torsdag, 12. februar 2004 23:56 (CET)


Grænsen nået!

Toilet- og dyresex er begreber, som danske teenagere selv må gå ud på internettet og finde. Det er i hvert fald ikke noget, som offentlig støttet sexualoplysning må fortælle om. Det har indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besluttet. Han stoppede i dag udgivelsen af en CD-Rom, som skulle være omdelt i alle landets 9. klasser i næste uge. "Den overskrider simpelthen grænsen for, hvad der er acceptabelt," begrunder han i en pressemeddelelse, og tilføjer: "Det er min klare holdning, at det ikke er statens opgave [at fortælle om] og har i hvert fald intet at gøre med præventionsoplysning." CD-rommen var ellers trykt i et oplag på 60.000, og har kostet 450.000 DKK at fremstille. Det er Sundhedsstyrelsen og foreningen Sex og Samfund, der har lavet materialet. Beløbet var taget fra en såkaldt satspulje [Særlig bevilling i forbindelse med finanslovsaftaler] fra 2000 til nedbringelse af provokerede aborter. Nu dækkes beløbet i stedet af Sundhedsstyrelsens bevillinger for 2004.

Tove Videbæk, Kristendemokraterne, kræver, at sagen får konsekvenser, ikke mindst for foreningen Sex og Samfund, som hun kræver fjernet fra fremtidige opgaver af denne karakter.Busstrejker

3/4 af buslinierne i København og Nordsjælland, samt en stor del af bybusserne i de øvrige danske byer, kørte ikke i morges på grund af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt chauffører under SiD overenskomster. Strejken var en protest mod, at overenskomstforhandlingerne for transportområdet er kørt fast. I HUR-området (det tidligere HT) protesterede chaufførerne også imod stramme vagtplaner, der tvinger dem til 12-timers arbejdsdage med max 2 x 1/2 times pauser. Og mens de fleste buslinier uden for HUR blev genoptaget kl. 9, så var ca. 25% af buslinierne under HUR ude af drift hele dagen. Det medførte bl.a., at HUR's hjemmeside (www.hur.dk) gik ned, og man i stedet måtte henvise til DRs Københavns Radio sider på DR Online (eller texttv). HUR venter, at busserne kører igen fra i morgen, men chaufførerne truer med flere strejker i fremtiden.DA og LO i "forligsen"

Busstrejkerne kom ikke tilfældigt. Det var nemlig i dag, at arbejdsmarkedets parter gik til forligsmand Asbjørn Jensen og fortalte, at man ikke kunne blive enige om overenskomst på de områder, der endnu ikke er blevet enige. Det er ud over transportområdet om HK, SiD og Kvindeligt Arbejderforbunds industrioverenskomster for 400.000 privatansatte medlemmer. Det største problem er ikke lønnen, men spørgsmålet om en særlig barselsfond. Det ønsker man sig på de kvinde-dominerede områder, såsom handel og kontor, mens spørgsmål om pension og løn vejer tungere på på de mands-dominerede områder.Minister: Afskaf lukkeloven!

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at nu er det på tide at få afskaffet den danske lukkelov. Forretninger skal selv bestemme, hvornår de vil holde åbne, og danskerne skal kunne købe ind nårsomhelst, de måtte ønske. Til TV2 Nyhedernes siger han, at han regner med at loven er afskaffet om 1-2 år. En fjernelse af lukkeloven har været et stor ønske fra de store supermarkeder og varehuse. De er nemlig i den nuværende lov de eneste, der har regulerede åbningstider. Bortset fra salg af spiritus, er der få begrænsninger på små forretningers muligheder for at tilrettelægge åbningstider. Ideen om afskaffelse har angiveligt allerede skabt splid i regeringen. Spørgsmålet om lukkeloven hører nemlig under erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), som er på ferie (og som Claus Hjort Frederiksen vikarierer for) - og bevarelse af lukkeloven i dens nuværende form er en konservativ mærkesag.

Grunden til forslaget er dog, at Claus Hjort Frederiksen også er formand for regeringens børnefamilieudvalg. Han mener i den forbindelse, at en afskaffelse af lukkeloven vil gøre det børnefamiliernes dagligdag lettere.Sort arbejde udbredt hos indvandrere?

Claus Hjort Frederiksen vil også til at slå hårdt ned på sort arbejde. Det sker efter at et forskningsprojekt fra Roskilde Universitetscenter viser, at optræder 4 gange hyppigere hos indvandrere end i resten af den danske befolkning. Ofte er det sorte arbejde ledsaget af socialt bedrageri, idet man modtager dagpenge eller kontanthjælp samtidig. Og mens danskere i gennemsnit tjener 115 DKK i timen ved sort arbejde, så ligger timeprisen hos indvandrere på 43 DKK. Rapporten "Det Duale Arbejdsmarked" af Shahamak Rezaei bygger på interviews med indvandrere og indvandrerejede virksomheder i Hovedstadsområdet.

