tirsdag, 13. august 2002 23:46 (CEST)


Forlig i Teambuilding-sag

Få timer før sagen skulle i retten, indgik TDC Forlag forlig med 3 sagsøgere i den såkaldte teambuilding-sag. Da TDC Forlag, der udgiver telefonfagbøger ("De Gule Sider") blev udskilt som selvstændigt selskab af TeleDanmark i 1997, besluttede ledelsen at alle medarbejdere skulle på et såkaldt teambuildingkursus. Kurset udviklede sig til et mareridt for nogle af deltagerne, og 3 fik psykiske mén. Det var disse 3, der havde sagsøgt TDC Forlag for 750.000 DKK. På kurset blev de tvunget til at afsløre intime detaljer og stresset til sammenbrud, foran kollegaer.

Forligets detaljer vil ikke blive offentliggjort.



Lettere adgang til skilsmisse

Justitsminister Lene Espersen (K) mener, at der er alt for meget overflødigt bureaukrati i forbindelse med skilsmisser i Danmark. Derfor foreslår hun, at hvis et ægtepar er enige om betingelserne for en skilsmisse, er der ingen grund til at de skal til møde i statsamtet. Det er obligatorisk i dag. Staten skal ikke "skabe mere splid" på grund af bureaukratiske krav. Men forslaget kritiseres voldsomt af Jann Sjursen, Kristeligt Folkeparti. "Det er en alvorlig beslutning at blive skilt, især når der er børn involveret", siger han til DR. Han finder det derfor betænkeligt, at staten sender et signal om, at skilsmisse skal være en let løsning. Man burde i stedet gøre det nemmere at få adgang til ægteskabsrådgivere, mener han.



Forsinket hjælp til fyrede

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har bevilget 6 mill. DKK i særlig hjælp til efteruddannelse, øremærket til de fyrede medarbejdere på Det Danske Stålvalseværk. Værket er gået konkurs og medarbejderne er fyret, hvilket har kastet Frederiksværk ud i en krise. For at hjælpe de arbejdsløse på vej, satte regeringen et beløb af til kurser, der skulle omskole de tidligere medarbejdere til ny jobkrav. Men arbejdsmarkedsrådet i Frederiksborg Amt, som har ansvaret for Frederiksværk er stærkt utilfreds med "hjælpen." Det viser sig nemlig, at pengene først kan bruges, når medarbejderne melder sig ledige på arbejdsformidlingen og får dagpenge. Men de fleste har lange opsigelser, og er derfor første ledige omkring nytårstid. De er fritstillet, og har naturligvis ret til at få nye job i opsigelsesperioden. Men kursus kan de ikke få! Det ville ellers være det optimale, at de kunne uddannes mens de alligevel "triller tommelfingre," som arbejdsmarkedsrådet udtrykker det. Rådet vil nu indkalde beskæftigelsesministeren og andre ministerier for at få ændret på udbetalingsbetingelserne.



Lindøværftet fyrer igen

Få måneder efter at have sagt farvel til 200 medarbejdere, må Danmarks største skibsværft, det A. P. Møllerejede Lindøværft i Munkebo, igen varsle fyringer på grund af det dårlige verdensmarked for skibsbygning. 510 skal fyres, heraf 60 funktionærer. Der er for øjeblikket ca. 1.800 ansatte på værftet, der officielt hedder Odense Stålskibsværft.

[Men nu har det ligget i over 40 år i Munkebo - min fødeby - så nu må de da snart skifte navnet officielt! /Leif]



S-reform nedtones

Reformen af Socialdemokratiet bliver ikke så radikal i sit udtryk, som det fremgik af en artikel i LO bladet A4, omtalt i går. Artiklen var et tidligt udkast - i mellemtiden har S-toppen besluttet at droppe ideerne om at afskaffe rosen som partisymbol - og at udpege ca. 30 "spydspidser" uden om den politiske struktur i partiet. Partiets folketingsgruppe indledte i dag sit sommergruppemøde i Videbæk ved Ringkøbing. På programmet er et oplæg til nye mærkesager - og valg af ordførerposter. Ikke alle 7 skal med i det endelig oplæg, skriver Politiken. De 7 slagtilbud er: Bedre vilkår og skoler for børn, investering i sunde fødevarer og miljø. Retspolitiken skal sikre, at alle "skal kunne føle sig trygge - altid!" (herunder særlig indsats mod indbrud og rockere). Ældre skal have bedre omsorg og reelle valgmuligheder. På sundhedsområdet særlig indsats for ældre og psykisk syge unge. Flere boliger og endelig det mest overraskende: Skatten på arbejde skal ned! Det sidste dækker over en skattereform, som forhenværende finansminister Mogens Lykketoft har arbejdet på siden valget.

