tirsdag, 20. januar 2004 23:53 (CET)


Præmie for sen pensionering

Hvis ældre vil blive på arbejdsmarkedet også efter de er fyldt 65 år skal de belønnes for det, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i dag. Regeringen fremsætter forslag om, at den månedlige folkepension forøges med et tillæg, der vokser jo senere man lader sig pensionere. Hvis man f.eks. venter til man er fyldt 70 år, stiger den månedlige pension fra 9.300 DKK til 12.800 DKK. Forslaget modtages med begejstring af DA, mens LO er mere kølig. Her siger man, at forslaget alene belønner dem, der i forvejen ville arbejde efter pensionsalderen. Ledernes Hovedorganisation, LH, anerkender symbolværdien af forslaget - men gør opmærksom på, at 80% allerede er gået pension, når de fylder 65 år og derfor ikke kan udnytte tilbuddet. LH vil hellere, at efterlønnen gøres mere fleksibel.V: Prisstigninger amternes skyld

Statsminister Anders Fogh Rasmussen tog i dag til genmæle over for de politikere, der kritiserer regeringens beslutning om at fjerne 360 mill. DKK årligt i taktstilskud. Tilskuddet blev fjernet fra i år, og angives som årsagen til den kraftige stigning i taksterne, der trådte i kraft i weekenden. Ved dagens pressemøde sagde statsministeren, at tilskuddet "kun er 17 øre pr. rejse" og stigningerne er langt større. Han antydede, at amterne havde brugt midler, som staten har øremærket til kollektiv trafik, til "andre formål." Nogle amter giver statsministeren delvist ret i sidstnævnte - pengene er blevet brugt til forbedringer på sygehusene, også et af regeringens løfter til befolkningen.

En af de skarpeste kritikere af regeringen i denne sag er formanden for Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, Frederiksbergs borgmester Mads Lebech (K). Han siger, at fjernelsen af støtten til HUR kom på det værst tænkelige tidspunkt - Metroens etablering og åbningen af den store, nye Flintholm Station er ikke det rigtige tidspunkt at forringe servicen på. Og allerede nu står det fast, at taksterne stiger til januar næste år. Den kollektive trafik er "ved at forbløde" siger Mads Lebech til DR-TVA.

Amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S), Århus Amt, regner med, at taktsterne i Århus vil stige 5 - 6 procent til næste år.Carlsberg køber tysk øl

For en reel pris på ca. 3.3 mia. DKK har det danske bryggeri Carlsberg i dag tilbudt at købe det nordtyske bryggeri Holsten. Carlsberg har budt hvad der svarer til 7,9 mia. DKK for for Holsten-Brauerei koncernen, men planlægger at sælge to virksomheder fra - König Brauerei og Licher Privatbrauerei. Begge ventes solgt til den tyske Bitburger Gruppen. Med købet kommer det danske bryggeri til at sidde på ca. 35% af markedet i Slesvig-Holsten og betydende markedsandele i de nærliggende, tyske delstater. Derfor betegnes købet som strategisk. Der er en del skepsis blandt analytikere, som mener at Carlsberg står overfor store investeringer i det tyske bryggeri, hvis man skal gøre handelen rentabel. Kursen på Carlsberg faldt i dag ca. 2% efter meddelelsen om planerne.

Der er i forbindelse med meddelsen opstået mistanke om insider-handel. Det er de tyske børsmyndigheder, der har bemærket at Holsten-aktien er steget med over 1/3 siden 12. januar. Aktien steg yderligere 10% i dag, efter annonceringen.Flextronic fyrer 700

I torsdags i sidste uge meddelte elektronikvirksomheden Flextronics i Pandrup, at 700 ud af de 1.000 ansatte bliver fyrer. Årsagen er, at virksomhedens store kontrakt med Siemens om produktion af mobiltelefon ophører til 1. april i år. Fabrikken i Pandrup har specialiseret sig i at producere mobiltelefoner, som sælges under andre producenters navne. Fabrikken er ejet af den verdensomspændende Flextronics-koncern med basis i Singapore. Siemens fremtidige mobiltelefoner kommer i øvrigt fra en anden flextronics-fabrik i Østeuropa. Fredag skrev flere aviser, at ledelsen i Pandrup arbejde med planer om at købe fabrikken af Flextronics og videreføre den som underleverandør til hifi, tv og medicinsk udstyr.


DilleSport


BADMINTON: Swedish International 2004

Tine Rasmussen, Danmarks damesingle nr. 2, kom et lille skridt nærmere en OL-deltagelse. I Weekenden deltog hun i Swedish International i Stockholm og nåede finalen:

Damesingle

 Tine Rasmussen, DEN
  - Xu Huaiewen, GER
    11-7, 4-11, 11-6
Tine Rasmussen har tabt de to sidste opgør med den kinesisk fødte tysker, herunder 1/2-finalen i Bitburger Open i november.

Tine Rasmussen ligger på verdensranglisten blot 2 pladser fra at kunne få en OL-kvalifikation. Og Swedish International giver point, selv om det "kun" er en kategori A turnering.ISHOCKEY: Superisligaen

(tirsdag)  Esbjerg - Rungsted         6-3
[Der mangler resultater fra 2 andre kampe.]Vejret

Solrig med enkelte snebyger og temperaturer op til mellem -2 og +1 grads varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR    7,4468 DKK,  1GBP   10,7722 DKK,  1USD   5,9403 DKK
100JPY   5,5395 DKK,  1AUD   4,5479 DKK,  1CHF   4,7372 DKK  
1CAD    4,5951 DKK,  1NZD   3,9514 DKK,  1SEK   0,8127 DKK
1NOK    0,8655 DKK,  100ISK  8,60  DKK 
1SGD    3,4771 DKK,  1HKD   0,7646 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:  231,80 -1,18% KFX (mest omsatte aktier): 261,04 -1,40%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)