tirsdag, 4. marts 2003 23:52 (CET)


VK: Ja til missilskjold

USA's planer om bruge Thule-basens radar til at opbygge et missilskjold fortjener dansk støtte, mener regeringen i en ny redegørelse, som blev offentliggjort i dag. Der er to grunde til det: Det er i Danmarks interesse at hjælpe til at styrke USA's forsvar og desuden er skjoldet er meget defensivt. Der er derfor heller ingen grund til at tro, at Grønland bliver mål for kommende slyngelstaters eventuelle angreb på USA. Hjælper Danmark og andre europæiske stater er der også en mulighed for, at Europa på længere sigt kan komme under missilskjoldet. Redegørelsens konklusion støttes af Dansk Folkeparti, så der er politisk flertal for et ja.

Grønlænderne er ikke umiddelbart overbevist af argumentationen. Det grønlandske folketingsmedlem Lars-Emil Johansen tror, at Grønland netop vil blive mål for forebyggende angreb fra slyngelstater. Han mener, at der skal en uafhængig redegørelse til, før man kan begynde at overveje en dansk beslutning. En ny-forhandling af aftalen mellem USA og Danmark om Thule-basen er under alle omstændigheder en forudsætning, siger han. Reaktionen i Grønland er mere skarp. Oppositionspartiet IA opfordrer til offentlige protester mod Danmarks "koloniherre-mentalitet." Landstyreformand Hans Enoksen finder det "vanskeligt at acceptere" at redegørelsen blev offentliggjort inden der var tid til at lave en grønlandsk oversættelse. Efter en formel klage fra Hans Enoksen til Danmark, viste det sig, at der fandtes en grønlandsk version allerede - den er nu sendt til landstyret elektronisk.

[Den danske version af redegørelsen findes (som PDF) blandt andre på Udenrigsministeriets specialside Dansk Sikkerhedspolitik - Missilforsvar:]

http://www.um.dk/udenrigspolitik/sikkerhed/missil/



Fundet død i lastrum

En ung mand på 20 år, formentlig fra Ghana, blev i morges fundet død i lastrummet på et polsk skib, der var anløbet Århus Havn. Den unge mand er formentlig en blind passager, som er frosset ihjel i skibets kølerum. Kølerummet var angiveligt ikke aflåst under den lidt over 2 uger lange non-stop sejlads fra Ghana.



Minister redder Dankort?

Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) vil redde dankortet, og har derfor indkaldt bankernes repræsentant, Finansrådet, samt detailhandel og forbrugerorganisationer til et møde. Her vil han fremlægge ideen om to kort. Et, svarende til det nuværende baseret på magnetkortstribe, med selvrisiko for brug, men uden transaktionsgebyrer for brugere og forretninger. Det andet kort - med høj sikkerhed, baseret på en chip og uden selvrisiko - men hvor bankerne må lægge omkostninger ved udviklingen i form af gebyrer over på brugerne. Bankerne havde ønsket en ordning, hvor man opgraderede magnetkort til chipkort løbende, finansieret ved med brugsafgifter på alle korttransaktioner. Direktør Jørgen Horwich, Finansrådet, ville stadig foretrække, at bankerne fik fuld frihed til at udvikle et nyt kortsystem.

[Det nuværende dankortsystem, der er et af verdens mest dækkende betalingssystemer i et land, blev finansieret ved de rationaliseringsgevinster, som bankerne fik ved indførelsen. Butikker skulle betale for terminalerne, men ikke for teleomkostningerne. Nu er systemet den altdominerende betalingsmåde - og det har også flyttet en stor del af bankernes kontantudbetalinger over til dagligvarerforretninger. Det er teleomkostninger - mellem 50 og 100 mill. DKK om året - som bankerne nu ønsker dækket ind. Politikerne åbnede ved sidste revision af loven om betalingskort mulighed for at bankerne kunne lægge gebyrer på - hvis de kunne påvise, at der var fri og åben konkurrence på markedet for betalingskort.]



Stadig rent drikkevand

Det danske drikkevand er ikke truet af nye vejledning for indhold af pesticider, siger miljøminister Hans Chr. Schmidt (V). Han har været til rådsmøde i EU i Bruxelles i dag, og her fik han tilsagn fra EU-kommisionens side om, at de skrappere danske regler stadig kan opretholdes. Drikkevand i Danmark har hidtil været så rent, at man ikke renser det, når det hentes op fra jorden. Men de sidste årtiers brug af pesticider og hurtigere nedsivning en ventet, har gjort det nødvendigt med skrappe restriktioner omkring grundvandsboringer. EU's vejledende grænseværdier er op til 100 gange højere end de danske.



