fredag, 2. august 2002 23:54 (CEST)


Kontroversiel Hamlet opgives

Det Kgl. Teater har opgivet at opføre en moderne udgave af Hamlet, instrueret af den schweiziske instruktør Stefan Bachmann. Årsagen er, at 3 ud af de 8 skuespillere i stykket for 2 måneder siden sagde fra af etiske årsager. De kunne ikke være med til at sætte en psykisk handicappet kvinde på scenen. En 35-årig kvinde med Dows Syndrom skulle spille rollen som Ofelia. Kvindens familie og foreningen Evnesvages Vel havde ellers sagt god for kvindens deltagelse. En af de 3 skuespillere, Henning Jensen, mener ikke at det var forsvarligt at udsætte en ikke-professionel person for de voldsomme følelser, der udfolder sig mellem personerne på en scene. Instruktøren har arbejdet på at forsøge at gennemføre forestillingen med færre skuespillere, men har ikke kunnet få det til at hænge sammen. Derfor har han aflyst forestillingen, der skulle have haft premiere 13. september.



Kommuner kan ikke hjælpe husvilde

En voksende mangel på ledige boliger, koplet med en forøget efterspørgsel gør det vanskeligere for kommunerne at opfylde lovens krav om at skaffe boliger til borgere, der ikke har noget sted at bo. I Glostrup er der et års ventetid på at få en "akut" bolig - så en skilsmisse er ikke nok til at kunne få anvist en bolig i Glostrup længere. Socialminister Henriette Kjær (K) er overbevist om, at regeringens planer om at give lejere i almennyttige boliger ret til at kunne købe deres boliger vil give så mange penge til boligsselskaberne, at der automatisk bliver bygget flere boliger. Desuden har regeringen planer om flere ungdomsboliger og lempeligere krav til kommunernes finansiering af almennyttige boliger, siger hun til DR-TVA. Men Villy Sørensen, SF, er meget kritisk overfor ministeren og vil kalde hende i samråd. Lissa Mathiassen, S, påpeger, der endnu ikke er kommet konkrete lovforslag fra regeringen, og at det vil tage nogle år, før sådanne forslag vil få en mærkbar virkning.



Ingen erstatning endnu

Danske fjerkræavlere fik ikke noget løfte om en erstatningsordning med fra mødet med fødevareminister Mariann Fisher Boel (V) i dag. Det omfattende udbrud af Newcastle Disease i fjerkræbesætninger i store dele af Jylland har afsløret huller i bekæmpelsesstrategien. Når der konstateres sygdom i en besætning, etableres en 3 km. karantænezone, hvor intet fjerkræ må fjernes, f.eks. til slagtning. Den ramte besætning skal slås ned. Det får ejeren erstatning for. Men det aktuelle udbrud har fortrinsvis ramt små hobbybesætninger, der har købt kyllinger hos en bestemt avler. Hobbybesætningens ejer får naturligvis også erstatning. Men hvis der ligger en stor kommerciel hønsefarm inden for de 3 km, må den heller ikke sende høns til slagtning - og det medfører store tab for ejeren. Under de nuværende regler får han ikke nogen erstatning. Det eneste forhandlerne fik ud af dagens møde var, at der blev nedsat et hurtigtarbejdende embedsmandsudvalg. Det skal i løbet af en uge pege på nogle løsninger på problemet.

Der er nu med sikkerhed konstateret Newcastle Disease i 91 danske fjerkræbesætninger.



DSB skal betale udbytte

DSB skal betale yderligere 1/2 mia. DKK til statskassen over de næste to finansår. Det skrev Jyllands-Posten tidligere på ugen. DSB, der nu kun driver passagertrafik i Danmark, har fået væsentlig forbedret sin økonomi på grund af flere passagerer og bedre omkostningsstyring. Det betød, at DSB's ledelse tilbød regeringen at betale en mia. DKK tilbage til statskassen i år. I sidste uge stoppede Trafikministeriet også ny-investeringer i nye tog for 7 - 800 mill. DKK. Alligevel mener finanspolitisk ordfører Kristian Jensen (V), at man kan styrke den kollektive trafik, samtidig med at DSB bidrager mere til statens udgifter. DSB's direktør Keld Sengeløv lover dog i DR-TVA mandag, at billetpriserne ikke vil stige som følge statens krav om udbytte.

[DSB er blevet reduceret af den tidligere regering, således at skinner, station o.s.v. ejes af den statslige organisation Banestyrelsen, mens færgedrift, busdrift og godstrafik på skinner blev udskilt i særlige selskaber. I øvrigt er der kun det statsejede rederi Scandlines tilbage i af disse. De øvrige er solgt til private. Den nuværende regering ønsker også private ind på togdriften, og har allerede udliciteret de midtjyske lokalbaner til engelske Arriva, der overtager fra DSB næste år.]



IT:TDC god forretning

I går præsenterede TDC, det tidligere TeleDanmark, sit regnskab for 1. halvår af 2002. Det blev som ventet - en omsætning på 25,4 mia DKK er en svag nedgang i forhold til sidste år, ligesom overskuddet var lidt mindre - 6,7 mia. DKK. I modsætning til resten af branchen, kunne man fristes til at sige, og man forventer hos TDC, at året som helhed slutter som man forventer. Godt nok noterer man et mindre omsætning på fastnettelefoner i Danmark. Tilgengæld siger TDC, at den kontroversielle investering i Schweiz, TDC Switzerland, nu vil give et bedre resultat. TDC's adm. direktør Henning Dyremose glæder sig især over sidstnævnte. Han ser også frem til, at der bliver reel konkurrence på det danske marked, og hentyder direkte til, at de to største konkurrenter Orange og Telia er datterselskaber af henholdsvis den franske og svenske stat.

Det fransk ejede Orange tog sig ellers af overskrifterne i den første del af ugen. En mia. underskud medførte en åben strid mellem selskabets aktionærer om omfanget af investeringer fremover. Det svirrede med rygter om, at selskabet ville blive lukket, men det har ledelsen nu klart afvist.

TDC regnskabet gjorde, at det danske aktiemarked i går ikke fulgte dykket i resten af verden, men kun faldt marginalt.



Vejret

En trykkende, fugtig dag, med megen regn - noget med torden. Temperaturer op til mellem 20 - 25 graders varme. I dag var det primært Jylland, der fik de store regnmængder, med oversvømmelser og lynnedslag.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,5251 DKK,   1GBP     11,8022 DKK,   1EUR      7,4295 DKK
100JPY     6,3165 DKK,   1AUD      4,0649 DKK,   1CHF      5,1224 DKK   
1CAD       4,7358 DKK,   1NZD      3,5018 DKK,   1SEK      0,7842 DKK
1NOK       0,9896 DKK,   100ISK    8,83   DKK  
1SGD       4,2953 DKK,   1HKD      0,9648 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   179,12 -1,38   KFX (mest omsatte aktier): 212,52 -1,95
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    303,01 -2,59
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)