mandag, 21. juli 2003 23:47 (CEST)


Voldsom trafikulykke

9 mennesker omgang i dag på en landevej i nærheden af Viborg. En lastbilanhænger kom pludselig i skred af endnu ukendte årsager og tørnede frontalt ind i en modkørende minibus. Minibussen brød i brand og alle 9 mennesker i den omkom. Det drejer sig om 7 beboere på et plejehjem på Silkeborg-egnen og 2 medarbejdere fra samme sted. De havde været på en sommerudflugt til øen Fur og var på vej hjem. Bussen udbrændte totalt, og det vil formentlig være nødvendigt at benytte DNA-analyser for at identificere de omkomne endeligt. Silkeborg kommune etablerede et krisecenter på plejehjemme for pårørende, personale og øvrige beboere.

Ulykken har gjort de sidste dage til en af de blodigste uger i år. 5 andre mennesker blev dræbt i løbet af weekenden ved forskellige ulykker.



V-debat: Mere liberalisme!

13 Venstre-folk under ledelse af borgmester Søren Pind, København, og skatteordfører Peter Christensen, fremlagde i går "10 teser" - et oplæg til intern debat om Venstres politik efter næste valg. Teserne i overskriftsform er: 1. max 50% i skat, 2. mere frihed - mindre offentlig sektor, 3. Skattesænkninger vigtigere end socialhjælp, 4. mere ansvar for "ens næste" (frem fælleskabet), 5. Egen indkomst er bedre end tilskud, 6. Offentlig støtte skal være mindre end løn, uanset arbejdets art, 7. Egen indkomst er bedre end "fritvalgsordninger" med støtte, 8. Personlige valgmuligheder er bedre end "offentligt monopoliserede ydelser," 9. Alle skal have mulighed for den bedst mulige uddannelse, 10. Mindre offentlig styring af sundhedssektoren - sundhed er en vare, der skal handles i et marked, bl.a. med flere konkurrerende sygekasser. De 13 håber på, at de 10 teser kan blive diskuteret og eventuelt komme til afstemning på Venstres landsmøde til efteråret.

Forslagene, der reelt lægger op til at nedskæringer i overførdselsindskomster skal finansiere massive skattelettelser modtages ikke med glæde hos Venstres medlemmer af regeringen. Alle siger dog, at debat er godt for partiets udvikling. Heller ikke Dansk Folkeparti vil lægge stemmer til. I følge Kristian Thulesen Dahl, DF, vil partiet ikke støtte forslag, der giver skattelettelser til de rige og tager penge fra overførdselsindkomster. Han siger, at det nuværende skatteforlig, som DF er med i, gælder frem til 2008.



Drabsoffer identificeret

Politiet har nu identificeret liget af en mand, som blev fundet i sidste uge uge uden for Lønstrup nær Holbæk. Der tale om en 26-årig mand fra Roskilde. Politiet har endnu ingen spor efter motiv, men oplyser at han har haft "løse forbindelser" til rockerkredse. Nok til, at man også undersøger den vinkel sammen med Rigspolitiets særlige afdeling for rockerkriminalitet, Det Nationale Efterforskningsstøttecenter. Politiet har heller ingen formodning om drabsted eller drabsvåben. Den dræbte har dog forsøgt at værge for sig og det ser ud til at have været en voldsom kamp. Den dræbte har været involveret i småkriminalitet og det var fingeraftryk fra liget, der identificerede ham.



Betal for fødselsforberedelse!

"Det er ingen sygdom at føde børn og fødselsforberedelse er ikke en decideret sundhedsydelse," siger formanden for sundhedsudvalget i Århus Amt, Carl Johan Rasmussen (S). Det er hans begrundelse for, at det nu skal koste 300 DKK at deltage i fødselsforberedelser på Skejby Sygehus. En anden begrundelse er, at man derved kan spare penge, som kan anvendes på andre områder. Jordemødre er meget bekymrede over, at tendensen til at kræve betaling for fødselsforberedelse breder sig. Det virker åbenbart - I Fyns Amt har man haft brugerbetaling på 300 DKK et stykke tid - og her har jordemødrene konstateret, at andelen af mødre, der benytter sig af tilbuddet faldt fra 75% til 34%.



Indgreb i fredningsret

Dansk Naturfredningsforening skal ikke længere have ret til at rejse fredningssager "på egen hånd." Det mener en stadig større skare af lokalpolitikere og erhvervsfolk, skriver Politiken - og nu er miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) parat til at diskutere foreningens 66 år gamle ret. Han er "åben for" at en fredningssag skal rejses af "flere instanser" i fællesskab, således at også offentlige myndigheder også får indflydelse. En meget aktuel sag er fra Odense, hvor Dansk Naturfredningsforening ønsker at frede Kongens have på grund af de kulturelle værdier. Odense Kommune og Fyns Amt vil hellere bygge et nyt, stort teater på området, der ligger mellem Odense station og byens centrum.

