tirsdag, 30. december 2003 24:32 (CET)


[Årets sidste]

[Det er årets sidste Danske Nyheder, og redaktionen ønsker alle læsere et rigtigt godt nytår. Vi åbner formentlig vor 11. sæson mandag den 5. januar 2004, men laver måske et særligt nytårsnummer inden, hvis tiden tillader det.]



Jensby skal forklare igen

Politikerne på Christiansborg kræver nu forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) i samråd, så han kan redegøre for forløbet af det danske redningsbidrag til jordskælvskatastrofen i Iran. Kort efter jordskælvet, blev 55 danske specialister i at redde ofre fra sammenstyrtede huse, samlet og gjort klar til at rejse. Det skete på 10 timer, 2 timer hurtigere en planlagt. Men af ikke helt afklarede årsager kunne Flyvevåbnet ikke stille det nødvendige Hercules transportfly til rådighed, og de danske specialister ankom alt for sent til katastrofeområdet. Socialdemokraterne vil have spørgsmålet belyst, og ønsker en sikring af flytransport til katastrofer som denne indarbejdet i det næste forsvarsforlig.

Kort før jul måtte forsvarsministeren forsvare Søværnets Operative Kommando, der havde trukket en helikopter fra flyvevåbnet tilbage fra en eftersøgning af forsvundne fiskere ved Læsø i utide, efter de lokale beboeres mening.



Juletrafik med problemer

Den 22. december blev 2 personer dræbt, og 11 kvæstet ved en større trafikulykke på motorvej E45 ved Svendstrup syd for Aalborg. Flere personbiler blev ramt bagfra af en lastbil. Ulykken undersøges nu officielt, fordi den måske skete på grund af oprydning - eller mangel på samme - for et tidligere trafikuheld, hvor en lastbil var kørt i grøften.

Adskillige mennesker kom for sent til julemiddagen, da DSB sen eftermiddag, juleaftensdag, blev ramt af et alvorligt uheld. Et tog rev den elektriske køreledning ned over en strækning på flere kilometer ved Nyborg på Fyn. Togdriften øst - vest var afbrudt i et par timer, og blev først normal i løbet af 1. juledag. Passagerer blev fragtet med bus uden om den beskadigede strækning. Ingen mennesker kom noget til ved den ulykke.



Lov mod ghettodannelser?

Ghettoer, hvor mange af fremmed etnisk oprindelse søger til, skal undgås - og det bør gøres af lovgivningens vej. Det mener Eyvind Vesselbo, Venstre. Han foreslår, at kommunerne får mulighed for at betale boligselskaberne i truede områder til at lade lejligheder stå tomme, indtil de kan udlejes til etniske danskere. Det er integrationsminister Bertel Haarder (V) der har åbnet debatten ved at forslå en maksimal grænse for ikke-danske beboere i et område på 50%. Han ville dog gøre det uden at ændre love. Brøndby kommune har haft en politik om, at lade etniske danskere spring over i boligkøen til områder med mange ikke-etniske danskere. Men kritikere har påpeget, at der i de værste tilfælde slet ikke er etniske danskere, der ønsker at bo der.



Irakisk bøddel fanget

Danske og britiske soldater anholdt op til jul 7 irakere, mistænkt for at haveudført terroraktioner mod koalitionsstyrkerne. En af de anholdte viste sig at være Abu Kaff - "Store Hånd" - der betegnes som en af de værste bødler i Saddam Husseins sikkerhedstjeneste. Han yndede at slå folk fordærvet med de bare næver under forhør. Anholdelsen skete i følge Hærens Operative Kommando (HOK) uden dramatik på hans beskedne bopæl i Al-Qurnah ved Basra i det sydlige Irak.


