torsdag, 2. januar 2003 22:25 (CET)


Dronningens Nytårstale

Dronningen tog i sin nytårstale udgangspunkt i den moderne og travle virkelighed, med informationssamfundets stressede hverdag. "Nyheder vælter in over", og kræver vores opmærksomhed og stillingtagen. Man kunne fristes til at lukke af - "Men tidens store spørgsmål falder ikke bort blot ved at trække dynen op over hovedet og lade stå til!

"For der er jo tale om forhold, som vedkommer os alle, både som nation og som enkeltpersoner. Det, der er genstand for internationale forhandlinger i dag, vil indvirke på vores dagligdag i morgen. Vi er jo hver især en del af et større hele, ligesom Danmark er en del ikke blot af Europa, men af hele verdenssamfundet."

Hun så i den forbindelse en ny begyndelse i den aftale, som giver 10 nye lande adgang til EU og som blev indgået i København før jul. Også aftalen om udvidelse af NATO tidligere på året var en ny begyndelse. "Vor gamle verdensdel med sin endeløse række af konflikter og spændinger har bevæget sig langt. I løbet af de seneste uger er et stort skridt taget i retning af at hele de dybe sår, som det 20. århundrede tilføjede Europa med de to verdenskrige og den lammende opdeling, som fulgte efter." "Af hjertet" glæder vi os over denne udvikling, sagde hun. Hun sendte en stor tak til alle dem, der har medvirket til EU-formandskabet og forhandlingerne om udvidelserne. Åbningen af grænser havde gjort verden mindre - men også trusler og farer kommer tættere på. "Det har nogle danske familier måttet erfare med smerte, da tre unge danske piger var blandt ofrene for terroraktionen på Bali." Hun sendte sine nytårstanker til alle i forsvaret, beredskabet og politi for, "at Danmark fortsat kan være et trygt og sikker sted" - og især til dem, der internationalt gør tjeneste for fred og sikkerhed, og som også havde mærket: "I det år, der er gået, er vi på ny blevet mindet om, at den internationale tjeneste ikke er uden risiko, og mine tanker går til de hjem og familier, som skæbnen har ramt så pludseligt og hårdt. Til dem og til alle, der har mistet en, der stod dem nær, går min inderlige medfølelse."

Der var nytårsønsker til danske, der fejrer nytår i udlandet, til danske syd for grænsen og til alle, med rod i Danmark. Nytårsønskerne gik også til udlændinge, der har slået sig ned i Danmark: "Hvad enten de har boet her kort eller længe, håber jeg, at det nye år må være med til, at de kan føle, at de hører til her." Der var hilsner til Grønland og Færøerne - en særlig hilsen til de to landsstyrer.

Hun takkede også for den opmærksomhed som familien havde fået i år: "Prinsen og jeg, Kronprinsen, Prins Joachim og Prinsesse Alexandra med deres to drenge, vores børnebørn, føler os omfattet af en varm hengivenhed, der er til støtte og inspiration for os i al vor færden."

Så mindede hun om, at livet pludselig kan ændre sig drastisk til det værre, men at det ikke må standse en i at skabe en tilværelse på trods af forhindringer. "Det har mange oplevet, hvad enten de hårde vilkår var af fysisk eller psykisk art eller skyldtes andre forhold. Blev det ikke den tilværelse, de havde forestillet sig, så blev det dog et liv - et liv, der var værd at leve."

Hun sluttede med...

"Om få timer kan vi igen høre Rådhusklokkerne falde i slag. Hvert år lytter vi til dem med tilbageholdt åndedræt: DONG - DONG - DONG; tolv slag; mærkeligt som stemningen bliver næsten knugende. Så bryder et kor igennem med den kendte salme, Vær velkommen... Deri ligger ikke en hurra-optimisme, men en fortrøstningsfuld accept: Hvad det end vil bringe, tager vi imod det nye år, tager det på os - med dets glæder og sorger, med dets udfordringer og dets muligheder: Velkommen nytår og velkommen her.

GUD BEVARE DANMARK"

[Kongehusets hjemmeside kræver nu brug af javascript i browseren. For at finde talen skal man vælge 'Aktuelt', derefter 'Taler' og endelig 'Nytårstalen 2002'. Så kommer man frem til følgende (almindelige) adresse:]

http://www.kongehuset.dk/content/03_aktuelt/taler/nytaar2002.html



Statsministerens Nytårstale

Der var ganske få temaer i statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) 2. nytårstale, der blev holdt 1. nytårsdag. Han talte om EU-formandskabets resultater, større faglighed i skolen, mod rockerkriminalitet og om indvandreres pligter - og rettigheder, samt opfordring til at tage et større personligt ansvar. Det sidstnævnte var især rettet til forældrene, der blev mindet om, at børn, der kom i forbindelse med kriminalitet eller ikke var "undervisningsberedte", først og fremmest var forældrenes ansvar.

