onsdag, 4. februar 2004 23:51 (CET)


[Ingen Nyheder tirsdag]

[Dennegang var det træthed efter en tur til Jylland i går, som satte redaktøren ud af spillet. /Leif]



Bandekrig i Odense

Efter et knivstikkeri på et diskotek i Odense i weekenden, er der tilsyneladende ved at udbryde en bandekrig mellem medlemmer af rockgruppen Hells Angels og unge med indvandrerbaggrund. To unge nydanskere blev såret på diskoteket lørdag aften, og efterfølgende er 2 andre unge blevet beskudt. Til gengæld blev samtlige ruder i rockernes tilholdssted i Skt. Jørgens Gade knust af stenkast. Politiet har ikke kunnet få mange oplysninger, da begge grupper ikke udtaler sig. Politiet har derimod været i alarmberedskab og har forøget patruljeringen i Odense siden episoderne, der skete natten til søndag. I dag skred politiet til ransagning af rockerborgen, og 2 med tilknytning til stedet blev arresteret. De vil blive sigtet for knivstikkeriet. Politiet håber med anholdelsen, at spændingerne lettes imellem de to miljøer. Der er ikke yderligere oplysninger om resultatet af ransagningen.



Ny afhængighed

Omkring 10.000 danskere, der har sagt farvel til tobakken, har fået sig en ny afhængighed, fremgår det af en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Det skriver Politiken i dag. I stedet for afhængighed af tobakken kan de ikke undvære anti-rygemidlerne, såsom nikotin-plastre og tyggegummi. 60.000 benytter sig af midlerne, så det er hver 6., som selv synes de er blevet for afhængige. De ringer bl.a. til STOP-linjen for at få hjælp - selv om telefonlinjen mest er beregnet for aktive rygere. Salget er anti-rygemidler er steget stødt de sidste år, og skønnes at være mere en 195 mill. DKK i 2003. Der er ikke forsket i midlernes langsigtede virkning på helbreddet, men det bør ske nu "for forbrugernes skyld", siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen, Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.



Udvidet undervisningspligt til tosprogede?

Et bredt, politisk flertal støtte undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) ideer om, at tosprogede børn skal have specialundervisning i dansk allerede fra 3-års alderen. Det er i dag op til kommunerne at vurdere, om der er børn, der ikke lærer dansk derhjemme, og som derfor har behov for undervisning. Desuden har forældrene i dag ret til at nægte at lade børnene deltage i denne undervisning. Efter den lovgivning, som undervisningsministeren er ved at udarbejde, bliver undervisningen obligatorisk for alle, der ikke taler dansk i hjemmet. Forslaget støttes helhjertet af Socialdemokraterne. Integrationsordfører Anne-Marie Meldgaard siger, at forslaget er "nærmest hentet ud af" Socialdemokraternes integrationsforslag. Men de 4 års ekstra skolegang er ikke nok, mener den tænketank, Bonnerup-udvalget, der har inspireret ministerens forslag. I følge Berlingske Tidende skal elever med tosproglig baggrund til en obligatorisk sprogkontrol i 2. og 7. klasse. Prøven skal vise, om deres sprog "er nuanceret nok."



Tosprogede kvoter i Gymnasiet

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ved det ugentlige pressemøde i går tirsdag udtrykt støtte til at adgangen for tosprogede elever til frit at vælge gymnasium begrænset. Det er rektor for Høje-Taastrup Amtsgymnasium, Mogens Andersen, der mandag foreslog et kvotesystem med max 50% tosprogede elever på et gymnasium. På enkelte gymnasier i København har der været op til 70-80% tosproglige elever. Formålet med kvotesystemet er at sikre, at danske værdier lægges til grund for undervisningen. SFs gruppeformand Aage Frandsen støtter ideen: "Hvis de tosprogede udgør flertallet af elever og er de dominerende, så duer det ikke." siger han til Politiken.



Busulykke skaber debat

Natten til lørdag den 24. januar forulykkede en dansk bus, fuld af unge skiturister nær byen Eisenberg i Thüringen i Tyskland. 3 blev dræbt, de 2 chauffører på bussen og en passager. 40 blev kvæstet. Efter ulykken viste fartskriveren, at bussen havde kørt mellem 100 - 110 km/t, hvor hastighedsbegrænsningen var 80 km/t. Der er flere teorier om hvorfor ulykken skete og hastigheden var høj. Måske var bussen forsinket fra Danmark - måske var det fraværet af en steward, som ikke var mødt op, der belastede de to kvindelige chauffører, så de ikke fik hvilet tilstrækkelig undervejs. Bussen var også en såkaldt sovebus, hvor sæderne kan lægges ned, så de fungere som senge i to etager - men uden adskillelser imellem. Øjenvidner fortalte, hvordan passagererne blev kastet rundt i bussen ved ulykken.



