tirsdag, 29. april 2003 23:59 (CEST)


Danske virksomheder truet?

De største danske virksomheder, nu med A. P. Møller koncernen i spidsen, er gået til kamp mod et nyt EU-direktiv, som den danske regering ikke har været i stand til at hindre. Direktivet fastlægger betingelserne for opkøb af børsnoterede selskaber. Direktivet kaldes overtagelsesdirektivet. Det skal sikre alle aktionærers rettigheder og den rammer direkte ind i det danske (og nordiske) system med A og B aktier. B-aktier har begrænset stemmeret i forhold til A-aktier - de nærmere regler er bestemt i hver enkelt aktieselskab regler. Men EU-direktivet vil ligestille aktierne, når aktieselskaber handles - og dermed forsvinder muligheden for, at en lille gruppe A-aktionærer kan bestemme vilkårene ved eller helt hindre et salg. Ifølge Dansk Industri vil overtagelsesdirektivet kunne medføre, at store danske virksomheder blive opkøbt, tømt og nedlagt af kapitalstærke, udenlandske konkurrenter. Virksomhederne har opfordret til, at regeringen bruger veto-retten, sammen med de øvrige nordiske lande, når direktivet bliver endeligt vedtaget på EU-ministerrådsmødet i Grækenland 19. maj. Men økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) siger til Jyllands-Posten [onsdag] at "Vetoveje ikke er farbar." For at vetoretten skal kunne virke, skal alle medlemslande være enige om, at vitale interesser står på spil, og det regner den danske regering ikke vil være mulig med støtte alene fra de nordiske lande.



SAS udfordres

Allerede inden SAS er kommet i gang med sine egne planer om at lave lavprisruter, udfordres det kriseramte selskab på en af sin mest vigtigste og profitable ruter. I morgen torsdag starter Sterling en lavprisrute mellem København og Stockholm, skriver Politiken. Ruten flyves foreløbig en gang daglig, og en returbillet vil koste knap 1.200 DKK. Når ruten udvides til 4 daglige flyvninger fra midten af maj, vil man bruge den gamle, stockholmske lufthavn, Bromma, der ligger tættere på byen end den nye Arlanda, som SAS flyver på.

SAS har 10 - 12 daglige afgange, og normalprisen for en retur er 3.500 DKK. SAS måtte i 2001 betalen en bøde på næsten 300 mill. DKK for sammen med Mærsk Air at have lavet en kartelaftale, som gave SAS eneret på denne rute.



Øl for fred!

Roskildefestivalen vil i år gøre en ekstra indsats for freden i Mellemøsten. Derfor man besluttet, at overskuddet fra øl-pant skal gå et projekt, der skaber dialog mellem palæstinensere og israeler. Sidste år var overskuddet fra pant 200.000 DKK, og man håber på meget mere i år. Roskildefestivalen finder sted 20. - 29. juni. Der er for øjeblikket tilmeldt 150 orkestre, med Björk, Metallica og Blur som nogle af hovednavnene.



Gymnasium evakueret

Eleverne på Marselisborg Gymnasium i Århus fik tidligt fri i dag, da der blev fundet en granat på et vaskerum i en tom lejlighed på skolens området. Skolens rektor, Arvid Bech, valgte at sende eleverne hjem, mens politi og militærets bombehold undersøgte granaten. En fjernstyret bomberobot, en "rullemarie", kunne konstatere, at der var tale om en ufarlig øvelsesgranat.



Læger udsat for vold

Mere end 200 læger udsættes for vold eller grove trusler fra deres patienter hvert år, skriver Ugeskrift for Læger, der omtaler en arbejdsvilkårsundersøgelse fra Lægeforeningen. Samlet set har 29% af foreningens 200.000 på et eller andet tidspunkt været udsat for trusler, 31% for truende adfærd og 7% er blevet angrebet. Typisk er det patienter med psykiske problemer, der griber til vold - hver 5. læge på psykiatriske afdelinger er blevet udsat for fysisk vold. Men Arbejdstilsynet får kun mellem 10 og 15 anmeldelser fra læger om året, og det er et problem. Læger vælger som regel ikke at melde trusler eller vold, fordi de føler, at de har svigtet ved at tabe "kontrollen" over patienterne.

Sygehuslæger er omfattet af de skærpede regler over overfald på tjenestemænd, med en straframme på op til 6 år.



Årets Reumert-priser

Søndag aften var det teaterskuespillernes tur til at modtage priser, nemlig Reumert-prisen. Den er opkaldt efter dansk teaters store skuespiller Poul Reumert [1884-1968]. Ghita Nørby fik hovedprisen, Bikubens Hæderspris på 300.000 DKK for at spille "en væsentlig rolle for dansk scenekunst ved i en årrække at have udvist respekt for sin opgave og søgt nye fortolkninger." Jesper Langberg fik prisen for bedste mandlige hovedrolle i opsætningen af dogmefilmen "Festen" på Mammutteatret, Karen-Lise Mynster bedste kvindelige hovedrolle som Johanne Louise Heiberg i "Regnormens Liv" på Det Danske Teater. Bedste mandlige birolle: Kristian Halken for "Spindoctor", Nørrebros Teater (Prisen blev kaldt "bedste biroller", da en række andre forestillinger, han havde spillet i også blev fremhævet). Bedste kvindelige birolle: Bodil Udsen i "Misantropen", Betty Nansen Teatret. Derudover blev der uddelt priser for dramatik, opsætning, opera, ballet, børneteater og talentpriser, ialt 850.000 DKK

Juryen består af teaterkritikere og kulturjournalister.