Omkostningerne ved fredninger bæres ofte af offentlige myndigheder, såsom kommuner og amter. 5% af Danmark er fredet, for det meste på grundlag af indstillinger fra Dansk Naturfredningsforening.



Dansk film går godt i udlandet

I følge en statistik fra Media Desk Danmark - et samarbejde mellem Det Dansk Filminstitut og EU's direktorat for uddannelse og kultur - solgte danske film i USA og Europa 2/3 af alle biografbilleter, som gik til nordiske film. Af det 20 bedst sælgende var de 9 film danske - herunder de 4 bedst sælgende. Det er Lars von Triers "Danser in the Dark" (5,3 mill. biletter) og "Breaking the Waves" (5 mill.), Lone Scherfig's "Italiensk for Begyndere" (3,9 mill. DKK) og Thomas Vinterbergs "Festen" (3 mill.). Der blev ialt solgt 37,6 millioner billetter til nordiske film i USA og Europa i perioden 1996 til 2002.


DilleSport


CYKLING: Tour de France

14. dag, 13. etape, lørdag - Toulouse - Ax-3 Domaines, 197,5 km
  1. Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                 5t 16m 08s
  2. Jan Ullrich, Tyskland (Team Bianchi)                 +1m 01s
  3. Haimar Zubelda, Spanien (Euskaltel)                    s.t. 
  4. Lance Armstrong, USA (US Postal)                     +1m 03s
  5. Alexandre Vinokourov, Kazakhstan (Telekom)           +1m 18s
  ... 
 10. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                       +2m 34s
 20. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)                +5m 58s
 45. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)                +16m 37s
 61. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)                  +18m 52.
107. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                      +33m 14s 
112. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)                  s.t. 
125. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                       s.t. 
129. Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)                  s.t. 
Billedet af CSC's Carlos Sastre, der kører over målstregen med en sut i munden vil formentlig blive en klassiker uden for cykelsporten. Men spanieren sætter sin familie meget højt og det var en hilsen til hans 2 årige datter. Billedet vil stå længe - men måske vil det også vise sig at blive dagen, hvor man fandt ud af, at Lance Armstrong var "til at tale med." Direktør Bjarne Riis, Team CSC, var også lidt mellemfornøjet efter løbet - Tyler Hamiltaon gik ned på de sidste par kilometre, og muligheden for en podieplads for ham blev formindsket. Til gengæld cementerede CSC sin position som løbets bedste hold.

15. dag, 14. etape, søndag - Saint-Girons - Loudenviell-Le Louron, 191,5 km.

  1. Gilerbto Simoni, Italien (Saeco)                  5t 31m 52s
  2. Laurent Dufaux, Schweiz (Alessio)                      s.r.
  3. Richar Virenque, Frankrig (Quickstep)                  s.t. 
  4. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                         +3s
  5. Walther Benetau, Frankrig (Brioches)                    +10s
  ... 
 17. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                       +4m 31s
 20. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)                  s.t. 
 25. Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                    +5m 17s
 28. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)                   +6m 51s
 47. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)                +16m 25s
 79. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                      +26m 29s 
 80. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)                  s.t. 
 91. Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)                  s.t. 
En typisk bjergetape, med 6 stigninger undervejs. Favoritterne tog det med ro, og det fik meget hurtigt en gruppe på 17 mand til at lægge afstand, med bl.a. bjergtrøjen Virenque - samt Jakob Piil og Andrea Peron fra Team CSC. På et tidspunkt var forspringet så stort, at Lance Armstrong ville have mistet den gule føretrøje til teamkammeraten Michael Beltran, hvis stillingen holdt i mål. Det gjorde den ikke, favoritgruppen mindskede afstanden, og den sidste stigning mod mål blev igen afgørende. CSC rytterne faldt tilbage - også Tyler Hamilton. Men Andrea Peron kom overraskende tilbage efter at være blevet sat, og overhalede den førende trio. Han havde dog ikke kræfter til at holde spurten helt i mål, og sluttede på en 4. plads.

16. dag, 15. etape, Mandag - Bagneres de Bigorre - Luz-Ardiden, 159,5 km.