DilleSport


BADMINTON: Copenhagen Masters 2003

For 11. og sidste gang spillede Camilla Martin i Copenhagen Masters turneringen i Cirkusbygningen i København. Sammen med danske og udenlandske topspillere var hun inviteret af Danmarks Badminton Forbund til turneringen, der er prestigefyldt men ikke giver ranglistepoint. Eller som mesteren i herresingle, Wong Choong Hann, Malaysia, udtrykte det ved at sige, at man bliver inviteret - og så spiller man så godt som man kan, for at få mulighed for at blive inviteret igen. Han vidste hvad han talte om. Han besejrede først Peter Gade og senere Kenneth Jonassen i finalen. Og det var 3. gang, han var inviteret.

De danske verdensmestre i herredouble, Lars Paaske og Jonas Rasmussen, var i modsætning til både Peter Gade og Camilla Martin ikke topseedede af Tipstjenestens spillere - De havde stort set samme odds som det indonesiske park Chandra Wijaya og Halim Haryanto. De slog danskerne overbevisende i Denmark Open i efteråret - og Candra vandt sidste års Masters med Sigit Budiarto. Og dette år blev et opgør mellem danskerne og indoneserne - men langt fra nogen lige kamp. Danskerne blev hurtigt sat ud af spillet.

I indledende runde havde dansk damesingle no. 2 - og Camillas udpegede arvtager - Tine Rasmussen overraskende verdensrangslistens nr. 10, Xie Xingfang fra Kina i vanskeligheder - og fik en 3 sætter, ikke mindst til sin egen overraskelse. Tine Rasmussen havde dog dagen forinden ved en overbevisende indsats besejret den kinesiskfødte Pi Hongyan, Frankrig. Pi var ganske vidst letter skadet efter et fald i forrige mandags isglatte vejr i Danmark, men hun lod sig ikke mærke med det under kampen. De to har mødtes tit - ikke mindst fordi Pi spiller i den danske klubturnering (for Greve). Men det var første gang at Tine sejrede.

Xie vandt kampen og retten til at møde Camilla Martin i finalen i går, mandag. Camilla havde haft to lette kampe i sin pulje, mod Seo Yoon Hee, Korea, og det hollandske topnavn, Mia Audina. Men på trods af, at hollænderen er højere rangeret end Camilla (en 4. plads mod en 7. plads), så tilkæmpede Mia Audina sig kun 3 point ialt.

Xie Xingfang er en af de kinsere, som Camilla kan spille lige op med. Men ikke i går aftes. Camilla fik ikke et ben til jorden, og blev besejret 11-3, 11-3 på mindre end en halv time. Hun var dog ikke særlig nedtrykt, men holdt en lille takketale til publikum, og glæde sig til næste år - at sidde på tilskuerpladserne.

Så for første gang i Masters turneringens historie var der ingen danske vindere i finalen - og ingen danskere vandt et sæt. Men turneringen var en succes for badmintonsporten. Den fik mere spalteplads og mere TV-tid end nogen af de andre store badmintonturneringer. Og i år var gik interessen langt ud over landets grænser - Star-TV sendte finalerne direkte til flere lande i det fjerne østen.

Der var kun en sort sky på cirkus-himlen: Det er usikkert, om turneringen kan få lov til at fortsætte i Cirkusbygningen til næste år. Wallmanns Salonger, der har overtaget driften af den fredede bygning har muligvis planer om en større ombygning næste år mellem jul og nytår. Men spillere, tilskuere og pressefolkene vil være MEGET kede af, hvis vi skal til at lære et nyt sted at kende.

DilleSport Special har mange flere detaljer - og fotos - fra turneringen.

http://www.dillesport.dk/sportspc/masters2003/index.dk.php



BADMINTON: Axa på bukserne!

