tirsdag, 16. marts 2004 23:43 (CET)


"Forårspakke" fra regeringen

Efter flere ugers kritik fra oppositionen - og egne rækker - over passivitet overfor den voksende arbejdsløshed, fremlagde regeringen i dag overraskende et udspil, der skal stimulere privates forbrug og sætte gang i offentlige investeringer. De væsentlige punkter i forslaget er, at Den Særlige Pensionsopsparing suspenderes i år og næste år - det skulle give 4 mia. DKK mere i almindelige borgeres lommer. Skattelettelserne på arbejdsindkomst, der skulle indfases frem til 2007, får fuld virkning allerede i år - det er yderligere 4 mia. DKK i følge regeringens forslag. Forslaget opregner også en typisk LO-familie (med ca. 1/2 mill. DKK i samlet årlig indtægt), som vil få 11.400 DKK mere til forbrug om året. Derudover fremrykker regeringen investeringer på 1 mia. DKK i sundhedsvæsenet, foruden mere boligbyggeri. Endelig sættes 225 mill. DKK af til uddannelse og efteruddannelse, heraf 100 mill. DKK til efteruddannelse af kortuddannede voksne på områder, hvor der er mangel på arbejdskraft ("flaskehalsproblemer").

Selv om arbejdsløshedstallet i januar overraskende faldt lidt, så er det stadig langt fra de vurderinger, som regeringen sidste år kom med og som gjorde, at de ikke mente, der var brug for indgreb. Ved præsentationen i dag understregede finansminister Thor Pedersen (V), at tidspunktet var "optimalt" - det skulle fremskynde det opsving, man stadig mener kommer - i slutningen af året. Han fremhævede, at skattelettelserne var blot fremrykninger, og at de derfor "fladede ud" når opsvinget havde bidt sig fast.

Regeringen skønner, at forslaget - der har fuld støtte fra Dansk Folkeparti - vil skaffe 22.000 flere i arbejde i år.

[Økonomiministeriet kan ikke finde ud af at lave korte henvisninger, og man er nød til manuelt at stykke dem sammen fra de pressemeddelelser, som ministeriet udsender - Hvilket man da også omhyggeligt fortæller hver gang. Her vil vi nøjes med en kort henvisning til ministeriets hjemmeside, hvor man kan finde henvisninger til forslaget - hvis man ikke venter alt for længe:]

http://www.oem.dk/Pusher Street ryddet af politiet

Præcis kl. 5 i morges rykkede flere hundrede kampklædte betjente ind i Fristaden Christiania, foretog flere razziaer og arresterede personer med tilknytning til hashhandelen. Derefter gik man i gang med systematisk at fjerne alle spor efter den berygtede "Pusher Street." Alt - boder, markiser, borde, stole, mv. blev fjernet og kørt bort af politiet. Fra starten understregede Københavns Politi, at formålet alene var at stoppe den åbenlyse narkohandel i Pusher Street. Det havde intet med en eventuel normalisering af området at gøre. Ved 15-tiden forlod politiet igen Christiania, men vendte tilbage her til aften. Chefkriminalinspektør Per Larsen sagde til DR-TVA, at nogen var begyndt at sælge chokolade i stedet for hashklumper ved Pusher Street - det men Per Larsen blot var en spøg. Det meste af aktionen forløb fredelig, selv om mange christianitter oplevede at blive vækket meget voldsomt under razziaerne efter narkokriminelle. Ud på eftermiddagen blev enkelte Christianitter føjet listen over ialt 69 anholdte, fordi de modsatte sig politiets arbejde, men ellers var de fleste anholdt "narkosælgere, medhjælpere eller vagter." Arrestationerne fandt også sted samtidig uden for Christiania i Storkøbenhavn - og en enkelt i Køge. 44 af de arresterede fremstilles i løbet af aftenen og natten i Københavns Byret.

[Per Larsen blev interviewet live til DR-TVA fra Københavns Politis alarmcentral på Politigården. I baggrunden, i midten af lokalet kunne man se en storskærm. På denne så man ikke videobilleder fra Christiania eller trafikpropper i København. Storskærmen var stillet ind på TV2, der på dette tidspunkt viste et afsnit af den amerikanske dramaserie "24 timer." Det var - på en eller anden måde - betryggende at se... :-) /Leif]Brixtofte i retten

Efter at være udsat flere gange startede retsagen mod Farums tidligere borgmester, Peter Brixtofte, og hans daværende kommunaldirektør Leif Frimand. De sigtes for 150 forhold, der klassificeres som mandatsvig af særlig grov karakter og for misbrug af betroet stilling. Farum Kommune har fremsat krav om at de to mænd tilbagebetaler alle de beløb, der ulovligt er blev brugt på kommunens regning. Det krav sættes til 2 mill. DKK., foruden en garanti på 35 mill. DKK. Peter Brixtofte og Leif Frimand afviser alle sigtelser og erklærer sig uskyldige.

Sagen føres for kriminalretten i Hillerød. Den er dog flyttet til Københavns Byret, fordi der manglede plads i Hillerød til de mange deltagere og interesserede. Dommen ventes om 1 1/2 år.Ulovlig statsstøtte

EF-Domstolen underkendte i dag EU-kommisionen, som i 2001 godkendte, at den danske regering indtil 2000 skød ialt 500 mill. DKK ind i det privatiserede busselskab Combus, tidligere DSB's Rutebilselskab. Det er brancheorganisationen Danske Busvognmænd, der har indklaget EU-kommisionen for domstolen, fordi Combus brugte statstilskuddet til at dumpe priserne på bustrafik, hvilket drev mange små lokale busselskaber ud af branchen. I følge domstolens afgørelse, skal busselskabet Combus tilbagebetale 162 mill. DKK til den danske stat, hvilket den pålægger EU-kommisionen at sikre. I 2000 solgte staten Combus til engelske Arriva for 100 DKK, da selskabet havde oparbejdet et underskud, der var langt større end den statslige tilskud - selv om det blev forhøjet i et forsøg på at få Combus solgt på normale markedsbetingelser.

