onsdag, 13. november 2002 23:58 (CET)


Fogh mod omskæring

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skar igennem debatten mod omskæring af piger i Danmark, ved dagens pressemøde. Han sagde, at han som "alle andre fyldes med væmmelse over at sådanne middelalderlige overgreb kan foregå i dag!" Han indskærpede, at sundhedspersonale og socialarbejdere har pligt til at melde forældre, hvis der er mistanke om at pigerne har været udsat for omskæring i udlandet. Nogle skolelæger har sagt, at de ikke vil anmelde det, hvis de får mistanken, fordi det vil skade børnene yderligere, at forældrene fængsles - og det i modsætning til normal børnemishandling ikke sker igen. Men det kalder Anders Fogh Rasmussen for "en lidt underlig debat", og han vil sørge for at sundhedspersonale har pligt til at anmelde sager der er sket, eller hvor der er risiko for at det vil ske. Han mente også, at muslimske imamer skal kunne straffes, hvis de opfordrer til at foretage omskæring.

Justitsminister Lene Espersen (K) vil ligestille omskæring med grov legemsbeskadigelse, der giver den højeste voldsstraf i Danmark. Det skal gælde både forældre og personer, der medvirker til at foretage overgrebet.



Banestyrelse kritiseres

Banestyrelsen, som har det overordnede ansvar for sikkerhed i togdriften i Danmark, forsinkede alarmeringen efter S-togsulykken sidste fredag i 8 minutter. I går beklage styrelsen at det skete, og lovede at man ville gennemgå teknik og procedurer, så fejlen ikke opstår igen. Man gav også en forklaring på forløbet, hvor man hævede at både togføreren og Lyngby Politi var en del af ansvaret. Men Alarm 112 centralen og Dansk Jernbaneforbund afviser den forklaring. Alarmcentralen siger, at det var Banestyrelsens Driftcenter Danmark, som nægtede at der var sket en ulykke, da man ringede for at checke de mange opkald fra mobiltelefon. Togets radiosystem var sat ud af drift, og togføreren i toget fra Holte, der blev ramt i siden af et tomt tog, måtte bruge sin mobiltelefon. Han gjorde ganske vist i første omgang den fejl at ringe på et forkert nummer - men Banestyrelsens påstand om, at man ikke opfattede situationens alvor svarer ikke til det, som bisiddere fra jernbaneforbundet har hørt under afhøringer af lokoføreren. Da han fik ringet til det rigtige nummer, kontaktede banestyrelsen Lyngby Politi, som derefter alarmerede brandvæsenet i Allerød. Men det skete heller ikke, siger alarmcentralen - Allerød havde ikke hørt noget, da alarmcentralen kontaktede dem 10 minutter efter ulykken.

Ved ulykken blev den 29-årige ingeniør Louise Lauridsen dræbt og 4 andre passagerer alvorligt kvæstet, heraf en livsfarligt.



Kriminelle rejser til Sverige

Rockere og kriminelle med hårde voldsdomme er i stor udstrækning flyttet til Skåne, konstaterer Københavns Politi. 61 kendte kriminelle er i den seneste tid flyttet. Årsagen antages at være to ting. Dels har en række kommuner i Danmark i samarbejde med politiet "stresset" rockergruppernes medlemmer ved at detaljeret at gennemgå deres skatteopgørelser og sociale forhold. En anden ting er, at det er betydeligt sværere for politiet at foretage rumaflytning i Sverige end i Danmark. Men de skal ikke føle sig for sikre, siger Københavns Politi, for samarbejdet mellem politiet på tværs af sundet er meget tæt.



Millionen nået!

I dag kørte passager nr. 1 mill. med den nye københavnske Metro. Passageren, der blev udpeget som nr. 1.000.000 var en daglig bruger, der bor i Brønshøj. Han fik et diplom og et specialdesignet ur.