Lige inden Masters-turneringen startede, meddelte Spillerforeningen, der organiserer de ca. 30 elite-badmintonsspillere i Danmark, at man endelig havde fundet en sponsor til bukserne. Det havde taget foreningen 2 år at finde en passende sponsor, og fremover skal der stå AXA på bukserne. AXA er et (svensk opfundet) morgenmadsmærke, der sælges i Nordeuropa af den svenske andelskoncern Cerealia. Cerealia ejer flere kornmøller i Danmark og markedsfører sine produkter inden for morgenmad og mel (til bagerier) over hele norden. AXA-sponsoratet giver ikke blot spillerforeningen en sum penge (beløbet er ikke oplyst), men er en del af et markedsføringsinitiativ, der skal udbrede kendskabet til sund kost og motion. I forvejen har Peter Gade en aftale med AXA, og andre danske sportsnavne som sejleren Jesper Bang, håndboldspilleren Josefine Touray - ja hele Kolding IF - er også med i det, man kalder Axa Sportsclub. Sammen med Spillerforeningen vil klubben arrangere 8 landsdelsturneringer i 2004, hvor lokale spillere kvalificerer sig til at møde nogle af Spillerforeningens medlemmer i finalerne.

Sportsklubbens hjemmeside (der dog ikke er helt opdateret med ovennævnte) har adressen:

http://www.axasportsclub.com/
(Vælg Danmark)]



BADMINTON: Årets spiller 2003

Også i år kårede badmintonsporten den bedste spiller, ved en vægtet afstemning mellem spillere, trænere, DBF, sportsjournalister og badminton-fans. Årets nominerede var Rikke Olsen, Kenneth Jonassen og Lars Paaske/Jonas Rasmussen. Efter den 1. finalekamp i Cirkusbygningen i går aftes, kunne Politikens sportredaktør Søren-Mikael Hansen overrække prisen på 10.000 til de danske verdensmestre Lars Paaske/Jonas Rasmussen. I modsætning til sidste år, hvor der var et tæt "opgør" mellem Camilla Martin og Peter Gade om prisen (med førstnævnte som vinder), var der i år ikke tvivl om udfaldet. Efter VM har danskerne - som de første europæere nogensinde - vundet China Open og de ligger nu som nr. 1 på verdensranglisten.



SPORT: Årets spiller 2003

Andre sportsgrene har deres "årets spiller" og mange medier har deres kåringer. Men den mest omtalte var kåringen af årets sportsnavn Vinderen i år var en anden verdensmester - nemlig speedwaykøreren Niciki Pedersen, og han blev hyldet i DR Sportens store gallashow søndag aften. Derudover blev han ved samme lejlighed udpeget til modtager af årets BT Guld.



HÅNBOLD: Pokalfinaler

Pokalfinalerne i håndbold blev afgjort 3. juledag:
(Kvinder)  Viborg - Ikast-Bording              30-28
Det var 3. gang på 5 år, at de to hold mødes i finalen. Det er første gang, at Viborg vinder. Faktisk har Viborg ikke vundet pokalen siden sæson 1995-1996.

(Mænd)     GOG - Skjern                        33-30
Det var 8. gang, og 2. år i træk, at GOG vinder pokalen.

Begge finaler blev spillet i en total udsolgt Århus Arena.



HÅNDBOLD: Ligaen mænd

(tirsdag)   Ajax - Århus                       24-24
            FCK - GOG                          31-38
            Kolding - Silkeborg-Voel           38-30
            Otterup - AAB                      24-25
            Skjern - TMS Ringsted              36-16



Vejret

Der blev ingen hvid jul i år, men der var perioder med snebyger før og efter jul - men mest temperaturer over frysepunktet, overskyet og med regnbyger. Temperaturer i dag op til mellem 1 og 5 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4446 DKK,   1GBP     10,5807 DKK,   1USD      5,9576 DKK
100JPY     5,5673 DKK,   1AUD      4,4467 DKK,   1CHF      4,7740 DKK   
1CAD       4,5449 DKK,   1NZD      3,8898 DKK,   1SEK      0,8202 DKK
1NOK       0,8841 DKK,   100ISK    8,31   DKK  
1SGD       3,4987 DKK,   1HKD      0,7674 DKK   
Det er årets sidste kurs-fastsættelser.

kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   216,59 -0,07%  KFX (mest omsatte aktier): 244,35 -0,16%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
I følge Fondsbørsens beregninger er aktionærerne for de børsnoterede aktier blevet 156 mia. DKK rigere (på papiret, naturligvis). Den samlede værdi af aktiemarkedet var 720 mia. DKK.

kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)