Trafikminister Flemming Hansen (K) vil efter dommen ikke udelukke, at EU-kommisionen i en fornyet vurdering efterfølgende alligevel igen kan godkende støtten, men med en korrekt juridisk begrundelse. Ministeren lægger vægt på, at det er EU-kommisionen, der har begået en juridisk fejl ved en oprindelige godkendelse i 2001.Rumænsk statsbesøg - og Mary Donaldson!

Rumæniens præsident, Ion Iliescu, ankom i dag på officielt besøg i Danmark. Det er første gang siden kommunismens fald, at der er officielt besøg fra Rumænien. Dronning Margrethe og prins Henrik har dog været på besøg i Rumænien, og dette er et genvisit. Men den rumænske præsident har også møder med bl.a. statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller (K). Her til aften var der stort presseopbud og direkte transmission på begge landsdækkende tv-kanaler fra Christian VII's Palæ på Amalienborg. Men der bliver ikke talt meget om Rumænien - årsagen er, at hoffet har meddelt, at det er sidste gang kronprins Frederiks tilkomne Mary Donaldson optræder ved en officiel begivenhed, før brylluppet til maj.

Det officielle besøg fortsætter - uden Mary Donaldson - for den rumænske præsident bl.a. i Roskilde i morgen.


DilleSport


BADMINTON: EM-hold udpeget

" Vi har udtaget dem vi tror, kan gøre sig gældende!" Med disse ord præsenterede landstræner Steen Pedersen de danske deltagere til EM i næste måned:

Damesingle:

Camilla Martin, 
Tine Rasmussen
Amalie Dynnes Ørsted.

Herresingle:

Peter Gade
Kenneth Jonassen
Anders Boesen 

Damedouble:

Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen 
Mette Schjoldager/Pernille Harder

Herredouble:

Jonas Rasmussen/Lars Paaske
Martin Lundgaard/Jens Eriksen

Mixed double:

Jens Eriksen/Mette Schjoldager 
Jonas Rasmussen/Rikke Olsen
Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen 

Hvis Danmark får tildelt en ekstra plads i den individuelle turnering, så bliver der også plads til Niels Chr. Kaldau, herresingle, og Lars Paaske/Pernille Harder, mixeddouble.

EM afholdes i Geneve i Schweiz 17-24 april.

Ved sidste EM i Malmø 2002 vandt Danmark alle titler undtagen damesingle.CYKLING: CSC på toppen

I modsætning til samme periode sidste år, så har det danske professionelle cykelhold, Team CSC ingen problemer med at gøre sig gældende. Da det traditionsrige, 8 etaper lange Prais Nice sluttede søndag, var det med en CSC-rytter, Jörg Jaksches, Tyskland, i den gule føretrøje. Den havde han sikret sig allerede i tidligt i løbet og de sidste dage bragte total CSC dominans. Da feltet kørte over stregen havde CSC 4 ryttere i top 10. De 3 andre var Bobby Julich, USA, nr. 3, Jens Voigt, Tyskland, nr. 5 og Frank Schleck, Luxembourg, nr. 9.

Efter løbet topper Team CSC nu verdensranglisten for hold, foran Rabobank og US Postal.ISHOCKEY: Slutspil

1/2-finaler, 6. kamp
(tirsdag)  Aalborg - Herning      2-0  [4-2]
      Odense - Esbjerg       3-0  [3-3]
[Indbyrdes kampe] Der spilles bedst af 7, og Aalborg er nu i finalen. Odense og Esbjerg skal ud i den 7. og afgørende kamp på torsdag.TENNIS: Davis Cup uden Ples

Danmarks unge tennishåb, Kristian Ples, har meldt afbud til den næste Davis Cup kamp. Han begrunder afbuddet med, at Dansk Tennisforbund har nedsat betalingen til spillerne, i følge DR-TV Sporten fra normalt 75.000 DKK til nu 30.000 DKK. Det er forbundets dårlige økonomi, der er årsagen til lønnedgangen. Holdkaptajn Michael Tauson er skuffet over Kristian Ples beslutning. "Der burde være andre faktorer end kroner og ører, der tæller for ham," siger han. Men Kristian Pless siger, at hans lange skadespause gør, at han må tænke på pengene, og at der er tyske turneringer i samme tidsrum som Davis Cup, der betaler meget mere.

Danmarks anden tennisstjerne, Kenneth Carlsen, stiller op, når Danmark møder Algeriet i Davis Cup til april.Vejret

Nogen sol i formiddag, afløst af overskyet omkring middagstid. Regnbyger nogle steder i eftermiddags. Her til aften tåge i de sydlige og vestlige egne. Temperaturer op til mellem 6 og 13 graders varme.Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR    7,4497 DKK,  1GBP   10,9683 DKK,  1USD   6,0321 DKK
100JPY   5,5183 DKK,  1AUD   4,4727 DKK,  1CHF   4,7475 DKK  
1CAD    4,5342 DKK,  1NZD   3,9292 DKK,  1SEK   0,8064 DKK
1NOK    0,8786 DKK,  100ISK  8,60  DKK 
1SGD    3,5453 DKK,  1HKD   0,7742 DKK  
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:  240,46 +0,81% KFX (mest omsatte aktier): 269,77 +0,97%
Pr. 30/12:  216,59                  244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)