[Redaktøren har kørt et par gange med Metroen nu. Det er en god oplevelse. Ikke blot er den flot - sammenlignet med andre, så som Londons og Torontos undergrundsbaner er den ren luksus. Den kører meget jævnt, med blød accelerationer - og så er der en god udsigt fremad, bagud og til siderne. En enkelt skuffelse var stationerne. Ikke at at de ikke var lyse og luftige - Der er åbent hele vejen op til ovenlysruder på overfladen. Men de er ens. Fuldstændig ens. Eneste forskel er egentlig de udformningen af ovenlysruderne på undergrundsstationerne. På Vestamager (Ørestaden) er det åbne højbanestationer - for åbne, når det blæser derude. En anden ulempe forsvinder - nemlig at den egentlig ikke fører nogen steder hen. Men da prisen er en HT-billet er det alletiders som sightseeing. På mindre end 20 minutter kan man komme fra Nørreport ud til et usandsynlig fladt, øde landskab - Vestamager. Nå ja, og så kan man komme til Bella Centeret - en af stationerne ligger nu lige ved siden af. Alle vognene har meget servicevenligt personale. For selv om der ikke er nogen fører, så er der altid en servicemedarbejder ombord, der er parat til at fortælle om alt - og kontrollere biletter.]

I dag offentliggjorde selskabet Østamagerbaneselskabet, der skal stå for bygningen af den 3. etape af Metroen, planerne. 3. december i år er der licitation, og i 2007 åbner strækningen fra Lergravsparken - den nuværende endestation på den ene gren - til Københavns Lufthavn. Strækningen ventes at koste 1.450 mill. DKK.



Skattelettelser kræver 60.000 i arbejde

I går kom regeringens finanspolitiske redegørelse. Hovedtesen er, at hvis man skal kunne give mærkbare skattelettelser, så skal 60.000 flere i arbejde inden 2010. De nuværende tiltag kan højest skaffe 30.000 flere, så en række initiativer skal til for at øge antallet lønmodtagere: Ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, unge skal hurtigere igennem uddannelsen og flere med udenlandsk baggrund skal ud på arbejdsmarkedet. Redegørelsen tror ikke, at arbejdsløsheden vil ændre sig, men fortsat være en af de laveste i Europa. Der er større bekymring for et stigende lønniveau og inflation. Eller konstaterer redegørelsen, at der med skattestop og besparelser er god styr på den offentlige økonomi og dansk økonomi klarer sig godt.

Finansredegørelsens offentliggørelse blev rykket 2 dage frem i forhold til oprindelig planlagt. Det skyldtes, at Berlingske Tidende havde fået fat i den, og offentliggjort den allerede i går.

Redegørelsen findes på adressen:

http://www.fm.dk/visPublikationesForside.asp?artikelID=5062



Musik fjerner uønskede

Københavns Hovedbanegård har længe været plaget af, at narkomaner og hjemløse har brugt nogle af sidegangene på stationen til varmestuer, når det blev koldt. Det har togkunderne længe klaget over, men nu er problemet tilsyneladende løst. Efter inspiration fra Hamborgs Hovedbanegård har man opsat højtalere og spiller nu klassisk eller militærmusik døgnet rundt. Nu er de lange gange som blæst for permanente "gæster," fortæller DR Københavns Radio i dag.


DilleSport


FODBOLD: Danmark ude af FIFA

Selv om Danmark er en af de betydeligste fodboldnationer, så har man for øjeblikket ingen danskere i nogen af FIFA's råd og udvalg. Den hidtidige danske repræsentant, Jim Stjerne Hansen, er nu ude af det eneste udvalg, han sad i. Den altid kontroversielle journalist og forfatter, englænderen Andrew Jenkins, siger til DR Sporten, at det er med overlæg, at danskerne er ude af FIFA, selv om man støttede FIFA præsidenten Sett Blatter. Ifølge Andrews Jenkins frygter toplederne i etablerede organisationer som FIFA og IOC (Den Internationale Olympiske Komite), at blive ofre for den "frygtede skandinaviske anstændighed" - de risikerer at oplysninger om korruption og bestikkelse "siver til pressen." Han gør opmærksom på, at Tahiti har 3 FIFA-medlemmer, hvor Danmark ingen har.



HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(onsdag)    Kolding - FCK                  23-20
            Skovbakken - Slagelse          14-29



Vejret

Nogen sol i de vestlige egne i starten af dagen, men efterhånden blev det gråvejr og endelig regn over hele landet. Temperaturer op til mellem 8 - 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4262 DKK,   1GBP     11,7077 DKK,   1USD      7,3760 DKK
100JPY     6,1475 DKK,   1AUD      4,1296 DKK,   1CHF      5,0733 DKK   
1CAD       4,6709 DKK,   1NZD      3,6509 DKK,   1SEK      0,8185 DKK
1NOK       1,0144 DKK,   100ISK    8,64   DKK  
1SGD       4,1788 DKK,   1HKD      0,9457 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   164,80 -1,36   KFX (mest omsatte aktier): 202,07 -1,26
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    166,86 -4,68
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)