torsdag, 24. oktober 2002 23:48 (CEST)


Gidselaffære mod fredsproces?

Danske og tjetenske fredstilhængere frygter, at den voldsomme gidselaktion i Moskva, formentlig udført af tjetjenske terrorister, har sammenhæng med en fredskonference i København i næste uge. På konference skulle politikere fra Tjetjenien og den russiske Duma mødes for at finde en fredelig løsning på krigen i Tjetjenien. Mange fra begge sider mener, at det er sidste chance for fred. Den russiske regering har tilsyneladende allerede reageret. Den danske repræsentant i Moskva fik i dag overleveret en officiel russisk protest imod, at konferencen blev afholdt. I følge russerne er der terrorister blandt de tjetjenske forhandlere, og Danmark støtter dermed den samme internationale terror, som blev udtrykt 11. september i USA og forleden på Bali. [Også Holland har angiveligt fået en protest, fordi man har givet tilladelse til udgivelse af en avis på tjetjensk.]



Dansk advarsel mod Thailand

Det er tilsyneladende kun Danmark, der har udsendt en konsekvent advarsel mod at rejse til Thailand. Det danske udenrigsministerium udsendte i går en pressemeddelelse og opdaterede sin hjemmeside med en skarp advarsel om at opholde sig nær turistcentrer i Thailand. Specifikt undrer advarslerne mod de kendte feriesteder Phuket og Patong. De er også nævnt på det tyske udenrigsministeriums hjemmesider - men her siger man at der er tale om en generel opdatering. Ingen andre steder har man hørt om et specielt trusselsbillede i Thailand lige nu. Den thailandske ambassadør var i dag i Udenrigsministeriet for at få en forklaring, men bagefter sagde han til DR-TVA, at han ikke havde fået nogen. Udenrigsministeriet fastholder, at man har fået efterretninger fra kilder, man ikke ønsker at afsløre.



København-Rønne lukker

Et stor flertal i Folketinget har indgået forlig med regeringen om at nedlægge den direkte færgeforbindelse mellem København og Rønne. I stedet oprettes en kombineret fragt og passagerrute fra Køge, syd for København. Der er også en hurtigfærgeforbindelse fra Ystad til Rønne, som bibeholdes. 200 ansatte mister deres job, når ruten lukkes om 2 år. Tidligere på året blev der samlet 7.000 underskrifter på en protest mod lukningen. Fordelen ved at sejle fra Køge bliver lavere billet- og fragtpriser.

Der har været færgefart mellem Københavns havn og Rønne siden 1866. Kun Enhedslisten var imod forliget.



Vil renses i sexchikane-sag

Den nu tidligere Venstre-politiker, Anders Møller, har besluttet at vende hjem i utide fra et længere ophold i New York for at blive renset for beskyldninger om sexchikane. Og han skal nok få sin retsag. Fagforeningen HK, der indgik et forlig med partiet Venstre om at betale erstatning til Anders Møllers kvindelige sekretær. Forliget var betinget af anonymitet, men det har Anders Møllers advokat, Mikael Dreyer. Han mener, at fordi kvinden på en debatside giver udtryk for "en meget liberal" holdning til porno og sex, og det stiller sagen i et helt andet lys: "Det hører med til det samlede billede af sagen, at hun ikke ligefrem er kernemedlem af Frelsens Hær." En (mandlig) sekretær, der også har arbejdet for Anders Møller henvendte sig i dag til TV2 Nyhederne, og fortalte at der herskede et "frisprog" på kontoret, som kvinden deltog i, men som han selv havde svært ved at vende sig til. HK's advokat Steen Preisler ser frem til retsagen. Han siger, at forliget blev indgået efter at Venstres ledelse havde hørt begge parter.



Dansk DMCA til 1. behandling.

Der var ingen partier, der var imod, da kulturminister Brian Mikkelsen forslag til revision af den danske ophavsretslov (Lovforslag L19) var til 1. behandling i Folketinget i går. Debatten var også forholdsvis kort - kun Naser Khader (R), Ole Sohn (SF) og Pernille Falcon (Enh.) - som rejste tvivl om den aktuelle formulering af loven. Men lovforslaget formål er også at implementeret EU's såkaldte Infosec-direktiv, der retter EU ind efter de nye amerikanske rettighedslove, der har været kendt under navnet "Digital Milleneum Copyright Act" (DMCA). Formålet er at sikre rettighedshaverne mod digital piratkopiering, men loven åbner nye muligheder for især distributører til at differentiere produkter og opdele markeder. Det bliver forbudt at fremstille og sælge afspilningsudstyr, som ikke er godtkendt af rettighedshaverne på forhånd.