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)                  4t 29m 26s
  2. Iban Mayo, Spanien (Euskaltel)                          +40s
  3. Jan Ullrich, Tyskland (Team Bianchi)                   s.t. 
  4. Haimar Zubelda, Spanien (Euskaltel)                    s.t. 
  5. Christophe Moreau, Frankrig (Credit Agricole)           +43s
  ... 
  7. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                       +1m 10s
 11. Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                    +3m 12s
 20. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)                +5m 36s
 57. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)                  +11m 11s
 42. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)                +13m 37s
 78. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                    +28m 36s
 91. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                         s.t.  
 92. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)                  s.t. 
107. Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)               +34m 44s
Også kaldet "konge-etapen" fordi den indehold det berømte Col du Tourmalet på 2.114 meters højde. Igen blev det et dramatisk opgør på den sidste stigning, mellem de førende. Lance Armstrong vandt, på trods af 2 uheld undervejs - og taberen blev det nye talent, Alexandre Vinoukourov. Team CSC's Tyler Hamilton holdt fast og kom ind med mindre tidstab til de øvrige favoritter. Direktør Bjarne Riis erkender nu, at der næppe vil kunne ændres på top-3 - så nu går Team CSC efter at blive bedste team, når de når Paris. De 3 sidste etaper har stille og roligt forøget holdets forspring til de øvrige (Det er de 3 bedste ryttere fra hvert hold, der tæller med i holdkonkurrencen)

Stillingen - 16. dag (officielt)

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)                 65t 36m 23s
  2. Jan Ullrich, Tyskland (Team Bianchi)                 +1m 07s
  3. Alexandre Vinokourov, Kazakhstan (Telekom)           +2m 45s
  4. Haimar Zubelda, Spanien (Euskaltel)                  +5m 16s
  5. Iban Mayo, Spanien (Euskaltel)                       +5m 25s
  ...
  7. Tyler Hamilton, USA (Team CSC)                       +9m 02s
 10  Carlos Sastre, Spanien (Team CSC)                   +16m 12s
 18. Peter Lüttenberger, Østrig (Team CSC)               +26m 52m
 45. Nicki Sørensen, Danmark (Team CSC)               +1t 37m 54s
 56. Michaël Blaudzun, Danmark (Team CSC)             +1t 39m 25s
 78. Andrea Peron, Italien (Team CSC)                 +2t 14m 53s
103. Jakob Piil, Danmark (Team CSC)                   +2t 47m 26s
107  Bekim Christensen, Danmark (Team CSC)            +2t 54m 04s
120. Nicolas Jalabert, Frankrig (Team CSC)            +3t 07m 48s
151 de 198 startende ryttere er tilbage.

CSC ligger fortsat nr. 1 i den samlede stilling for hold, med 3 mand i top 20!



GOLF: The Open Championship

British Open, Royal St. George's, Sandwich, England

Thomas Bjørn lå i spidsen efter lørdagens runde - mest fordi hans spil var mest stabilt. De øvrige favoritter startede ellers stærkest på de første 9 huller, men satte ofte det hele til på den sidste halvdel. Mest uheldig var nok Mark Roe, UK. Han gik ellers runden på en tangering af banerekorden på 67 slag. Men desværre glemte han at skifte kort med sin partner, Jesper Parnevik, Sverige - og begge blev diskvalificeret.

Søndag lå danskeren længe til at vinde, men så missede han en 11 meter put på 18. hul, og overlod titlen til amerikaneren Ben Curtis. Han gik sidste runde i 69 og sluttede samlet 1 under par. På en delt 2. plads kom så Thomas Bjørn, sammen med Vijay Singh, Fiji, i par. Først derefter kom golfstjernen Tiger Woods, på en delt 4. plads.



MOTORSPORT: Ny dansker i formel 1

Ganske overraskende er den unge racerkører Nicolas Kiesa fået plads i en Formel 1 vogn, som den kun 3. dansker nogensinde. Debuten sker på Hockenheim i næste uge for Minardi-teamet. Det er kun et år siden at han skrev kontrakt som Formel 3000 kører, men han har imponeret i årets sæson til dato. Vognen, han skal køre er godt nok ikke den mest stabile - den er udgået 6 ud af 10 løb - men han håber, at kunne vise god kørsel alligevel. Chancen kom, fordi Minardis hidtidige kører, Justin Wilson, har skiftet til Jaguar midt i sæsonen.

Tidligere har Tom Belsø og Jan Magnussen haft køretid i Formel 1.



Vejret

En varm dag, der startede med regn og i de østlige egne fortsatte det meste af dagen med overskyet. Ellers brød solen igennem over resten af landet. Temperaturer op til mellem 21 - 27 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4347 DKK,   1GBP     10,4877 DKK,   1USD      6,5887 DKK
100JPY     5,5549 DKK,   1AUD      4,2689 DKK,   1CHF      4,8340 DKK   
1CAD       4,6800 DKK,   1NZD      3,7745 DKK,   1SEK      0,8015 DKK
1NOK       0,8895 DKK,   100ISK    8,47   DKK  
1SGD       3,7498 DKK,   1HKD      0,8448 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   187,91 -0,95   KFX (mest omsatte aktier): 214,13 -1,13
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    219,19 -3,79
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)