tirsdag, 15. juli 2003 24:16 (CEST)


Mia-sag: Tilstår mord

Kort før frokost oplyste politiet i Ringsted, at en 22-årig mand havde tilstået mordet på 12-årige Mia Teglgaard Sprotte. Den 22-årige mand blev i går arresteret og sigtet efter at politiet havde fundet flere indicier, bl.a. ved en ransagning i den 22-åriges hjem. Få timer efter tilståelsen kom DNA-profilen fra Retsgenetisk Institut - og den bekræftede, at det var den 22-åriges DNA, der var fundet på og ved pigens lig. Politiet har nu også oplyst, at man fandt et brugt kondom ved graven, med begges DNA på, og at beskyttelsespapiret fra dette matchede en pakke, som politiet fandt hos den 22-årige. I den 22-åriges værelse fandt man adskillige billeder af små piger og pornografiske billeder af kvinder med påklistrede barneansigter.

Den 22-årige har forklaret at han først kvalte pigen og derefter misbrugte liget, før han gravede det ned. Forinden var han kørt rundt i området på cykel indtil han mødte Mia og det "slog klik" for ham.

Flere af den 22-åriges venner brød sammen i dag. Det ryster dem især, at han tog sammen med dem til Roskildefestival få timer efter, at han havde dræbt den 12-årige. Han bliver betegnet som en sympatisk fyr af alle, der kender ham og som har villet udtale sig. [Han adskiller sig tilsyneladende meget fra det normale billede at en barnemorder. Han er meget ung - og så siges han at være meget populær blandt jævnaldrende kvinder.]



Udenrigsministerium om dødsdom

Det danske udenrigsministerium er nu blevet officielt orienteret af myndighederne i Marokko om, at en dansk statsborger, Omar Maarouf, er blevet dødsdømt for terrorvirksomhed i Casablanca. Det har fået udenrigsminister Per Stig Møller (K) til at kræve en nærmere redegørelse om anklagerne og dommen. Til DR-TVA siger Per Stig Møller, at "en dødsdom er uacceptabel." Dog vil han ikke foretage sig yderligere foreløbig, og det har skabt vrede hos Omar Maaroufs danske advokat og politikere fra oppositionen. Danskeren, der er marokkansk født og stadig også har marokkansk statsborgerskab, blev arresteret i februar. I første omgang fik den danske advokat og udenrigsministeriet at vide, at Omar Maarouf ville blive sigtet for mindre forseelser, men efter terrorangrebet i Casablanca. i maj skærpede de marokkanske myndigheder anklagerne.

Omar Maarouf siger fra sin fængselscelle i Casablanca., at han ingen hjælp har fået fra hverken det danske konsulat eller udenrigsministeriet. Han beder også om, at der gøres noget i en fart. Der er kun 8 dage til at anke sagen i - derefter kan dødsdommen eksekveres.



Dansker risikere udlevering

En 45-årig dansk advokat fra Frederiksberg kan blive den første, danske statsborger, der udleveres til et land uden for Norden til retsforfølgelse. Det er Storbritannien, der har begæret udleveringen i en sag om bedrageri mod en pensionskasse for 2,1 mia GBP. Justitsministeriet har accepteret at udlevere manden, men han har protesteret, og derfor skal en domstol tage stilling til udleveringen. Foreløbig har retten på Frederiksberg afvist at varetægtsfængsle manden. Efter vedtagelsen af den såkaldte anti-terrorlovpakke sidste sommer kan danske borgere udleveres til andre EU-lande, hvis de anklages for forbrydelser, der kan give mere en 4 års fængsel. Har den anklagede dansker boet 2 år eller mere, er grænsen sager med en straframme på 6 måneder.



Bankdirektør fik 4 år

Den tidligere direktør for Jyske Bank i Gibraltar, Jan-Henning Spjeldnæs, fik i dag en dom på 4 års fængsle for mandatsvig. Det er en af de hårdeste domme for økonomisk kriminalitet, der er faldet herhjemme. Efter han i 1987 blev direktør i Gibraltar-afdelingen påførte han Jyske Bank et tab på mere end 800 mill. DKK ved at kaste banken ud i spekulative investeringer i ejendomme. Han undlod at følge bankens procedurer, bl.a. ved at lade sine dispositioner vurdere af en kollega. Men Jyske Banks ledelse undlod også i lang tid at skride ind, og derfor blev dommen ikke så hård, som anklageren havde krævet, op mod 8 år.

Der har været over 100 retsmøder i sagen, siden sagen startede i Århus byret i 2001.