Det er nu rettighedshaveren - eller dennes repræsentant - der bestemmer, hvordan - og hvor du må bruge ophavsretsbeskyttede værker. I praksis betyder det, at et pladeselskab eller et filmselskab, på vegne af rettighedshaverne, skal have godkendt dit udstyr. Brug af andet udstyr vil være en forbrydelse. Samtidig kan rettighedshaverne bestemme, at værker kun et tilgængelige i bestemte område. I første omgang forbydes kommerciel parallelimport fra lande uden for EU - men det logiske næste skridt er forbud mod privat import af f.eks. DVD fra USA. En af kritikernes væsentlige argumenter er, at det kun er muligt at købe Carl Th. Drejer - i årtier Danmarks mest berømte filminstruktør - samlede værker i USA. Den kan nu ikke længere legalt købes i danske forretninger. Der er også eksempler på, at nyere danske film - f.eks. Nattevagten - er frigivet i stærkt skrabede udgaver på DVD, mens den amerikanske udgave har en masse digital ekstramateriale, som er standarden for store filmproduktioners DVD udgaver.

Referat fra 1. behandling findes på adressen:

http://www.ft.dk/?/samling/20021/MENU/00000001.htm

Kritikere af lovforslaget har oprettet en særlig hjemmeside med information og (elektronisk) underskrivelse af protest mod L19:

http://www.digitalforbruger.dk/ 

[DMCA har med rette gjort udviklere og brugere af Åben Kildekode urolige. Programmer er jo også ophavsretsligt beskyttede - og Åben kildekode er KUN beskyttet af ophavsretten. Men "afspilleudstyret" er en PC, og den vil blive omfattet af loven. Det betyder, at man hvis man for at få eget programmel til at køre bedre foretager indgreb eller analyserer en given PC, er man på kant på loven - fordi det er forbudt at foretage indgreb i afspilleudstyret. Dertil kommer, at hvis man forsøger at afspille et værk på ikke-godkendt udstyr krænker man ophavsretten. Der har allerede været sager, hvor norske og russiske statsborgere er blevet sigtet i USA for overtrædelse af de amerikanske regler. Ole Sohn var den eneste af ordførerne i går, der nævnte "Open Source" særlige problemer.]



To dødsfald

Forfatteren og skuespilleren Lotte Tarp er død, 57 år gammel efter lang tids sygdom. Hun debuterede som filmskuespiller i en alder af 16 år. De senere år har hun foruden film og teater skrevet bøger og flere populære tv-serier.

Tv-journalisten Poul Brink er pludselig død, 49 år gammel. Han fik i 1998 Cavling-prisen for 10 års arbejde med at afsløre danske regeringers dobbeltspil om Thulebasen på Grønland. Den kendte og afholdte journalist faldt om under en joggingtur i dag.


DilleSport


BADMINTON: Rutac Dutch Open 2002

Den meget vigtige Realkredit Danmark Open er lige om hjørnet - men hvis man vil noget ved VM næste år, så kan deltagelse og succes i Rutac Dutch Open være altafgørende. Der er nemlig kun 6 turneringer tilbage, før ranglisteplaceringen afgør om man får lov til at deltage eller ej. Derfor har turneringen mange stærke kort - især fra Østen.

Danske resultater indtil i eftermiddags.

Herresingle - 1. runde

  Niels Christian Kaldau, DEN
    - Aamir Ghaffar, ENG
        15-12, 15-12  
 
  Anders Boesen, DEN
    direkte videre

  Gerben Bruijstens, NED
    - Jonas Lyduch, DEN
        15-3, 15-5

  Kasper Fangel, DEN
    direkte videre

  Kasper Ødum, DEN
    - Rasmus Wengberg, SWE
        11-15, 15-4, 15-5

Herresingle - 2. runde

  Niels Christian Kaldau, DEN
    - Hashim Muhammad Roslin 
        15-3, 15-4
 
  Anders Boesen, DEN
    - Nikhil Kanetkar, IND
        15-5, 15-9

  Wong Choon Hann, MAS
    - Kasper Fangel, DEN
        15-10, 15-7

  Kasper Ødum, DEN
    - Nathan Ramesh, MAS
        15-7, 15-6
Niels Christian Kaldaus sejr var noget af en sensation. Hashim Roslin besejrede verdensmesteren Hendrawan, Indonesien, i indledende runde. Hashim Roslin er nr. 28 på verdensranglisten - Niels Chr. Kaldau nr. 69, og den 6. bedste dansker på listen.

