onsdag, 13. august 2003 23:48 (CEST)


Tvangsfjernelse af kriminelle indvandrerbørn

Børn af indvandrere, der begår kriminalitet skal kunne tvangsfjernes helt ned til 12 årsalderen, og placeres på særlige, lukkede institutioner. Det mener socialminister Henriette Kjær (K) og et bredt flertal støtter hendes opfordring til kommunerne. Det er kommunerne, der skal foretage tvangsfjernelserne. I følge Henriette Kjær har der været en "berøringsangst," for at gribe ind over for indvandrerbørn. Ministeren er parat til at opføre to nye lukkede institutioner, kun for børn af udenlandsk herkomst. Her skal de følge skoleundervisning, og "eventuelt tilbud" om en håndværkeruddannelse.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) signalerede ved sidste weekends sommergruppe møde i Venstre, at "tålmodigheden med unge kriminelle, 2. generationindvandrere" er slut, og at der skal slås hårdt "og konsekvent" ned på deres lovovertrædelser - også selv om de er under den kriminelle lavalder på 15 år.



Dusør i drabssag

En anonym københavner har udlovet en dusør på 25.000 DKK for oplysninger, der fører til opklaringen af mordet på den 19-årig italienske turist, Antonio Gurra, natten til lørdag i sidste uge. Politiet, der stadig venter på afgørende spor i drabssagen, roser initiativet. I følge politiet florerer der stadig "rygter" på Nørrebro om, at nogen ved hvem de skyldige er - og politiet lægger ikke skjul på, at der peges på 2 unge mænd af tyrkisk herkomst, som formelt er sigtet for drabet, men som man ikke havde beviser nok til at stille for en dommer. Politiet går fra dør til dør i bydelen for at interviewe beboerne.

I dag kritiserede mange beboere, at Københavns politi ikke er særligt synligt i bydelen længere. Der er kun ganske få betjente på lokalpolitistationen, og de kommer aldrig ude på gaden. Det erkender politidirektør Hanne Bech Hansen uforbeholdent, men lover at politiet vil vende tilbage til Nørrebro (og andre bydele) ligesåsnart det bliver muligt. Men politikerne har forlangt, at 21.000 arbejdstimer, som blev optjent under EU-topmøderne i 2002 skal afspadseres. Det vil tage resten af året, så fra nytår vil man igen kunne se gadebetjente og almindelige patruljevogne. Lokalpolitistationen vil også kunne nå op på sin normale bemanding på 20 betjente. [Beboerne kritiserede, at politiet kun "tør" vove sig ind på Nørrebro i pansrede minivans - men det er ikke almindelige patruljer, sagde politidirektøren i et interview til TV2 Lorry, men en del af politiets permanente uroberedskab.]



Intet nyt om Odense-drab

Det er nu en uge siden, at 32-årige Laila Christensen blev blev dræbt, kvalt i sit hjem på Rugårdsvej. I går aftes stoppede politiet 500 biler og afhørte en række fodgængere, der passerede drabsstedet mellem 19.00 og 21.00. Der var hverken spor efter seksuelle overgreb eller kamp i lejligheden, så politiet er overbevist om, at hun har kendt sin morder og selv lukket vedkommende ind.



Flere får havudsigt

Trængte kommuner i naturskønne områder har fattet nyt håb, efter miljøminister Hans Christian Schmidt (V) har givet dispensation til loven til beskyttelse af strand- og kystområder. På trods af voldsomme protester fra naturelskere og miljøfolk har ministeren givet foreløbig 5 kommuner lov til at opføre luksusvillaer tæt ned til stranden. Det gælder for eksempel Rudkøbing på Lolland. Her vil man bygge 34 boliger, som man håber at kunne sælge til "gode skatteydere" I loven om beskyttelse af kystområder må der ikke opføres boliger under 300 meter fra vandkanten, og det blev kompromisløst håndhævet af den forrige miljøminister Svend Auken (S). Lige siden regeringsskiftet har kommuner og lodsejere håbet på lempelser eller dispensationer.



Fogh: Udlændingepolitik står fast!

Søndag var statsminister Anders Fogh Rasmussen inviteret til at holde tale for foreningen "Danes Worldwide," ved dennes traditionelle årsmøde på Kronborg i Helsingør. Han brugte en stor del af tale på at forsvare regeringens stramme regler for familiesammenføringer. Han anerkendte, at reglen om tilknytning kunne ramme nogle danskere i udlandet - men det var uundgåeligt, hvis man ikke skulle krænke internationale konventioner, samtidig med at loven kunne få den ønskede virkning. Ellers brugte han talen til at fremhæve regeringens resultater, der på kort tid havde genetableret det danske sundhedsvæsenet, fået fagligheden tilbage i folkeskolen, slapheden og konskvensløsheden ud af retsvæsenet og "fået stoppet den socialdemokratiske skatteskrue." Det næste mål for regeringen var at få hele holdningen i samfundet ændret, sagde Anders Fogh Rasmussen, så danskere ikke længere synger med "På det jævne på det jævne - ikke i det himmelblå" eller "Vi er ikke skabte til højhed og blæst, ved jorden at blive, det tjener os bedst". " Vi skal værdsætte vor egen nationalitet og give udtryk for det!" sagde han I kampen mellem demokrati og diktatur "kan man ikke være neutral" og han pegede på at "Danmark deltog i krigen mod Saddam Hussein og befrielsen af det irakiske folk. Det gjorde vi, fordi Saddam Hussein ikke ville samarbejde med FN, og fordi han var en trussel mod omverdenen." - ""Vi har gjort op med det ydmyge diplomati, den usle tilpasningspolitik og den flove fodnoteperiode!" Han sluttede i øvrigt af med en særlig opfordring til danskerne i udlandet: "Som dansker i udlandet skal man passe på selvtilstrækkeligheden, som ofte er godt funderet i den danske folkesjæl." Han sluttede med at sige, at danskere i udlandet betragter regeringen som et aktiv: "I er vore ambassadører, og vi er rede til at støtte jer!