Men først glædede han sig over, at det var i Danmarks formandstid, at Europa endelig blev forenet efter jerntæppet og Den Kolde Krigs adskillelse. Han benyttede lejligheden til [ligesom dronningen] at takke alle, der havde hjulpet med at løse den "historiske opgave" med EU udvidelsen, og ikke mindst:

"Jeg vil også gerne takke dem, som har medvirket til at sikre en fredelig afvikling af EU-møderne i Danmark. Tak til politiet for en forbilledlig indsats. Og tak til de repræsentanter for demonstranterne, som var med til at sikre ro og orden."

Han mente dog endnu ikke, at det var tiden til at ophæve de danske EU-forbehold, selv om Danmark også fremover skal deltage aktivt i EU. En afstemning om forbeholdene kunne tidligst ske, når forslaget til en ny EU-traktat er lagt frem. Han vurderede at tidligst kunne ske i 2004 eller 2005.

Resten af talen var indenrigspolitik. Først glædede han sig over, at der nu kom mere faglighed ind i Folkeskolen - danske elever har simpelthen lært "for lidt på en række vigtige områder." Nu var det gymnasieskolens tur til en opstramning. Han mente også, at den "større faglighed" vil bryde "den negative sociale arv": "Faglig slaphed rammer især de svageste elever." Så vil regeringen også slå hårdt ned på "rockernes rædselsregime." Stramningerne i udlændingelovene havde medført en halvering i antallet af asylansøgere og familiesammenføringer, så nu var der "luft" til at sikre arbejde og uddannelse til de udlændinge, der er ankommet. Hvis altså de vil sætte sig ind i de danske værdier. Og her pegede han på omskæring af små piger og imamers støtte til dødstraf ved stening og selvmordsbomber. "Det er en religiøs middelaldertænkning, som vi må tage afstand fra og bekæmpe!" Han slog fast at vi har frihedsrettigheder i Danmark, der ikke må undtrykket med henvisning til "Koranen, Bibelen eller andre hellige skrifter." Han sagde: "Vi har i alt for mange år været for tossegode. Vi har ikke turdet sige, at noget er bedre end andet. Men det bliver vi nødt til nu!" Det skyldte vi de "indvandrere, der flygtede fra mullahernes mørke." Derfor skal man tale de "fundamentalistiske imamer imod" - men samtidig også vise, at der er plads til indvandrere i et moderne samfund, "hvis de ønsker at deltage."

Til sidst opfordrede han til lidt mere glæde i hverdagen. Overfor de nærmeste, i trafikken, til kunder i butikker og besøgende på offentlige kontorer.

"Lad os gøre op med travlhedens tyranni, slukke mobiltelefonen en gang imellem, lade være at checke de sidste e-mails og tage os lidt mere tid til hinanden.

Godt nytår!"

[Heller ikke statsministeriet kan nære sig for at lave henvisninger, der ikke kan gemmes - men lige nu er der en direkte henvisning på forsiden af www.stm.dk - og den peger på:]

http://www.stm.dk/Index/dokumenter.asp?o=2&n=0&d=1327&s=1



Politiske reaktioner

Dansk Folkeparti var særdeles tilfreds med talen - ikke mindst med at "at danskerne ikke i tide og utide skal belastes med nye afstemninger!" som Kristian Thulesen Dahl (DF) udtrykker det. DF støtter naturligvis kampen mod fundamentalisterne - men savnede noget om "en 'massiv' hjemsendelse af flygtninge fra blandt andet Somalia og Afghanistan." Også Socialdemokrater og de radikale støttede fordømmelse af fanatisme. Men ellers var der stor skuffelse over tale - også langt ind i regeringens egne rækker. Men det var mest om, hvad der ikke blev nævnt. De konservative savnede i høj grad noget om skattelettelser - det samme gjorde Marianne Jelved (R). Hun mente, at statsministeren netop gør, hvad dronningen advarer imod - "at tage en dyne op over hovedet" Socialdemokratiets nye leder, Mogens Lykketoft rejste også de samme kritikpunkter, og angreb skattestoppet som den væsentligste hindring for at give almindelige mennesker skattelettelser. Kun Enhedslisten kunne ikke se noget godt i talen. Søren Søndergaard, Enhedslisten, sagde i en kommentar: "Det er rørende at høre statsministeren gøre nogle indvandrer-gruppers religiøse formørkelse til det største problem i dagens Danmark. Man kan næsten få den tanke, at han forsøger at bortlede opmærksomheden fra, at arbejdsløsheden, fattigdommen og ulighederne er stigende i det danske samfund!"



