca. 23 graders varme. I dag overskyet i formiddags, afløst af sol i løbet dagen, og temperaturer op til mellem 19 og 25 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,8877 DKK,   1GBP     11,6425 DKK,   1EUR      7,4349 DKK
100JPY     6,3492 DKK,   1AUD      4,3996 DKK,   1CHF      5,0355 DKK   
1CAD       5,0945 DKK,   1NZD      3,8046 DKK,   1SEK      0,8190 DKK
1NOK       1,0027 DKK,   100ISK    8,81   DKK,   1ZAR (1)  0,7541 DKK
1SGD       4,4080 DKK,   10THB (2) 1,879  DKK,   1HKD      1,0113 DKK   
1MYR (1)   2,0649 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i fredags kl 12.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,37% -0,02 (30 år real), 5,23% -0,05 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   199,61 -3,92   KFX (mest omsatte aktier): 244,83 -5,17
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    355,95 -15,16
                            Pr. 31/12                  380,87
Kursfald i USA og Europa slog også igennem i Danmark. Det gik især ud over Danske Bank og de to vindmølleselskaber Vestas og NEG Micon, dvs. KFX-aktier.