[Ovenstående er taget fra skriftlige forlæg til talen - aviser og TV har kun citeret fra afsnittet om familiesammenføring. Forlægget til talen findes på statsministeriets hjemmeside:]

http://www.stm.dk/Index/dokumenter.asp?o




&n==0&d==1559&s==1

[Danes Worldwide, tidligere Dansk Samvirke, har sammen med foreningen DK-mor-i-udlandet fået rejst debatten om de uheldige konsekvenser af tilknytningskravet for danskere, der har været i udlandet.]



R: Kritik af Fogh

Partileder Marianne Jelved benyttede de radikales sommergruppemøde til at kritisere statsminister Anders Fogh Rasmussen for at lukke af for den politiske debat. Siden hjemkomsten fra sin ferie, har han haft rig lejlighed til at svare på en række kritikpunkter fra oppositionen - men valgt at ignorere debatten eller tale udenom. Marianne Jelved peger bl.a. om regeringens holdning til EU-forbeholdet om retsligt samarbejde. Tidligere var Venstre imod, men nu tøver man, siger den radikale leder. Dertil har han bagatelliseret konsekvenserne af regeringens udlændingelov, afvist en debat om den danske beslutning om deltagelse i Irak-krigen som "juristeri uden betydning" - og han har undladt at tage afstand fra Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, der i sommer beskyldte Højesteret for at dømme "politisk" da den frifandt en EU-modstander fra venstrefløjen for injurier mod Pia Kjærsgaard.


DilleSport


CYKLING: Post Danmark Rundt 2003

2. etape gik fra Hobro til Århus, over Mariager, Randers, Bønnerup Strand, Grenå, Ebeltoft og Mols Bjerge, afsluttet i et gadeløb rundt om Marselisborg Slot. Ruten er Danmark Rundts længste - 220 km.

Der blev angrebet fra starten, men ingen formåede få skabt et afgørende forspring. Tværtimod kørte feltet med en høj fart, og ruten blev afgjort i en massespurt. Ca. 25 km før mål var nogle af rytterne involveret i et massestyrt, bl.a. favoritten Frank Høj. Han gennemførte, men måtte på hospitalet for at få sin skulder undersøgt. Der var dog ikke noget brækket, og han regner med at køre igen i morgen.

Dagens resultat

  1. Yuri Mithlushenko, Ukraine, (Landbowkredit) 5t 05m 37s
  2. Robert Förster, Tyskland (Gerolsteiner)           s.t.
  3. Stefan Van Dijck, Holland (Lotto)                 s.t.
  4. Aurélien Clerc, Schweiz (Quickstep)               s.t.
  5. Mark Scanlon, Irland (Ag2R)                       s.t.
  6. Danilo Hondo, Tyskland (Telekom)                  s.t.
  7. Munoz Pedro Horillio, Spanien (Quickstep)         s.t.
  8. Julian Dean, New Zealand (CSC)                    s.t.
  9. Steven de Jongh, Holland (Rabobank)               s.t.
 10. Crhistophe Agnolutto, Frankrig (Ag2R)             s.t.

Dagens resultat

  1. Mark Scanlon, Irland (Ag2R)                 8t 46m 21s
  2. Michael Skelde, Danmark (Fakta)                    +2s
  3. Sebastian Lang, Tyskland (Gerolsteiner)            +6s
  4. Julian Dean, New Zealand (CSC)                    +14s
  5. Jehudi Schoonacker, Belgien (Vlaanderen)          +15s
  6. Frank Høj, Danmark (Fakta)                        +15s
  7. Bart Voskamp, Holland (BCT)                       +16s
  8. Christophe Agnolutto, Frankrig (Ag2R)             +17s
  9. Laurent Brocard, Frankrig (Ag2R)                  +18s
 10. Aart Vierhouten, Holland (Lotto)                  +18s

122 ryttere gennemførte 1. etape. Blandt de 4 der udgik var Michäel Blaudzun, CSC, der døjer med influenzasymptomer.



FODBOLD: Champions League

Kvalfikationsturnering. 1. kamp
(onsdag)   Glasgow Rangers - FCK               1-1
Returkampen spilles i Parken om 14 dage.



Vejret

I dag flere skyer og flere - mest lette - regnbyger. Det blæste også op i løbet af dagen. Temperaturer dog stadig op til mellem 21 og 29 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4325 DKK,   1GBP     10,5695 DKK,   1USD      6,5908 DKK
100JPY     5,5363 DKK,   1AUD      4,3170 DKK,   1CHF      4,8069 DKK   
1CAD       4,7596 DKK,   1NZD      3,8604 DKK,   1SEK      0,8038 DKK
1NOK       0,8975 DKK,   100ISK    8,23   DKK  
1SGD       3,7583 DKK,   1HKD      0,8451 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   199,39 +1,28%  KFX (mest omsatte aktier): 228,76 +1,54%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    219,85 +0,10%
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)