DilleSport


BADMINTON: Jonassen vender hjem

Kenneth Jonassen, nykåret Korean Open mester - og tysk klubmester med SC Beyer 05 Uerdingen - vender hjem til dansk klubturnering. Dvs. han er der næsten allerede, fordi han træner Greve Strand Badminton Club (GSB) 1. hold. Men den tyske klub lukker nu, og Kenneth har de sidste uger været på udkig efter et nyt job. Greve kommune har nu i samarbejde med GSB skruet en løsning sammen, som tillader Kenneth Jonassen at tjene penge, samtidig med at han spiller i den danske elitedivision. Kenneth Jonassen skal nemlig være idrætsambassadør og kommunal badmintontræner i Greve Strand. Som idrætsambassadør skal han deltage i et projekt, som skal overbevise overvægtige børn om, at de skal dyrke motion. Som kommunal træner kan alle badmintonklubber - ikke kun GSB - trække på Kenneth Jonassens ekspertise. Og så håber GSB på, at man med hans hjælp kan komme tilbage i toppen af dansk badminton. I årets turnering nåede Greve Strand netop ikke at komme i slutspillet.

De økonomiske vanskeligheder i Tyskland har medført, at Kenneth Jonassen, Rikke Olsen (begge i Uerdingen) Niels Chr. Kaldau, Lars Paaske (begge Friederichshafen) og Jens Eriksen (Berlin) har mistet deres job. Niels Chr. Kaldau har fået job - han stiller op for nordsjællandske Lillerød.



BADMINTON: Ny sponsor?

Realkredit Danmark, som har været hovedsponsor for dansk badminton de sidste 3 år har besluttet ikke at forlænge kontrakten, når den udløber 30. juni. Man har opnået de ønskede resultater med sponsoratet, men har planer om at skifte markedsføringsstrategi. Danmarks Badminton Forbund er kede af beslutningen, hed det i en pressemeddelse sidste fredag, men man ser det som en mulighed for en anden virksomhed, der får chance for at bygge videre på sponsoratet. En af aktiverne er en aftale med TV2, der sikrer "flot dækning" af badmintonturneringer frem til 2006.

En af de ting, der skal ændres er den store turnering i efteråret, som hed "Realkredit Danmark Open" fra 2000 - 2002 ("Danish Open" før det) - den skal have en ny navnesponsor. DBF arbejder sammen med Team Danmark med en række nye sponsormuligheder, hedder det.



BADMINTON: SARS-frygt truer VM

Med lidt over 14 dage tilbage før det individuelle Badminton VM starter i Birmingham, England, stiger frygten for, at man må aflyse eller degradere turneringen på grund af "alvorlig, akut luftvejssyndrom", også kendt som SARS. [Den danske "oversættelse" benyttes af det danske udenrigsministerium.] Rygterne har svirret i det fjerne østen, ikke mindst efter, at WHO og flere lande fraråder rejser til bl.a. Kina og Hong Kong, hvor mange badmintonspillere kommer fra. Det kinesiske forbund har meddelt IBF, at man vil komme - og i dag erklærede arrangøren, Badminton Association of England (BAofE), at man efter råd fra den britiske regerings sundshedsmyndigheder vil gå videre med forberedelserne. Men det endelige ansvar ligger hos IBF, som tidlig onsdag vil tage endelig stilling til en eventuel aflysning.

Danmarks Badminton Forbund, DBF, regner stadig med, at turneringen gennemføres og de danske spillere træner videre på fuld styrke.



ISHOCKEY: A-VM 2003

3. kamp i indledende runde, gruppe D
(tirsdag)   Danmark - Schweiz        2-6
Schweiz chokstartede med 2 mål få minutter inde i kampen, og resten blev en forgæves, dansk kamp for at komme tilbage.

Men Danmark sluttede på 3. plads i gruppen, som går videre til mellemrunden. Her skal Danmark møde Canada (fredag), Sverige (lørdag) og Letland (mandag). Danmarks chancer for at nå 1/4-finalerne er minimale.

Den tidligere ishockey-stormagt USA skal møde Japan, Hviderusland og Slovenien i kampen for at undgå nedrykning til B-VM.



Vejret

Udbredt regn i morges, men efterhånden tørvejr og opklaring over hele landet. Temperaturer op til mellem 11 og 17 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4246 DKK,   1GBP     10,7743 DKK,   1USD      6,7757 DKK
100JPY     5,6285 DKK,   1AUD      4,1885 DKK,   1CHF      4,9221 DKK   
1CAD       4,6616 DKK,   1NZD      3,7621 DKK,   1SEK      0,8132 DKK
1NOK       0,9555 DKK,   100ISK    8,94   DKK  
1SGD       3,8100 DKK,   1HKD      0,8659 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   175,86 +1,38   KFX (mest omsatte aktier): 205,73 +1,34
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    176,71 +4,14
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)