torsdag, 3. april 2003 23:23 (CEST)


Irak-krig: Skærpet overvågning

Politiets Efterretningstjeneste, PET, holder et særligt vågent øje med irakiske flygtninge i Danmark. Der er bestemte, der mistænkes for spionage, siger politimester Lars Findsen, PET's chef, til Ritzaus Bureau. I 2001 fortalte en afhopper fra Iraks Efterretningstjeneste, at der findes 7 eksil-irakere i Danmark, som i virkeligheden er spioner med det formål at holde øje med irakiske flygtninge i Danmark.

Disse flygtninge må også væbne sig med tålmodighed, hvis de ønsker at skifte til dansk statsborgerskab. Integrationsminister Bertel Haarder (V) har nedlagt forbud mod, at statsamterne giver dansk indfødsret til irakere, så længe Danmark er i krig med Irak. Ministeren kan henvise til indfødsretsloven, der direkte siger at man ikke kan søge indfødsret hvis man kommer fra et land, Danmark er i krig med. Loven stammer fra 1950 og skyldes erfaringer fra 2. verdenskrig. Det er muligt at få indfødsret via dispensation fra Folketinget stadigvæk, men det skal ske på individuel bases. Og Dansk Folkepartis Søren Krarup lover en tilbundsgående undersøgelse af, om vedkommende har støttet Irak på nogen måde.



Udenlandsk omskæring forbudt

Folketinget er parat til at ændre et gammelt, dansk princip om, at man ikke kan retsforfølges for lovovertrædelser i Danmark, hvis det finder sted i lande, hvor det ikke er ulovligt. Et bredt flertal står bag en ændring i straffeloven, så forældre, der får døtre omskåret i udlandet, kan straffes for det i Danmark. Enhedslisten var det eneste parti, der tog forbehold overfor forslaget under førstebehandlingen.



Ministernæse forsinkes

Folketingets kritik af justitsministeriet for håndteringen af sagen om den forsvundne, tidligere irakiske hærleder kunne ikke afleveres i dag. Folketingets retsudvalg besluttede at udsætte punktet til udvalgets næste møde. Årsagen var, at justitsminister Lene Espersens (K) redegørelse kom for sent til, at det kunne gennemgås. Det er Dansk Folkeparti, der skal levere flertallet til kritikken, og her er man ikke umiddelbart slække på kritikken. Næstformand i DF, Peter Skaarup, siger at "man er nød til at placere et ansvar for det rod." Der gik 5 timer fra familien meldte irakeren forsvundet til der blev udsendt efterlysning til hele landet.

Den amerikanske ambassade i Danmark har i dag svaret på justitsministerens forespørgsel i går. Ambassaden har ingen oplysninger om den tidligere hærleders ophold eller hvordan han forsvandt fra Danmark. Ambassaden har ladet forespørgslen gået videre til USA. Lene Espersen siger, at hun ikke tror, at USA har haft noget med forsvindingen at gøre.



KL: Afskaf ældrechecken!

Formanden for Kommunernes Landsforening, KL, Eigil W. Rasmussen (V) rettede i dag i en kraftig kritik mod regeringens politik overfor kommunerne. I sær rettede han kritikken mod regeringens såkaldte ældrecheck - et kontant tilskud, der gives til pensionister uden andre indtægter end pensionen. Den halve mia. DKK kunne være bedre brugt ved målrettet brug overfor dem, der virkelig har det skidt. KL-formanden betegnede checken som "asocial." Han talte ved KL's årsmøde i Odense i dag. Også hans modparter - og partifæller - indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Thor Pedersen - talte ved mødet. Indenrigsministeren skjulte ikke, at hårde tider var på vej, men at det ikke var det samme som stagnation. Han erindrede også de kommunale repræsentanter om, at prioritering også betyder at noget skal fravælges.



IT: "Greencard" misbruges

De to fagforeninger, der organisere IT-medarbejdere, Prosa og HK, er enige om, at den særlige ordning, så udenlandske IT-eksperter kunne komme til Danmark uden om de sædvanlige restriktioner mod udlændinge, bliver misbrugt. HK siger, at de udenlandske IT-folk får uhørt lave lønninger, og at der som regel ikke er tale om egentlige eksperter, men blot almindelig arbejdskraft. Prosa og HK vil nu have integrationsminister Bertel Haarder (V) til at gribe ind.



IT: Det var IBM's skyld?

