tirsdag, 25. november 2003 23:48 (CET)


DR gjorde det igen!

For første gang i den internationale Emmy Awards historie har det samme TV-selskab vundet prisen for for bedste dramaserie. Danmarks Radio's "Nikolaj og Julie" fik i går Emmy-statuetten overrakt ved en festlighed i New York. Sidste år hentede DR statuen for "Rejseholdet." "Nikolaj og Julie," handler ifølge DR-TVA om "Kærlighed, utroskab og en lang, lang strid om et delebarn," og det er åbenbart noget, der har ramt også internationalt. I Danmark havde de 22 afsnit i gennemsnit 1 1/2 mill. seere, og serien er allerede solgt til en række lande.

Den Internationale Emmy Awards arrangeres af det samme selskab, der uddeler Emmy Awards i USA, men det er et separat arrangement og vinderne kåres af et særligt akademi med deltagere fra 50 lande.

[Og så en gammel rettelse: Under omtalen af nomineringen i sin tid, kom vi til at give et forkert navn til den serie fra Storbritannien, som også var nomineret. Serien hedder "Waking the Dead." Tak til Britta Bousba for at have henledt opmærksomheden på den. Nu kunne man så ønske sig at se den på dansk tv... /Leif]



Højere straffe

Justitsminister Lene Espersen (K) fremlagde i dag regeringens forslag til ændringer i straffeloven. Forslaget lægger op til stramninger i strafferammerne - især for forbrydelser mod mennesker. Forslaget har støtte både fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Ud over at hæve straframmerne på specifikke forbrydelser, såsom grov narkokriminalitet (fra 10 til 16 års fængsel), groft tyveri (4 til 6 år), Vold mod tjenestemænd eller trusler mod vinder (nu op til 8 år). Overtrædelser af polititilhold, der især bruges for at beskytte voldsramte kvinder, 4 dobles fra 6 måneder til 2 år. I forslaget arbejdes der også med skærpende omstændigheder, dvs. forhold der hæver straffen. Det gælder f.eks. tidligere straffe - hvor man nu skal gå 10 år tilbage mod hidtil 5 år, organiseret kriminalitet, racistiske motiver, flere om en forbrydelse, grov hensysløshed, begået under afsoning af anden straf - og hvis forbrydelsen er rettet mod fængselspersonale eller fængsler. Der er også formildende omstændigheder, såsom man tilstår, medvirker til opklaring, er under 15 år, eller begik forbrydelsen under tvang eller i "oprørt sindstilstand"



Knivforbud mister støtte

Til gengæld står de to store oppositionspartier ikke længere bag Lene Espersens forslag til forbud må alle former for knive, dvs. også lommeknive. Forslaget var en reaktion på mordet på en ung, italiensk turist i sommer på Nørrebro i København. Forbudet ville gøre alle former for stikvåben ulovlige, hvis de blev båret uden et praktisk lovligt formål. F.eks. ville en skruetrækker eller et stemmejern være ulovlige, hvis man bragte det med på diskotek. DF og S vil derimod giver politi og diskoteksejere større beføjelser til at foretage kropsvisiteringer. Der er allerede et forslag om, at politiet kan foretage kropsvisiteringer uden at skulle have "begrundet mistanke" om noget kriminelt, så de skal have i dag. Diskoteksejere skal også have ret til at afvise gæster, som de mistænker for at bære kniv, mender Dansk Folkeparti.



Danmark kan få egen udlændingepolitik

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er i dag meget sikker på, at Danmark vil få det som man ønsker det i forslaget til ny EU-traktat. Udkastet er endnu ikke færdigt, men den danske regering har haft "meget intense forhandlinger" med det italienske formandsskab for EU, som nu er afsluttet. Formandskabet skulle have accepteret, at de danske forbehold alene er en sag for danskerne, og at forbeholdende kan opgives delvist, hvis et flertal i befolkningen ønsker det. Det har været regeringen magtpåliggende at bibeholde de skrappe danske krav til udlændinge, samtidig med, at man ophæver de øvrige del af det juridiske forbehold, så man kan arbejde tæt sammen med de andre EU-lande om bekæmpelse af international terrorisme. EU's ministerråds juridiske afdeling vil dog tænke over, om et dansk "tag-selv-bord" ikke fører til kaos- Herhjemme er SF, der for nylig på sit landsmøde vedtog en EU-venlig linie, stærke modstandere af den delvise ophævelse, som man mener er et forsøg fra den danske regering på at få den danske udlændingepolitik "anerkendt" af EU.