Hastemøde om Irak-oplysninger

Udenrigspolitisk Nævn er blevet indkaldt ekstraordinært i morgen, på trods af Folketingets sommerferie. På programmet stør regeringens oplysninger og begrundelser for at gå i krig mod Iraks Saddam Hussein. Mødet kommer i stand, efter at den tidligere leder af FN's våbenkontrolprogram, svenskeren Hans Blix, i Politiken anklagede udenrigsminister Per Stig Møller for at overfortolke våbeninspektørerne rapporter fra Iran. Han siger bl.a. "Jeres udenrigsminister foretager den samme konklusion, som andre har gjort - Storbritannien og USA. De har sagt, at fordi der ikke er redegjort for våbnene, så eksisterer de. Men sådan er det ikke." Per Stig Møller mener ikke kritikken er berettiget. Han siger, at han aldrig har sagt andet end hvad Hans Blix har skrevet. Våbnene eksisterer måske - måske ikke. Derfor er det en politisk beslutning om man siger "nu er det nok!" og handler derefter. Det er Enhedslisten og SF, der har fået nævnet indkaldt.


DilleSport


ATLETIK: Dansk rekord

I 32 år har ingen danskere kunne leve op til Jesper Tørrings præstationer i længdespring. Men nu er det lykkedes et ungt dansk talent, 21-årige Morten Jensen. Ved et stævne i Polen sprang den unge danskere 7,88 meter, 8 cm længere end Jesper Tørring. Det er dog endnu ikke nok til OL/VM deltagelse. Her er mindstekravet 8 meter.

En anden dansker har dog sikret sig en OL-billet. Det er kuglestøderen Joachim B. Olsen. Han kom over OL-kravet på 20 meter med et stød på 20,12 meter ved et stævne i Helsingborg.



CYKLING: Tour de France

11. dag, 10. etape, tirsdag - Gap - Marseille, 219,5 km
  1. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                    5t 09m 33s
  2. Fabio Sacchi, Italien (Saeco)                           s.t.
  3. Bram deGroot, Holland (Rabobank)                        +49s
  4. Damien Nazon, Frankrig (Brioches)                    +2m 07s
  5. Rene Haselbacher, Østrig (Gerolsteiner)                 s.t.
  ... 
 30. Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)               +21m 23s
 35. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)                      s.t.
 36. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                          s.t.
 37. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)                    s.t.
 65. Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                       s.t.
 79. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                        s.t.
 81. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)                   s.t.
116. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)                   s.t.
Det var en relativ flads strækning i dag, og det fik andre ryttere frem i feltet. 14 km fra start kom en 9 mandsgruppe med relativt lavt placerede ryttere af sted og opbyggede støt og roligt et stort forspring. Blandt de 9 var danskeren Jakob Piil. Det lykkedes ham at komme fri godt 17 km fra mål, men han blev indhentet af Fabio Sacchi. De to fik dog etableret et fint samarbejde, men i mål var det danskeren, der fik sin cykel først over stregen. Det er første danske etapesejr i Tour de France i 7 år. Jakob Piil er den 9. dansker, der opnår en etapesejr på tour'en.

Stillingen - 11. dag (officielt)

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)                 45t 45m 22s
  2. Alexandre Vinokourov, Kazakhstan (Telekom)              +21s
  3. Iban Mayo, Spanien (Euskaltel)                       +1m 02s
  4. Francisco Mancebo, Spanien (Banestra)                +1m 37s
  5. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                       +1m 52s
  ...
 17  Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                    +5m 59s
 20. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)                +8m 20m
 62. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)                +48m 11s
 73. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)                  +54m 51s
 96. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                 +1t 08m 11s
102  Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)            +1t 11m 31s
103. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                   +1t 12m 21s
123. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)            +1t 22m 47s
171 de 198 startende ryttere er tilbage.

CSC ligger nu nr. 1 i den samlede stilling for hold, stadig med 3 mand i top 20!



GOLF: European Tour

Når British Open starter på torsdag er 5 danskere med i startopstillingen. Thomas Bjørn, Søren Hansen, Anders Hansen og Søren Kjeldsen var forhåndskvalificerede, mens Steen Tinning i dag vandt kvlifikationsturneringen sikkert, med runder på 66 og 70 slag. Aldrig før har så mange danskere været med til den prestigefyldte turnering. Og så kunne der havde været endnu en dansker med, men Mads Vibe-Hastrup fik ikke sit spil igang.



Vejret

Solrig over det meste af landet, bortset fra de østlige egne. Her drev skyer med enkelte regnbyger ind fra Sverige. Temperaturer op til mellem 21 og 29 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4313 DKK,   1GBP     10,5671 DKK,   1USD      6,5653 DKK
100JPY     5,5954 DKK,   1AUD      4,3281 DKK,   1CHF      4,7898 DKK   
1CAD       4,7685 DKK,   1NZD      3,8564 DKK,   1SEK      0,8125 DKK
1NOK       0,8892 DKK,   100ISK    8,50   DKK  
1SGD       3,7398 DKK,   1HKD      0,8417 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   188,75 +0,99   KFX (mest omsatte aktier): 215,96 +1,36
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    221,41 +1,74
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)