Både Dansk Arbejdsgiverforening og forskningsadjunkt Shahamak Rezaei advarer om at lade rapporten skabe nye, negative myter, mens beskæftigelsesministeren til Politiken erklærer, at " at den integrationsindsats, vi ikke har gjort i mange år, har medført, at der er opbygget et parallelsamfund i Danmark" Han bebuder flere kontrolaktioner i et samarbejde mellem Arbejdsdirektoratet, Told & Skat og politiet. Han erkender, at mere kontrol ikke løser alle problemer - "integration via et arbejde" er den bedste måde at tilegne sig dansk sprog, normer og sædvaner. Dansk Folkepartis Peter Skaarup siger, at "statskassen har et enormt økonomisk problem," hvis rapporten giver et sandt billede, og han kræver et totalt stop for asylansøgere, der selv ankommer til landet. De øvrige oppositionspartier ønsker flere jobs til indvandrere og mere danskundervisnings, end regeringen har planer om på nuværende tidspunkt.Lars von Trier under censur?

Den verdenskendte dansk instruktør, Lars von Trier, modtog mandag aften Cinema for Peace Award ved filmfestivalen i Berlin. Han var ikke selv tilstede, da han er ved at lægge sidste hånd på forberedelserne til efterfølgeren for "Dogville" og havde sendt takketalen på video. Men arrangørerne kortede ned i talen, og det fik den danske Zentropa-producent, Vibeke Windeløw, til at gå på scenen og læse hele Lars von Triers tale op, efter at havde erklæret, at hun var "pissed off" over at beskæringen. I følge Berlingske Tidende blev fik hun stort bifald efter oplæsningen af Lars von Triers lille allegori om rige og fattige mennesker.

[DR Online har hele Lars von Triers tekst på dansk på siden:

http://www.dr.dk/nyheder/indland/article.jhtml?articleID=148503

Ellers drejer den dansk filmverdens opmærksomhed på Berlinalen, hvor danske film tidligere har fejret store triumfer, sig om den seneste dogme-film, "Forbrydelser" af Anette K. Olesen, der havde en succesful premiere i søndags. Den spås gode chancer for at få en pris.

[Dogme-film er nogle regler, som en instruktør pålægger sig selv og som kraftigt reducere anvendelsen af teknologi under optagelserne. Kunstlys og underlægningsmusik er banlyst, ligesom håndholdt kamera foretrækkes. Det er Lars von Trier, der sammen med andre danske instruktører, formulerede reglerne for nogle år siden. Det har siden vakt opsigt i film-kredse verden over.]


DilleSport


BADMINTON: Thomas & Uber Cup 3. dag

VM for herre hold - Thomas Cup
 Danmark - Schweiz       5-0
Dermed kvalificerede Danmark sig til 1/4-finalerne, der spilles i morgen fredag. Kvindeholdet i Uber Cup kvalificerede sig allered i går, da deres indledende gruppe kun havde 3 hold.

Hvem danskerne skal møde afgøres ved lodtrækning sent torsdag aften.

DilleSport Special følger udvalgte hold på adressen:

http://www.dillesport.dk/sportspc/tu2004semi/index.dk.php
I dag skriver Jonas Rasmussen, sammen med Lars Paaske regerende verdensmester i herredouble, om sine oplevelser de første dage i Presov, Slovakiet.HÅNBOLD: Ligaen kvinder

Dansk Håndboldforbund har accepteret en klage fra Aalborg DH, og besluttet at kampen 1. febuar mellem Aalborg og Slagelse skal spilles om enten den 24. eller 25. februar. Aalborg protesterede over, at træner Christian Dalmoses ønske om en timeout kort før tid blev overset af dommere og tidtagerbord. Slagelse vandt knebent med 37-36.

På grund af et presset spilleprogram er Slagelse utilfreds med afgørelsen og især datoerne for omkampen. Man håber nu at kunne finde gode argumenter til at anke afgørelsen på.Vejret

Der var enkelte perioder med sol, bl.a. over Sjælland, men ellers var det gråvejr med enkelte lette snebyger. Temperaturer op til mellem 0 og 2 graders varme - i Vestjylland dog helt op til 6 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR    7,4514 DKK,  1GBP   11,0000 DKK,  1USD   5,8205 DKK
100JPY   5,5179 DKK,  1AUD   4,5773 DKK,  1CHF   4,7265 DKK  
1CAD    4,4062 DKK,  1NZD   4,0862 DKK,  1SEK   0,8136 DKK
1NOK    0,8410 DKK,  100ISK  8,58  DKK 
1SGD    3,4787 DKK,  1HKD   0,7490 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:  245,36 +0,61% KFX (mest omsatte aktier): 277,39 +0,82%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)