Danske hjælpere ud af Irak

Afslutningen på den muslimske fastemåned Ramadanen angives som årsagen til, at to danske hjælpeorganisationer, Folkekirkens Nødhjælp og Danish Demining Group midlertidigt har trukket sin udenlandske ansatte ud af Irak. De to organisationer arbejder nær Basra, i det sydlige Irak. Danish Demining Group har specialiseret sig i minerydning. Begge organisationer understreger, at tilbagetrækning er midlertidig - medarbejderne vender tilbage, når Ramadan-festlighederne er overstået sidst på ugen.



Spindoktor går af

Kirkeminister Tove Fergo mistede i dag sin presserådgiver, der valgte at træde tilbage efter en artikel i dagbladet Information. I artiklen refereres rådgiverens synspukter, der ligger på den yderste højrefløj. Bl.a. har han udtrykt sympati for synspunkter, fremsat af den tidligere SS-officer, Franz Schönhuber og skrevet læserbreve til Politiken, hvori han bekender sig til fremmedhad, "dyrker diskrimination og plejer mine fordomme" - Nogen han dog betegner som "en oprørshandling." Inden han blev presserådgive i Kirkeministeriet, var han ansat i Dansk Folkeparti. Han afviser de fleste af beskyldningerne i Informations artikel, som han kalder en "pressehetz" Han har derfor valgt at træde tilbage for ikke at være en belastning for kirkeministeren.

Presserådgivere er ansat i flere ministeriet, og de skal rådgive ministeren om, hvordan denne skal håndtere pressen. De kalde ofte - især i pressen - for spindoktorer, inspireret af det amerikanske fænomen af samme navn.


DilleSport


BADMINTON: Copenhagen Masters deltagere

I går udsende Danmarks Badminton Forbund, DBF, deltagerlisterne for Copenhagen Master i Cirkusbygningen i København, mellem jul og nytår. Udvalgte topspillere fra hele verden bliver inviteret til at mødes med de bedste danske. Der spilles 2 puljekampe og derefter spiller vinderne finale. Der er kun 3 rækker: herre og damesingle, samt herredouble:

Damesingle

Pulje 1                                           
1. Mia AUDINA, Holland
2. Camilla MARTIN, Danmark
3. SEO Yoon Hee, Korea

Pulje 2
1. XIE Xingfang, Kina
2. PI Hongyan, Frankrig 
3. Tine RASMUSSEN, Danmark

Herresingle

 
Pulje 1                                           
1. WONG Choong Hann, Malaysia
2. Peter GADE, Danmark
3. Taufik HIDAYAT, Indonesien 

Pulje 2
1. Kenneth JONASSEN, Danmark
2. CHEN Yu, Kina
3. M. Roslin HASHIM, Malaysia

Herredouble

Pulje 1                                           
1. Lars PAASKE/ Jonas RASMUSSEN, Danmark
2. Nathan ROBERTSON/ Anthony CLARK, England               
3. YIM Bang Eun/ KIM Yong Hyun, Korea

Pulje 2
1. Jens ERIKSEN/ Martin LUNDGAARD, Danmark
2. CHOONG Tan Fook/ LEE Wan Wah, Malaysia
3. Candra WIJAYA/ Halim HARYANTO, Indonesien



Vejret

En del regn i morges, men efterhånden opklaring fra vest, men stadig mange skyer i øst. Temperaturer op til mellem 5 - 9 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4386 DKK,   1GBP     10,7161 DKK,   1USD      6,3221 DKK
100JPY     5,7481 DKK,   1AUD      4,5336 DKK,   1CHF      4,7883 DKK   
1CAD       4,8053 DKK,   1NZD      4,0226 DKK,   1SEK      0,8279 DKK
1NOK       0,9119 DKK,   100ISK    8,36   DKK  
1SGD       3,6698 DKK,   1HKD      0,8139 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   215,72 -0,45%  KFX (mest omsatte aktier): 245,74 -0,53%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)