Herresingle - 3. runde

  Lee Tsuen Seng, MAS
    - Niels Christian Kaldau, DEN
        3-15, 15-7, 15-12
 
  Anders Boesen, DEN
    - Gerben Bruijstens, NED
        15-4, 15-4

  Kasper Ødum, DEN
    - Ayob Sairul Amar, MAS
        15-7, 15-6
Useedede Kasper Ødum slog den 2. seedede spiller fra Malaysia. På ranglisterne er Auob Sairul Amar nr. 16 og Kasper Ødum er nr. 95!

Damesingle - 1. runde

  Aparna Popat, IND
    - Anne Marie Pedersen, DEN
        11-1, 9-11, 11-5

  Xu Huaiwen, CHN
    - Christina B. Sørensen, DEN
        11-4, 11-2

Herredouble - 1. runde

  Jesper Larsen/Jesper Christensen, DEN
    - Vincent Laigle/Svetoslav Stoyanov, FRA
        15-9, 15-13

  Yim Bang Eun/Kim Yong Hyun, KOR
    - Jesper Thomson/Tommy Sørensen, DEN
        15-7, 15-10

  Michael Søgaard/Jim Laugesen, DEN
    - Robert Blair/Ian Palathorpe, ENG
        15-11, 15-8

  Chew Choong Eng/Chang Chong Ming, MAS
    - Carsten Mogensen/Rasmus Andersen, DEN
        15-12, 15-11

  Manue Dubrulle/Mihail Popov, FRA
    - William Milroy/Peter Hasbak, CAN/DEN
        7-15, 15-10, 17-14

  Michael Lamp/Mathias Boe, DEN
    - Julian Robertson/Peter Jeffrey, ENG
        15-6, 15-6

  Thomas Laybourn/Peter Steffensen, DEN
    - Steven Foster/Paul Trueman, ENG
        15-5, 17-14

  Jens Eriksen/Martin Lundgaard, DEN
    - Mathew Hughes/Martyn Lewis, WAL
        15-4, 15-8

Damedouble - 1. runde

  Mia Audina/Lotte Jonathans, NED
    - Qian Hong/Majken Vange, CHN/DEN
        11-5, 13-10
  
  Lene Mørk Christiansen/Helle Nielsen, DEN
    - Lena Kristiansen/Kamilla Rytter Juhl, DEN
        11-9, 11-3

  Ekatarina Ananina/Karina Sørensen, RUS/DEN
    - Gail Emms/Natalie Munt, ENG

  Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen, DEN
    - Nicole Grether/Crian Mette, GER
        11-5, 11-7

Mixeddouble - 1. runde

  Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN
    - Alexandr Russkikh/Charmaine Reid, RUS/CAN
        11-2, 11-1

  Mathias Boe/Majken Vange, DEN
    - Wouter Claes/Evy Descamp, BEL
        11-3, 11-1

  Ian Palathorpe/Ella Tripp, ENG
    - Tommy Sørensen/Karina Sørensen, DEN
        11-4, 11-9

  Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen, DEN
    - Robert Blair/Natalie Munt, ENG
        8-11, 11-6, 11-3

  Khunakorn Sudhisodhi/Saralee Thungthongkam, THA
    - Peter Steffensen/Helle Nielsen, DEN
        5-11, 11-9, 11-5

  Chris Bruil/Lotte Jonathans, NED
    - Thomas Laybourn/Lene Mørk Christiansen, DEN
        11-3, 9-11, 13-10



ISHOCKEY: Superisligaen

(torsdag)   Vojens - Odense         2-6
            Herning - Esbjerg       0-1



Vejret

Efterhånden overvejende solskin over hele landet - men fortsat med lokale byger. Temperaturer op til mellem 9 - 11 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4308 DKK,   1GBP     11,8043 DKK,   1USD      7,6307 DKK
100JPY     6,1371 DKK,   1AUD      4,2358 DKK,   1CHF      5,0636 DKK   
1CAD       4,8819 DKK,   1NZD      3,7150 DKK,   1SEK      0,8134 DKK
1NOK       1,0077 DKK,   100ISK    8,59   DKK  
1SGD       4,2856 DKK,   1HKD      0,9784 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Bemærk at EUR og USD har byttet plads! Det sker for at reducere fejlmuligheden

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   164,36 -0,50   KFX (mest omsatte aktier): 196,96 -2,50
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    162,26 -2,02
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)