tirsdag, 18. februar 2003 23:39 (CET)


Greenpeace tæt på regeringen!

3 aktivister fra Greenpeace fik i dag stillet store spørgsmål til sikkerheden omkring danske regeringsbygninger. I protest mod krigen mod Irak kravlede de 3 op på Statsministeriets tag, firede sig ned og placerede et stort banner på bygningens øverste etage - lige der, hvor regeringen holdt sit ugentlige ministermøde, hvor hele regeringen var til stede. Aktivisterne blev fjernet i god ro og orden efter et par timers forløb og vil blive sigtet for "ulovlig indtrængen." Men hvis der havde været tale om bevæbnede terrorister havde Danmark været uden regering. Politiet undrede sig højlydt over, at de 3 uden videre kunne komme op på taget. Den sikkerhedsansvarlige for Folketinget sagde til DR-TVA, at noget tilsvarende ikke kunne være sket der. Statsministeriet har deres egen sikkerhedsorganisation.



Hemmelig Irak-indsats

Af sikkerhedshensyn må offentligheden ikke få kendskab til beslutningsprocessen omkring danske soldaters deltagelse i en eventuelt krig mod Irak. Det besluttede et stort flertal af Folketingets partier i dag. SF og Enhedslisten havde krævet, at de politiske forhandlinger om det danske bidrag skulle flyttes fra Udenrigspolitisk Nævn til Folketingssalen. De to partier krævede også, at de militære forberedelser til en deltagelse skulle indstillet, indtil der var taget en beslutning om dansk mobilisering mod Irak. Søren Søndergaard, Enhedslisten, spurgte hvorfor man ikke vil tage en åben debat, som befolkningen kan følge med. Det ville regeringen ikke svare direkte på, men ordførere fra regeringspartierne mente, at en hemmeligholdelse var nødvendig for at opretholde maksimalt pres mod Saddam Hussein.

Den formelle beslutning om en dansk deltagelse vil blive forelagt Folketinget, understregede udenrigsminister Per Stig Møller (K).



TV2 meldt til politiet

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde ved den ugentlige pressekonference i dag, at danske ministre naturligvis skal overholde landets love, herunder hastighedsgrænserne. Han mente, at det måtte være muligt for ministrene at komme af sted i god tid, så man kunne komme frem uden at skulle køre for stærkt. Selv om det er chauffører, der kører ministerbilen, så ministeren "også i det tilfælde" det overordnede ansvar. Ministerchaufførernes formand, John Dybart, opfordrer sine medlemmer til "ikke at lade sig presse" til at køre for stærkt - men samtidig har foreningen meldt TV2 til politiet Ifølge John Dybert viser TV2 med sine billeder kun, at det er TV2's chauffører, der overtræder hastighedsgrænserne. [TV2 Nyhederne fulgte efter ministerbilerne igennem længere tid, og viste et udvalg af disse optagelser som dokumentation.] John Dybart kaldte TV2's metoder for "farlige og forkastelige!"



Hjælp til Arriva

Trafikminister Flemming Hansen (K) har mistet tålmodigheden med togselskabets Arriva's forsøg på at klare manglen på lokoførere med de deraf mange aflysninger på de midt- og vestjyske lokalbaner. Ministeriet er gået i gang med at forhandle med andre selskaber i Danmark, primært DSB, om midlertidig overtagelse af nogle af linierne. Flemming Hansen understreger i dag, at der er tale om en midlertidig ordning, indtil Arriva kan levere fuld service. I dag sagde adm. direktør Johnny Hansen, Arriva, at normal trafik kunne starte allerede fra april, i stedet for 1. oktober, som man hidtil har talt om. Det forudsætter dog, at man kan få lov til at "beholde" 39 lokoførere, udlånt fra DSB yderligere nogen tid.



Revisorer bedraget?

Foreningen af Registrerede Revisorer, FRR, er angiveligt blevet ramt af det, som foreningens medlemmer gør alt for at undgå hos sine kunder - en medarbejder, der bedrager sin arbejdsplads. En 36-årig kvinde er i dag blevet varetægtsfængslet, sigtet for at have bedraget FRR for 7 mill. DKK. Beløbet er forsvundet på blot 1 1/2 år. Foreningen og politiets revisorer skal nu til at finde ud af, hvor pengene er blevet af - og hvordan det er sket.