[Kravet om skattelettelser kan gøre livet surt for regeringen og Venstre. Her har man stædig fastholdt en skattestopspolitik, og har modarbejdet Konservative og Dansk Folkepartis ønsker om skattelettelser.]



Et dødsfald

Sportsmanden, journalisten og lægen Knud Lundberg er død, 82 år gammel. Knud Lundberg blev først kendt som fodboldspiller, bl.a. på det berømte sølvhold fra OL i London 1948. Han er den eneste, der har været dansk landsholdsspiller i fodbold, håndbold og basketball - i 1955 ovenikøbet samtidig. Senere blev han både kendt som sportsjournalist, forfatter - og sundhedsapostel. Han trak sig fra offentligheden som 75 årig da han blev ramt af Alzheimers sygdom.



Hej SKAT, C.I.

I en lille uges tid har den københavnske presse spekuleret meget på, hvem der mon ejer en splinterny, meget dyr lystyacht, der har været fortøjet ved Langelinie. Skibet - der på afstand strengt taget minder om et moderne krigsskib - hedder SKAT og er registreret på Caimann Islands. Besætningen har holdt tæt med hvem ejeren var eller hvorfor skibet ligger ved Langelinie. Men nu mener Berlingske Tidende at have fundet ud af hvem - og hvorfor. Der skulle være tale om Microsofts chefarkitekt, Dr. Charles Simonyi. Han forlod Ungarn som 17-årig i 1966 og fik job i Danmark. Her arbejdede han hos Regnecentralen indtil han i 1968 rejste til USA. Her mener Berlingske Tidende, at han direkte kom til Microsoft, men ifølge andre biografier studerede han først på Berkeley og Stanford, før han kom til Xerox Palo Alto Research Center. Her udviklede han det første moderne tekstbehandlingssystem, Bravo. Han kom til Microsoft i 1981 og står bag primært Word og Excel. Han har bibeholdt forbindelsen til Danmark og har bl.a. en lejlighed i København. Navnet på skibet skulle komme fra det "kælenavn", som hans første, danske kæreste brugte!


DilleSport


CYKLING: Post Danmark Rundt 1. etape

1. etape gik fra Torvet ved Ribe Domkirke over Møgeltønder, Tønder, et smut over grænsen til Flensburg, tilbage til Gråsten og mål i Sønderborg, efter 3 gange rundstrækning af 4,3 km.

Hovedfeltet brækkede over i to dele efter den første spurt. De første 50 kom over stregen 1 minut efter Jakob Piil - mens resten kom 25m 11s efter. Jakob Piil stak af fra de andre på rundstrækningen i Sønderborg, 3 omgange før mål.

  1. Jakob Piil, Danmark (CSC Tiscali)        3t 57m 09s
  2. Steven de Jongh, Holland (Rabobank)         +1m 06s
  3. Michel Vanhaecke, Belgien (LAN)             s.t.
  4. Andrea Taf, Italien (Mappei)                s.t.
  5. Kurt-Asle Arvesen, Norge (Fakta)            s.t.
  6. Daniele Contrini, Italien (GST)             s.t.
  7. Olivier Perraudeau, Frankrig (BJT)          s.t.
  8. Lars Michaelsen, Danmark (Coast)            s.t.
  9. Laszlo Bodrogi, Ungarn (Mappei)             s.t.
 10. Allan Johansen, Danmark (Fakta)             s.t.
5 ryttere udgik på første etape, så der nu kun er 112 tilbage i løbet.

Officiel Hjemmeside:

http://www.postdanmarkrundt.dk/



Vejret

Regn i de østlige egne blev i løbet af dagen erstattet af en opklaring med megen sol, der bredte sig fra nordvest. Temperaturer op til 20 - 25 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,5801 DKK,   1GBP     11,6221 DKK,   1EUR      7,4277 DKK
100JPY     6,3735 DKK,   1AUD      4,0773 DKK,   1CHF      5,0722 DKK   
1CAD       4,8122 DKK,   1NZD      3,4965 DKK,   1SEK      0,8022 DKK
1NOK       0,9971 DKK,   100ISK    8,80   DKK  
1SGD       4,3077 DKK,   1HKD      0,9718 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   177,93 +0,96   KFX (mest omsatte aktier): 214,41 +1,43
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    296,18 +1,71
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)