Spritkørsel i HUR-busser

Søndag den 26. januar bemærkede passagerer i på den københavnske buslinie 6A, at chaufføren kørte lidt for hurtigt og bremsede hårdt op flere gange. De henvendte sig til politiet med en mistanke om, at chaufføren var spirituspåvirket. Politiet standsede bussen og tog en spiritusprøve. Den viste 0,5 promille i blodet. Der var blot et enkelt problem - det var den forkerte bus, man havde stoppet. Da man fik fat i den rigtige bus, havde den chauffør en promille på 1,03. Begge chauffører, der arbejder for busselskabet Connex er blevet bortvist på stedet. Selskabets chauffører har skrevet under på, at de bliver afskediget, hvis de kører bus med spiritus i blodet.


DilleSport


BADMINTON: Skadede spiller igen

Efter weekendens skadeplagede DM i Aalborg meddelte Danmarks Badminton Forbund i dag, at flere af de skadede spillere dukkede op til træningen i Brøndby. Både Peter Rasmussen og Niels Chr. Kaldau trænede, og Camilla Martins overbelastningsskade har fortaget sig. Kun Peter Gade, som deltog i DM, men derefter måtte gå i seng med influenza, er stadig ikke klar - men det ventes at han når at blive det inden topspillerne rejser til næste uges Thomas Uber Cup kvalifikation i Slovakiet.



HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(24.01)   Ikast/Bording - Randers       36-29
      Århus - Horsens           22-21
(25.01)   FCK - Sønderjyske HK        31-24
      GOG - Fox Team Nord         37-32
      Kolding - Aalborg          24-25
      Slagelse - Viborg          31-26
(torsdag)  Aalborg - Ikast/Bording       27-35
      FCK - Kolding            31-26
      GOG - Sønderjyske HK        27-26
      Horsens - Slagelse         26-30
      Århus - Viborg           28-37
(søndag)  Ikast/Bording - Århus        38-19
      Kolding - GOG            17-23
      Randers - FCK            31-23
      Slagelse - Aalborg         37-36
      Sønderjyske HK - Horsens      27-25
      Viborg - Fox Team Nord       37-18
(onsdag)  Sønderjyske - Slagelse       25-37
      Ikast/Bording - Kolding       32-18



HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

(Turneringen har ligget stille under EM)
(onsdag)  Tvis Holstebro - FCK        24-26



GOLF: European Tour

Danskere har været helt fremme i de to European Tour turneringer, der blev spillet de forløbne to weekender.

Søren Hansen var bedst dansker i Dunhill Championship på Houghton Golf Club i Sydafrika forrie weekend. Han førte indtil sidste runde - og gik ned. Han sluttede 21 under par, men 3 andre spillere var et slag bedre og Marcel Siem, Tyskland, vandt omspillet blandt de tre. Anders Hansen blev delt nr. 6, 16 under par, Mads Vibe-Hastrup delt nr. 20, 12 under par, og debutanten i tourneringe, Jeppe Huldahl blev delt nr. 54, 6 under par.

Sidste weekend spillede man så Johnny Walker Classic i Bangkok. Her var det Thomas Bjørn, der lagde sig i spidsen og holdt den indtil finalerunden. Han var lidt heldigere - kun Miguel Angel Jiménez, Spanien, overgik ham i finalerunden - men det med hele to slag, 17 under par. Thomas Bjørn måtte dog dele sin 2. plads med Jyoli Randhawa, Indien. Blandt de øvrige danskere blev Anders Hansen delt nr. 13, 12 under par og Søren Kjeldsen delt nr. 26, 7 under par.



Vejret

Tirsdag var gråvejr og regnfuld - onsdag var gråvejr. Begge dage temperaturer op mellem 6 - 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR    7,4513 DKK,  1GBP   10,9273 DKK,  1USD   5,9496 DKK
100JPY   5,6432 DKK,  1AUD   4,5399 DKK,  1CHF   4,7482 DKK  
1CAD    4,4324 DKK,  1NZD   3,0408 DKK,  1SEK   0,8114 DKK
1NOK    0,8544 DKK,  100ISK  8,62  DKK 
1SGD    3,5123 DKK,  1HKD   0,7651 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:  235,07 +0,25% KFX (mest omsatte aktier): 263,81 +0,24%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)