V: Nej til nyt K-forslag

Regeringen er stadig ikke enig med sig selv om skattelettelser. I dag afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen et forslag fra vicestatsminister Bendt Bendtsen (K), der ville give 12 mia. DKK i besparelse til at sænke bundskatten. Bendt Bendtsen forslog mandag, at modtagere af overførselsindkomster - pensionister, kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere - skulle klare sig med en mindre regulering end de i dag har ret til. I følge den konservative leder kunne en lavere stigning fastholdt over de næste 5 år give en besparelse på de 12 mia. DKK



Dansk skib sunket

Uvejr i Middelhavet førte i dag til, at det danske fragtskib "Karin Cat" af Korsør forliste. Skibet udsendte nødsignaler tidligt i morges om, at der var gået hul på skroget og det sank 3 timer senere. Besætningen på 7 mand, heraf 2 danskere, blev reddet over på et malaysisk skib, i god behold. Karin Cat var på vej fra Italien til Oman i den Persiske Golf.



Bilsynsstrejke fortsætter

Bilejere, der skal have deres bil til det lovpligtige syn, må fortsat vente. Et møde i Odense i dag mellem de strejkende bilsynsassistenter førte ikke til, at strejken ophører. Bilassistenterne strejker i protest mod, at Statens Bilinspektion sparer det administrative personale væk og pålægger assistenterne at administrere indbetalinger af bilsynsafgifterne. Strejken rammer især vognmænd, der kører i udlandet. Mens det danske politi ser igennem fingre med udløbne sikkerhedsattester, så er det ikke tilfældet i resten af EU.



Allis Helleland fortsætter

Direktør for Statens Museum for Kunst, Allis Helleland, fik i dag forlænget sin ansættelse frem til 31. marts 2007. Allis Helleland har været en omstridt leder for museet siden 1994. Regeringen er overordentlig tilfreds med hendes arbejde. Statsminister Anders Fogh Rasmussen fremhævede hendes indsats ved dagens pressemøde og kulturminister Brian Mikkelsen (V) beskriver hende indsats således: "I hendes tid er museet blevet større - både fysisk og i folks bevidsthed." Kunstkredse har kritiseret Allis Helleland for at tænke mere på besøgstal end forskning i dansk kunst.


DilleSport


BADMINTON: Afbud til Swiss Open

3 danske topspillere har meldt fra til Swiss Open turneringen, selv om det kan få konsekvenser for deres deltagelse ved EM. Men skader plager stadig. Peter Rasmussen skal have scannet foden for den skade, der ramte ham før EM. Kenneth Jonassen lider stadig af eftervirkninger efter det maveonde, han fik under All England. Også Jim Laugesen har følt sig sløj lige siden All England.

Swiss Open starter i dag i Basel.



CRICKET: Indendørs EM

Danmark vandt i søndags europamesterskaberne i indendørs-cricket. Danmark vandt 104-103 over Portugal, efter at have besejret Østrig i semifinalerne. EM blev afholdt i Herning. Det danske cricketforbund fejrer samtidig 50 års jubilæum.



TENNIS: St. Jude Classic

ATP-turnering i Memphis, Tennessee.

Herresingle, 1. runde

  Eric Taino, USA (Q)
    - Kenneth Carlsen, DEN (8)
        6-7 (4-7), 6-4, 5-4



Vejret

Sol i det nordlige Jylland og nordlige Sjælland, ellers skyet og diset. Temperaturer mellem -2 og +5 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4321 DKK,   1GBP     11,0712 DKK,   1USD      6,9368 DKK
100JPY     5,8373 DKK,   1AUD      4,0971 DKK,   1CHF      5,0555 DKK   
1CAD       4,5526 DKK,   1NZD      3,8203 DKK,   1SEK      0,8148 DKK
1NOK       0,9881 DKK,   100ISK    8,75   DKK  
1SGD       3,9657 DKK,   1HKD      0,8894 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   157,43 +0,70   KFX (mest omsatte aktier): 186,12 +1,00
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    167,79 -0,26
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)