Dansk film stadig populært

Ovenpå en festlig Bodil-fest søndag aften, har Det Danske Filminstitut offentliggjort statistik for biografbesøg i 2002. Der blev ialt solgt 12,9 mill. billetter, heraf stod de 20 mest sete film for 7,5 mill. Af de 20 var de 8 danske. De 5 mest sete film var:
1. Ringenes Herre I (USA)
2. Harry Potter (USA)
3. Ringenes Herre II (USA)
4. Min Søsters Børn (DK)
5. Elsker Dig for Evigt (DK)
Danske film solgte 3,5 mill. billetter - 2 gange så meget som i 1990'erne.



Ny fisk i Danmark

En ny fiskeart, der stammer fra Asien, Pseudorasbora Parva, er nu nået til Danmark, og ser ud til at have fundet sig til rette. Der er tale om en art karpe, som er beslægtet med den fisk, der på dansk kaldes en grundling. Derfor har zoologer fra Nordjyllands Amt, hvor de første eksemplarer blev fundet, foreslået at den nye art kaldes båndgrundling. Den har en karakteristisk tegning af et blåt bånd på siden.


DilleSport


BADMINTON: Dansker træner hollændere

Den tidligere danske landstræner, Kenneth Larsen, har sagt ja til at føre de hollandske spillere frem til VM i Birmingham i maj. Hollændernes to trænere Alex Meijer og Eline Coene har trukket sig af finansielle og personlige årsager. Hollænderne har for øjeblikket de stærkeste damesingler i Europa.

Kenneth Larsen stoppede som dansk landstræner efter VM 2001 i Sevilla.



DOPING: WADA-konference 2003

Tilsyneladende faldt nogle vigtige ting på plads på 2. dag af Verdens Anti-Doping Kommiteens konference i København. Stærkt presset af IOC's præsident Jaoques Rogge accepterede 2 af de største sportsforbund - Fodboldens FIFA og cyklingens UCI - de generelle regler om straf i forbindelse med dopingafsløringer. De to forbund har ellers henholdt sig til deres egne regler, med langt mildere straffe. De har nu - i princippet - accepteret, at 2 års karantæne er minimumsstraffen for første gangs tilfælde. FIFA's repræsentant, der er formand for organisationes dopingudvalg, holder dog døren åben til nogle lempelige dispensationsregler. FIFA's præsident Sepp Blatter valgte i sidste øjeblik i går ikke at deltage.



HÅNDBOLD: Skovbakken/Brabrand skilles

Efter den igangværende sæson ophører samarbejdet mellem de to Århus-klubber Skovbakken og Brabrand. Det er Brabrand, der har taget beslutningen, der skyldes at man ikke har opnået de resultater i fællesskab, som man havde håbet på. Skovbakken/Brabrand ligger tæt på nedrykningspladserne.



SEJLADS: Americas Cup 2007

Som det måske er bekendt vand Schweiziske Algheni i weekenden Americas Cup over New Zealands titelforsvarer, og for første gang kommer pokalen til Europa. Når man er kommet sig over, at Schweiz som bekendt ikke har noget hav - og Bodensee tæller ikke - er konkurrencen for at få lov til at afholde den prestigefyldte havkapsejlads gået i gang.

København har tænkt sig at være med - og en komite med repræsentanter fra Københavns Turistråd og med sejleren Jesper Bank. Jesper Bank var selv med blandt udfordrerne i årets sejlads, og han har planer om at lave en dansk udfordring også. Hvis sejladserne kommer til København vil disse planer få en stærk støtte - men han erkender, at det er hårde konkurrenter man er oppe imod.



Vejret

Overskyet - for det meste. Der var enkelte solstrejf bl.a. i Københavnsområdet i eftermiddags. Temperaturer op til mellem 0 og +3 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4288 DKK,   1GBP     10,7679 DKK,   1USD      6,8036 DKK
100JPY     5,7866 DKK,   1AUD      4,1776 DKK,   1CHF      5,0900 DKK   
1CAD       4,5831 DKK,   1NZD      3,8259 DKK,   1SEK      0,8081 DKK
1NOK       0,9552 DKK,   100ISK    8,84   DKK  
1SGD       3,9204 DKK,   1HKD      0,8724 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   150,60 -2,03   KFX (mest omsatte aktier): 175,40 -2,96
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    159,56 -0,88
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)