Danske Bank har udsendt en redegørelse for det store IT-nedbrud, som banken blev udsat for i midten af marts måned. Det startede med udskiftning af en strømforsyning i en diskenhed. Det medførte et strømsvigt, så driftcenteret gik ned sent om eftermiddagen den 10. marts. Centeret var oppe igen næste formiddag - men da man skulle gendanne data fra før nedbruddet, var et forkerte data. Derefter fandt man ud af, at en række DB2-tabeller ikke kunne gendannes. [DB2 er IBM's databasesystem.]. Fejlene blev rettet - men så opstod problemer med parallel indlæsning af date. Endelig opstod der igen fejl under gendannelse af data. På det tidspunkt "fyrede" banken IBM som fejlretter, og lod sit eget datterselskab, DM-Data, overtage problemløsningen. Fra fredag den 14. marts kunne man igen begynde at behandle transaktionerne og den følgende mandag - den 17. var nye disksystemer i drift. Danske Bank har lovet kunder erstatning for det tab de har lidt - lige nu er det i underkanten af 50 mill. DKK, men adm. direktør Peter Straarup vil ikke afvise, at beløbet vokser. Men regningen vil blive sendt videre til IBM, lover vicedirektør Peter Schleidt, Danske Bank, til ComputerWorld. IBM har ingen kommentarer til sagen. [www.computerworld.dk har i dag et par artikler om nedbruddet.]

Af redegørelsen fremgår også, at der måtte indgreb til fra Nationalbanken og de øvrige store banker for at hindre et totalt nedbrud af det danske, finansielle system. Nu vil Finansstyrelsen, som overvåger bankerne, gennemgå redegørelsen grundigt og overveje, om man skal stille yderligere krav til bankernes IT-systemer.



Aviser lukker internet-del

To jyske aviser, Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad lukker deres internetudgaver, Vejle Online og Fredericia Online. Fremover vil man kun finde reklamer for at købe avisen på deres hjemmesider. Sidste år tabte de to aviser 1,8 mill. DKK på internetudgaverne. 5 medarbejdere afskediges.


DilleSport


BADMINTON: Japan Open 2003

Herresingle 3. runde
Kenneth Jonassen, DEN
  - Budi Santoso, INA
      15-7, 15-2
Peter Gade, DEN
  - Il Lee Hyun, KOR
       17-14, 15-8

Damesingle 1. runde

Camilla Martin, DEN
  - Zhu Lin, CHN
      11-0, 11-0

Damesingle 2. runde

Camilla Martin, DEN
  Salakjit Polsana, THA
      11-2, 11-6

Herredouble 2. runde

Lars Paaske/Jonas Rasmussen, DEN
  - Fu Haifeng/Cai Yun, CHN
      15-13, 17-14
Lee Dong Soo/Yo Yong Sung, KOR
  - Michael Søgaard/Jim Laugesen, DEN
      15-5, 13-15, 15-1
Michael Lamp/Mathias Boe, DEN
  - Sudket Prapakamol/Patapo Ngernsrisuk, THA
      15-5, 15-13
Jens Eriksen/Martin Lundgaard, DEN
  - Sang Yang/Zheng Bo, CHN
     15-5, 8-15, 15-11

Damedouble 2. runde

Chien Yu-Chin/Cheng Wen-Hsing, TPE
  - Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen, DEN
      11-8, 2-11, 11-6

Mixeddouble 2. runde

Jens Eriksen/Mette Schjoldager, DEN
  - Albertus Susanto Njoto/Wang Chen, HKG
      11-9, 11-5
Mathias Boe/Lotte Jonathans, DEN/NED
  - Frederik Bergström/Johanna Persson, SWE
      13-10, 11-7
Lars Paaske/Pernille Harder, DEN
  - Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen, DEN
      1-11, 11-6, 13-12
Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN
  - Sudket Prapakamol/Sathinee Chankrachangwong, THA
      11-7, 11-4



Vejret

En solrig dag med næsten ingen skyer. Temperaturer op til mellem 5 - 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4261 DKK,   1GBP     10,8363 DKK,   1USD      6,9390 DKK
100JPY     5,8084 DKK,   1AUD      4,1403 DKK,   1CHF      4,9994 DKK   
1CAD       4,7081 DKK,   1NZD      3,7917 DKK,   1SEK      0,8070 DKK
1NOK       0,9490 DKK,   100ISK    8,92   DKK  
1SGD       3,9064 DKK,   1HKD      0,8897 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   165,68 +1,62   KFX (mest omsatte aktier): 194,30 +1,98
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    165,91 +1,37
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)