V: Anonyme agenter mod rockere

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, fulgte statsministerens ord om at bekæmpe rockerkriminalitet op med et forslag om 6 forbedringer for politiets arbejde: 1 - Mulighed for at bruge anonyme, civile agenter i rockerkredse, 2 - straf for "dummebøder" hæves fra 1 1/2 til 3 års fængsel, 3 - lettere adgang til rumaflytning, 4 - voldsdømte skal afsone med det samme, 5 - offentlige registre skal samkøres mere og 6 - forsamlingsfriheden indskrænkes, hvor der er mistanke om ulovligheder. Forslaget modtages positivt at de store partier. Politiet selv er dog ikke parat til at anvende "civile agenter" endnu. Også kommunerne vil have flere muligheder. Nick Hækkerup (S), borgmester i Hillerød vil have mulighed for at forbyde rockerforsamlinger bestemte steder i en kommune. I Hillerød har man haft problemet med rockertilholdssteder, som lå ved "følsomme steder", dvs. børneinstitutioner og skoler.



CD-salg falder drastisk

Dagbladet Politiken offentliggjorde 2. juledag en stor undersøgelse af befolkningens vaner med hensyn til at købe og lytte til musik. Undersøgelsen viser, at salget af CD'er er faldet drastisk over de sidste 2 år, med ca. 20% om året. Der er tale om en generel tendens, der ikke - i modsætning til, hvad musikdistributørerne hævder - udelukkende skyldes piratkopiering og download af musik fra internettet. Højest 2-3% af faldet skyldes "alternative" distributionsmetoder. Undersøgelsen viser nemlig, at det stort set kun er unge, der købere og bruger ulovligt kopieret musik, mens den faldende omsætning er ens for alle aldersgrupper. Af dem, som downloader musik fra internettet, siger 41%, at de senere køber en lovlig CD med musikken på - 25% har overvejet at gøre det. Hver 5. danskere kopierer ulovligt og hver 10. har betalt penge for en ulovlig kopi på et eller andet tidspunkt, viser undersøgelsen, der er udført af analysebureauet Webpol, et datterselskab af Politiken. Webpol fortager kun analyser blandt personer, som har internetadgang.



Jerry fanget igen

Den lille kænguru, som stak af fra et fritidshjem i Tingbjerg nær København i november, er nu igen bag tremmer. I dag lykkedes det en dyrlæge at ramme Jerry, som den kaldes, med en bedøvelsespil. Kænguruen har overlevet i Utterslev Mose uden mén, selv om den er blevet påkørt af bilister et par gange. Det var dog tvivlsomt, om den kunne have klaret sig meget længere, da der nu er frost (og sne) i området.



Natfærge bevares

Folketingets Trafikudvalg "reddede" i dag natfærgen til Bornholm. Et enigt udvalg, hvor kun Enhedslisten meldte fra, besluttede at der indsættes 2 færger om natten, dog ikke fra København men fra Køge, til Rønne - og omvendt. Færgerne skal have plads til 400, heraf 100 i køjer. I det oprindelige forlig blev den nuværende natfærge fra København erstattet af en daglig godsfærge Køge - Rønne, men uden mulighed for passagerer. Passagerer skulle i stedet benytte hurtigfærgerne fra Ystad i Sverige, og togforbindelsen herfra til København. Ystad - Rønne udvides også med flere og større færger i det nye forlig. Pengene tages fra den støtte, der var tænkt givet til at sænke taksterne. Der er nu kun 27 mill. DKK om året til at holde taksterne nede - mod 40 mill. DKK i trafikforliget. De nye ruter træder i kraft fra efteråret 2004 - efter at driften af Køge - Rønne har været i EU-udbud.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(torsdag)   Ikast/Bording - FCK          25-21



Vejret

Nytårsaftensdag var solrig, men under frysepunktet. Nytårsnat var meget frostklar, og først midt på dagen i går blev det igen overskyet. Natten til i dag faldt er sne over det meste af landet - 2 - 7 cm, men enkelte steder mere. I dag kun få snebyger, men igen her til aften kom et snevejr ind fra vest. Højeste dagtemperaturer omkring -3 til -1 grad.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4272 DKK,   1GBP     11,3914 DKK,   1USD      7,1101 DKK
100JPY     5,9704 DKK,   1AUD      4,0030 DKK,   1CHF      5,1123 DKK   
1CAD       4,5227 DKK,   1NZD      3,7244 DKK,   1SEK      0,8238 DKK
1NOK       1,0220 DKK,   100ISK    8,78   DKK  
1SGD       4,0836 DKK,   1HKD      0,9119 DKK   

Nationalbankens middelkurser 31. december 2002

1EUR       7,4272 DKK,   1GBP     11,3992 DKK,   1USD      7,0822 DKK
100JPY     5,9686 DKK,   1AUD      4,0099 DKK,   1CHF      5,1068 DKK   
1CAD       4,4922 DKK,   1NZD      3,7304 DKK,   1SEK      0,8075 DKK
1NOK       1,0181 DKK,   100ISK    8,73   DKK  
1SGD       4,0779 DKK,   1HKD      0,9082 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   170,10 +3,54   KFX (mest omsatte aktier): 204,51 +5,02
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    177,58 +4,71
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)